krystyna_bydgoszcz 05.11.08, 14:21 co to za marka Janome? Ktoś ma taką maszynę? Przymierzam się do zakupu. Są te maszyny w sklepie w Bydgoszczy. Widdziałam je tam, ale chyba kupię w sklepie internetowym bo jest taniej. Czekam na podpowiedzi. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bamboo Re: co to za marka Janome? Ktoś ma taką maszynę? 05.11.08, 16:17 ja mam, co prawda dopiero od niedawna, ale juz uszylam pare rzecyz - jestem zachwycona, jest silna, masywna, ale a porownaniu z moim starym lucznikiem lekka, bez problemu szyje z zarowno cienkie lejace materialy, jak i dzinsy. no i podobno, obok brothera, jest to firma ktora ma najwieksze udzialy w rynku. ta firma przez lata produkowala maszyny dla innych odbiorcow, od kilku silnie pracuje nad swoja marke. kupowalm rowneiz przez internet, polecam sklep eti z poznania, pelen profesjonalizm w obsludze, sprzdaja i na allegro i przez wlasny sklep, a takze na miejscu :) Odpowiedz Link
vera_lynn Re: co to za marka Janome? Ktoś ma taką maszynę? 06.11.08, 00:34 bamboo- czy kupując przez internet dostałaś podstemplowaną kartę gwarancyjną na maszynę? czy może ewentualne reklamacje jedynie na podstawie paragonu? Odpowiedz Link
vera_lynn Re: co to za marka Janome? Ktoś ma taką maszynę? 06.11.08, 00:36 i jeszcze napisz na jaki model Janome zdecydowałaś się.. Odpowiedz Link
bamboo Re: co to za marka Janome? Ktoś ma taką maszynę? 06.11.08, 13:45 oczywiscie otrzymalam karte gwarancyjna z pieczatka, do tego paragon, instrukcja /zrozumiala, do przerobienia w pol godziny/ po polsku, po angielsku... a kupilam janome 415 za 613zl z przesylka kurierem /ups, na szczescie nie dlh, z ktorymi mialam kiedys niemile przejscia ://. maszyny uzywam do celow hobbystycznych, przerobki, aniolki, zabawki, zasloneczki... itp. ale mysle, ze i w malym zakladzie krawieckim tez dalaby rade. ma obudowe plastikowa, zalezalo mi na tym, zeby sie kurz nie zbieral, gdy nie szyje. Odpowiedz Link
bamboo Re: co to za marka Janome? Ktoś ma taką maszynę? 06.11.08, 13:47 aha, teraz w eti mozna otrzymac dodatkowy rabat 5% na janome na kupon z burdy - ja niestety sie na to nie zalapalam ... Odpowiedz Link
prawdziwa-magdad3 Re: co to za marka Janome? Ktoś ma taką maszynę? 07.11.08, 10:30 JEŚLI CHODZI O MASZYNY JANOME TO TRZEBA BYĆ OSTROŻNYM. JAK KUPOWAŁAM MASZYNĘ TO SPORO CZYTAŁAM NA FORACH I WIEM, ZE JANOME NA DLUZEJ W POLSCE NIGDY NIE ZAGOSCILO. POPRZEDNI DYSTRYBUTOR ROWNIEZ NIE PRZETRWAL DLUGO I ZAMKNĄŁ DZIAŁALNOŚĆ PO KRÓTKIM CZASIE (ZAPRASZAM DO POCZYTANIA WCZEŚNIEJSZYCH WĄTKÓW). POZATYM TE MASZYNY MOZNA KUPIC GENERALNIE TYLKO PRZEZ INTERNET I SPRZEDAJE JE MIKROSKOPIJNA FIRMA. TAK JAKBY Z GARAŻU. NIE MAM ZAUFANIA. ZA KILKA LAT ZUZYJE MI SIE JAKAŚ CZĘŚĆ I GDZIE JĄ KUPIĘ - SZUKAĆ IGŁY W STOGU SIANA???? OSTATECZNIE NABYŁAM INNĄ MASZYNĘ. Odpowiedz Link
e.gunia Re: co to za marka Janome? Ktoś ma taką maszynę? 07.11.08, 12:29 Ten KRZYK powyżej jest niepokojący. Janome to znana na całym świecie solidna marka. Nie wiem, gdzie czytałaś te negatywne opinie, bo ja właśnie na podstawie opinii z internetu (z różnych forów) zakupiłam maszynę Janome i jestem bardzo zadowolona. Ciekawość mnie bierze - jaką to inną (w domyśle lepszą) maszynę kupiłaś? Ja brałam pod uwagę kilka, moim zdaniem, również znakomitych marek jak: Bernina, Elna, Pfaff i nie dyskredytowałabym żadnej z nich tylko dlatego, że mój wybór padł akurat na Janome. Odpowiedz Link
bamboo nie krzycz 07.11.08, 13:16 tak? a elna i wiele innych firm to nic innego jak janome. mylisz sie, janome a jakze mozna nabyc w sklepach, praktycznie w kazdym handlujacym maszynami,ale czesto za wyzsza kwote niz przez net. nie sadze aby za kilka lat nie mozna bylo nabyc czesc, wrecz przeciwnie, to nie jakas firma krzak, albo chinski no name, a firma o ogolnoswiatowym zasiegu. Odpowiedz Link
laxa-krk Re: co to za marka Janome? Ktoś ma taką maszynę? 07.11.08, 13:46 Nigdy nie udzielałem się na tym forum, bo uważam że to nie jest miejsce aby się promować. Niestety nie mogłem sobie pozwolić aby takie posty pozostały bez echa. Ale do rzeczy: JEŚLI CHODZI O MASZYNY JANOME TO TRZEBA BYĆ OSTROŻNYM. Firma Janome w tym roku sprzedała 50 milionową maszynę na świecie, od dawna jest niekwestionowanym liderem rynku w swojej branży. Swoją popularność firma zyskała poprzez najwyższą jakość i niezawodność swoich wyrobów. JAK KUPOWAŁAM MASZYNĘ TO SPORO CZYTAŁAM NA FORACH I WIEM, ZE JANOME NA DLUZEJ W POLSCE NIGDY NIE ZAGOSCILO. POPRZEDNI DYSTRYBUTOR ROWNIEZ NIE PRZETRWAL DLUGO I ZAMKNĄŁ DZIAŁALNOŚĆ PO KRÓTKIM CZASIE (ZAPRASZAM DO POCZYTANIA WCZEŚNIEJSZYCH WĄTKÓW). Aby się wypowiadać w tym temacie to należało by mieć choć odrobinę większą wiedzę. O którym dystrybutorze mówimy: ASKA, ARKA AGD, AXAL POLSKA ? Każda z tych firm istniej i ma się dobrze. A oto przykłady: www.aska.cz , www.arkaagd.pl , www.axal.pl lub www.maszynydoszycia.qp.com.pl . A te wcześniejsze wątki z chęcią bym przeczytał. POZATYM TE MASZYNY MOZNA KUPIC GENERALNIE TYLKO PRZEZ INTERNET Owszem, w internecie można ją kupić również, jak każdą inną markę - czy to źle ? Lista sklepów znajduje się na stronie www.szyj.pl/info/dystrybutorzy I SPRZEDAJE JE MIKROSKOPIJNA FIRMA. TAK JAKBY Z GARAŻU. Nie wiem czy się śmiać, czy płakać. Życzyłbym wszystkim innym dystrybutorom maszyn szyjących aby ich siedziby tak wyglądały. NIE MAM ZAUFANIA. Nie szkodzi, za to tysiące innych ludzi je ma. ZA KILKA LAT ZUZYJE MI SIE JAKAŚ CZĘŚĆ I GDZIE JĄ KUPIĘ - SZUKAĆ IGŁY W STOGU SIANA???? Jak to gdzie, u dystrybutora, a oświadczam że posiada części zamienne. OSTATECZNIE NABYŁAM INNĄ MASZYNĘ. Szanujemy Pani wybór. Jestem ciekawy czy sprawdziła Pani osobiście przed zakupem czy dystrybutor tej marki nie jest "tak jakby z garażu" i czy posiada części zamienne. Pozdrawiam Andrzej Suchowski Axal Polska s.c. Odpowiedz Link
bamboo Re: co to za marka Janome? Ktoś ma taką maszynę? 07.11.08, 13:52 dziekujemy za profesjonalna wypowiedz! :) Odpowiedz Link
matrix_egypt Re: co to za marka Janome? Ktoś ma taką maszynę? 07.11.08, 14:21 Ale jazda! Tylko się nie pozabijajcie... Trochę luzu:)))) Odpowiedz Link
angelika.se Re: co to za marka Janome? Ktoś ma taką maszynę? 08.11.08, 12:31 Bardzo ładnie Pan Andrzej napisał,od razu robi się na serduszku miło. Jestem posiadaczką maszyny do szycia Janome 525. Bardzo zadowoloną posiadaczką,maszynka sprawuje się znakomicie,ale tutaj jest potwierdzenie,tak trochę dla mnie. Kiedy kupowałam tą maszynę to obawiałam się,bo wtedy nikt jeszcze nie podpowiedział i brałam zupełnie w ciemno,zaufałam Panu sprzedającemu. Opłaciło się. To także odpowiedź dla Pani z Bydgoszczy. Pani prawdziwa- wygląda na sfrustrowaną,może zazdrosna,hihihi? Życzę samych pięknych projektów i przeszyc. Odpowiedz Link
angelika.se Re: co to za marka Janome? Ktoś ma taką maszynę? 08.11.08, 12:43 Teraz dopiero znalazłam.Ktoś pisał o wcześniejszych wątkach na temat maszyn,proszę; forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23054&w=52204429&a=52204429 Odpowiedz Link
maciek.waligorski Re: co to za marka Janome? Ktoś ma taką maszynę? 11.11.08, 09:43 Witam, Nazywam sie Maciek Waligorski i od 10 prawie lat jestem współwłaciecielem firmy ETI Radość Szycia - obecnego wyłącznego dystrybutora maszyn JANOME na Polskę, a wkrótce również na Czechy i Słowację. Jako człowiek odpowiedzialny za markę JANOME w naszym kraju muszę zareagować na to co napisała PRAWDZIWA-MAGDAD3. 1. Dystrybucja maszyn JANOME w Polsce. Z tego co mi wiadomo, żadna z firm zajmujaca sie wczesniej maszynami JANOME nie zawiesila swojej działalności. Przeszukałem wcześniejsze wątki i niestety nie znalazłem żadnych informacji na ten temat. 2. Firma ETI dystrybucje maszyn JANOME przejeła w porozumieniu (Umowa partnerska) z poprzednim dystrybutorem w Polsce (firma AXAL z Krakowa). Tym samym firma ETI jako podmiot odpowiedzialny przejeła zobowiązania gwarancyje firmy AXAL oraz zobowiązała się do utrzymywania magazynu części zamiennych dla modeli już dziś nie oferowanych. 3. Dziś maszyny JANOME można nabyć w ponad 50 sklepach w Polsce. Większość adreśow sklepów znajdą Państwo w miesięcznuku BURDA oraz na stronie szyj.pl. Jeśli chodzi o internet - maszyny JANOME można również nabyć tą drogą poprzez kilka najpopularnejszych w Polsce sklepów internetowych. Mogę śmiało powiedzieć, że zaufali nam najlepsi. 4. W firmie ETI dzisiaj o interesy klientów dba 6 osób, które coddzienie dzielą się swoją wiedzą na temat maszyn do szycia, owerloków oraz hafcierek, a także doradzają jakie rozwiązania będa odpowiednie. Moim zdaniem firma nie jest mikroskopijna. Oprucz marki JANOME zajmujemy się również dystrybucją produktów marki "eti - radość szycia" (stopki do maszyn i akcesoria do szycia). Nasze produkty można kupić w większości pasmanterii na erenie całego kraju. Nasz magazyn to nie garaż, ale w garażu przy firmie mamy pakownie do codziennych wysyłek maszyn do naszych klientów. Dziennie z naszego magazynu wysyłamy około 20 maszyn JANOME oraz kilkanaście paczek z akcesoriami "eti - radość szycia" (średnio, dane za rok 2008). 5. Nie mam nic przeciwko innym markom maszyn do szycia, chętnie podzielę sie swoją wiedzą na ten temat. Odpowiadając na Pani wątek zwyczajnie staję w obronie swojej firmy i marki JANOME ponieważ napisała Pani nieprawdę. Wszystkim chętnie odpowiem na pytania dotyczące maszn do szycia, owerloków i hafciarke (oraz akcesorii do maszyn) - e-mail do naszej firmy to shop@eti.com.pl 6. Wszystkim przy okazji chcę wyjaśnić, że JANOME to w tej chwili najwększy producent maszyn do szycia, owerloków i hafciarek na świecie. W sierpniu 2008 roku firma wyprodukowała 50 milionową maszynę do szycia. Nikt na świecie nie wyprodukował więcej. Jakość maszyn JANOME gwarantują certyfikaty ISO (9002 oraz 14001), które posiadają wszystkie fabryki JANOME. Ponad 86 lat tradycji zobowiązuje. To w firmie JANOME powstała pierwsza na świecie maszyna komputerowa. Jestem dumny z faktu, że swoim klientom mogę oferować produkt najwyższej jakości. 7. Panią Prawdziwą-magded3 proszę o kontakt, prześlę Pani zdjecia naszego magazynu maszyn, biur oraz ludzi, którzy dbają o klientów. Chętnie dołączę pełne informację o firmie JANOME. 8. Przy okazji dziękuję wszystkim klientom za zaufanie, Panu Andrzejowi Suchowskiemu oraz innym za reakcje na posta Prawdziwej-magdyd3. Nie pozwólmy, żeby ktoś manipulował ludzmi za pomocą nieprawdy. Pozdrawiam. Maciek Waligorski. Odpowiedz Link
marysiowamama Re: co to za marka Janome? Ktoś ma taką maszynę? 11.11.08, 22:49 No cóż muszę przyznac że zdziwił mnie post pani "prawdziwej". Rozmumiem że można być zwolennikiem innej marki ale ciekawa jestem skąd pani Magda ma takie garażowe wieści i czarnowidztwo w oczach? Kupiłam (w ETI) model 525S. Uważam że to najsilniejsza maszyna jaką miałam. Własciwie przeszywa tyle ile wejdzie jej pod stopkę. Używam jej w celach zarobkowych i naprawdę ciężko pracuje realizując moje pomysły. Wszyscy doradzali mi aby maszynę najpierw przed kupnem wypróbować, ale ponieważ nie miałam takiej możliwości zdecydowałam się na zakup przez internet. Bałam się tego ponieważ nie bardzo sobie wyobrażałam siebie wędrującą potem z maszyną pociągami po Polsce w razie awarii. I tu miłe zaskoczenie. Ponieważ maszyna musiała jechać do serwisu ETI na swój koszt przysłało kuriera który zabrał maszynę do firmy. Miło, bezproblemowo i wierzę że nie jest to firma która zamknie się z dnia na dzień. Świadczy o tym popularność tej marki wśród osób szyjących i ceniących dobry sprzęt (chociażby na moim forum o szyciu większość szyje własnie na JANOME). Teraz tylko czekam niecierpliwie aż maszyna wróci do mnie cała i zdrowa. Odpowiedz Link
efa233 Re: co to za marka Janome? Bardzo dobra marka! 17.11.08, 19:20 Witam Ja pracuje ma maszynach Janome i bardzo sobie je chwalę (szybkie, mocne, bezawaryjne). Miałam również okazję odwiedzić biuro Janome i tak świetnie przygotowanej pracowni, gdzie można wypróbować maszyny przed zakupem nigdzie nie widziałam. serdecznie polecam tą markę i jeśli ktoś miałby ochotę przetestować maszyny to zapraszam do mojej pracowni www.szyjemy.com pozdrawiam Ewa Szafranek Odpowiedz Link
marta_nie_martka Re: co to za marka Janome? Ktoś ma taką maszynę? 18.11.08, 22:06 Mam od kilku miesięcy Janome 415. Kupiłam ją przez allegro, w Eti, ale odebrałam osobiście. Maszyną jestem zachwycona, za bardzo rozsądną cenę oferuje świetną jakość. Szyję na niej prawie codziennie i zwykle po kilka godzin. Przeszywałam wiele warstw sztruksu i innych grubych tkanin. Jeszcze plus dla firmy Eti za: - rabat, choć akurat nie było żadnej promocji - i za miłą, fachową obsługę, panowie pokazali mi wszystkie możliwości maszyny, mogłam sama poszyć przed zakupem. Odpowiedz Link
folavril posiadam model 2041S 25.11.08, 18:58 Nie jestem co prawda zawodową krawcową i wiele mi do niej brakuje, ale z maszyny zadowolona jestem bardzo. Oprócz tego że świetnie szyje, była moim wymarzonym prezentem urodzinowym :) jest lekka i bardzo ładnie wykończona; szycie na niej to naprawdę spora przyjemność. Odpowiedz Link
autumna Re: co to za marka Janome? Ktoś ma taką maszynę? 04.12.08, 14:43 Ja właśnie zrobiłam prezent sama sobie, kupiłam Janome 525S - załapałam się na bardzo fajną promocję w Eti (sklep świetny, polecam). Jestem zachwycona - każdy drobiazg jest przemyślany, wszystko bardzo funkcjonalne i wygodne w obsłudze. Ogólnie, jeśli się lubi szyć i robi się coś więcej niż jakieś drobne poprawki w gotowych rzeczach i obszywanie zasłon - naprawdę warto zainwestować w coś lepszego. To się zwróci. Najpierw się myśli "a po co mi te wszystkie ściegi ozdobne i inne bajery", a potem człowiek pluje sobie w brodę, że pożałował tych dodatkowych 100-200 zł. To jednak inwestycja na lata i nie należy przesadzać z oszczędnością. Odpowiedz Link