beata25_84 27.02.09, 22:09 Czy ktoś z Was już zakupił gazetę wydawnictwa DeAgostini na temat kart tarota? Jeśli ktoś jest już w posiadaniu, to jakie są pierwsze wrażenia? Pozdrawiam, Beata Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czaszka00 Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 27.02.09, 23:05 ja w tv widziałam że Tarot Marsylski to sobie odpuściłam a cała talia ma wyjść czy tylko AW ??? też jestem ciekawa co w gazecie jest ciekawego napisane )) Odpowiedz Link
ineswite Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 01.03.09, 12:56 Ciut informacji na temat kart i ewnetualnego zakupu całej kolekcji jest na stronce www.kolekcjatarot.pl/ , lub w Googlach pod hasłem "kolekcja Tarota". Ja próbowałam kupić z ciekawości ale w jednym kiosku już sprzedano, w drugim jeszcze nie było itd... Sama jestem ciekawa jakiej jakości są to karty, czy papier jest wytrzymały, bo ceny za każdą talię są raczej niskie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
orzechdozgryzienia Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 01.03.09, 13:45 Ja sobie zamówiłam prenumeratę 2 i 3 nru, odezwę się, gdy przyjdą. Ale w necie sprawdzałam cenę tarota viscontich: ok. 200zł, więc te gazetowe karty nie będą prawdopodobnie najlepszej jakości. A może się zdziwię pozytywnie Odpowiedz Link
beornot Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 01.03.09, 13:59 a zamawialas prenumrate prze neta? bo jak ja chce zamowic to nic mnie nie przekierowuje na strone z haslem zamawiam? Akiedy ukazal sie pierwszy numer?jetsem bardzo ciekawa...a z braku czasu nie widzialam zadnej reklamy tv na temat tej kolekcji Odpowiedz Link
orzechdozgryzienia Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 01.03.09, 14:35 www.kolekcjatarot.pl/prenumerata.php tutaj zamówiłam Odpowiedz Link
higienistka Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 01.03.09, 14:02 > bo ceny za każdą talię są raczej niskie. Tak się wtrącę, trochę ni z gruchy ni z pietruchy, bo mnie tu wieki nie było, ale według moich obliczeń każda talia będzie kosztowała jakieś 125-130 zyla (w prenumeracie) - oczywiście jeśli mam rację i talie będą wydawane w pięciu częściach (a tak mniej więcej mi wychodzi z planowanej liczby talii i numerów pisma). Absolutnie się to nie kalkuluje, bo choćby taki Tarot Egipski można kupić w sklepie internetowym za 1/5 tej sumy. Odpowiedz Link
orzechdozgryzienia Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 01.03.09, 14:30 ooops ja oczywiście myślałam, że do jednego nru jedna talia a gdzie jest ta planowana liczba numerów, bo w sumie wyczytałam tam o numerze trzecim i kolejnych Odpowiedz Link
beornot Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 01.03.09, 14:39 no wlasnie, ja tez zrozumialam ze jedn nr jedna talia i omowienie Odpowiedz Link
beata25_84 Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 01.03.09, 15:43 Talie będą niestety sprzedawane w częściach, z tego co się zorientowałam, to w pierwszym numerze mają być AW Tarota Marsylskiego. W kiosku bardzo trudno zakupić, bo albo już nie ma, albo w ogóle nie było. Moja znajoma zamówiła telefonicznie - to taka informacja dla tych, co mają problem z zamówieniem przez net. Ja zastanawiam się nad jakością tych kart i nad treścią samych artykułów - mam obawy, iż mogą tam być publikowane tak oczywiste rzeczy, że nic nowego bym się nie dowiedziała. Poprostu nie wiem z jakiego założenia wyszli autorzy tej gazety i czy nie poszli na łatwiznę... Jak już otrzymacie prenumeratę, to czekam na Wasze opinnie Pozdrawiam, Beata Odpowiedz Link
higienistka Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 01.03.09, 16:00 mam obawy, iż mogą tam być publikowane tak oczywiste > rzeczy, że nic nowego bym się nie dowiedziała. Przypuszczam, że Twoje obawy są słuszne; to jest wydawnictwo popularne (już nawet nie popularno-naukowe), kolekcje przeznaczone są dla całkowitych dyletantów, żeby liznęli tego i owego. IMO lepiej zainwestować, jeśli już koniecznie się chce coś kupić, w dobre książki, kurs czy kupić sobie nową talię od razu w całości i taniej. Odpowiedz Link
higienistka Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 01.03.09, 15:56 > a gdzie jest ta planowana liczba numerów Jest w FAQ - kolekcja planowana jest na 62 numery co dwa tygodnie, talii będzie bodaj 12 i wszystko ładnie się zgadza: w jednym numerze WA, potem poszczególne kolory. W TV w reklamie było, że w pierwszym numerze Wielkie Arkana Tarota Marsylskiego. Nie opłaciłoby im się przenigdy wypuszczać kolekcji z całymi taliami kart w jednym numerze. Odpowiedz Link
orzechdozgryzienia Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 01.03.09, 17:28 Dzięki higienistko Odpowiedz Link
mamkajulci Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 02.03.09, 14:28 A ja wysłałam do wydawnictwa zapytanie dotyczące tych talii i dostałam wyrażną odpowiedz,ze talia kart będzie zawierała się w dwóch, trzech, czterch, maksymalnie 5 numerach gazety. Więc soory ale reklama to dość mocne nadużycie, bo jakoś wszystkim się wydaje, ze talie będą cale w każdym numerze. Odpowiedz Link
anahella Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 02.03.09, 14:36 mamkajulci napisała: > A ja wysłałam do wydawnictwa zapytanie dotyczące tych talii i > dostałam wyrażną odpowiedz,ze talia kart będzie zawierała się w > dwóch, trzech, czterch, maksymalnie 5 numerach gazety. > Więc soory ale reklama to dość mocne nadużycie, bo jakoś wszystkim > się wydaje, ze talie będą cale w każdym numerze. Czyli nie ma się czym podniecać. Zatem lepiej kupić całą talię w sklepie internetowym lub tradycyjnym. Odpowiedz Link
monk164 Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 02.03.09, 15:42 tym bardziej ze sa niezle przeceny kart tarota w sklepie internetowym Odpowiedz Link
beata25_84 Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 02.03.09, 19:47 mamkajulci napisała: > A ja wysłałam do wydawnictwa zapytanie dotyczące tych talii i > dostałam wyrażną odpowiedz,ze talia kart będzie zawierała się w > dwóch, trzech, czterch, maksymalnie 5 numerach gazety. > Więc soory ale reklama to dość mocne nadużycie, bo jakoś wszystkim > się wydaje, ze talie będą cale w każdym numerze. Na początku tak to wyglądało w reklamie tv, jakby mieli całą talię dodawać do jednego numeru. Ostatnio jednak zrobili sprostowanie i widziałam już spot reklamowy, w którym jest wyraźnie powiedziane, że z pierwszym numerem będą tylko AW Tarota Marsylskiego. Widocznie musieli wiele tego typu telefonów odebrać i poszli po rozum do głowy Odpowiedz Link
beata25_84 Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 03.03.09, 21:59 Dziś po wielu próbach udało mi się zakupić pierwszy numer gazety „Tarot”. Gazeta w zwykłych kioskach jest zupełnie nieosiągalna. Do większości miejsc zupełnie nie dotarła, a tam gdzie była, to chyba przyszły jakieś pojedyncze egzemplarze, bo też już śladu po niej nie ma. Mi udało się zakupić ją w Empiku, w Centrum, w Warszawie (Empik obok Domów Centrum, przy Metrze Świętokrzyska). Jak ktoś mieszka w Warszawie i chciałby się zaopatrzyć w gazetkę „Tarot”, to dobra wiadomość jest taka, że jeszcze sporo egzemplarzy zostało. A jakie są moje spostrzeżenia po przejrzeniu zawartości? Sama gazeta drukowana jest na papierze kredowym i ma 20 str. (licząc wraz z okładką), więc nie zawiele nawet jak na promocyjną cenę 8,90 zł. Ale cóż poradzić – za komercję się płaci W pierwszym numerze możemy znaleźć: 1. Arkana tarota – ogólnie czym są, opis najprostrzych znaczeń AW w pozycji prostej i odwróconej – dosłownie po trzy wyrazy do każdej karty, w znaczeniu pozytywnym i negatywnym oraz szczegółowy opis karty Maga. 2. Historia tarota – teorie na temat powstania kart. 3. Szkoła tarota – omówienie rozkładu na 5 kart, tzw. Krzyża 4. Galeria tarota – przedstawienie talii Viscontich-Sforzów i krótkie omówienie 5. AW Tarota Marsylskiego Całość przytwierdzona jest do wielkiej tekturowej dykty z wielkim napisem „Postaw tarota i odkryj przyszłość”, „Nowość”, „ Numer 1 tylko 8,90”, „Z tym numerem talia kart Tarota Marsylskiego”. „Z tym numerem talia kart Tarota Marsylskiego” - jak widać w reklamie tv zmienili, iż są to jedynie AW, ale z napisu na gazecie wynika iż jest to cała talia – jeśli kupił to ktoś zupełnie zielony w temacie, to dopiero po treści artykułów będzie mógł się zorientować, iż pełna talia tarota składa się jednak 78 kart! Uważam, że odrobinę nie w porządku ze strony wydawnictwa, bo mogli np. napisać „AW z talii Tarota Marsylskiego” lub chociaż „karty z talii Tarota Marsylskiego”. Same karty są mniej więcej o 1/3 większe od tych które ja posiadam i może to kwestia przyzwyczajenia, ale odrobine przez to nieporęczne dla mnie. Najgorszej jakości nie są, ale mogły by być odrobine sztywniejsze. Poza tym samo opakowanie, w które spakowane są karty również opisane jest jako „Tarot Marsylski”, tak jak by wydawnictwo celowo starało się wprowadzić niedoświadczonych, niewtajemniczonych klientów w błąd! W następnym numerze ma być: 1. Znaczenie karty kapłanka 2. Interpretacja kart w rozkładzie na trzy 3. Tajemnice powstania pierwszej talii tarota – talii Viscontich- Sforzów 4. Talia edukacyjna (stworzona specjalnie na potrzeby gazety „Tarot” ze opisami znaczeń bezpośrednio na kartach Z numerem pierwszym wydawnictwo nie zapomniało również o dodaniu szczegółowej ankiety oraz wkładki reklamowej. Pomysł ciekawy, jakość nośników dobra, szkoda tylko, że pazerność wygrała i treść jest tak straszliwie okrojona – aby tylko na jak najwięcej numerów starczyło Poza tym do następnego numeru ma być juz dołączona inna talia... Czyżby chcieli najpierw wydać tylko AW posczególnych talii, które są zaplanowane, a póżniej dokładać dopiero AM, aby klienci zbyt szybko nie skompletowali pełnych talii i nie zrezygnowali za szybko z zakupów dalszych numerów? Moja ocena: 3+ Odpowiedz Link
ines113 Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 04.03.09, 17:31 To prawda Beato,ze swietnie to zrecenzowalas. Jesli ktos mial jeszcze watpliwosci, czy chce to kupic, to teraz przynajmniej wie, czy o to mu chodzilo Odpowiedz Link
beata25_84 Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 04.03.09, 20:21 Autor: anahella☺ 04.03.09, 03:09 Świetna recenzja! Autor: ines113☺ 04.03.09, 17:31 To prawda Beato,ze swietnie to zrecenzowalas. Jesli ktos mial jeszcze watpliwosci, czy chce to kupic, to teraz przynajmniej wie, czy o to mu chodzilo Dzięki Mam nadzieję, że komuś się przyda Odpowiedz Link
anahella Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 05.03.09, 02:31 beata25_84 napisała: > > > Dzięki > Mam nadzieję, że komuś się przyda MI na pewno. Już wiem, że Marsylskiego kupię gdzie indziej. Odpowiedz Link
30stkimeil Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 05.03.09, 17:57 Chciałam powiedzieć, że jest już 2 numer gazetki. Dziś go zakupiłam w numerze: Marsylki AW z opisami (z pewnością doskonała pomoc dla początkujących) Visconti Tarot wszystkie AW + całe Kielichy i 3 Karty denarowe. Opis Karty Kapłanka - przedstawione dość obszernie i ciekawie. Historia Tarota. W szkółce Tarota przedstawiony jest rozkład na 3 Karty i dość ładnie opisany wraz z przykładem. Na koniec galeria Tarota, opisany jest Tarot lombardzki z 1835r. Zapowiedź nr 3 za 2 tygodnie: Znaczenie karty Cesarzowa, rozkład astrologiczny, Historia Tarota Viscontich, Druga część Talii Viscontich - Sforzów. Odpowiedz Link
beata25_84 Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 05.03.09, 23:28 30stkimeil napisała: > Chciałam powiedzieć, że jest już 2 numer gazetki. Dziś go zakupiłam > > w numerze: > Marsylki AW z opisami (z pewnością doskonała pomoc dla początkujących) > Visconti Tarot wszystkie AW + całe Kielichy i 3 Karty denarowe. > > Opis Karty Kapłanka - przedstawione dość obszernie i ciekawie. > Historia Tarota. > W szkółce Tarota przedstawiony jest rozkład na 3 Karty i dość ładnie opisany > wraz z przykładem. > Na koniec galeria Tarota, opisany jest Tarot lombardzki z 1835r. > > Zapowiedź nr 3 za 2 tygodnie: > Znaczenie karty Cesarzowa, rozkład astrologiczny, Historia Tarota Viscontich, > Druga część Talii Viscontich - Sforzów. Dzięki za info Widzę, że gazetka pomału się rozkręca Odpowiedz Link
barbara332 Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 08.03.09, 13:46 Witam Kupiłam pierwszy nr Gazetki i powiem szczerze że następnych nie kupię... Jako osoba "zielona" i zaczynająca swoją przygodę z tarotem to więcej dowiaduję się podczytując to forum niż z tej gazety... A kolejne nr (od nr3) mają kosztować ponad 24,90zł - więc stwierdziłam że za dwie gazety wolę kupić jedną porządną książkę (nawet używaną), a po co mi kilka talii kart? Najpierw muszę nauczyć się korzystać przynajmniej z jednej... Odpowiedz Link
anahella Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 08.03.09, 20:39 barbara332 napisała: > Najpierw muszę nauczyć się > korzystać przynajmniej z jednej... Polecam Ridera Waita. Ta talia jest niedroga, istnieje w wersji mniejszej (wygodnie się tasuje i do rozkładów nie trzeba wielkiego stołu), a także jest dużo literatury na jej temat. Odpowiedz Link
barbara332 Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 11.03.09, 19:28 Właśnie Ridera Waita mam razem z książką Pani Wlazińskiej teraz tylko ćwiczenia - chociaż wydaje mi się ze nigdy nie zapamiętam znaczenia wszystkich kart... ciągle mam problem z Małymi Arkanami - dużo ich... Odpowiedz Link
krolowa.mieczy Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 11.03.09, 19:36 barbara332 napisała: > Witam > Kupiłam pierwszy nr Gazetki i powiem szczerze że następnych nie kupię... Jako > osoba "zielona" i zaczynająca swoją przygodę z tarotem to więcej dowiaduję się > podczytując to forum niż z tej gazety... A kolejne nr (od nr3) mają kosztować > ponad 24,90zł - więc stwierdziłam że za dwie gazety wolę kupić jedną porządną > książkę (nawet używaną), a po co mi kilka talii kart? Najpierw muszę nauczyć si > ę > korzystać przynajmniej z jednej... Jakoś nie skusiła mnie reklama telewizyjna do kupna gazety. Podczytywałam wątek i po poście Beaty stwierdziłam że nadal nie chcę Historię kart można znalec w necie a talię wybrac w sklepach taniej (jak wyliczyłyscie wyżej). To tylko moje osobiste zdanie - jak komuś gazeta pomaga to super: wszystko co pomaga jest dobre Odpowiedz Link
beata25_84 Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 21.03.09, 00:28 Dla zainteresowanych - w kioskach jest już 3 numer. Gazetka + dalsza część talii tarota z poprzedniego numeru. W sumie po zakupieniu numeru 2 i 3 jest się posiadaczem kompletnej talii średniej jakości Odpowiedz Link
tarquin_thynne Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 02.04.09, 21:10 Zadzwoniłem do firmy, żeby dowiedziecsie co będzie w 4 numerze. Powiedzieli, że egipski. Zapytałem na ile numerow go rozbiją. Odparli, że na 4. Karty, które do kupienia są za 40-45 zł wyjdą za 100 - 120. Odwolałem prenumeratę. Dokupiłem tylko drugą część Visconti, bo bez sensu mieć pół talii, a poza tym normalnie kosztuje ona okolo 100 zł. Nie wiem, czy to ich wina, czy tego, że przestawiłem kolejność malych arkan, ale karty "rozdzielają mi się" same na buławy, miecze, monety i kielichy. Generalnie lepiej te 60 zł miesięcznie wydać w jakimś sklepie internetowym i w rok mozna mieć 5 dobrych książek i 5 porządnych talii. Odpowiedz Link
tarot.marsylski Re: Czy ktoś już zakupił gazete...? 16.10.09, 18:02 1.Viscontiego można kupić w wersji mini za 40 zł 2.Te "AW tarota Marsylskiego" mnie delikatnie mówiąc denerwują.Są narysowane za grubą kreską 3.Słyszałem,że w wersji gazetowej Visconti nie ma złotego tła jak w wersji sklepowej tylko szare ale na ile to jest prawda to nie wiem. ps.Jakby ktoś nie wierzył w Viscontiego za 40 zł.-mam link www.osiem.com.pl/product_info.php?products_id=303 Odpowiedz Link