mapta 14.05.05, 21:34 co wiecie na temat brania tego leku w ciazy, piszcie plis!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
juzkak Re: kto brał METRONIDAZOL w ciąży? 16.05.05, 09:58 Niektórzy specjaliści niepokoją się również, że metronidazol może działać teratogennie. [34] Należy jednak zwrócić uwagę, że nawet doświadczenia na zwierzętach nie dostarczają przekonujących dowodów na poparcie tej tezy. [34] Badania kobiet, które stosowały metronidazol w ciąży (w celu leczenia rzęsistkowicy) nie wykazały, by częściej dochodziło u nich do urodzeń noworodków martwych lub zbyt małych w stosunku do wieku płodowego. [77] Metronidazolu należy natomiast unikać w I trymestrze ciąży, a także w okresie karmienia piersią, ponieważ jest on wydzielany do mleka kobiecego. [34,77] Odpowiedz Link Zgłoś
kurova Re: kto brał METRONIDAZOL w ciąży? 16.05.05, 13:05 Ja zaaplikowałam sobie kilka globulek dowcipnych,nie wiedząc że jestem w ciąży.Miałam dużo białej wydzieliny i ponieważ wyjeżdżałam do rodziny nie chciałam żeby to coś mi się bardziej rozwinęło .Ta wydzielina to była grzybica ciążowa, jeden z objawów ciąży ( u niektórych). Odpowiedz Link Zgłoś
mapta Re: kto brał METRONIDAZOL w ciąży? 17.05.05, 20:36 dziekuje za odpowiedzi! Mam nadzieje, ze moze jeszcze odezwie sie jakas mama , ktora urodzila juz swoja zdrowa dzidzie po kuracji tym antybiotykiem!!! Odpowiedz Link Zgłoś