Dodaj do ulubionych

Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki Julia?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 11:34
No właśnie dlaczego? To takie wkurzające. Ci rodzice sprawiają wrażenie
takich zadufanych, nie widzących nikogo innego tylko swoje córeczki. Ostatnio
znajomi, którzy TEŻ mają 3-letnią Julkę pytali się Nas czy nie wiemy gdzie
można kupić różowy telewizor. Okazało sie, że oni chcą urządzić pokój Małej
na różowo - bez żadnych wyjątków! Niedługo to w klasach w szkole, na 10
dziewczynek będzie 9 Julek i 1 Oliwia! Zgroza!
Obserwuj wątek
    • Gość: jaija Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.elblag.dialog.net.pl 07.01.07, 13:03
      Hehehe, zgadzam się. Mój chłopak też ma małą Julkę w rodzinie ;) i nie tylko
      on, wciąż słyszę: Julia, Oliwia, Wiktoria...
      • Gość: elvis Ja mam 7-miesięczną Marcelę. Ładne imię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 15:34
        • kszynka Re: Ja mam 7-miesięczną Marcelę. Ładne imię? 08.01.07, 15:46
          te wszystkie wiktorie, julki i inne to betka,
          mnie przeraża ta różowa plastikowa tandeta,
          czy ktoś odwży się przerwać tę głupią modę?
          • Gość: magda Re: Ja mam 7-miesięczną Marcelę. Ładne imię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 20:35
            a ja mam 9-letnią Marcelinkę.ale ile głupawych uwag się nasłuchałam.że niby
            skąd takie imię!ale ja sie bardzo ciesze ze wybrałam takie niespotykane i jak w
            piaskownicy ja wołałam to nie to co óla i 5 głów w górze
            • jimmyjazz Statystyka imion warszawskich 09.01.07, 13:13
              gorny.najlepsze.pl/imiona/
              Niektóre imiona z top 10 to istny dramat - co ale widać siłę oddziaływania
              seriali :)
              Ja niestety nie wiem co jest ładnego w Kacprze, Zuzannie czy Zofii. No ale o
              gustach się nie dyskutuje.
              A Julia już chyba faktycznie osiągnęła poziom Dżesiki.
              • tlatocetl2 Re: Statystyka imion warszawskich 09.01.07, 13:49
                Moja urocza córeczka to Julia właśnie. Obserwuję ją uważnie z każdej strony, z
                góry i od dołu i nijak nie mogą się dopatrzeć jej zniżenia do poziomu dżesiki.
                Poproszę jednak o pomoc kliku specjalistów, może ciebie również, aby otworzyli
                mi oczy. Chyba zaślepiony jestem miłością mą wielką...
                Co się zaś tyczy nadania tego imienia, to idea zrodziła się we mnie dekadą.
                Wtedy imię to tchnęło świeżością, zwiewnością jakąś starożyto-cesarską.
                Niestety, wieloletnie kłopoty z zapłodnieniem mej wybranki doprowadziły do
                pewnej dewaluacji imienia "Julia". Ostatecznie jednak doszło do zagnieżdżenia
                się zarodka w macicy i oto Julia, filia mea ze świata idei przeniosła się do
                świata materialnego. Imienia zmienić nie chciałem. Jest najwspanialsze, bo nosi
                je moja córka...
                • jimmyjazz Re: Statystyka imion warszawskich 09.01.07, 15:36
                  tlatocetl2 napisał:

> Moja urocza córeczka to Julia właśnie. Obserwuję ją uważnie z każdej strony, z
                  > góry i od dołu i nijak nie mogą się dopatrzeć jej zniżenia do poziomu dżesiki.
                  > Poproszę jednak o pomoc kliku specjalistów, może ciebie również, aby otworzyli
                  > mi oczy. Chyba zaślepiony jestem miłością mą wielką...

Poziomem oryginalności tego imienia. Jak widać, na dzisiaj, nie jest ono zbyt
                  wyszukane.

> Co się zaś tyczy nadania tego imienia, to idea zrodziła się we mnie dekadą.
                  > Wtedy imię to tchnęło świeżością, zwiewnością jakąś starożyto-cesarską.
                  > Niestety, wieloletnie kłopoty z zapłodnieniem mej wybranki doprowadziły do
                  > pewnej dewaluacji imienia "Julia". Ostatecznie jednak doszło do zagnieżdżenia
                  > się zarodka w macicy i oto Julia, filia mea ze świata idei przeniosła się do
                  > świata materialnego. Imienia zmienić nie chciałem. Jest najwspanialsze, bo
                  > nosi je moja córka...

Wiesz - nie musisz się tłumaczyć. Tak jak ty masz prawo do zachwytu nad tym
                  imieniem tak inni mają prawo do krytyki.
                  A rodziców nie oczekuje obiektywizmu. Moja córka również ma najwspanialsze imię
                  na świecie pomimo że nie Julia :)))
              • Gość: Justyna Re: Statystyka imion warszawskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 22:40
                Żyraf, Myszon i Ziemosław- matko;].
            • Gość: qwqwqw Re: Ja mam 7-miesięczną Marcelę. Ładne imię? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 14:14
              śliczne imie. I nie tylko dlatego , że mało popularne.
              Niestety ja swojej córki nie mogę tak nazwać bo mój pies (poprzedni właściciel
              mu zmarł) wabi się marcelek ;-)
            • Gość: Marcela Re: Ja mam 7-miesięczną Marcelę. Ładne imię? IP: 213.227.96.* 10.06.07, 21:12
              oj, a ja mam na imię Marcela i mam 19 lat...:) i do tej pory nie wiedziec czemu
              wiele osob nie wierzy ze takie imie istnieje...a ono calkiem normalne:) pozdrowki ;)
          • Gość: Lbul Re: Ja mam 7-miesięczną Marcelę. Ładne imię? IP: 212.95.173.* 08.01.07, 21:04
            A nasza córcia na imię Lela. Ma pięć lat i wciąż mnie naciąga na rzeczy w
            kolorze różowym. Twierdzi do tego, że dziewczynka powinna nosić się w różowym,
            bo jej w tym kolorze ładnie i w sklepach wypatruje też dla mnie rzeczy w tym
            kolorze. Mam nieśmiałe wrażenie, że przyniosła to do domu z przedszkola, bo tam
            wszystkie dziewczynki się noszą na różowo. Taka moda. I nie wiem czy to
            niektórych pocieszy, ale ogólnoświatowa. Na stałe mieszkamy w Johannesburgu i
            to też tłumaczy imię naszej małej. Jej ojciec pochodzi z Bałkanów i trzeba było
            znaleźć takie imię, które we wszystkich trzech krajach będzie można spokojnie
            używać.

Ostatnio tak sobie myślałam nad tymi imionami typu Julka czy Wiktoria i
            przyznac musze, ze ich nadawanie ma sens. W globalnym świecie te imiona
            wszędzie brzmią tak samo. Dziewczyna o imieniu Małgorzata ma przechlapane ;-)
            I jeszcze jedno. 30 lat temu rodzice produkowali masowo Anie, Magdy i Justyny.
            10 lat temu na taśmie były Zuzie. Moda, jak każda. Przeminie.
            • Gość: rybka Nemo Re: Ja mam 7-miesięczną Marcelę. Ładne imię? IP: 90.26.120.* 09.01.07, 08:34
              Wcale nie mam przechlapane, wystarczy wyraźnie przeliterować. Zawsze można dla
              ułatwienia przyjąć ( oficjalnie czy nieoficjalnie )lokalny odpowiednik imienia.
              Ja nie widzę problemu.
              • Gość: Asia Re: Ja mam 7-miesięczną Marcelę. Ładne imię? IP: 195.74.155.* 09.01.07, 11:52
                Mieszkam na stale w Londynie (od 1999 roku, a nie od wczoraj) i kiedys
                pracowalam w zespole tlumaczy, na 10 osob z Polski byly trzy Malgosie, kiedy
                mowilam znajomym, ze moja siostra tez ma na imie Malgosia a kolega Anglik
                zakochal sie w jeszcze innej Malgosi, wszyscy doszli do wniosku, ze Polacy maja
                chyba maja wyobraznie. Swoja droga jestem niemile zaskoczona popularnoscia
                imienia Julia w Polsce obecnie. Bardzo mi sie ono podoba, i marzylam, ze nazwe
                tak swoja coreczke, bo moja ukochana Babcia ma na imie Julia. Teraz wszyscy
                beda mysleli, ze jestem malo oryginalna...
                • Gość: rybka Nemo Re: Ja mam 7-miesięczną Marcelę. Ładne imię? IP: 90.26.120.* 09.01.07, 15:47
                  Moje imię w lokalnej wersji - Margot uchodzi za wyjątkowo rzadkie. Co kraj to
                  obyczaj.
            • Gość: Małgorzata Re: Ja mam 7-miesięczną Marcelę. Ładne imię? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 11:02
              szczerze mowiac nigdy nie przyszlo by mi do glowy zeby moje imie mialo sprawiac
              tyle problemow bylam w kilku krajach Europy, w Kanadzie, w USA ale absolunie
              nie sprawilo mi to problemu to jest znane imie i w kazdym z tych krajow ma swoj
              odpowiednik, ktory dla kaZdego myslacego czlowieka jest znany wiec jaki problem
              przedstawic sie np. Margaret??
            • Gość: tulipan Re: Ja mam 7-miesięczną Marcelę. Ładne imię? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 12:45
              jakoś nie czuję się wynikiem tasmowej produkcji, mimo posiadania imienia panny
              Orzelskiej z Nad Niemnem... I wcale nie znam zbyt dużo swoich imienniczek, poza
              Steczkowską, Pochanke i innymi, które przynoszą mi raczej chlubę;)
              • Gość: Lbul Re: Ja mam 7-miesięczną Marcelę. Ładne imię? IP: 212.95.173.* 09.01.07, 21:33
                Tylko po co zaraz to przewrażliwienie. Ja też noszę imię popularne w którymś
                tam momencie dziejowym i nie obruszam się kiedy ktoś o tym wspomina. Imię swoją
                drogą fajne i szczęśliwie w Afryce nieczęste, ale ze szkół w Polsce pamiętam,
                że w klasie na 14 dziewczynek połowa nosiła właśnie takie.

Co do używania imion w obcym języku, jakoś mnie to razi. Nie wiem dlaczego, ale
                po prostu tak. Mój ślubny ma tak samo. Szczęśliwie też ma proste imię, chociaż
                słowiańskie i często próbują do niego mówić angielską wersją imienia.
                • Gość: dgf Re: Ja mam 7-miesięczną Marcelę. Ładne imię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 07:42
                  Lbul, mnie używanie obcojęzycznej wersji mojego imienia też przeszkadza. To
                  jednak brzmi inaczej i kiedy w urzędzie np. zwracają się do mnie "Michelle"
                  albo "Michaela", to przechodzą mnie ciarki (choć te imiona same w sobie mają
                  jakiś tam urok, żadne z nich nie jest jednak MOIM imieniem: Michalina).
          • Gość: BETINA17 Re: Ja mam 7-miesięczną Marcelę. Ładne imię? IP: 217.153.166.* 09.01.07, 01:01
            co masz do imieńia WIKTORIA
          • ania_yeti Agnieszka albo Marta 09.01.07, 10:15
            Oba piękne, chciałabym dać to albo to. Sama jestem Anna Katarzyna i niestety,
            25 lat temu TE imiona były na topie. Julka mnie odstręcza, Wiktoria podobnie. A
            synkowi chcę dać Daniel.
          • ewwwcia Re: Ja mam 7-miesięczną Marcelę. Ładne imię? 09.01.07, 15:39
            Możesz się buntować przeciwko różowemu a gdy córa osiągnie wiek przedzkolny jej
            ideałem będą wszelkie wróżki, księżniczki i akcesoria w kolorze...
            No i jak tu odmówić ukochanej córeczce? Skoro wszystkie koleżanki w przedszkolu
            mają rózowe balerinki, gumki do włosów, etccc
        • Gość: Nikola Dżejsika Marcelina? Cudne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 16:42
          i nawet chyba rzadkie. Buziaczki dla małej.
          • Gość: zygfryd Konstancja ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.07, 19:00
            Marcela chyba nie czesto sie zdarza. U mnie w rodzince kuzyn z zona wpadli ze
            nazwa swoja corke Konstancja. Tak sie zastanawiam tylko jak to sie zdrabnia ?
            Kosia ? a czy ladne ? jesli im sie podoba to dlaczego nie nadac takiego imienia.
            • the_dzidka Re: Konstancja ? 08.01.07, 19:14
              Kocia się zdrabnia :) Znam jedną Kocię :)
              • Gość: Bozena Re: Konstancja ? IP: *.server.ntli.net 09.01.07, 00:09
                Moj syn ma na roku Konstancje i zdrabnia sie Kośka. Mi sie nie podoba. Pelne
                imie owszem ale nie zdrobnienie.
            • Gość: gan.lu Re: Konstancja ? IP: 217.153.83.* 08.01.07, 20:04
              Stenia. Miałam taką koleżankę o tym imieniu.
              • Gość: ;-) Re: Konstancja ? IP: *.chello.pl 08.01.07, 21:04
                U nas Stenia to Stefania.Widocznie różnie się zdrabnia...
                • Gość: Monika Re: Konstancja ? IP: *.europe.hp.net 09.01.07, 12:19
                  A moja ciocia Stenia, to zdrobnienie od Ernestyny.
            • Gość: autor Re: Konstancja ? IP: *.aster.pl 08.01.07, 21:23
              mam kumpelke kontancje , wolamy na nia kostusia, a w złosci kostucha!
            • Gość: ilona` Re: Konstancja ? IP: *.range86-147.btcentralplus.com 08.01.07, 22:41
            • Gość: ilona Re: Konstancja ? IP: *.range86-147.btcentralplus.com 08.01.07, 22:44
              moja corka lat 13 ma na imie Konstancja. Imienia nie zdrabniamy, tak sie jakos
              od poczatku przyjelo, ze mowimy pelna forma i tak zostalo. Dzieci nigdy nie
              mialy problemow z tym imieniem, a sama Konstancja zawsze powtarza ze ma
              najpiekniejsze imie na swiecie. Cieszy nas to, ze ona jest taka zadowolona, bo
              czesto zdarza sie , ze sie swojego imienia nie lubi.
            • Gość: czekoladowe usta Re: Konstancja ? IP: *.onlink.net 09.01.07, 00:49
              Mode na rozne udziwnione imiona narzuca m.in. TV. slynna Konstancja (coz to za
              okropne imie)z serialu "Plebania". Gorzej jak dziewczynke zaczna wolac Koscia,
              Kostka albo Kostuchna. Rodzice czasami Anastazje wolaja Nastka - dla mnie to
              obrzydliwe zdrobnienie. Mody sie zmieniaja i naplywaja falami. W moim wieku
              byly bardzo popularne Krysie, Jadzie, Tereski, (obrzydliwe Elzunie) i ladne
              Bozenki. Czy ktos daje dzieciom takie imona ? Bardzo rzadko.Karolcia albo Zuzia
              byly szczytem pogardy dzisiaj Karolina albo Zuzanna uwazane sa za eleganckie
              imiona. Wszystko jest sprawa gusu i mody.Nareszcie przestaly krolowac Kasie,
              Malgosie, Edytki, Renatki Beatki, Marzenki a Iwonka chyba jest na dobre
              zapomniana.
              • Gość: ilona Re: Konstancja ? IP: *.range81-155.btcentralplus.com 09.01.07, 01:39
                sama jestes okropna, moja corka ma piekne imie i nie rodem z serialu, bo jakos
                go sobie nie przypominam 13 lat temu.
                • Gość: czekoladowe usta Re: Konstancja ? IP: *.onlink.net 09.01.07, 01:56
                  jesli tobie sie podoba to fajnie nie mam nic przeciwko temu. Dla mnie to imie
                  jest paskudne. Tak paskudne, ze stawiam je w jednym rzedzie z Frania,Judyta,
                  Jozefa i Kunegunda.I tez mam do tego prawo. Gusty nie podlegaja dyskusji. Nie
                  musisz sie ze mna zgadzac ale mozemy dyskutowac i o to w tym forum chodzi.
                  • kukurukuku Re: Konstancja ? 09.01.07, 08:52
                    sorry, ale nazwać córkę 'konstancja' i żyć w przekonaniu, że to piękne, nigdy
                    nie zdrabniać to średni pomysł. ale gusta, gusta.
                  • Gość: ania Re: Konstancja ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 09:00
                    prawo do swojego gustu to jedno, a nieskrepowane wyrazanie go w niewybrednych
                    slowach, bez zwracania uwagi na to, ze komus moze byc przykro, bo tak ma sam na
                    imie, badz ktos z jego rodziny, to drugie, odrobina taktu nikomu nie zaszkodzi
                  • Gość: marta Re: Konstancja ? IP: 62.29.248.* 09.01.07, 13:47
                    no popatrz, a mi sie wydaje, ze Judyta to takie ladne imie! :-) do tego jeszcze
                    Roksana i Hanna. tylko z meskim imieniem mialabym problem. Oliwier mi sie
                    bardzo podoba, ale jak wspomne to wszyscy zaraz sie glupio usmiechaja i
                    pytaja "Janiak Ci sie podoba?" Otoz nie, nie podoba mi sie. Podoba mi sie tylko
                    imie.
              • Gość: tito Jadwiga, Kosara, Momcilo i Jan IP: *.europarl.eu.int 09.01.07, 10:51
                Moja zona jest pol-Serbka, pol-Chorwatka i mieszkamy w Belgii.
                Na nasza 1. corke wolamy Jadwiżka albo Jadwisia.
                A w przyszlosci jak sie uda to i nam sie nie zmieni beda jeszcze:
                Kosara > Kosa
                Momcilo > Momo
                Jan > Jas

I mam gdzies mody, seriale i globalizacje. Chociaz moze to ostatnie jednak nie do konca, bo drugie imie chcemy dawac uniwersalne. Jadwiga ma na drugie Irena
              • Gość: fuj Re: Konstancja ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 14:32
                a zdrobnienie od Czekoladowe Usta? Kakałko? Od czego to?! Obrzydliwe :/
            • Gość: Ja Re: Konstancja ? IP: 195.205.44.* 09.01.07, 10:18
              To będą musieli znaleść jej męża o imieniu Amadeusz:) Ależ to będzie małżeństwo
              • fla Re: Konstancja ? 09.01.07, 13:24
                ostatecznie Bogumił
            • Gość: figusa Re: Konstancja ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 10:48
              zdrobnienie od Konstancja to Kotka
              pz
              • Gość: ;) Re: Konstancja ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 18:23
                Gość portalu: figusa napisał(a):

> zdrobnienie od Konstancja to Kotka
                > pz

Raczej Kostka, jak Kostek od Konstantego.
            • Gość: Dorotka Re: Konstancja ? IP: *.2.14.vie.surfer.at 09.01.07, 12:13
              Moja babcia się tak nazywała. Jako dziecko sama sobie zdrobniła imię na Siasia i tak ją potem wszyscy nazywali.
          • Gość: agata Re: Marcelina? Cudne. IP: *.polkomtel.com.pl 09.01.07, 15:31
            imię powinno być takie, zeby i na male dziecko i na dorosłą osobę można było
            ładnie powiedziec
        • Gość: m Re: Ja mam 7-miesięczną Marcelę. Ładne imię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 17:03
          marcela ? super, zawsze mi sie podobalo :) nawet niektorzy mnie tak nazywaja,
          heh ;))
        • Gość: EWELINA Re: Ja mam 7-miesięczną Marcelę. Ładne imię? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 08:24
          ŚLICZNIE MA TWOJA CÓRECZKA NA IMIĘ , JA MAM 9-MIESIĘCZNĄ MARCELINĘ -TEŻ ŁADNIE ?
        • Gość: figusa Re: Ja mam 7-miesięczną Marcelę. Ładne imię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 10:46
          bardzo ładne
          pz
          • Gość: Ewa Re: Ja mam 7-miesięczną Marcelę. Ładne imię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 12:30
            Bardzo ladne. Mój 21-letni syn ma na imie Marcel. w szkole średniej i na
            studiach dzieki imieniu wszyscy go znają.
        • gracek007 Pamela 09.01.07, 14:37
          Słuchajcie tego, rozpierdzieliło mnie jak w rodzinie (ze wsi) moich znajomych
          chłopcu nadali imię Ksawier!!! tak tak nie Ksawery tylko Ksawier.
          No i po jakimś czasie urodziła im sie córeczka i chcieli ja nazwać Dominika,
          ale jak się o tym dowiedziała ciotka dziecka (też ze wsi) to podniosła taki
          raban, że jak to tak można??? do Ksawiera??? jakaś zwykła Dominika? i nadali
          jej imię Pamela. Nie chcecie wiedzieć jak ma na nazwisko!!! Kiszka!!!
          • Gość: :-) Re: Pamela IP: 83.238.160.* 09.01.07, 14:39
            o k...
            to fatalnie!!!
      • Gość: ja Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.range217-44.btcentralplus.com 08.01.07, 21:19
        Wiktoria... brrr... Julia... brrr... a ja tam wolę Ania :)
        • Gość: aa12 Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.gdynia.mm.pl 11.01.07, 12:22
          ania ładnie ale pod warunkiem że nie ma na nazwisko Jania-Ania Jania tak
          nazywała sie moja uczennica,aZ mi sie jezyk łamał
      • Gość: Kajman Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 09.01.07, 04:05
        Yulja or Yuliya to typowo rosyjskie, badz ukrainskie imie, wstydu ludzie nie
        macie...
        • aron2004 Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J 09.01.07, 05:17
          Gość portalu: Kajman napisał(a):

> Yulja or Yuliya to typowo rosyjskie, badz ukrainskie imie, wstydu ludzie nie
          > macie...

Julia Roberts, znana aktorka rosyjska...
          • Gość: mihalinaem Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 09:48
            Romeo i Julia, znany rosyjski dramat...
        • Gość: Rus Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.mofnet.gov.pl 09.01.07, 07:59
          Juliusz Cezar - najsłynniejszy rosyjski i ukraiński rewolucjonista! Zdrówka
          życzę , bo na rozum za późno...
          • megi.25 Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J 09.01.07, 11:21
            dokladnie tak, ktos tu przesadzil z tym rosyjsko - ukrainskim wstydem!!
            • Gość: Marius Wojciech Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 17:16
              Zeńskie imiona rosyjskie są bardzo ładne.
              Natalia,Nina,Lena i wiele innych są piękne.
              Rusofilem nie jestem,podchodzę do Rosjan jak do jeża,ale obiektywnym trzeba być.
              Talentów ,pomysłów,sztuki,muzykalnosci,poezji a także pięknych imion im nie
              brakuje.
              Jedno ale -wolę Rosjanki niż ich męskich rodaków.A różnica ogromna.
        • Gość: m. Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 11:16
          Matko Boska!!cos cie sie tych Julii uczepili!!!!!jak sie komus podoba imie
          Julia to dlaczego nie moze tak dziecka nazwac???bo akurat teraz jest taka
          moda???no i co z tego ze Yulija to rosyjskie u nas chyba pisze sie przez J!!!!!
          ile imion jest typowo Polskich?????a co to ma wspolnego ze wstydem!!!!Ja mam
          córke Aleksandre i chcialam zeby moje dziecko mialo tak na imie juz od kilku
          lat (wtedy nie bylo takie czeste)i mam dlatego inaczej ja nazwac bo akurat
          teraz duzo jest Aleksander.Ja mam ja jedna i tyle a np. imie Ania zle mi sie
          kojarzy dlatego dla kogos jest to imie piekne a dla innej osoby nie. I tyle!!
      • Gość: jedrek Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 12:20
        ja mam wspaniala suczke julke
        • Gość: Małgorzata Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 14:10
          Szczyt kretyństwa nazwać zwierzę ludzkim imieniem, Kupię sobie szczura i nazwę
          go jedrek
          • wypasiona_foczka Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J 23.04.07, 16:01
            wolno Ci...
    • Gość: zenotka Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 13:11
      cholera ja mam na trzecie Julka;)( ale wtedy to jeszcze nie bylo takie modne)
      • Gość: jaija Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.elblag.dialog.net.pl 07.01.07, 13:46
        Pewnie, to się akurat nie liczy ;) ja sama, kiedy byłam mała, mówiłam, że tak
        nazwę swoją córkę, ale teraz na pewno tego nie zrobię :D
        • Gość: Gwidon 20 lat temu były to (niewolnice) Izaury IP: *.smstv.pl 07.01.07, 13:59
          pewnie zdążyły już pozmieniać na normalne, bo nie słyszałem na ulicy.. ;))
          • Gość: EWa Re: 20 lat temu były to (niewolnice) Izaury IP: *.CNet.Gawex.PL 07.01.07, 14:51
            Izaury były jednak tylko incydentalne, zaś Julek i Oliwek (tfu!) jak psów.
        • Gość: Giera Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.chello.pl 08.01.07, 16:26
          Ja osobiscie znam 4 Julki ;D szalenstwo ;] ( Najmlodsza ma 3 miesiace .,
          najstarsza 17 lat ) ale zeczywiscie moda na to imie jest ostatnio przecedzona ;]
      • Gość: m_yyz Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: 158.75.47.* 08.01.07, 15:30
        a moja córka bedzie albo Lena albo Karolinka :-) ot zadnych Julek!
        • Gość: przyszly tata a ja nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 15:37
          a moja córeczka to bedzie Maria
          • bdx65 popieram przyszłego Tatę! 08.01.07, 16:16
            Gość portalu: przyszly tata napisał(a):

> a moja córeczka to bedzie Maria

doskonały wybór, zawsze ładne, tak jak Zofia.
            • Gość: 123 Re: popieram przyszłego Tatę! IP: *.icpnet.pl 08.01.07, 19:02
              A dla mnie masakra Zocha, Marycha bleeeeeeeeeee
            • Gość: ewa Re: popieram przyszłego Tatę! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.07, 19:39
              niestety maria i zofia też stały się modne obserwuję dwie skrajności: jedna to
              imiona dotychczas rzadkie, czasem pretensjonalne (julia, oliwia, wiktoria,
              lena, pola, a dla chłopców kamil, kacper) a druga - powrót do imion
              tradycyjnych: zosia, marysia, antek, jaś zastanawia mnie brak ignacych,
              wincentych, wiesławów, itp. ale pewnie i na nich przyjdzie pora ;)
              • Gość: aron Re: popieram przyszłego Tatę! IP: *.lublin.enterpol.pl 08.01.07, 19:58
                a dlaczego Julia to imię nietradycyjne? Proponuję wizytę na cmentarzu - kobiety
                urodzone w latach 1890-1910 - po kolei Julia, Julia, Julia, Wiktoria
                • Gość: aron Re: popieram przyszłego Tatę! IP: *.lublin.enterpol.pl 08.01.07, 19:59
                  ale to jeszcze nic - mój znajomy ma babcię o imieniu Wirginia!
                  • Gość: aron Re: popieram przyszłego Tatę! IP: *.lublin.enterpol.pl 08.01.07, 20:03
                    zresztą moda na Julie przyszła u nas 40 lat po Ukrainie

Julia Wołodymyriwna Tymoszenko, ukr. Юлія Володимирівна Тимошенко z domu
                    Hryhian, ukr. Григян (ur. 27 listopada 1960 r. w Dniepropietrowsku) - polityk
                    ukraińska, była wicepremier, doktor ekonomii. Premier Ukrainy w 2005 roku.
                    • megi.25 Re: popieram przyszłego Tatę! 09.01.07, 11:26
                      czlowieku cos sie tej Ukrainy i Rosji czepił! ktos Ci juz wczesniej napisał
                      kilka słowna temat znanych Juli na świecie to juz przysopuj z ta historia.
                  • frygga Re: popieram przyszłego Tatę! 08.01.07, 23:36
                    A ja miałam Wirginię w klasie i mnie imię nie dziwi :-)
                • Gość: Anna Re: popieram przyszłego Tatę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 21:45
                  Bo teraz inkarnują się ludzie z tamtych pokoleń, stąd nawrót do takich imion.
                  Mają takie intencje i wpływają na podświadomość rodziców przy wyborze imienia.
          • Gość: joshi Re: a ja nie IP: *.Red-217-126-91.staticIP.rima-tde.net 08.01.07, 16:49
            a ja swoją nazwę "Radio" :P
          • Gość: zb Re: a ja nie IP: *.ict.pwr.wroc.pl 08.01.07, 19:23
            Maria - pieknie by było gdyby nie Jan Maria
        • Gość: bero Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 16:04
          a ja znam wiele julek wszystkie sa fajne a jedna Ładna fakt ze rodzice bogaci a
          ona czegos co sie klei itp nie dotknie:D
      • kukurukuku Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J 09.01.07, 08:54
        ja miałam się tak nazywać. bardzo żałowałam przez pierwsze dziesięć lat mego
        życia. aż się dowiedziałam, że w zasadzie nie julia tylko julianna. to mi się
        udało. dobrze, że nie julita, bo to już szczyt.
    • adam81w a jak maja nazywac? Jaroslaw? 07.01.07, 14:55
      :)
      • Gość: jaija Re: a jak maja nazywac? Jaroslaw? IP: *.elblag.dialog.net.pl 07.01.07, 14:56
        A bo to mało imion żeńskich?
        • adam81w nazwac corke Jaroslaw to byloby oryginalne ;) 07.01.07, 14:58

• Gość: m Gorzów Wielkopolski byłoby oryginalniej IP: *.enterpol.pl 08.01.07, 17:52
            ;P
    • Gość: Barnaba Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.chello.pl 07.01.07, 15:04
      A co ma wspólnego imię Julka z zadufanymi rodzicami kupującymi różowe telewizory :P
      • Gość: Nuna Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.pools.arcor-ip.net 07.01.07, 17:55
        Dawno, dawno temu w mojej klasie bylo 6 Agnieszek.
        • lilimeye Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J 07.01.07, 19:59
          A w mojej 5 Małgorzat
          • Gość: hi, hi, hi Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.chello.pl 08.01.07, 22:57
            A w mojej 6 Beatek...
            • Gość: mejloo Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.hay.dialup.dodo.com.au 09.01.07, 06:23
              Ja mialem cztery dziewczyny o imieniu Ania.
              • Gość: Taska Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.acn.waw.pl 01.05.07, 11:18
                Ja na 30 osob mialam w klasie 6 Magd i 4 Anny 2 Ewy, Sylwie, Agnieszki itp. Jako
                pojedyncza byla tylko Żaneta i Dorota
        • Gość: sobiemiła A Pauliny? IP: *.stg.pl 08.01.07, 17:28
        • ulllrich Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J 09.01.07, 00:35
          Nuna napisał(a):

> Dawno, dawno temu w mojej klasie bylo 6 Agnieszek.

o, w mojej tez! może chodzilysmy do tej samej?;)
          • kukurukuku Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J 09.01.07, 08:56
            cztery marty
            trzy magdy
            dwie kasie
            dwie gosie
        • Gość: anka Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 15:01
          Niemozliwe! W mojej tez! :))) Czyzby SP nr 6? ;)
    • Gość: ania Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 20:17
      eeeeeeeeeeeee ???? a ja wlasnie takie mialam plany, Julia albo Emilia, ale
      bardziej Julia
      nie mialam pojęcia, ze teraz jest na to moda
      niedobrze
      zmartwiliscie mnie
      • Gość: leming Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.aster.pl 07.01.07, 20:32
        Bo co, jak jest moda, to juz zle? Musisz byc za wszelka cene oryginalna? Olej
        mode, jesli imie ci sie podoba. Julia to ladne imie, mala bedzie zadowolona ;-)
        • Gość: ania Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 22:41
          leming
          być może masz rację, unikanie czegoś tylko dlatego, że jest modne jest również
          pewną formą zniewolenia przez modę
          no ładne, ładne.... i nie wyobrażam sobie, żeby ktoś, kto ma na imię Julka albo
          Emilka mógł być wredny, nieprzyjemny czy też w inny sposób uszkodzony
          • Gość: brookie Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: 203.190.198.* 08.01.07, 09:35
            Moja bratanica ma na imie Oliwia, imie pewnie bardzo sie podobalo rodzicom i
            dlatego je wybrali. Mimo popularnosci. Ja jestem zwolenniczka imion
            niespotykanych zbyt czesto. Mam syna Oskara, z tym ze nazwisko nie jest polsko
            brzmiace i pasuje do imienia. Do tego to imie pochodzenia skandynawskiego, a
            moj syn to blondyn z niebieskimi oczami. Taki Odyn.
            • Gość: leming Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.aster.pl 08.01.07, 16:09
              Odyn to akurat stracil jedno oko. Nieszczesliwe to porownanie ci wyszlo. Moze
              Thor? ;-)
              • grail Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J 14.01.07, 11:04
                Thor jest przedstawiany jako rudzielec, więc trzeba wykombinowac inne porównanie
                dla małego aryjczyka ;)
            • Gość: monik Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 16:11
              Ja pracuję w przedszkolu i rzeczywiście rodzice podążają za modą. Sa fale nA
              Julki,Oliwie, Marysie, Zosie . Moja ma Antonina (Tosia) takiej nie ma u mnie w
              pracy.....

• Gość: Ada Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 18:39
                Tosiek też teraz pełno.
            • Gość: kerad Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: 205.156.117.* 08.01.07, 17:48
              moze lepiej Idiota. jak z dostojewskiego?
              • Gość: monik Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 21:21
                Jak ci się podoba to czemu nie..Wspólczuję tylko dziecku
          • mada.d.n Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J 08.01.07, 12:19
            to powinnaś poznać moją ciotkę Emilię
            jest niby ok, ale kobieta z niej zimna, mało sympatyczna, jakoś nie pałam do
            niej zbytnią sympatią
            a wredota - hmm może nie nie najlepsze słowo, ale złośliwość i owszem :)

166 dni :)
            Przestrzeń sugeruje, by się przemieszczać,
            jednak jedynym celem podróży mędrców jest ich dom.
          • Gość: tutu Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 22:53
            Dlatego ze ma na imie Julia czy Emilka - nie. Za to ktos, kto ma
            najpopularniejsze w danym pokoleniu imie, moze czuc sie uszkodzony. Wiecznie
            ksywki, wiecznie dorzucanie nazwiska, a jak ktos wywoluje twoje imie to od razu
            oglada sie kilka osob. Koszmar. Mam najpopularniejsze imie w Polsce, bardzo
            popularne w moim pokoleniu i z ulga oddycham za granica, gdzie nie jest az tak
            popularne i jestem jedna jedyna w grupie. A nie jedna z pieciu...
        • Gość: magdalenka30 Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 07:15
          mój mąż tez sie uparł na Julię , więc poszliśmy na kompromis i nasza córka ma
          na imię JULIANNA. wołamy na nią Julianka lub Julianna....ja chciałam jej dac na
          imię Amelia ale coz ..wiecej dzieci nie planuje , to niech maz ma ta
          przyjemnosc:):) zreszta Julianka nie narzeka:) sama sie tak przesstawia i
          wszyscy tak na nia wolaja
      • Gość: mkb Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 23:08
        Emilia - slicznie
        moja córcia to Emilka i baaaardzo mi sie to imie "udało"
        teraz jestem w ciazy i szukam inspiracji...
        braciszek to chyba kubuś (wiem wiem, pełno kubusiów teraz ale mi sie zawsze
        podobało i co - mam zrezygnować bo popularne takie? i w końcu Jakub był jest i
        chyba zawsze pozostanie popularny, to nie jest moda która po 5 latach przemija.
        ja np malgorzata jestem z tych małgorzat co z magdami i beatkami i agnieszkami
        chodziły do klasy i szczerze wolałąbym sie inaczej nazywać. nielubie jak ktos
        mówi małgorzata, małgosiu to prawie nikt nie mów, czasem mówią gocha brrrrr a
        gosia to takie jakies nijakie...
        kubuś, kuba, panie jakubie
        fajnie
        a dla dziewczynki to Hania mi sie podobałby ale mąz sie cos krzywi... hmmmm
    • wampuka Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J 08.01.07, 11:24
      Przecież Julia to takie słodkie, wdzięczne imię dla dziewczynki, miałaby to
      szczęście mówić o sobie Juleńka, Juleczka, Julcia... Jacy Wy jesteście
      nietolerancyjni ;)
      • Gość: J. Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.07, 11:53
        W moim pokoleniu Julie zdarzały się tylko wśród starszych pań. Ja mam na imię Julita i też niewiele Julit spotkałam. Za to rzeczywiście był czas wysypu Agnieszek. Moja siostrzenica poszła po studiach do pracy, firma duża i pracuje tam 19 Agnieszek. Kobiet jest 48 :)) Większość to roczniki 1975-1982.
        • Gość: bo775 Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.master.pl 09.01.07, 15:46
          o tak, agnieszek mnostwo w tych rocznikach. u mnie w klasie bylo piec, ktos
          wyzej pisal, ze u niego/niej szesc.
          cale szczescie, ze mi rodzice nadali tak na drugie, a pierwsze dali malo
          popularne...
      • Gość: siostra Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 19:00
        albo Jula, Juliśka, Julcora;P
        • Gość: czekoladowe usta Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.onlink.net 09.01.07, 01:41
          Bedac na wczasach w Kolobrzegu przy moim stoliku siedzialy panie z dziecmi i
          przescigaly sie w zdrobnieniach imionach wolajac swoje dzieci Dziunia,
          Kamileczku Dominiczko i Majunia. Az sie chcialo krzyknac srunia i dupunia .
    • niya Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J 08.01.07, 12:05
      prosze mnie nie denerwowac ja mam Julię :) i odkąd skonczyłam 10 lat
      wiedziałam,że jak będe miec dziewczynkę to TYLKO Julię :) i musze przyznać
      autorce wątków bo teraz co trzecia dziewczynka to Julia :/
      • jasmina_tdi Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J 08.01.07, 12:38
        To prawda! Prawie wszystkie małe dziewczynki jaki znam, mają na imię Julia.
        Incydentalnie mają na imię Ola i na drugie Julia. Za to chłopcy mają na imię
        Kuba. Jakoś nie chce mi się wierzyć, aby matka czy ojciec, nadajac imie dziecku
        nie wiedzieli, za tak nazywa sie co drugi niemowlak. No chyba, ze mieszkaja w
        głębi lasu.
        • niya Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J 08.01.07, 13:28
          nie mieszkam w lesie wyobraź sobie, dziecko urodziłam 2 lata temu i wtedy nie
          była mi znana ta mania Julek bo sie w towarzystwie "dziecięcym" nie obracałam :/
        • Gość: czekoladowe usta Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.onlink.net 09.01.07, 01:58
          Jasmina to imie czy tylko nick? Dla mnie piekne. Moja sasiadka Hinduska tak ma
          na imie. Ale jej zazdroszcze.
          • Gość: tito Jasmina i Malwina IP: *.europarl.eu.int 09.01.07, 11:06
            Tak nazwala swoje blizniacvzki moja znajoma. Uwazam, ze to pieknie, tak kwieciscie.
            • Gość: Tomek Re: Jasmina i Malwina IP: *.computerland.pl 09.01.07, 14:09
              Moja corka ma na imie Maja i jest najwspanialsza pszczolka na Swiecie. :)
    • Gość: kim Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: 83.238.174.* 08.01.07, 13:05
      Julka może być.
      Najwazniejsze ze mineła moda na Angeliki i roxany. To była masakra.
      • Gość: keradk Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: 205.156.117.* 08.01.07, 17:50
        rzeczywiscie. te wszystkie male rozowe roxany do szalu mnie doprowadzaly.

mnie sie podoba natalia i dobrze ze nie ma na to mody
        • Gość: KLE Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 22:00
          To chyba jakas pomyłka, Natalek tak samo dużo jak Julek. U mojej Małej w
          przedszkolu jest albo Julka, albo Wiktoria albo Natalka. Mówię o Wrocławiu.
    • Gość: megaego Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.sejmik.kielce.pl 08.01.07, 14:00
      eeeee wiecie... ja się nie czepiam, ale trochę mnie mdli, jak na ten przykład
      będąc na zakupach ze wszystkich stron słyszę mamusie wołające Juleeeeczkooo! i
      każda woła na inną Juleczkę! Wszyscy moi znajomi mający córki - mają Julki!
      nie jestem jakoś pewna, czy te dziewczynki będąc dorosłymi kobietami będą
      zadowolone, że mają na imię tak, jak wszystkie koleżanki! ja bym się
      pochlastała, albo... zmieniła imię.
      nie twierdzę, że to nieładne imię.
      ale już mam 200% pewności, że moje dziecko tak NIE będzie miało na imię!
    • gosja_1 Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J 08.01.07, 14:02
      Moja mama pracuje w przedszkolu. I teraz plagą to są jeszcze Andżeliki (chociaż
      już trochę mniej niż wcześniej) i Victorie tudzież Wiktorie :D W ogóle coraz
      bardziej dziwne te imiona wymyślają. A kiedyś to były zwykłe Anie i Marysie,
      jakoś nikt nie kombinował.
      • Gość: jin Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.tu.ok.cox.net 08.01.07, 19:00
        A ja mam na imie Jolanta, syna Marka, wnuczke Ewe.
        Nadajc imie nie wiemy jak bedzie odbierane wprzyszlosci.
        Najwiekszy kicz jak dzieci maja imiona tekie wyszukane, np.Andzelika, Nicola
        itp.
        I jedno jest pwene - im wieksza wiocha tym bardziej "okrutne" imie nosi dziecko.
        • Gość: jood Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: 80.51.194.* 08.01.07, 20:12
          Z tą "wiochą" to szczera prawda, zresztą na ten temat już tomy napisano, od
          demografów po psychologów. Mieszkałem zresztą do niedawna w takiej
          miejscowości, i mam własne obserwacje. Moi sąsiedzi mają Nikolę, gdzieś się
          poniewiera Dżejson, czy coś w tym guście. Ale dla mnie szczytem wiochy jest
          Wioleta/Wioletta(!)/Violetta. Brrr....
          • wiolka53 Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J 09.01.07, 11:54
            Ty- jood sam chyba jesteś wieśniakiem. Ja mam na imię Wiola czyli Wioletta i
            uważam,że te imie jest piękne i przynajmniej niebanalne jak np: Julia.
            Kiedy chodziłam do podstawówki to strasznie go nie cierpiałam bo w klasie same
            wtedy były Kasie, Anie i Agnieszki a jako mały brzdąc myślałam, że tak by było
            lepiej się nie wyróżniać ale później im byłam starsza tym bardziej je
            doceniałam. Naprawdę w moim życiu niewiele znam moich imienniczek.
            Gdy idę w jakimś tłumie ludzi i ktoś mnie zawoła to w przciwieństwie do imienia
            Julia czy Wiktoria nie odwracają się wszyscy tylko wszyscy patrzą na mnie bo ja
            jaka jedyna się odwracam:) może to głupie ale to jest naprawdę miłe.
            A swoją drogą panie "wieśniak" ciekawe jak masz na imię. Zakładam, że jakoś
            naprawdę banalnie!
            • Gość: Anna Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 12:27
              Julia nie jest banalnym imieniem tylko dlatego, że jest teraz na nie moda.
              To bardzo piękne klasyczne imię.
              Nie trzeba nabijać się z innych imion, żeby wybraniać swoje.

ps
              do zwolennika(ów) tezy, że Julia to jakieś wschodnie imię :)
              TO IMIĘ POCHODZENIA ŁACIŃSKIEGO
      • Gość: Magdalena Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.mofnet.gov.pl 09.01.07, 12:35
        Ja bardzo lubię moje imie Magdalena i nie przepadam jesli ktoś je zdrabnia!!!
    • mada.d.n Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J 08.01.07, 14:27
      na szczęście wśród moich znajomych nikt nie da swojej córce imienia Julia -
      była w naszym kręgu taka jedna, która się nikomu dobrze nie kojarzy
      a moja córka będzie miała na imię Maria lub Marianna - jak będzie o czym
      rozmawiać to będziemy myśleć :)

166 dni :)
      Przestrzeń sugeruje, by się przemieszczać,
      jednak jedynym celem podróży mędrców jest ich dom.
      • Gość: yuana Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: 212.182.35.* 08.01.07, 15:31
        Jak dobrze, że moi rodzice 30 lat temu nie kierowali się modą :) Jak pada moje
        imię zwykle wiadomo o kogo chodzi. Nie znam nikogo ponizej 50 kto się tak
        nazywa. Janina - a jak ładnie mnie można zdrabniać....
        Bratanice mojego męża: Oliwia i Wiktoria!
        • Gość: dzika nika Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.ulc.gov.pl 09.01.07, 12:15
          a jakie wsiowe
    • hodos Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J 08.01.07, 15:30
      no jeszcze są Amelie:) też podobno popularne
      • Gość: mona Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.01.07, 20:59
        A ja swojej córce dałam na imię Justyna,choć w modzie zaczynały być
        Wiktorie.Zastanawiałam się także nad JUdytą.
        Pozdro
        • Gość: czekoladowe usta Dla mnie ohydna jest Judyta IP: *.onlink.net 09.01.07, 01:32
          kojarzy mo sie z Judaszem albo z Juda. WSTRETNE!
          • Gość: ap5ik Re: Dla mnie ohydna jest Judyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 09:18
            A to juz jawny antysemityzm ;-)
          • Gość: amina77 Re: Dla mnie ohydna jest Judyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 11:21
            moja córka ma na imię Judyta. bardzo kobieco mi się to imię kojarzy.
          • eeela Re: Dla mnie ohydna jest Judyta 21.04.07, 15:40
            > kojarzy mo sie z Judaszem albo z Juda. WSTRETNE!

W Starym Testamencie jest Ksiega Judyty. Moze jak przeczytasz, to ci sie zacznie
            lepiej kojarzyc.
    • juliam1 Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J 08.01.07, 15:38
      ja tez mam na imie julia ale jak ja dostawalam to imie to w Polsce w moich
      kregach nikt nie mial takiego imienia. Jedyna julia bylam w liceum, na studiach
      i wszedzie gdzie sie ruszalam. A teraz jak ide do parku czy gdzies tam to
      wszedzie slysze julia, julka...
    • Gość: Garfield U mnie jeden włazidupiec tak nazwał swoją córkę... IP: *.171.87.134.crowley.pl 08.01.07, 15:39
      Prezes ma córkę Julię, a więc włazidupiec swoją też czym prędzej nazwał Julia -
      żenua...
      • papegoja Re: U mnie jeden włazidupiec tak nazwał swoją cór 09.01.07, 10:54
        Nie wszyscy tak nazywają swe pociechy - ja chcę Tośkę- Antosię - Antoninę :)...
        wiem powiecie że staromodne i jestem zdufana itd..:)
    • Gość: megi*** Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.exatel.pl 08.01.07, 15:39
      no i co z tego, uważam że każdy ma prawo nazwać swoje dziecko jak mu się
      podoba. To sprawa wyłącznie rodziców, jak im się podoba Julia czy Oliwia to
      czemu nie?
    • lavinka zwykła moda... 08.01.07, 15:41
      Kiedyś były modne Anie Magdy Joanny i Agnieszki teraz Julie,Natalie i Olivie...
      lav
      • Gość: Agnieszka Re: zwykła moda... IP: *.Red-217-126-91.staticIP.rima-tde.net 08.01.07, 16:53
        Agnieszka, Agniesia, Agusia, Aguś, Agunia, Gusieńska...cholery można było
        kiedyś dostać.wszędzie same Agnieszki....w klasie postawowej miałam 3, w liceum
        4.
        lekarstwem okazała się migracja do Hiszpanii...w końcu jestem oryginalna :)
        • lavinka ;-)jeszcze Jagienka! nt 08.01.07, 18:42

• Gość: Nowisia Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.metrolink.pl 08.01.07, 15:53
      a moja córka ma na imię Juia nie dlatego, że taka moda....ma 4,5 roku i to imie
      zawsze bardzo mi sie podobało:) Prosze wiec nie generalizować:)
      • Gość: róża Imiona kwiatowo-owocowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.07, 09:53
        Najładniejsze są imiona kwiatowo-owocowe: Jagoda, Malina, Jaśmina, Róża...
    • Gość: edi Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.acn.waw.pl 08.01.07, 16:02
      Julia fajne imię. Chyba nadawane na cześć posłanki, PO J.Pitery tej co to
      walczy z korupcją i sama nie daje :)))) Lepsza jest chyba dziesiąta z kolei z
      Julia od Sandry, Dżesiki i innych podobnych tego typu poszkwili.
      Najgorzej to chyba jednak mają faceci którzy noszą na imię RO-MAN albo Andrzej
      albo Stanisław (ręce niespokojne - ten od łyżw) :)))))))))))))))))))))))))
      • ollaboga77 Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J 08.01.07, 16:28
        ja bym swojje dała Ola, ale 2 Ole to chyba za dużo... ale Julka mi się tez
        bardzo podoba:)

I Lidia jeszcze, Garysia, Irmina, Emma :) Ewa, Jagoda :)
        • tymolka Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J 08.01.07, 23:53
          ja tez kolejnej córce dałabym na imię Ola,ale masz rację dwie Ole pod jednym
          dachem to juz tłum.Jednak moje imię jest dla mnie najpiekniejsze na świecie i
          mozna je pieknie zdrabniać ...Oleńka
          • Gość: Monika Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.europe.hp.net 09.01.07, 12:28
            Uwielbiam imię Ola (Oleńka).... Bardzo podoba mi się też Olga, Milena...
      • Gość: Hanka Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.ppgk.com.pl 09.01.07, 10:22
        Myślę, ze generalnie nadawanie imion to sprawa mody np. za czasów moich
        dziadków byli Stasiowie , Władziowie, Franciszkowie. Historia zakreśliła koło i
        teraz kiedy moje pokolenie ma już wnuki to imiona Staś Franek czy Antos sa
        znowu modne i to jest ok, byleby nie było imion zbyt udziwnionych.
        Moje pokolenie to Bożenki Anie Elżbiety Danuty a ja mam na imie Bernardyna -
        zawsze budziło zdumienie.Teraz jest mi wszystko jedno, ale gdy byłam małą
        dziewczynką nie byłam z tego imienia zadowolona. Pozdrawiam
    • Gość: Julia Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.kuleuven.ac.be 08.01.07, 16:06
      A ja mam na imię Julia, a moja siostra Amelia i obie urodziłyśmy się w latach 80tych. W podstawówce nauczycielki nigdy się ni mogły nadziwić, że mamy takie niespotykane imiona. A w iceum w ogóle nie było za moich czasów żadnej Julii. Amelii zresztą też. Cos mi się zdaje, że wysyp na Julie i Amelie pojawił się po serialu z doktór Zosią - Na dobre i na złe... tfuu
      Szkoda, bo byłyśmy zawsze takie oryginalne:-)
      • bdx65 Jessica 08.01.07, 16:14
        i tu jest problem, bo powinno się czytać po polsku, tak jak jest
        napisane /jesica/ - no chyba że będzie to Dżesika.
        por. Angelika/Andżelika
        • Gość: czekoladowe usta Re: Jessica IP: *.onlink.net 09.01.07, 01:02
          no wlasnie lepiej z "cudzoziemska" Jessica inz polska Zdzislawa, Zaneta niz
          polska Janina, Andzelika niz polska Anielka. Jak ktos ma szajbe to ja ma i nic
          na to sie nie poradzi.
      • Gość: Julia Re: Julia jest ładne IP: *.cebit.com.pl 08.01.07, 17:47
        Ja mam na imię Julia, moje imię bardzo mi się podoba. Urodziłam się w 1993,
        wtedy Julka była rzadkością. Ale moim zdanie Julia to piękne imię, i nawet
        największa moda na najbrzydszę imię,np. Gertruda, nie zmieni mojego zdania.
        • Gość: Julcita Re: Julia jest ładne IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.01.07, 00:17
          Zgadzam sie...urodzilam sie w 1986 i wtedy bylam jedyna Julka w szkole-i zawsze
          mi sie to podobalo.Zawdzieczam to mojej(wowczas 6 letniej)siostrze -Ola wybrala
          to imie wbrew protestom dziadkow i cioc;)
          Teraz kiedy wyemigrowalam do Kanady jestem jeszcze bardziej zadowolona-nie mam
          problemow w urzedach i ze znajomymi nie mogacymi zapamietac badz wymowic(z zcym
          boryka sie kolega Maciek;)mojego imienia.Nigdy jednak nie zmieniam brzmienia
          swojego imienia-po polsk przez polskie J brzmi pieknie..a dla Kanadyjczykow
          egzotycznie!!!
    • Gość: Justyna Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: 193.201.167.* 08.01.07, 16:10
      A ja mam 2,5 letnią Kasię.
      Mam nadzieję, że nie ma teraz mody na Kasie.
      • Gość: milupa Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.akron.net.pl 08.01.07, 16:19
        Dziecka o tym imieniu kilka dobrych lat nie widziałam, więc Kasia będzie pewnie
        jedna w klasie;) Kolejne okropne imię: Nicole albo spolszczona wersja Nikola.
        Biedne dziewuszki...
        • Gość: martyna Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 16:49
          a mnie wkurzają tabuny małych Martynek. Kiedy chodziłam do szkoły nie było w
          okolicy ani jednej Martyny, na studiach również...
      • Gość: Nikola Dżejsika Bardzo pięknie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 16:45
        W przedszkolu u mojej Basi jest Madzia - takie ładne imię, kiedyś nadużywane, a
        teraz zwraca uwagę pięknem. A Kasi to ja nie spotkałam żadnej w wieku poniżej 12
        lat, więc Twoja córcia będzie chyba bardzo oryginalna;-) Buziaki dla małej.
        • Gość: mamajulii Re: Bardzo pięknie. IP: *.dyn.optonline.net 09.01.07, 05:22
          Mam na imie Malgorzata -za granica zaden problem Margaret,Maggie ,Mag whatever-
          moda jest dwurzutowa -pierwszy byl hmmmmw latach 50-tych(niestety jestem z tego
          rzutu") Moja corka ma na imie Julia poza moda nadane bo wlasnie 20 pare lat
          temu -i to imie do niej pasuje.Julia powinna byc delikatna i piekna,ale Julka
          moze byc malym lobuziakiem i piegowata zadzira .Jedyny szkopul to moda a
          pozniej zastepy pan i panienek o wdziecznych nazwach Violetta Rzepa i Julia
          Brys
      • chipcia13 Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J 08.01.07, 21:35
        Moja 19 letnia córka ma na imię Kasia. Jak była mała to były same Kasie dookoła.
        Ja dałam jej imię po swojej babci(rocznik 1902) a ponieważ nie nie miałam
        kontaktu z małymi dziećmi to nawet nie wiedziałam, że taka moda na Kaśki
        była.Teraz inne imiona na topie.
      • Gość: ania Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.07, 21:54
        To imie jest juz niepopuanre kilka lat, wiec moze znów bedzie wysyp. Moja sisotra ma na imie Kasia.
        Obecnie ma 10 lat i w swoim otoczeniu nie zna drugiej Kasi, ani w szkole ani na żadnych innych
        zajęciach.
      • Gość: Maz Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.aster.pl 09.01.07, 00:26
        I słusznie. Moja córka też ma na imię Katarzyna. Uważam, że to ładne,
        ponadczasowe imię, które dobrze komponuje się z krótkim nazwiskiem i fajnie
        można je zdrobnić. Na szczęście mody na nie nie ma - przed wyborem
        przeglądalismy z żoną sobotnie dodatki do GW. Najczesniej pojawiały się:Julia,
        Wiktoria, Oliwia, Maja (które skądinąd lubię, ale moda na nie też straszna)
        Zuzanna. Myślelismy tez o Łucji, ostatecznie mała dostała tak na drugie.
        A z facetów natnąłem się w GW na jednego Thorgala - o zgrozo. Spodziewam się,
        że dziewczynka dostanie Aaricia ;)
      • Gość: wiedźma małgorzata Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 07:53
        A ja mam na imię Małgorzata tylko i wyłącznie dlatego, że tatuś na rauszu
        pomylił imiona miało być Lidia. Syn Jakub przyszdł na świat 12-ście lat temu
        jestem po prostu zakochana w tym imieniu bez względu na statystyki.
    • Gość: Nikola Dżejsika to forum humorum;-)!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 16:41
      Wszyscy dyskutujemy o tym, jakie imiona są ładne, a od tego jest inne forum.
      Chyba chodziło tu jednak o ten różowy telewizor, czyli schemat, że jak
      dziewuszka, Julcia czy Nikolcia, to wszystko musi być różowe; poza tym zgodzę
      się, że jest jakiś owczy pęd z imionami, no ale tu warto by poczytać pubikacje
      socjologów.

Dodam od siebie, że teraz jak muzyka w moich uszach brzmią imiona takie jak
      Kasia, Madzia, Ewunia, Monisia, kiedyś tak przebrzmiałe, albo dla chłopców Grześ
      czy Tomek - prawda, że piękne i ... jakie rzadkie?
      Ja sama uległam jakiejś w sumie modzie, ale na stare imiona, i nazwałam dzieci
      Basia i Franuś. Franusiów, okazuje się, całkiem sporo przybyło w moim mieście,
      więc dlatego uważam, że to moda, stety i niestety;-)
    • Gość: Zygier Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: 80.50.74.* 08.01.07, 16:45
      A ja mam córeczki - Zosię i Helenkę, a teraz synka - Stefcia.

...a dookola tylko Julki i Kubusie :(
      • Gość: przyszła mama Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.lodz.mm.pl 08.01.07, 16:57
        a ja swoją córeczkę nazwę Edyta - nie znam żadnego dziecka o tym imieniu
        • Gość: edyta Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.aster.pl 08.01.07, 18:43
          i zrobisz jej krzywdę na całe życie
          • Gość: przyszła mama Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.lodz.mm.pl 08.01.07, 20:11
            dlaczego krzywdę?
      • Gość: piłkarz Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: 213.199.198.* 08.01.07, 17:23
        a ja swojej córeczce dam na drugie Legia, a synkowi który już niedługo się
        pojawi Milan
        tylko nie wiem jak powiadomić o tym fakcie małżonkę, ale to szczegół, nie
        przewiduje problemów:)
        • Gość: @ Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.01.07, 21:41
          Jak syn to Robert, jak córka to Gadocha.( Z lat 70-tych)
    • Gość: ania Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 16:56
      ja mam 6 cio letnią Laurę i noszę pod serduszkiem Lenę ( ma 25 tygodni:))
      pozdrawiam
      rzeczywiście ale ta moda już była w 2001 roku no cóż nie ma to jak Ania zawsze
      na czasie:)
      • Gość: gość Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 18:05
        Nie pod serduszkiem nosisz tylko w brzuchu, cóż za eufemizm,rodem z Radia Maryja
        • Gość: barnaba Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.lodz.msk.pl 08.01.07, 20:42
          Nie w brzuchu, tylko -nie bójmy się tego słowa- w MACICY.
          • Gość: Anna Re: Dlaczego wszyscy nazywają teraz swoje córki J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 09:16
            i ta cała macica razem z brzuchem jest nad sercem ? a moze obok ?
        • Gość: Mia no i dokopałeś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 20:49
          dobrze ci, co?
          A ona jest w stanie błogosławionym i żadne hieny tego nie zaszczekają.
          • Gość: MM Re: no i dokopałeś IP: *.lubin.dialog.net.pl 08.01.07, 23:48
            Jagna.... orientuje się któś czy takie imię można dać dziecku, czy to tylko
            odmiana Jagody albo Agnieszki?
    • Gość: julita Julita kontra Julia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 17:01
      a ja mam na imię Julita, jeszcze dosyć rzadkie i właściwie to ono jest
      bezpośrednim tłumaczeniem imienia Juliet (od Romea), więc wszystkie Julki mogą
      tylko podskoczyć.
      A propos - zrobnienie od Julity brzmi "Jula" lub "Julitka", o niebo to
      ładniejsze od jakiejś "Julki"
      • Gość: elizka Re: Julita kontra Julia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 17:10
        Dla mnie Julita czy Julka to to samo. I jedne i drugie beda nazywane Julkami.
        • Gość: Julita Re: Julita kontra Julia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 22:27
          bynajmniej, możesz mi wiedzieć, ale tylko osoby, które na początku nie
          dosłyszały mojego imienia zmieniają je na Julia.
      • Gość: Marietta Re: Julita kontra Julia IP: *.lublin.mm.pl 08.01.07, 17:15
        Mam na imie Marietta, poza mna nie znam innej osoby o takim imieniu.
        Moze kiedys bedzie takie modne jak Julia? ;)
        • Gość: gemini 18 Re: Julita kontra Julia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 21:59
          Chodzilam do szkoly z pewną Mariettą. Ale ona ma wade wymowy i nie wymawia "r" wiec gdy sie przedstawia nowym osobom to mówi "jestem Majetta". A wszyscy pytają -jak? Majetta? Na co ona, "nie MaJetta tylko Majetta". przez j jak jowej. Ubawu jest co niemiara;-)
      • Gość: ble Re: Julita kontra Julia IP: 83.238.160.* 09.01.07, 14:45
        Mam znajomą Julitę, wstrętną grubą babę, na dodatek wredną i zarozumiałą.
        Jest ohydna, dlatego nie cierpię imienia Julita i w życiu bym nawet żaby tak
        nie nazwała.
        Tfu, wstętny tłuścioch... Julitka... fuj...
        • Gość: Julita Re: Julita kontra Julia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 22:26
          :D no fakt, wszytsko zależy od znajomych osób. Ja z tego powodu nie cierpię
          imion Paulia czy Dorota
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka