redykolek 26.07.05, 13:51 Na początek kilka linków. Jeżeli zgromadzimy ich więcej, to będzie można zabrać się za ich uporządkowanie. Paleomap Project Periodical Historical Atlas Historical Atlas Historical Atlas of the Twentieth Century Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
witekjs Re: Atlas historyczny + inne (wersja robocza) 26.07.05, 23:37 Większości z Twoich, bardzo ciekawych mam nie mam. Niemało czasu zajmie aby je poznać Przesyłam Ci trochę map z tych, których jeszcze nie podałeś i kilka innych linków... Myślę, że najlepiej będzie jak je ułożysz w Forum tak, jak bedziesz uważał za najwygodniejsze. Nie da się tego zrobić idealnie bez programu z indexem. :( W końcu nie jest to jeszcze biblioteka naukowa ;) :)) Mamy już jakąś bazę i trochę różności w zapasie. Trzeba będzie coś napisać od siebie. Chyba zacznę o genetyce w historii, zajmie mi to troche czasu. Pozdrawiam serdecznie. Witek mapyhistoryczne.webpark.pl/# tinyurl.com/8m4o8 www.lib.utexas.edu/maps/historical/index.html www.lib.berkeley.edu/EART/topo.html Index nazwisk Kawalerów Krzyża Virtuti Militari feefhs.org/PL/vm/vmindex.html Jedn z ciekawszych stron dot. historii Polski www.jest.art.pl/ Nazwiska w Polsce www.herby.com.pl/herby/indexslo.html Genealogia Polska www.ornatowski.com/buy.htm Strona "konkurencji" ;) www.historia.icenter.pl/index.php Smithsonian Institute www.si.edu/ Encyclopedia of World History www.bartleby.com/67/ Odpowiedz Link Zgłoś
redykolek Re: Atlas historyczny (wersja robocza) 27.07.05, 14:59 Zastanawiam się, czy nie należałoby wprowadzić dwu nowych zestawień: Pierwsze z nich zawierałoby mapy przemian przyrody (wszechświata, Układu Słonecznego, Ziemi, klimatu itd.). To zestawienie można zatytułować "Atlas dziejów przyrody". Drugie zawierałoby stare mapy, to znaczy pochodzące, ogólnie mówiąc, z "dawnych czasów". Temu zestawieniu można dać nazwę "Atlas dawnych map". Natomiast w dziale "Atlas historyczny" zostawilibyśmy wyłącznie współczesne mapy obrazujące dzieje człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
witekjs Re: Atlas historyczny (wersja robocza) OK 28.07.05, 00:47 Witaj. Proponowany przez Ciebie, logiczny podział wydaje się najwygodniejszy. Już jest i pewnością będzie wiele źródeł, które obejmować będą kilka kategorii. Przeglądałem szereg z tych linków i niektóre są wyjątkowo ciekawe. Zakopałem sie również w moich starszych i niektórych nowych z tematów, które próbuję lepiej poznać. Czasami nie można się oderwać. Przy okazji znalazlem coś chyba bardzo ciekawego do następnego wątku o historii muzyki lub muzyce w historii... :) www.greenwych.ca/fl-compl.htm Słucham przy tym bardzo przjemnej muzyki z ciekawej lubianej przeze mnie stacji. www.accuradio.com/textures/default.htm Ciekawe, czy nasze propozycje wzbudzą również zainteresowanie u innych? Pozdrawiam i dobra noc. Witek Odpowiedz Link Zgłoś
witekjs Re:Atlas historyczny - Imperium Rzymskie 18 wieków 28.07.05, 20:45 Ciekawe schematyczne mapy/35/ Imperium i Jego wielkich sąsiadów. Ustawiłaem na ten właśnie fragment. Do tego zwięzłe komentarze. www.cit.gu.edu.au/~sctwiseh/Roman/3PerspMaps.html Pozdrawiam. Witek Odpowiedz Link Zgłoś
redykolek Imperia Zachodniej Afryki 21.11.05, 09:04 Imperia Zachodniej Afryki (IV-XVI w.) Ghana 1 Ghana 2 Mali 1 Mali 2 Songhai Odpowiedz Link Zgłoś