Dodaj do ulubionych

Pomóżcie ocenić skład

30.05.07, 00:06
Chciałam Was prosić o ocenę składu kremu, który dostałam od lekarki na atopową skórę córki. Krem
nazywa się Fito Krem Niebieski i ma następujący skład:

Cetyl alcohol, Achillea millefolium extract, Zinc oxide, Anthemis nobilis extract, Lanoin alcohol, Cera
alba, Paraffinum liquidum, Phytosphingosine, polyethylene + paraffinum liquidum, Vitis vinifera seed
extract, Tocopherol, Paraffin, Aqua.

Krem jest niebieski, ale nie koloruje skóry. Ma miły zapach. Pytam Was o zdanie, bo widzę, że dobrze
się znacie na składnikach i wiecie, co jest zdrowe. Parę lat temu byłam zachwycona kremem, który
działał cuda na skórze córki (maść chińska 999), a potem okazało się, że tam jest również steryd!!!
Dlatego teraz wolę spytać...

Obserwuj wątek
    • munay Jeszcze link 30.05.07, 00:09
      Jeszcze wkleję link do opisu producenta:
      www.mitrazdrowie.pl/index.php?id=katalog&p=9&cat=3
      Dzięki za wszelkie opinie!
    • naturalny_chomik Re: Pomóżcie ocenić skład 30.05.07, 11:36
      Phytosphingosine, polyethylene - te dwa składniki, poza parafiną rzecz jasna
      budzą moj niepokój, ale tylko dlatego, że nie wiem co to jest - być może są
      ok...phytosphingosine - wyczytałam, że to składnik wzmacniający funkcje
      ochronne skóry...ale to mało, bo nie wiem jakiego jest pochodzenia. Reszta
      składu tego kremu jest ok.
      • kraxa politeylen to plastik 30.05.07, 12:56
        jak w siatkach jdnorazowkach ;-P Jesli to ma leczyc skore, no nie chce mi sie
        wierzyc...
        • munay Re: politeylen to plastik 25.06.07, 15:03
          Leczy! Bardzo nam pomaga. I córce na ranki, i mnie dzisiaj pomogło na oparzenie.
          Polecam!
      • munay Re: Pomóżcie ocenić skład 30.05.07, 15:07
        Dzięki za opinię! Krem na razie sprawuje się ok, na pewno łagodzi swędzenie - za parę dni zobaczę czy
        wspomaga gojenie. Pozdrawiam
        • mami7 Re: Pomóżcie ocenić skład 30.05.07, 16:25
          nie wydaje mi sie, żeby był tam jakiś straszny syf.
          jest parafina, ale ona akurat dzieciom z azs bardzo służy, w przeciwieństwie do
          wielu innych rzeczy.
          mnie się ten krem podoba, nienaturalny dla jasności, ale mniejsze zło.

a próbowałaś maści cholesterolowej?
    • karolina817 Re: Pomóżcie ocenić skład 30.05.07, 16:55
      Parafiny
      "Produkty destylacji ropy naftowej.

Nie wchłaniają się z jelit i skóry. Zatykają pory, absorbują kurz i bakterie.
      Hamują wymianę gazową i metaboliczną w skórze. Uniemożliwiają swobodne
      wypływanie łoju na powierzchnię skóry. Stwarzają beztlenowe warunki w skórze
      sprzyjające rozwojowi bakterii beztlenowych wywołujących trądzik. Inicjują
      tworzenie zaskórników, utrudnia regenerację skóry. Przyśpieszają procesy
      starzenia. Powodują kumulację toksycznych metabolitów w skórze. Są powszechnie
      stosowane przy produkcji kosmetyków, bowiem są tanie i łatwo dostępne. Parafiny
      rozpuszczają większość składników kosmetycznych, stanowią też typowy wypełniacz
      zwiększający objętość kosmetyku w opakowaniu. Nawet najcudowniejsze składniki
      rozpuszczone w parafinach nie przenikają do skóry pozostając na jej
      powierzchni. "
      • marisaa Re: Pomóżcie ocenić skład 30.05.07, 19:30
        No niby tak,teoretycznie to tak jest,ale wiele osob mi znajomych uzywa rzeczy z
        parafina i ma sliczna skore i niegdy nie ma zapchanych porow!
        • mami7 Re: Pomóżcie ocenić skład 30.05.07, 22:53
          wiem co to parafina. parafina jest dla mnie mniejszym złem, wolę to niż sterydy.
          skóra alergiczna ma swoje wymagania niestety.
          • kraxa a ja mam dziecko alergiczne 31.05.07, 15:10
            I nie pokusilam sie o uzywnie parfiny, chociaz mi ja nawet lekarz
            przepisywal... Maly ma 5 miesiecy, dopiero niedawno zeszla mu ciemieniucha ( n
            tle alergicznym) bo walczylam z nia naturalnie- maslem she i olejami,a nie
            gruba wrstwa parafiny. Tak samo z cialkiem, kolanka i lokcie byly jak papier
            scierny, ale po kilku tygodniach systematycznego stosowania olejow naturlanych
            sa milusie. Po parafinie bylby pewnie szybki efekt, ale nie calkowite
            wyleczenie. a ja wierze, ze to mojemu Edkowi przejdzie. Parfin zaburza cala
            gospodarke w skorze wobec tego nie wierze, ze moze byc dobr na cokolwiek ;-)
            • munay Re: a ja mam dziecko alergiczne 31.05.07, 15:48
              >walczylam z nia naturalnie- maslem she i olejami,a nie
              > gruba wrstwa parafiny

Ale może tam jest mało parafiny w porównaniu z innymi składnikami? To się smaruje cieniutką warstwą,
              nie grubą. Moja córeczka ma duże zmiany w zgięciach łokci i kolan - to nie jest szorstka skóra, to są
              ranki :( Generalnie miałam do wyboru to, albo staryd. Smaruję od trzech dni na noc i rano i widzę, że
              dużo mniej ją swędzi. Widzę też, że zmiany na skórze są jakby mniejsze (pewnie już samo niedrapanie
              pomaga). Więcej będzie widać za parę dni.
              • kraxa no ok rob jak chcesz 31.05.07, 16:46
                Mi tez zalecono msc sterydow i parfine- ale j to olalam, bo lekarze tyle o
                naturze wiedza, co im przedstawiciele z La roche posay czy innego oilatum
                powiedza ;-PPP Zastosowalam swoje metody i sa efekty- mam nadzieje,ze u Was tez
                beda ;-)
                • mami7 Re: no ok rob jak chcesz 31.05.07, 21:13
                  fajnie, ze Wam sie udaje walczyć naturalnie.

moje dziecko ma prawie 6 lat, jest ciągle na diecie
                  stosuję minimum kosmetyków, staram się naturalnych, ale nie sprawdziły się w
                  dużej mierze. niestety.
    • lezbobimbo Re: Pomóżcie ocenić skład 22.07.07, 22:01
      > Cetyl alcohol, Achillea millefolium extract, Zinc oxide, Anthemis nobilis extra
      > ct, Lanoin alcohol, Cera
      > alba, Paraffinum liquidum, Phytosphingosine, polyethylene + paraffinum liquidum
      > , Vitis vinifera seed
      > extract, Tocopherol, Paraffin, Aqua.

No to masz 3 rodzaje parafiny, w tym nafte plynna, polietylen+nafta (plastik
      rozpuszczony w nafcie?!?) i jeszcze troche nafty, cera alba to wosk pszczeli,
      fitosfingosina to wyrwane z kontekstu alkoholo-bialko roslinne lub z drozdzy,
      ziólka za to smieszne: winogrona, krwawnik i rumian szlachetny. Na koniec nieco
      tluszczu i alkoholu, i zwienczenie dziela mianowicie cynk. Zazwyczaj na
      zapalenia i swiad skórny wystarczaja rumianki i tego typu ziólka, lub wlasnie
      nieszkodliwy, gojacy cynk, ale dlaczego polaczyli to z plynnym plastikiem, tego
      nie dojde...:D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka