Dodaj do ulubionych

Mycie ząbków 1,5 rocznym maluchom...

08.10.06, 21:08
Jak wam wychodzi mycie ząbków u maluchów?
U nas jest zaciskanie buźki, wyciąganie języka... itp
Z dolnymi ząbkami nie jest tak źle, ale umyć te górne to już czasem graniczy z
cudem.

Jak to jest u was?

pozdrawiam wszystkie mamy
Obserwuj wątek
    • iljana Re: Mycie ząbków 1,5 rocznym maluchom... 08.10.06, 21:14
      Jakos nam idzie. Używamy szczoteczki elektrycznej, a jak mały ściąga usta, to
      troszkę ręką otwieramy buźkę, by górne ząbki umyć.
      • iwoniaw Re: Mycie ząbków 1,5 rocznym maluchom... 08.10.06, 21:17
        W miarę się nam udaje (teraz już u 2 latka) - fakt, że z górnymi zębami bywa
        problem, ale tłumaczymy, przytrzymujemy i myjemy...
        • mamaoli2005 Re: Mycie ząbków 1,5 rocznym maluchom... 08.10.06, 21:19
          u nas teoretycznie tez da się umyć te górne, ale one ciągle mi się wydają mniej
          doczyszczone niż te dolne...
          dolne są śliczne - bialutkie a te na górze ciągle mają jakiś osad.
          a może to kwestia pasty? Jakich uzywacie?
          • a.lenard Re: Mycie ząbków 1,5 rocznym maluchom... 08.10.06, 21:21
            bambino różowa, odrazu ci mówie ze to nie wina pasty, tylko szorowania i
            czasami szkliwo też jest ciemniejsze. Wiem, bo dentystów mam w rodzinie tongue_out
            • mamaoli2005 Re: Mycie ząbków 1,5 rocznym maluchom... 08.10.06, 21:23
              czyli musimy pracowac nad techniką mycia ząbków smile
              Damy radę smile a co do śpiewania to w naszej rodzinie jest tak, że tata śpiewa, a
              mama jest od czarnej roboty smile
      • a.lenard Re: Mycie ząbków 1,5 rocznym maluchom... 08.10.06, 21:18
        a ja sadzam sobię małą na kolanie , ja stoję i podpieram noge o wanne, trzymam
        jej rączkę a drugą ma za mną i śpiewam z wygibasami piosenkę : Szczotka,
        pasta , kubek, ciepła woda.....smile mała się rechocze a ja myję big_grin W nagrodę
        dostaje potem szczotke i może myć sama tongue_out
    • kawad Re: Mycie ząbków 1,5 rocznym maluchom... 08.10.06, 21:37
      Moi zawsze myją ząbki w kąpieli. Najpierw samodzielnie a potam ja poprawiam,
      żeby wygonić wszystkie bakterie żeby w ząbkach nie zamieszkały (na nich to
      działa).
      • a-g-n-i-e-sz-k-a Re: Mycie ząbków 1,5 rocznym maluchom... 08.10.06, 21:49
        Nasze mycie zębów uratował Elmo. Na minimini lecą Sezamki i w jednym z odcinków
        Elmo szoruje sobie wymyślone zęby. Piosenka ma śmieszną melodię, pojawia się
        tekst "dentysta to przyjaciel jest i codzień trzeba szorować zęby" (mniej więcej
        tak). Śpiewam tę piosenkę mojemu synkowi codzień przy myciu zębów i nie mam z
        tym najmniejszych problemów. Czasami, jak ma gorszy dzień, to każę mu pokazywać
        które ząbki mam umyć - wtedy ma większą cierpliwość.
        Piosenka z Sezamków 'załatwiła' nam także bezstresową wizytę u dentysty - tyle
        razy słyszał, że jest jego przyjacielem, że sama byłam w ciężkim szoku jak
        sprawnie (ze strony Adama) się to wszystko odbyło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka