kasia_dom 21.02.06, 10:47 Dzisiaj poszlam z roczna coreczka do szczepienia,lekarz wysluchal male szmery nad sercem,mowi ze dzieci czasami je maja i same zanikaja,skierowal nas na echo serca,ale b.sie martwie,czy ktos cos o tym wie!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bieta0 Re: male szmery nad sercem-b.sie martwie 21.02.06, 10:56 Witam.Tak sie składa że nasza 4,5 letnia coreczka tez ma maly szmer nad sercem,robiliśmy echo serca gdy miala 2 miesiące i okazalo sie z ema dodatkową nic ściegnistą biegnącą w poprzek wsercu(stąd ten szmer)-NIE JEST TO żADNA WADA)Tydzień temu bylismy prywatnie na UKG serca(120 zł) i wszystko jest w jak najlepszym pożądku,nić ściegnista jak byla tak jest i w niczym nie przeszkadza.Radze jak najszybciej wykonać to badanie abyś była spokojna,bo ja tez kilka nocy przed badaniem nie spałam.Ela Zycze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_dom Re: male szmery nad sercem-b.sie martwie 21.02.06, 13:29 Dziekuje za wiadomosc,troche sie uspokoilamPozdrawiam!!!kasia Odpowiedz Link Zgłoś
lolka11 Re: male szmery nad sercem-b.sie martwie 21.02.06, 12:11 Hei, Tak, takie szmery u malego dziecka to normalne. Mnie tez lekarka wystarszyla i skierowala na echo ktore wykazalo....ze wszystko jest OK.... Napewno u was tez wszystko OK.. Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: male szmery nad sercem-b.sie martwie 21.02.06, 12:20 Ja miałam takie szmery. Wiele lat byłam pod kontrolą, ale w pełni zdrowa. Potem powiedziano, ze to takie "dziecięce szmery". Jako bardzo, bardzo dorosła osoba dowiedziałam się, ze mam jednak lekką wadę serca - drobną niedomykalność zastawki mitralnej. Nie przeszkodziło mi to bez wysiłku urodzić troje dzieci i łazic po górach. Zdaniem lekarza, jest to raczej uroda, niż choroba. Wiekszość szmerów u dzieci niczego złego nie oznacza. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_dom Re: male szmery nad sercem-b.sie martwie 21.02.06, 13:30 Dzieki za wiadomosc Odpowiedz Link Zgłoś
chilli_xxx Re: male szmery nad sercem-b.sie martwie 21.02.06, 14:37 U mojej córki wykryto szmery zaraz po uroszeniu. Zalecono kontrole u kardiologa. I tak chodziłam z nią na wizyty co 6 m-cy. Szmery miałay zaniknąć ok. roku, ale niestety wciąż się utrzymywały. Dopiero kilka m-cy temu, gdy córcia miała juz 5,5 lat szmery zanikły. Obok ekg zawsze robiłam echo i ukg serca. To nie musi byc nic groźnego, bo u dzieci serduszko się rozwija. Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: male szmery nad sercem-b.sie martwie 21.02.06, 14:50 U maluchów to dosyć częsty objaw. W większości przypadków nie ma powodów do obaw. U mojego syna też słychać "szmery", po raz pierwszy wykryte ok 1 roku. Peditara kazał się uspokoićPrzy każdej okazji prosiłam lekarza badającego dziecko o zwrócenie uwagi na to.Z wielu badających lekarzy nikt nie miał wątpliwości, że to "wada" rozwojowa. Echo serca to potwierdziło, kardiolog kazał zgłosić się na kontrolę kiedy snym będzie miał ok 7 lat (wtedy może nastąpić duży skok wzrostu, warto to skontrolować). Echo było zrobione na moje życzenie (sama mam wadę wrodzoną, bałam się, że to samo ma dziecko, obawy były bezpodstawne). Odpowiedz Link Zgłoś