Dodaj do ulubionych

busy (?) z Bielska do Warszawy

27.12.05, 14:05
Mam pytanie - czy aby dostać się z Bielska do Warszawy jestem skazana jedynie
na nieszczęsne PKP, czy też istnieją inne, bardziej przyjazne środki
transportu (np. busy). Wracam pod koniec tygodnia i juz mi skóra cierpnie na
pordóż pociągiem, a niestety nigdzie nie mogę znaleźć informacji o innych
możliwościach, więc byłabym wdzięczna za podpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek Re: busy (?) z Bielska do Warszawy IP: *.crowley.pl 27.12.05, 14:34
      Osobiście wolę InterCity (PKP) niż autobus.
      Wsiadasz sobie w Bielsku i za 3,5 h jesteś na Centralnym - bez stresu korków i
      innych takich...
    • mcmaxim Re: busy (?) z Bielska do Warszawy 27.12.05, 15:16
      Wiesz co... rozumiem, ze mozna narzekac na kolejowe przewozy regionalne... Ale na InterCity?!? Co prawda z gustami sie nie dyskutuje, ale... jak mozna przedkladac dalkodystansowa podroz busem nad kolej?...
      A jesli chodzi ci o koszty, o 4 rano jest pospieszny BB-WC, ktory jedzie tylko nieco dluzej niz Ex/IC, a kosztuje przyzwoite pieniadze.
    • wikin Re: busy (?) z Bielska do Warszawy 27.12.05, 22:09
      na tej trasie to chyba jednak pociąg jest najprzyjemniejszy
      szybciej i wygodniej możesz ewentualnie autem, ale w nie w tych warunkach
      drogowych
      zresztą nie słyszałem by były jakieś reguralne autobusowe połączenia, i pewnie
      dlatego, że trudno konkurować na tej trasie z koleją
    • pieprz.kajenski Re: busy (?) z Bielska do Warszawy 28.12.05, 00:01
      tak jak przedmówcy, na tej trasie tylko pociąg. Tak sie składa, że chyba tylko
      na tej trasie istnieje odcinek dla szybszych pociągów. Po zatrzymaniu w
      Zawierciu następna stacja jest w Warszawie i na tym odcinku pociąg jedzie bez
      zatrzymania praktycznie ok. 140-160km/h
      Wątpie żebyś dojechała czymkolwiek, a szczególnie w zimie w 3h50min do centrum
      Wawy.
      Bilet chyba 88zł na IC. Pośpieszny około 20zł taniej, ale jedzie dłużej.
      • Gość: ddd Re: busy (?) z Bielska do Warszawy IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.12.05, 00:57
        Pospieszny DUŻO taniej :) Przynajmniej tak mówi strona pkp.pl Wg niej IC to
        rzeczywiście 88 zł, a pospieszny tylko 44,65 zł. Podróż trwa wprawdzie 35 min
        dłużej, ale czym to jest wobec wieczności :)
    • awisnien Re: busy (?) z Bielska do Warszawy 28.12.05, 11:17
      Dziękuję za odpowiedzi, ale zdania nie zmienię - podróż pociągiem z Bielska do
      Warszawy to mordęga, z roku na rok coraz większa. Wystarczy mieć trochę
      doświadczenia w tym temacie (5 lat chyba wystarczy?) i przyjrzeć się obecnemu
      rozkładowi jazdy - większość to przesiadki w Katowicach, bezpośrednie pociągi
      albo odjeżdżają o nieludzkich godzinach (ostatni bezpośrdeni do Wwy to w dniu
      roboczym 5:52 - pośpiesznego nie liczę), a i tak nie kursują we wszystkie dni
      tygodnia, a pośpieszny jedzie pół dnia. O cenie ICka nie wspomnę (dodam, że
      ostatnio na trasie do BB, z przesiadką w K-cach zapłaciłam 103zł).
      Zaletą to te 3h48' IC i to właściwie jedyna zaleta (srednia predkość pociągu to
      ok. 100km/h).
      Dlatego szukam "alternatywnych źródeł", a także żeby mieć wybór. Jak nic się
      nie znajdzie - trudno, nadal będę się żołądkować na PKP.
      Ponawiam więc pytanie - czy ktoś coś wie o istnieniu regularnych
      przejazdach "niekolejowych" na trasie BB-WWa?
      • Gość: Paweł Re: busy (?) z Bielska do Warszawy IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.12.05, 11:53
        Niestety, obydwa autobusowe połączenia Bielsko-Biała - Warszawa zostały w
        ostatnim czasie zlikwidowane. Jeśli koniecznie chcesz jechać autobusem to
        najlepiej jechać do Krakowa (lub ewentualnie Katowic) i tam złapać autobus do
        Warszawy.
        BTW: ja też nie cierpię jeździć pociągami :)
        • Gość: ddd Re: busy (?) z Bielska do Warszawy IP: *.cyberczad.pl 28.12.05, 12:34
          Jest jeszcze możliwość jazdy z Cieszyna o 04:10 (jedzie blisko 6 h) a z Katowic
          o 0:55, 5:50 (to ten cieszyński) i 11:15 (4:15 jazdy). Więc wielkiej
          alternatywy nie ma...
        • mcmaxim Re: busy (?) z Bielska do Warszawy 28.12.05, 13:19
          Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Niestety, obydwa autobusowe połączenia Bielsko-Biała - Warszawa zostały w
          > ostatnim czasie zlikwidowane.
          I bardzo dobrze >:-D

> BTW: ja też nie cierpię jeździć pociągami :)
          Prosze, prosze, kogo ja tutaj widze...?
        • awisnien Re: busy (?) z Bielska do Warszawy 28.12.05, 13:58
          Dzięki bardzo za informację - szkoda, że tak namiętnie wszystko likwidują.
          Jazda autobusem z Katowic/Krakowa nie ma większego sensu i na pewno takie
          kombinacje wyjda gorzej niż PKP oferujace "rozsądny" pociąg pośpieszny o 4
          rano...
          Swoją drogą odnoszę wrażenie, że fani PKP tak mocno udzielający się w tym
          wątku, chyba maczali palce w układaniu rozkładu jazdy. I teraz chca udowodnić,
          że oczywiste niedorzeczności nimi nie są.
          • mcmaxim Re: busy (?) z Bielska do Warszawy 28.12.05, 14:22
            Ehm... wiec tak. Ja osobiscie jestem glebokim przeciwnikiem PKP. Fanem kolei - owszem, ale nie w jej obecnym wydaniu. Jedynie wydaje mi sie, ze w czasie kilkugodzinnej podrozy wazna sprawa jest mozliwosc wstania, zrobienia spacerku po wagonie, pojscia do WC kiedy mi sie spodoba, a nie (jesli jest) jak kierowca pozwoli, badz zatrzyma sie na stacji benzynowej. Pociag o 4 rano jest przede wszystkim (moim zdaniem) dla osob, ktore chca rano byc w stolnicy, zalatwic przez caly dzien wszystko, i wieczorem tym samym pociagiem wracac.
            A na likwidacje autobusow nie mozesz narzekac "szkoda ze likwiduja" - chyba ze napiszesz o konkretnej firmie. Zwaz na to, ze autobusy w przeciwienstwie do kolei sa juz sprywatyzowane, i tam nie da sie na "panstfowe" narzekac. Szkoda ze kolej tez jeszcze jest panstwowa...
      • mcmaxim Re: busy (?) z Bielska do Warszawy 28.12.05, 13:20
        awisnien napisała:

> Wystarczy mieć trochę
        > doświadczenia w tym temacie
        Troche faktycznie mam...

> a pośpieszny jedzie pół dnia.
        Zalezy o ktorym pospiesznym piszesz. Ten o 4 rano jedzie ta sama trasa co IC, i jest o 8 rano w stolnicy.

> Dlatego szukam "alternatywnych źródeł", a także żeby mieć wybór.
        Wybor byl. Widac bylo zbyt malo chetnych dla utrzymania takiego polaczenia.
        • Gość: Paweł Re: busy (?) z Bielska do Warszawy IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.12.05, 16:08
          Zbyt mało chętnych? Zależy z jakiej perspektywy. Patrząc przez pryzmat
          procentowego napełnienia autobusów na pewno tak. Tylko, że obydwaj przewoźnicy
          na trasy, gdzie podróżowało maksymalnie kilkanaście osób, wysyłali ponad 40-
          miejscowe autobusy! Nic dziwnego, że było to nieopłacalne. Gdyby zainteresował
          się takim połączeniem przewoźnik dysponujący w miarę komfortowymi ok. 20-
          miejscowymi autobusami raczej nie dopłacałby to tego biznesu.
          • mcmaxim Re: busy (?) z Bielska do Warszawy 28.12.05, 19:39
            Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Gdyby zainteresował
            > się takim połączeniem przewoźnik dysponujący w miarę komfortowymi ok. 20-
            > miejscowymi autobusami raczej nie dopłacałby to tego biznesu.
            To dlaczego ci sami przewoznicy nie wystawili malopojemnosciowego taboru? Wlasnie dlatego, ze z ekonomicznego rachunku wynikalo, iz pociagiem jedzie znacznie wiecej osob. Mimo wszystko, ludzie cenia wypadkowa predkosc/cena, w ktorej pociag BB-Wawa bije wszystko (przynajmniej poki co)
            • Gość: Paweł Re: busy (?) z Bielska do Warszawy IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.12.05, 20:23
              Nie wiem co kierowało PKS Mława, ale PKS Warszawa nie posiada autobusów
              mniejszych niż 40 miejsc.
              Ale czas pokaże czy niebawem pewien przewoźnik nie uruchomi połączenia na
              podobnej trasie, gdyż coraz więcej PKSów zainteresowanych jest prowadzeniem
              kursów na Podbeskidzie.
    • Gość: Paweł Re: busy (?) z Bielska do Warszawy IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.12.05, 20:32
      Jednak przeglądając rozkład jazdy PKS Warszawa natknąłem się na "utajniony"
      przez PKS Bielsko-Biała kurs Zakopane - W-wa Dw. Zachodni odjeżdżający z
      Bielska-Białej o 23:30. Autobus nie kursuje 31. XII.
      Informacja PKS Warszawa - tel: 0 300-300-130
    • Gość: student Re: busy (?) z Bielska do Warszawy IP: 213.241.50.* 24.01.06, 15:42
      ja jezdze czesto samochodem, czasowo nie dluzej niz pociag z znacznie taniej
      (gaz) no chyba ze warunki drogowe sa tragiczne to sie troche dluzej zejdzie...
      gdyby ktos sie chcial zabrac lapcie mnie "na stopa", dowioze za polowe ceny
      pkp - moze byc w naturze :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka