Dodaj do ulubionych

Szyndzielnia

14.11.05, 21:28
Kolejka na Szyndzielnię przechodzi właśnie okresowy remont, zima tuz tuż (na
czwartek zapowiadany pierwszy śnieg), a całe zaplecze wokół tej góry niknie i
niszczeje coraz bardziej. Sahara coraz bardziej zarasta młodnikiem lasu
mieszanego, gdzieniegdzie straszą resztki wyciagu. Nartostrada dawno przestała
nia być, podobnie jak dawna równoległa trasa przez Kołowrót. Parking pod
kolejką nadal pozostaje abstrakcją, choć przecież dałoby się chyba dogadać z
Lasami Państwowymi, żeby plac po drugiej stronie rzeczki przerobić na
przyzwoity parking. Słowem w tym atrakcyjnym przecież zakątku miasta, widać
stagnację, uśpienie, regres. Szkoda, i aż cche się zapytać władze miasta czy
mają w ogóle pomysł na to miejsce?
Obserwuj wątek
    • aliveinchains Re: Szyndzielnia 14.11.05, 21:39
      Masz na myśli "Saharę" - chyba tak się ta nartostrada kiedyś zwała?
      Dziwię się, że miasta ubiło tak łatwo "dojną krowę" jaką bez wątpienia mogły
      być wymienione przez Ciebie nartostrady....a szkoda, bo gdyby zrobić sztuczne
      naświetlanie, ustawić armatki....
      • Gość: dominos Re: Szyndzielnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 22:17
        No przecież sa już od 10 lat plany stworzenia tam super osrodka narciarskiego!
        Przedłużenie Sahary do dolnej stacji kolejki,połączenie Szyndzielni z
        Klimczokiem,Stworzenie stokuw w Bystrej, a nawet połączenie Klimczoka ze
        Skrzycznem koleją gondolową :) Tylko cos inwestora nie ma. A tak poważnie to
        mozna by tam zrobiś dobry osrodek.
      • wikin Re: Szyndzielnia 14.11.05, 22:25
        Sahara to raczej stok wzdłuż dawnej nartostrady i nie ma co z nią przesadzać,
        bo to było dość trudny technicznie stok
        są szumne plany narazie co do Dębowca,
        z Szyndzielnią sprawa gorzej wygląda, bo czasy gdy kręta i wąska nartostrada
        wystarczała narciarzom odeszły dawno i bez wycinki lasu się nie obejdzie
        pomimo zapowiedzi Kroniki, że interes pewny nie znalazł się dotąd inwestor,
        który by się podjął takich projektów
    • Gość: Bolek Re: Szyndzielnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 22:27
      Kto dzisiaj myśli o jakichś tam stokach narciarskich. Zbliżają się już wybory
      samorzadowe, a więc kampania, władza ...to jest cel urzedasów. Czasy naiwności
      się już skończyły.
      • wikin Re: Szyndzielnia 14.11.05, 22:40
        jak pamiętam to przed poprzednimi wyborami poprzednia władza roztaczała
        wizje "centrum turystycznego" z aquaparkiem i kolejką w roli głównej, więc może
        i masz rację nie za bezpieczny temat na kampanię skoro prezydent-wizjoner
        przegrał
        • Gość: Bolek Re: Szyndzielnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 22:58
          Za dużo znałem i znam kolesi "działających" w tym fachu (radny bezradny) od
          roku 1990 z prezydentami i v-ce tego miasta włącznie, a więc wiem o czym mówię.
    • pieprz.kajenski Re: Szyndzielnia 14.11.05, 22:58
      oj saharą to bym się przejechał. Niestety odkąd dobrze zacząłem jeździć na
      nartach to z tego stoku nie dało się korzystać, a szkoda. kiedyś na tym stoku
      chyba odbywały się zawody FIS. Prawda to, czy cos mi się poknociło?
      A co do zagospodarowania całej góry i okolicy, to widzę tylko niewykorzystany
      potencjał. A ojciec mi opowiadał, że za młodu często wchodzili na piechote na
      szyndzielnie z nartami, bo nie opłacało się stac w kolejce do gondoli. Ale
      kiedy to było? Dziś z pewnością mniej ludzi może sobie pozwolić na aktywny
      wypoczynek na nartach itp. To był jeden z niewątpliwych plusów PRL-u. Tak samo
      z żaglami. Kiedyś wystarczyły chęci i przynależność do klubu i pieniędzy za
      wiele nie trzeba było mieć, a dziś nawet jak sie już załatwi jacht to wszelkie
      koszta związane z pływaniem np. po mazurach to kosmos. Buli się i to nie małe
      pieniądze dosłownie za wszystko. Generalnie wypoczynek, a szczególnie dzieci
      był można powiedzieć powszechny, a dzisiaj..., lepiej nie mówić

ale farmazony popisałem, sorry za off topic.
      • Gość: dominos Re: Szyndzielnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 13:36
        Sahara mogła by być super stokiem gdyby ja zagospodarować.Nie jest też bardzo
        trudna,mysle że czerwona trasa by mogła być.
        • wikin Re: Szyndzielnia 16.11.05, 14:07
          nie zaprzeczam, że Sahara byłaby super stokiem, ale raczej sama Sahara, nawet
          wydłużona nie wystarczy, bo nie byłoby łatwiejszej alternatywy dla
          początkujących czy nawet średnio jeżdżących narciarzy
          wystarczy spojrzeć jak sytuacja wygląda na Golgocie, gdzie zawsze sporo
          niedoświadczonych narciarzy, bo to jedyna droga powrotu z Julianów, dla tych co
          zostawili samochody na dole lub przyjechali autobusem
          • albrecht1 Re: Szyndzielnia 16.11.05, 14:32
            Tutaj łagodniejszym zjazdem byłaby nartostrada, którą nawet dziś mogą zjeżdżać
            poczatkujący narciarze, albo też zjazd kolejką.
            • wikin Re: Szyndzielnia 16.11.05, 15:08
              nartostrada, ale nie w takim stanie jak obecnie, bo że się powtórzę czasy gdy
              kręta i wąska nartostrada wystarczała narciarzom odeszły dawno
              • albrecht1 Re: Szyndzielnia 16.11.05, 19:34
                Zgadza się, tym bardziej, że kilka lat temu trase nartostrady znacznie
                poszerzono, a zakręty nie są juz takie krete jak niegdyś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka