Dodaj do ulubionych

Podatki w UE

IP: *.nyc.rr.com 02.12.03, 21:20
Wysokie opodatkowanie wprawdzie sprzyja rownowadze budzetowej ale zarazem
wstrzymuje wzrost.
Przyjrzyjmy sie zatem wysokosci podatkow w Unii Europejskiej.
W ponizszym zestawieniu mozemy porownac wysokosc obciazen podatkowych
od konsumpcji, od dochodow z pracy i od kapitalu.

EU
Konsumpcja... 20,4%
Praca ....... 37,0%
Kapital ..... 29,8%

USA
Konsumpcja... 5,2%
Praca ....... 26,7%
Kapital ..... 27,3%

Ogolne obciazenie podatkowe w EU wynosi 41,1% GDP podczas gdy w USA tylko
29,6% GDP.
Gdyby w USA obciazenie podatkowe wynosilo tyle samo co w EU to daloby to
okragla sume 2,669 biliona dolarow co zaowocowaloby nadwyzka budzetu
federalnego w wysokosci 529 miliardow dolarow. Budzety lokalne i stanowe
zanotowalyby nadwyzke w wysokosci 530 miliardow dolarow.

Zrodlo:
europa.eu.int/comm/eurostat/Public/datashop/print-product/EN?catalogue=Eurostat&product=2-13062003-EN-BP-EN&mode=download
www.gov.sk.ca/finance/revenue/lc/rates.htm
w3.access.gpo.gov/usbudget/
Obserwuj wątek
    • Gość: BRvUngern-Sternber Dzieki o to chodzi!!! IP: *.bg.am.lodz.pl 03.12.03, 19:34
      Z tym ze tam chyba nie ma ubezpieczen spolecznych?Rozumiem ze tylko rozne
      budzety krajowe i lokalne?Bo cos malo wychodzi?Mozesz uscislic?
    • aldonca Re: Podatki w UE 03.12.03, 22:04
      Bardzo Szanowny Panie Felusiak,

Wywiodl to Pan niezwykle przekonywujaca! Gdyby wzrosly te podatki w Ameryce, to
      naprawde mielibyscie nadwyzke w budzecie! Ale fajnie! Tylko z przekory zapytam,
      czy w takiej sytuacji nie wystapilyby jakies tam braczki w budzetach domowych?
      Bo jak na przyklad place ja place wieksze podatki, to mniej mi zostaje na
      fryzjera, a przeciez panstwo mi tego nie zapewni, nawet jakby mialo nadyzki!
      Zasylam pozdrowienia!!
      • Gość: BRvUngern-Sternber Re: Podatki w UE IP: *.man.lodz.pl / *.man.lodz.pl 09.12.03, 19:36
        Na pewno braki w budzetach domowych byly by mniejsze niz w UE.Ale nikt nie
        podniesie podatkow bo przeciez nie po to Bush je obnizal.Co innego UE
        tam ,,walcza z deficytem'' i wszystko mozliwe...
      • maksimum Re: Podatki w UE 10.12.03, 04:58
        aldonca napisała:

> Bardzo Szanowny Panie Felusiak,
        >
        > Wywiodl to Pan niezwykle przekonywujaca! Gdyby wzrosly te podatki w Ameryce,
        to naprawde mielibyscie nadwyzke w budzecie! Ale fajnie! Tylko z przekory
        zapytam,
        > czy w takiej sytuacji nie wystapilyby jakies tam braczki w budzetach domowych?
        > Bo jak na przyklad place ja place wieksze podatki, to mniej mi zostaje na
        > fryzjera, a przeciez panstwo mi tego nie zapewni, nawet jakby mialo nadyzki!
        > Zasylam pozdrowienia!!

Aldonca,Ty nie badz taka wsciba,OK!
        To jest wszystko teoretycznie.Felusiak by to rozlozyl w czasie i zaciskalibysmy
        pasa przez 10 lat.
        Poza tym ja calkiem niezle strzyge,robisz jeden telefon do mnie i ja Cie obcinam
        na Miss'ke Swiata.
    • Gość: BRvUngern-Sternber Upadek mitu o liberalnych USA. IP: *.bg.am.lodz.pl 04.12.03, 17:59
      Prosze zwrocic uwage.PRZEDSIEBIORSTWA W USA SA OBCIAZONE NAJWYZEJ.Gdy w Europie
      dochody osobiste.A wiec USA WCALE NIE SA LIBERALNE.WCALE NIE SPRZYJAJA
      PRZEDSIEBIORCOM.Zreszta CIT 27,3 PIT 26,7 to prawie rowne sumy.A wiec w USA
      staraja sie maksymalnie rowno rozlozyc podatki.I NIKOGO NIE WSPIERAC.Tak wysoki
      CIT nie przeszkadza miec 8,2% wzrostu gdy u nas Hausner planuje 19%.Jak widac
      wysokosc CIT NIE MA ZADNEGO WPLYWU NA WZROST GOSPODARCZY.Wyraznie widac ze
      takie teorie nadaja sie do rozwazn wsrod szamanow przy nocnych ogniskach...
      • Gość: V.C. Re: Upadek mitu o liberalnych USA. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 19:28
        A dlaczego w USA do tej pory nie wprowadzono podatku liniowego PIT ?
        • Gość: BRvUngern-Sternber Bo ta sa ludzie rozsadni. IP: *.man.lodz.pl / *.man.lodz.pl 05.12.03, 18:12
          I sprawiedliwi.Nie wymagaja by tyle samo procent placili Milionerzy i
          biedacy.Rozumowanie ich jest proste.Niech placa ci co maja.To tylko w Polsce
          jest odwrotnie.U nich jest nie do pomyslenia zamykanie szpitali obcinanie
          pomocy spoleczna gdy bezrobocie rosnie...Taki to ,,liberalizm''...
        • Gość: felusiak Re: Upadek mitu o liberalnych USA. IP: *.nyc.rr.com 10.12.03, 03:45
          Gość portalu: V.C. napisał(a):

> A dlaczego w USA do tej pory nie wprowadzono podatku liniowego PIT ?

Ano dlatego, ze uwielbiani przez ciebie demokraci nigdy na to sie nie zgodza.
          Podatek liniowy nie sprzyja inzynierii spolecznej ktora z takim upodobaniem
          trudnia sie demokraci.
          Powiesz, ze przeciez sa w mniejszosci. Ano sa, ale tu polecam doczytanie co to
          jest filibuster.
          • Gość: pawel-l Re: Upadek mitu o liberalnych USA. IP: *.prochem.com.pl / *.com.pl 10.12.03, 08:05
            Przypominam że podatek od firm w Stanach jest progresywny. To jest dopiero
            socjalizm !
            • Gość: BRvUngern-Sternber To jest bardzo dobry pomysl.Vivat Stany. IP: *.man.lodz.pl / *.man.lodz.pl 22.12.03, 18:13
              I w Polsce powinna byc progresja od firm.Zamiast stawki 19% o wiele
              korzystniejsze bylo by odpisywanie pewnej kwoty od podstawy opodatkowania jak
              to jest z PIT.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka