rrooda 30.03.07, 15:20 ktoś czytał i ma jakieś zdanie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siostra_pelagia Re: 'Noce krwi' James Ellroy 30.03.07, 16:19 Ellroy zwrócił moją uwagę po obejrzeniu filmu Tajemnice Los Angeles opartych na jego powieści. Lubię ten sposób pisania i teraz zamówiłam sobie Czarną Dalię jego autorstwa. Pozycji o której piszesz, nie ma na razie w mojej bibliotece. Odpowiedz Link
braineater Re: 'Noce krwi' James Ellroy 30.03.07, 17:29 uciekam od Ellroya, bo jest jednym z najstraszliwszych pisarzy z kryminału współczesnego. Ma rewelacyjne pomysły fabularne, duzo dobrych dialogów i jedna wadę, która zabija wszystkie bez wyjątku jego ksiązki - wszystkie jego idee kończą się po mniej więcej 50 stronach a potem zaczyna się tak koszmarne wodolejstwo i powtarzanie w kółko tych samych informacji, że człowiek zasypia najdalej po kolejnych 50. I najgorsze, a stosowane przez niego nagminnie jest to, że jak kończy mu się pomysł, to postacie zaczynaja mu się mnozyć jak króliki na wiosnę. W paru miejscach te powieści czyta się po prostu jak ksiązkę telefoniczną albo katalog nazwisk zwycięzców jakiegos anonimowego konkursu, co zazwyczaj zajmuje całą stronę w gazecie. Szkoda chopa z takimi pomysłami, powinien komus zlecac pisanie swoich powieści P Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: 'Noce krwi' James Ellroy 30.03.07, 20:26 Trochę racji masz. Ja bym mu przykróciła powieści, bo z Tajemnic... dałoby się wykroić pomysłów na kilka książek, tyle tam wątków i osób. Ale materiał na scenariusz filmowy pierwszorzędny. Zresztą zekranizowano ostatnio Czarną Dalię ze Scarlett Johansson. Odpowiedz Link