Dodaj do ulubionych

pralki-ktora kupic?

09.05.06, 17:13
Zepsula mi sie pralka.Mialam amice jest system.Nie byla stara,miala jakies 5
lat.Zepsula sie na amen,nie da rady jej naprawic.Musze kupic nowa,ale jaka???
Szwagierka ma elektroluxa i jest zadowolona.Jej pralka ma 6 lat i nigdy sie
nie zepsula.Moja psula sie 7 razy...
Napiszcie jakie pralki w domu macie i czy jestescie z nich zadowolone.
Obserwuj wątek
    • yenna_m Re: pralki-ktora kupic? 09.05.06, 17:21
      moja matka ma bosha a ja mam brandta - chwalimy sobie nasze pralki

candy nie polecam z uwagi na nieciekawy serwis (o zmywarke tocze boje wlasnie)
      • mmarusia Re: pralki-ktora kupic? 09.05.06, 17:30
        Yenna,dzieki ! Facet z serwisu wlasnie mnie namawial na Candy lub Gorenje..
        • yenna_m Re: pralki-ktora kupic? 09.05.06, 17:33
          na pewno bosh ma rewelacyjny serwis (z doswiadczen moich z lodówką i mojej
          matki, też z lodówką)
    • kleo1 Re: pralki-ktora kupic? 09.05.06, 17:22
      My mamy whirpool(otwierana od góry) ale ważne by była klasy AA czyli żeby
      zużywała jak najmniej energii
      • kate8025 Re: pralki-ktora kupic? 09.05.06, 17:28
        Ja tez mam whirpoola takiego od góry otwieranego, jest Ok,ma ponad trzy lata, nie psuła się. Szwagierka ma podobną ale jej sie już popsuła raz.
        Ale z tego co wiem, dużo osób je ma, rózne modele, ale wszystkie od góry otwierane i są generalnie OK
        A co do amici to moja ciocia też ja ma i tez po dwóch, czy tzrech latach wysiadła na amen, więc coś w tym jest.
        • mmarusia Re: pralki-ktora kupic? 09.05.06, 17:32
          Gdzies slyszalam,ze pralki otwierane od gory maja mniejsza pojemnosc bebna.To
          prawda?
          Kate,facet z punktu napraw ,ktory przyszedl do naszej pralki stwierdzil
          wlasnie,ze te pralki sa robione rynek zachodni,gdzie po 3-4 latach,jak sie
          zepsuja,to nikt ich nie naprawia,tylko kupuje nowa.
          No to mam zachod...
          • yenna_m Re: pralki-ktora kupic? 09.05.06, 17:34
            mmarusiu, ja mam pralko-suszarkę brandta, otwieraną od góry. Mam ją od prawie 6
            lat. Do tej pory (tfu tfu) chodzi bezawaryjnie.
          • kleo1 Re: pralki-ktora kupic? 09.05.06, 17:41
            to musisz zobaczyć w salonie, powinny być tak jak te z bębnem z przodu... ale
            ręki uciąc sobie nie dam... wydaje mi się, że starają się by były jak
            najmniejsze(bardziej ustawne i w małej łazienczce metr na metr się zmieściły)
            ja mam do 5 kg
            • kleo1 Re: pralki-ktora kupic? 09.05.06, 17:46
              www.expon.pl/pralki/ tu możesz sobie zobaczyć smile
              • kate8025 Re: pralki-ktora kupic? 09.05.06, 17:51
                koleżanka ma elektroluxa od góry i jest duża pojemność chyba 6 kg, a moja ile ma? nie pamietam, zreszta nigdy nie waże ciuchów przed praniem smile ale chyba jakies 5 do 5,5 kg
                • szurkas Re: pralki-ktora kupic? 10.05.06, 00:02
                  Polecam pralki Siemens,Bosch i Miele (wada wysoka cena )
    • blanez16 Re: pralki-ktora kupic? 10.05.06, 00:43
      Od kilku lat mam Gorenje, była droga, ale tego warta.
      • agus8 Re: pralki-ktora kupic? 10.05.06, 07:28
        ja mama Zanussi, nie polecam- bo nie wyplukuje proszkusad, tez chce zminic
        pralke i po wszelkich perturbacjach i ankietach wybrałam siemensa (niestety
        drogi).
    • magia Re: pralki-ktora kupic? 10.05.06, 09:35
      Kup dowolna ladowana od przodu (te ladowane z gory maja slabe zawiasy przy
      bebnie) i nie Candy (te produkowane obecnie to chlam, jeszcze kilka lat temu
      byly ok). Sa to opinie fachowca-naprawiacza pralek (nick w usensecie: zayzayer,
      grupa: pl.rec.dom).
      usenet.gazeta.pl/usenet/0,48200.html?group=pl.rec.dom
      A co do zepsutej pralki to moze tez go zapytaj, byc moe okaze sie, ze ona
      jednak naprawialna jest.
      • joanna266 Re: pralki-ktora kupic? 10.05.06, 09:48
        mam whirpool 4 latka i bezawaryjnie.ładownośc 5,5 kg klasa aa .polecam super
        sprzęcikwink
        • slonko771 Re: pralki-ktora kupic? 10.05.06, 14:14
          mamy whirpoola nie psół sie poki co, ładowanego z przodu 5,5 kg z wga
          elektroniczna cena w srednich , polecał znajomy ktory naprawia sprzet agd , a
          te zdarzaja mu sie bardzo zadko
    • mariejo Re: pralki-ktora kupic? 10.05.06, 16:11
      Oczywiscie miele jest the best ale mam AEG ladowana od gory i jestem ultra
      zadowolona, ma system elektroniczny mozna podlaczyc do kompa i przeprogramowac.
      Wazne by mozna bylo wirowac na roznych predkosciach.
      • monikn78 Re: pralki-ktora kupic? 10.05.06, 18:37
        jeśli chodzi o firmy to z pewnoscią odradzam samsunga ( w marcu zakupilismy
        model F1245AV, po kilku dniach zaczęła przeciekać, wymieniono nam na nową, w
        której po kilku praniach popsuła się pompa, teraz mamy bosch'a i jestem bardzo
        z niego zadowolona smile). o candy też słyszałam wiele niepochlebnych opinii. na
        forum o domu przodują elektrolux, bosch, siemens. są nieco droższe, ale myślę,
        ze warto.
        jeśli chodzi o pralki ładowane od góry, to użytkowaliśmy taką przez 5 lat
        (whirlpol) i wszystko był ok, ale chodziła bardzo głośno i w pralkach
        ładowanych od góry jest kłopot z czyszczeniem pojemników na detergenty. o ile
        proszek wypłuczesz gorącą wodą, to płyn do płukania pozostawia po
        sobie "smarowate" resztki, praktycznie nie do usunięcia przy tak ograniczonym
        dostępie do pojemnika. dlatego też, teraz zdecydowaliśmy sie na tradycyjną
        pralkę.
        pozdrawiam
        • agni71 Re: do monikn78 - pytanie o pralkę Bosch 10.05.06, 22:04
          Chcę kupić pralkę ładowaną od frontu tej właśnie firmy i ciekawa jestem jaki ty
          wybrałaś model i czy z wszystkiego jesteś zadowolona?

aga
          • monikn78 Re: do monikn78 - pytanie o pralkę Bosch 11.05.06, 15:02
            mamy model WFO 2063 maxx for kids smile
            prędkosć wirowania 1000, bęben 6kg, nie ma co prawda reulacji temperatury
            niezależnie od wybranego programu, ale da się to "przeżyć" ze względu na sporą
            ilosć programów.bardzo cichutka, w ciągu dnia nie słychać, że pierze (głośnie
            jest przy wirowaniu ale to normalne). jedyne do czego mam zastrzeżenia to czas
            trwania programów, wydaje mi się, że są doś długie, prawie wszystkie powyżej
            godziny, ale w gruncie rzeczy tak bardzo mi to nie przeszkadza, jest za to
            program "mix", temp. 30st i 35 min prania. "wyposażona " jest w automatykę
            wagową i czas trwania programu (w dół smile dobiera do wagi prania w bębnie.
            podsumowując jestem zadowolona z tej pralki, niby bosch ma nieciekawy design,
            ale mi się ta pralka podoba.
            pozdrawiam
    • alojw Re: pralki-ktora kupic? 10.05.06, 22:18
      Moja mama ma Whirpool (wybieranego przezemnie) i od 6 lat działa bezawaryjnie.
      Polecam gorąco. Dodam, że pralka pochodzi z serii "szósty zmysł".
      • carolina2000 Re: pralki-ktora kupic? 11.05.06, 23:48
        Podpinam się pod tę opinię. Mamy taką samą pralkę od ponad 5 lat. Tyra jak wół,
        ale bez zarzutu. Polecam!!!
        • agusmichal Re: pralki-ktora kupic? 12.05.06, 00:18
          Polecam bosch. Moja mama ma swoją 10 lat i działa jak nowa, szwagierka jakieś 6 lat i bez zarzutu, ja kupiłam 5 lat temu i też jestem zadowolona. Teraz kupił brat najnowszą i też chwalismile!
    • weronka77 Re: pralki-ktora kupic? 12.05.06, 01:58
      Mój mąż został dwa lata temu wysłany po pralkę do Media Markt.Miał powiedziane
      że kupujemy Gorenje,Elektrolux,Miele albo Bosch-najlepsze,sprawdzone
      marki,dostępny serwis itp..Mąz wrócił z Bauknechtem za kupę forsy,naszpikowanym
      elektroniką,bajeranckim,mówiącym "Dzień dobry" i "Dowidzenia".Zachwycony był
      tak,że się nie odezwałam-koszowała majątek więc nie chciałam psuć atmosfery.No
      i faktycznie prała.Poza faktem że menu skomplikowane jak w komórce i w zasadzie
      tylko ja potrafiłam ją obsłużyć.Rok po upływie gwarancji,Bauknecht zaczął mieć
      humory a miesiąc temu nie chciał wirować.Panowie z serwisu
      przychodzili,kasowali mnie i wychodzili.Pralka wyświetlała napis-'Systemy
      działają poprawnie",ale wyłączała się przed końcem programu,nie wirując-
      wykręcałam cholerne pranie w rękach...Po kolejnej wizycie serwisanta mąz dostał
      szału i kazał kupić nową pralkę.Na szczęście przypomniał mi się znakomity spec
      od pralek w Krakowie do którego niezwłocznie zadzwoniłam.Sprawdził Bauknechta i
      stwierdził,to co częste w takich cudach techniki,że programator diabli wzięli-
      nowy jakieś 1000zł..Nie było szans na sprzedanie bauknechta nawet za50zł bo
      nikomu by już nie posłużył.Tak więc poszedł na złom a ja z Panem Mechanikiem
      pojechałam po nową pralkę do Media..I tutaj zaczął się cyrk-sprzedawca usilnie
      chciał mnie namówić na Siemensa za5500,następnie Elektrolux za 2700,a na
      końcu,UWAGA Hoovera za 2500.Tłumaczył że to pralka Królowej Angielskiej i miał
      takie "gadane" że pewnie gdybym była sama to kupiłabym...Na szczęście mechanik
      sprawdził dokłądnie parametry i co najważniejsze dostępność do serwisu..KOniec
      końców zamiast planowanej wybajerowanej pralki z 1600 obrotami,kupiłam Boscha
      Maxx6 który obrotów ma 1200,polskie menu,programator"kręcony",prosty w obsłudze
      no i znakomita marka.Pierze jak złoto-oczywiście że jest mniej "efektowny" niż
      proponowane przez sprzedawdcę ale wiem że diabli go nie wezmą.Nie kupujcie
      pralek które mają tzw"przewijane" jak w komórce menu,są naszpikowane
      elektroniką i dopiero co weszły na polski rynek.To ryzykowna inwestycja.GDyby
      mąż mnie posłuchał wtedy i kupił Miele to byłoby po sprawie.
      • weronka77 Re: pralki-ktora kupic? 12.05.06, 02:01
        Moja ma klasę A a jakość odwirowania B-bo ma1200obrotów,ale pranie takie samo
        jak po bauknechotwych 1600.Whirlpoola odradzam,szczególnie łądowanego od góry-
        mam takową w mieszkaniu mamy.Nie dość że części"międzynarodowe" w środku to
        bęben jest podwieszony do obudowy i z czasem pralka zacznie "łomotać",aż w
        końcu padają łożyska..
        • weronka77 Re: pralki-ktora kupic? 12.05.06, 02:03
          Aha-Zanussi,Ariston i Indesit też uwaga-włoskie albo we Włoszech
          składane.WSzystkie te rady pochodzą od mechanikawink)
          • milla1 Re: pralki-ktora kupic? 12.05.06, 08:19
            Ja mam Aristona z suszarką i jestem bardzo zadowolonasmile
          • magia Re: pralki-ktora kupic? 12.05.06, 08:46
            Ale Aritony i Indesity maja przedluzona gwarancje do 5 lat, iec nawet jesli sie
            popsuje to nie Twoj problem.
            • agusmichal Re: pralki-ktora kupic? 12.05.06, 09:58
              tak tylko pralka zwylke nie psuje się w czasie gwarancji tylko zaraz posmile a ja wiem, ze wszyscy użytkownicy boscha już pozapominali kiedy ją kupowali (nawet 10lat temu) a wszystko chodzi jak nowesmile
              • magia Re: pralki-ktora kupic? 12.05.06, 10:05
                Wiesz, ja nie przewiduje dluzszego zycia pralki niz 5 lat, nie jestem az tak
                naiwna, zwlaszcza, ze to nie jest Miele ani vZug. Te obecne tanie pralki to
                chlam w porownaniu z tymi sprzed 10 lat, wiec nie dziwie sie, ze tamte tyle
                dzialaja.
                • agusmichal Re: pralki-ktora kupic? 12.05.06, 11:36
                  racja - jakośc się pogorszyła. Ja jeszcze załapałam się na produkcje niemiecką jak mama więc mam nadzieję, że dzieci z nią odchowamsmile a chodzi nawet po 2 razy dziennie codzienniesmile
    • weronka77 Re: pralki-ktora kupic? 12.05.06, 12:15
      DLatego najlepiej kupić Miele.Niestety ceny zaczynają się od 5000zł..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka