Dodaj do ulubionych

Do mama dzieci stosujących inhalacje!!!

26.09.07, 09:50
Właśnie lekarz przepisał mojej córece przy zapaleniu płuc inhalacje
z pulmicortu. Zastanawiam się przy jakich innych chorobach i z czago
można robić dziom inhalacje. np. mój syn zaczął pokasływać czy mogę
mu zrobić inhalację i z czego? Czy leki do inhalacji można kupić bez
recepty? Bardzo proszę o Wasze doświadczenia i rady ja dopiero
rozpoczynam przygodę z inhalacjami.
Obserwuj wątek
    • mag2004 Re: Do mama dzieci stosujących inhalacje!!! 26.09.07, 09:57
      hejsmile ja moim dzieciom robię inhalacje z wody do iniekcji i soli
      fizj. (w stosunku 2:1, do kupienia w aptece) - tak nam poradzili w
      szpitalu; działa nawilzająco i dobrze rozrzedza wydzielinę z nosa,
      oskrzeli, etc.
      pozdrawiamsmile
    • niinka Re: Do mama dzieci stosujących inhalacje!!! 26.09.07, 23:15
      Pulmicort jest lekiem sterydowym i nie można go brać kiedy nam sie chce,np.na
      katarek.Tak jak poprzedniczka napisała sól+woda -to bez wiedzy lekarz można
      stosować, szczególnie teraz gdy jest suche powietrze w mieszkaniu.
      • teletombola1 Re: Do mama dzieci stosujących inhalacje!!! 26.09.07, 23:30
        sól fizjologiczna 10ml + 2 ml mucosolvan(płyn do inhalacji) lub sama sól
        fizjologiczna
        • bebka1 Re: Do mama dzieci stosujących inhalacje!!! 27.09.07, 21:47
          Mucosolvan do inhalacji stosuje się jedynie w ciężkich przypadkach,
          tak jak ktoś już pisał inhalacje z soli fizjologicznej.
          • teletombola1 Re: Do mama dzieci stosujących inhalacje!!! 28.09.07, 22:31
            bebka1 napisała:

> Mucosolvan do inhalacji stosuje się jedynie w ciężkich przypadkach,

zależy co nazywasz ciężkim przypadkiem. U nas pomaga zawsze w przypadku suchego,
            szczekającego, nieodrywającego się kaszlu. I czy ja wiem, czy to taki ciężki
            przypadek. W "ciężkich" przypadkach to już raczej leki sterydowe.
            • dorek3 Re: Do mama dzieci stosujących inhalacje!!! 28.09.07, 23:13
              inhalujesz mucosolvanem przy suchym kaszlu???

Inhalacje ze sterydów są dla astmatyków , przy nadreaktywności oskrzeli, wspomagająco przy zapaleniu płuc i oskrzeli.
              Inhalacje z mucosolvanu przy mokrym ale trudno odrywającym się kaszlu. Przy kaszlu suchym albo tylko sól, albo leki roszerzające oskrzela jesli ma charakter napadowy. Dorosłym polecam inhalacje z soli z olejkiek olba (1-2 krople/2 ml)przy katarze. Jak się coś takiego zrobi od razu na oczątku i później jeszcze powtórzy przez 2-3 dni to jest szansa, że katar będzie i krócej i mniejszy. Przećwiczone na sobie i mężu. Dla dzieci się ta metoda nie nadaje.
            • bebka1 Re: Do mama dzieci stosujących inhalacje!!! 20.10.07, 19:59
              Zdania pediatrów widzę sa podzielone, moja córka jak miała 1 rok to
              pediatra jej zlecił inhalacje z mucosolvanu ale to było przy
              zapaleniu oskrzeli,potem zmienilam pediatrę i ten mi powiedział,że w
              żadnym wypadku nie wolno stosować inhalacji z mucosolvanu u tak
              małych dzieci.
              Potem gdzies doczytałam że te inhalacje z mucosolvanu mozna robić u
              dzieci powyżej 6 lat. Ale jak Pani pisze, że stosuje go Pani przy
              suchym kaszlu to ja już wogóle zgłupiałam, bo ja miałam te inhalacje
              ale przy kaszlu mokrym.
    • ja27-09 Re: Do mama dzieci stosujących inhalacje!!! 28.09.07, 13:50
      Można stosować inhalacje z rumianku, szałwii, mięty, jakichś tam olejków
      eterycznych. Tylko trzeba jakieś proporcje zachować. Mukosulwan albo Berodual,
      to są leki na receptę i ze wskazań.
      Pulmicort można stosować rownież przy zapal. krtani.
      • vanik Re: Do mama dzieci stosujących inhalacje!!! 23.10.07, 14:27
        Ja też inhaluję solą fizjologiczną. Co do mucosolvanu, zawsze dostawałam go przy
        zapaleniu krtani, które zaczynało się suchym kaszlem, właśnie po to żeby
        nawilżyć krtań. Nawet jak z 8 miesięcznym synkiem wylądowaliśmy na ostrym
        dyżurze laryngologicznym z powodu duszności krtaniowych to podstawowym lekiem
        był właśnie mucosolvan
        (oczywiście wcześniej zastrzyk sterydowy). Dla odmiany słyszałam że pulmicort
        nic nie pomoże w dusznościach krtaniowych....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka