s.ivona 22.01.05, 17:41 slyszalam duzo dobrego o tej masci, co to za masc, gdzie mozna ja kupic? czy to masc robiona? jesli tak to macie na nia przepis? moja pediatra nic o niej nie slyszala.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa.m.kaminska Re: co to jest ta masc cholesterolowa? 22.01.05, 18:45 Maść cholesterolowa jest maścią robioną w aptece. Jest uważana za bezpieczną, wychowały się na niej całe pokolenia i z dobrym skutkiem jest stosowana u dzieci ze skórą atopową. Co oczywiście nie wyklucza możliwości wystąpienia alergii na nią, tak jak w przypadku każdego kosmetyku. Niekiedy lekarze przepisują maść cholesterolową z dodatkiem hydrokortyzonu, który jest sterydem. Nie jestem zwolenniczką takiego połączenia, ale czasem, gdy zmiany skórne są bardzo znaczne, trzeba krótkotrwale coś takiego zastosować. Samą maść cholesterolową można stosować przez długi czas. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
o1la Re: co to jest ta masc cholesterolowa? 22.01.05, 23:52 ja kupilam masc cholesterolowa w aptece, nie trzeba bylo recepty. kupilam 100 g- to masc robiona. zaplacilam kolo 12-13 zl. mi zalecil ja alergolog, twierdzac ze dzieci dobrze ja toleruja a uczulenia na nia zdarzaja sie bardzo rzadko..moj Witus mial straszne uczulenie na twarzy, skora byla strasznie szorstka,czerwona i sie luszczyla...nie wiem na ile skuteczna jest ta masc, bo w moim przypadku najlepiej pomoglo wyeliminowanie ..mleka i jego przetworow. uzywalam kilka dni..jest bardzo tlusta,bezzapachowa.. Ola Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re: co to jest ta masc cholesterolowa? 26.01.05, 11:51 moje dziecko jest uczulone na wszystkie kosmetyki dziecięce, dobrze funkcjonuje tylko żel do mycie twarzy Lirene firmy eris no i maść cholesterolowa. Kinga jest nią smarowana już 19 mcy. i bardzo dobrze na nią reaguje. ma piękną skórę, gładką i ładnie ubarwioną, choć kiedyś była pokryta wręcz skorupą, czerwoną, łuszczącą się i swędzącą. Maść kupujesz najlepiej w aptece na receptę, na której w miejscu "choroby przewlekłe" jest literka P. wtedy płacisz tylko 5 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
s.ivona Re: co to jest ta masc cholesterolowa? 29.01.05, 17:30 a ta masc jest "czysta" czy np z dodatkiem wit a i e? a masz moze przepis na nia? Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re: co to jest ta masc cholesterolowa? 26.01.05, 11:53 zapomniałam dodać że ta maść czyni cuda również z moimi rekami Odpowiedz Link Zgłoś
hija1 Re: co to jest ta masc cholesterolowa? 26.01.05, 20:40 Również polecam!Mój synuś co prawda nie ma atopowych zmian ale dardzo suchą skóre. W zasadzie po dwóch dniach stosowania tej maści (w skład jeszcze wchodzi witA i E) efekt jest zaskakujacy!Faktycznie moje ręce też jakby wygładziła... pozdrawiam gorąco Odpowiedz Link Zgłoś