Dodaj do ulubionych

Koszt zycia i zarobki

11.03.06, 09:45
Juz pytalam na pokrewnym forum, ale jeszcze skorzystam, ze zostalam swiezutko
upieczona forumowiczna na Polkach i zapytam tu, bo ruch wydaje sie wiekszy.
Jeszcze nie jestem Polka w Anglii, ale mozna powiedziec, ze jedna noga juz tak
:-) Planujemy wyjazd i w najblizszych tygodniach zacznie cos sie dziac :-)
I zeby sie zorientowac w wydatkach, kosztach zycia oraz ile powinnismy
zarabiac na dwoje doroslych i dwojke maluszkow 5 i 6 lat, zeby mozna bylo zyc
bez stresu w Anglii. Ile zaplacimy za wynajem domu, zarelko i inne
przyjemnosci. Jaka powinna byc pensja, zeby nie zyc z olowkiem w reku :-)
Podzielcie sie kochane mamy :-)

Pozdrawiam weekendowo
Mama Sylwia
Obserwuj wątek
    • edavenpo Re: Koszt zycia i zarobki 11.03.06, 10:24
      Tutaj masz dosc dlugi watek mowiacy o tym wlasnie - 4 osobowa rodzina ;-)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29377&w=35213994&a=35419496
      Wiecej nie pomoge bo dzieci jeszcze nie mam ;-)
      • czokibiki Re: Koszt zycia i zarobki 11.03.06, 10:56
        Dzieki wielkie! Bardzo pozyteczna dyskusja, troche mnie jednak przerazila :-( My
        na poczatek na pewno bedziemy mieli znacznie mniej niz wymieniane tam kwoty,
        prawdopodobnie osiedlimy sie w Birmingham. Czy rzeczywiscie trzeba miec 40K,
        zeby bez stresu przezyc, czy to tylko Londyn jest taki drogi?
        • edavenpo Re: Koszt zycia i zarobki 11.03.06, 11:02

Londyn jest b. drogi, szczegonie koszty wynajmu. Jak to sie odnosi do zycia
          rodzinnego nie wiem niestety. Jest tu kilkanascie dziewczyn z Polnocy kraju wiec
          na pewno ktos Ci pomoze. Mozesz jeszcze zajrzec na to forum dla mam na obczyznie:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=591
          • jagienkaa Re: Koszt zycia i zarobki 11.03.06, 12:05
            Londyn na pewno jest dużo droższy jeśli chodzi o mieszkania, czy transport. Ale
            inne duże miasta typu Manchester, Birmingham, Liverpool itp też nie są tanie.
            • czokibiki Re: Koszt zycia i zarobki 11.03.06, 17:52
              Ale mam nadzieje, ze nie takie drogie jak Londyn.;-)
        • basiak6 Re: Koszt zycia i zarobki 11.03.06, 12:07
          Za granice biedy w UK uwaza sie kwote £260 na tydzien na 4 osobowa rodzine,
          czyli prawie 14,000 rocznie, stad latwo wywnioskowac ze koszty zycia jednak sa
          zupelnie inne niz w Polsce:)
        • hanula Re: Koszt zycia i zarobki 11.03.06, 12:15
          Londyn jest potwornie drogi. Na północy za 40K miałabyś luksusy, duży dom, dwa
          samochody i co roku wakacje.
          • karolinazuk Re: Koszt zycia i zarobki 11.03.06, 21:56
            Ja co prawda nie mieszkam na polnocy (choc dla ludzi z poludnia West Midlands
            to world's end:), ale u nas przy 40K na rodzine to raczej luksusowo nie mozna
            zyc. Kazdy oczywiscie inaczej pojmuje luksus ale przy takim dochodzie to duzego
            domu w dobrej dzielnicy nie mozna kupic, nawet jesli uzyc najwyzszego mnoznika
            do obliczenia mortgage (roczna pensja razy 5).
          • jaleo Re: Koszt zycia i zarobki 11.03.06, 23:13
            hanula napisała:

> Na północy za 40K miałabyś luksusy, duży dom, dwa
            > samochody i co roku wakacje.

Nie wydaje mi sie, ze mialabys to wszystko na "Polnocy" za 40K rocznie przy 4
            osobowej rodzinie. I juz na pewno nie, jesli mialabys placic za opieke nad
            dziecmi.

Roznice miedzy "Polnoca" a poludnowym wschodem UK dotycza tylko i wylacznie cen
            domow/mieszkan. "Duzy" tzn. powiedzmy czterosypilaniany dom w Newcastle, w
            dzielnicy, w ktorej sa dobre warunki do wychowywania dzieci i dobre szkoly, to
            to £300 - 400K, czyli tez nie tak tanio.
    • czokibiki Re: Koszt zycia i zarobki 11.03.06, 22:56
      Wiecie co, ale mnie nie chodzi o luksusy. :-) Chociaz gdyby mozna bylo, to i w
      luksusie fajnie byloby pozyc, czemu nie :-)
      Zakladajac, ze na poczatku na pewno tylko maz bedzie pracowal, to ile trzeba
      zarabiac, zeby zyc normalnie, czyli wynajac cos przyzwoitego dla naszej
      czworeczki (najprawdopodobniej pracodawca cos dorzuci), najesc sie i ubrac - ale
      moze na poczatek bez luksusow ;-)
      • ninagrela Re: Koszt zycia i zarobki 11.03.06, 23:56
        Powiem na swoim przykladzie: my + 4 dzieci ( 6-13 lat), wystarcza nam ok 1400
        juz na reke, na wszystko czyli oplaty +cala reszta,i zyjemy calkiem niezle.
        • jaleo Re: Koszt zycia i zarobki 12.03.06, 12:30
          ninagrela napisała:

> Powiem na swoim przykladzie: my + 4 dzieci ( 6-13 lat), wystarcza nam ok 1400
          > juz na reke, na wszystko czyli oplaty +cala reszta,i zyjemy calkiem niezle.

Twoja wypowiedz jeszcze raz ilustruje fakt, ze "niezle zycie" to jest bardzo
          szeroka definicja. Ten poprzedni cytowany tu watek dotyczyl, o ile pamietam,
          dziewczyny, ktora w Polsce miala bardzo wygodne zycie, dwa samochody, duze
          wlasne mieszkanie, nieodmawianie sobie przyjemnosci, i zastanawiala sie, ile
          powinna w UK miec na 4-osobowa rodzine, zeby taki sam tryb zycia prowadzic. I
          dlatego padaly argumenty, ze £40K w UK na 4-osobowa rodzine to nie jest duzo,
          na pewno nie luksusowo. Natomiast dla ludzi, ktorzy w Polsce ledwo wiazali
          koniec z koncem to bedzie chyba spora poprawa egzystencji. Dlatego wszystko
          jest wzgledne.
          • eballieu Re: Koszt zycia i zarobki 12.03.06, 14:11
            Dopisuje sie - wszystko jest wzgledne.
            Nie slyszalam o kims kto ma 40 tys rocznie brutto w 4 osobowej rodzinie i ma
            luksusowy dom na polnocy. 2 samochody i jedne wakacje w roku dla calej rodziny.
            No ale nie wiem co jest pod slowem luksusowy dom, dwa auta (moje malenkie i
            podstawowe, nieluksusowe, bo najtansze w tej klasie to wydatek okolo 6 tys
            funtow).
            Wszystko zalezy jakiego typu warunki ktos ma, a na jakiego typu warunki
            zdecyduje sie tu.
            • hanula Re: Koszt zycia i zarobki 12.03.06, 21:16
              Ja mieszkam na północy, dochodu rocznie mamy mniej więcej 35K w sumie, mamy
              3-bedroom mid-link house i planujemy przeprowadzić się do 4-bedroom detached,
              mamy dwa samochody, dwa razy do roku jeżdżę z dziećmi do Polski, oprócz tego
              jeździmy na wakacje (w zeszłym roku byliśmy dwa tygodnie we Włoszech), nie muszę
              oszczędzać na jedzeniu, ostatnio kupiliśmy nowy telewizor. Rzeczywiście, dla
              niektórych może to nie są luksusy, ale ja się cieszę, że mieszkam w tak - moim
              zdaniem - komfortowych warunkach.
              Oczywiście nawet na północy w dużych miastach (Newcastle) są luksusowe dzielnice
              (Quayside), w których dwupokojowe mieszkanie kosztuje 300K. Ale przecież nie
              trzeba od razu mieszkać w najdroższej dzielnicy.
          • ninagrela Re: Koszt zycia i zarobki 12.03.06, 22:22
            Jaleo chyba pomylilas fakty. Piszesz:
            ''Ten poprzedni cytowany tu watek dotyczyl, o ile pamietam,
            > dziewczyny, ktora w Polsce miala bardzo wygodne zycie, dwa samochody, duze
            > wlasne mieszkanie, nieodmawianie sobie przyjemnosci, i zastanawiala sie, ile
            > powinna w UK miec na 4-osobowa rodzine, zeby taki sam tryb zycia prowadzic.''

O to slowa dziewczyny, ktora zapoczatkowala watek:
            Wiecie co, ale mnie nie chodzi o luksusy. :-) Chociaz gdyby mozna bylo, to i w
            luksusie fajnie byloby pozyc, czemu nie :-)
            Zakladajac, ze na poczatku na pewno tylko maz bedzie pracowal, to ile trzeba
            zarabiac, zeby zyc normalnie, czyli wynajac cos przyzwoitego dla naszej
            czworeczki (najprawdopodobniej pracodawca cos dorzuci), najesc sie i ubrac - ale
            moze na poczatek bez luksusow ;-)

• ninagrela Re: Koszt zycia i zarobki 12.03.06, 22:33
              sorry, za szybko nacisnelam...
              Ja napisalam tylko ile wydaje przecietnie na m-c na normalne (dla mnie )zycie,
              bo przeciez o to pytala osoba, ktora zalozyla ten watek. Nie mialam na mysli
              kosztow wyjazdow do Polski, wczasow za granica ani mebli, bo takich wydatkow
              nie mam w kazdym miesiacu, tylko raz na jakis czas.
              • hopplik Re: Koszt zycia i zarobki 13.03.06, 17:11
                możliwe,że 4o K wydaje się imponującą kwotą,ale jak Jaleo napisała wszystko
                zależy od punktu odniesienia, czyli od rodzaju wykonywanej pracy
                mając tak cenione uprawnienia jak autorka tego wątku, do którego ciągle się
                wraca można się zarówno spodziewać, jak i wymagać znacznie więcej poniżej
                średniej

• hopplik Re: Koszt zycia i zarobki 13.03.06, 20:02
                  ale się rozpędziłam, znacznie powyżej oczywiście
        • robcio63 Re: Koszt zycia i zarobki 15.03.06, 21:00
          Ninagrela witam Cię serdecznie miałabym wiele pytań do Ciebie odnośnie Waszego
          zycia w Anglii. Jestesmy podobna rodziną tzn. 2 + 4 synów i chetnie
          skorzystałabym z Twoich rad. Wysłałam Ci maila na adres gazetowy jesli dasz
          rade odpisz. Ania
    • princessjobaggy Re: Koszt zycia i zarobki 13.03.06, 14:10
      Rzeczywiscie pojecie luksusu jest pojeciem wzglednym. Podejrzewam, ze nigdy w
      przeze mnie pojetym luksusie zyc nie bede. Dla mnie na mniejszy lub wiekszy
      luksus pozwolic sobie moga tacy, ktorych zarobki ksztaltuja sie w granicach co
      najmniej kilkuset tysiecy funtow rocznie.
      • hopplik Re: Koszt zycia i zarobki 13.03.06, 19:55
        princessjobaggy napisała:

> Rzeczywiscie pojecie luksusu jest pojeciem wzglednym.

można być szczęśliwcem i być w luksusowej sytuacji mając trochę wolnego czasu
        na przyjemności ;)

albo zdecydować się na luksus i wychowywanie dzieci bez robienia kariery, nawet
        kosztem zarobków ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka