Dodaj do ulubionych

Miskant Zebrinus, Strictus dlaczego nie kwitną ?

21.09.05, 08:20
Mam jedną szt. taką w poprzeczne kremowe pasy. Jest to raczej odmiana
Zebrinus ale sprzedawca nie był do końca pewny co sprzedaje. Urósł od wiosny
bardzo łanie do około 1,7 m na wyskość, być może dlatego że rośnie w
półcieniu to nie jest specjalnie wybarwiony. To nie problem, martwi mnie że
mamy połowę września a on nie kwitnie. Inne miskanty u sąsiada mają cudne
srebrne kłosy a ten nic. Szczerze mówiąc to jeżeli ma nie kwitnąć to wolę
odmiany zielonolistne ale za to mające piękne kłosy. Może potrzebuje czasu i
zakwitnie dopiero w przyszłym roku ale on jest już naprawdę duży.

Pozdrawiam

Tomek
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: Miskant Zebrinus, Strictus dlaczego nie kwitn 21.09.05, 08:34
      Jeśli go posadziłeś w tym roku to nic dziwnego, że nie kwitnie. Byliny tak duże
      potrzebują czasu aby się ukorzenić i zacząć prawdziwą szybką wegetację. U
      roślin posadzonych w danym roku wegetacyjnym często nie dochodzi do kwitnienia
      lub zawiązywania owoców gdyż roślina przeżywa duży szok związany ze zmianą
      warunków uprawy zniszczeniem korzeni itp.
      Jurek
      • ktom3 Re: Miskant Zebrinus, Strictus dlaczego nie kwitn 21.09.05, 08:55
        Panie Jurku !
        Ale czy ta odmiana kwitnie. Tam gdzie go kupiłem rośnie egzemplarz na 2 m
        wysoki i 1 m średnica a jak dotychczas nie zauważyłem żeby zaczął kwitnąć ?

Tomek
        • heart_of_ice Re: Miskant Zebrinus, Strictus dlaczego nie kwitn 21.09.05, 10:56
          mi sie tez wydaje, ze nie kwitnie...
          chociaz glowy nie dam:)

Pauli
          --
          Na ogół wszystkiemu sie umiem oprzeć - z wyjątkiem pokusy.

EKGW
          • ktom3 Re: Miskant Zebrinus, Strictus dlaczego nie kwitn 21.09.05, 13:33
            No to bardzo niedobrze. Co to za trawa, która nie kwitnie i niema kłosów. Chyba
            dokupię jeszcze jednego miskanta, takiego ze srebrnymi kłosami.

Tomek
            • amadyn Re: Miskant Zebrinus, Strictus dlaczego nie kwitn 21.09.05, 16:44
              Mam dwa duże okazy i wiem że kwitną, no powiedzmy próbują kwitnąć. Z tego co
              zauważyłem kwitnienie zaczyna się bardzo późno i zwykle kłosy nie zdążą
              wytworzyć się przed przymrozkami. To samo jest z odmianą " Giganteus ".
              Najładniejsze kłosy ma miskant cukrowy ( uwaga ! bardzo się rozrasta ).
              www.atlas-roslin.pl/gatunki/Miscanthus_sacchariflorus.htm
              A tu inne odmiany:
              www.tripleoaks.com/grasses/miscanthus.html
              • litorija Re: Miskant Zebrinus, Strictus dlaczego nie kwitn 21.09.05, 19:39
                Miskanty to piękne trawy - nie tylko trawy, ale i rośliny.. przeraża mnie tylko
                ich tempo rozrostania się oraz znaczna powierzchnia, którą zajmują..
                • basia961 Re: Miskant Zebrinus, Strictus dlaczego nie kwitn 22.09.05, 06:18
                  Nie będą włazić gdzie nie trzeba jeśli je ograniczysz. Można sadzić w wiadrze
                  bez dna, można wkopać wokół nich 40cm paski wykładziny PCV. Albo cokolwiek
                  innego przez co kłącza nie przerosną.
              • ktom3 Re: Miskant Zebrinus, Strictus dlaczego nie kwitn 22.09.05, 09:06
                Dzięki za odpowiedzi. Miskanty są faktycznie super. Na stronie o miskantach
                podanej przez Amadyna jest odmiana Gracilimus nie wiedziałem, że tego też mam i
                że tak się rozrasta...

Pozdrawiam

Tomek
                • amadyn Re: Miskant Zebrinus, Strictus dlaczego nie kwitn 19.10.05, 20:01
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=30483496&v=2&s=0
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka