Dodaj do ulubionych

nie oglądajcie tych zdjęć

23.04.07, 17:30
te kobiety,dziewczyny, które jeszcze nie rodziły i nie wiedzą jak dokładnie
wygląda poród niech lepiej nie oglądają zdjęć z porodów,no chyba ,ze ma się
mocne nerwy i ...nie jest się w ciąży. jestem przerażona, wczesniej chciałam
aby był przy mnie mąż,ale teraz to się mocno zastanawiam.przez głupią
ciekawość" zepsułam sobie psychę"i teraz panicznie boje się rodzić. czy dają
znieczulenie przy nacięciu krocza, czy w ogóle jakieś dają? -chodzi mi o poród
siłami natury.wybaczcie może za głupie pytanie ale jestem lekko oszołomiona.
dla tych które już rodziły proponuję złoty medal i wszystkie skarby światasmile
Obserwuj wątek
    • e-millie Re: nie oglądajcie tych zdjęć 23.04.07, 18:12
      gesta,
      przede wszystkim poród wcale nie musi być straszny, ja swój wspominam wspaniale.
      rodziłam sn, z mężem, dostałam znieczulenie, miałam nacięte krocze, szyte i nie
      mam żadnych złych wspomnień smile nacięcie krocza zrobione w odpowiednim momencie
      (w skurczu) jest nieodczuwalne, do zszycia powinni Cię znieczulić, więc również
      bezboleśnie. jest wiele filmów i zdjęć z porodów w necie, przy których można się
      wzruszyć, a nie załamać i przestraszyć. może źle trafiłaś...
      życzę szybkiego porodu i wszystkiego naj dla Ciebie i maleństwa smile
      e-millie
    • sophie2202 Re: nie oglądajcie tych zdjęć 23.04.07, 18:23
      sama dobrze wspominam poród sn, byłam też przy dwóch w szkle na praktykach z
      położnictwa i uwazam ze zdjecia mogą wygladać troche prerazająco ale w
      rzeczywsistosci jest całkiem inaczej
    • anja0123 Re: nie oglądajcie tych zdjęć 23.04.07, 18:23
      A ja od siebie dodam: i nie czytajcie forum CiP wink Tu sie dopiero mozna
      przestraszyc. Niektore forumowiczki wprost lubuja sie w tematach pt 'Co
      najbardziej boli w porodzie', 'Czy nacinanie krocza to koszmar' itp. I pisze to
      bez ironii, ja sama sie niezle wystraszylam po lekturze co poniektorych, i
      musialam mezowi obiecac, ze az do porodu tu nie zajrze.
    • aga55jaga Re: nie oglądajcie tych zdjęć 23.04.07, 21:20
      powiem jedno - nie wierz temu co widzisz big_grin
      • andaba Re: nie oglądajcie tych zdjęć 23.04.07, 21:26
        Ależ to wcale nie jest takie straszne! Ani widok, ani przeżycie.
        Gdyby to był taki straszny widok, żadna położna, pielęgniarka czy lekarka nie zdecydowałaby się na dziecko.
        Więcej sensu ma nieczytanie forum Ci.. tu można faktycznie wpaść w paranoję, jeżeli jest się w ciąży pierwszy raz.
    • oliwia_ma Re: nie oglądajcie tych zdjęć 23.04.07, 21:27
      Ja rodziłam bez znieczulenia i na prawdę dobrze wspominam poród. Wiadomo, że
      boli, ale da się przeżyć. Na szczęście obyło się bez nacięcia, choć podobno to
      nie jest aż takie straszne jak wygląda. Życzę powodzenia!
    • martusia_25 Re: nie oglądajcie tych zdjęć 24.04.07, 11:36
      Ja oglądam zdjęcia z porodów i filmy, nigdy nie rodziłam ale jakoś mnie to nie
      przeraża.. Nie nastawiam się, że to będzie przyjemne przeżycie, wiem, że będzie
      bardzo bolało, ale przecież poboli i przestanie. A mąż niech sobie popatrzy,
      mężczyźni powinni na własne oczy zobaczyć, że to nie tak chop-siup jak im się
      często wydaje, że brzuch troszkę urośnie, potem kobieta pójdzie na kilka dni do
      szpitala a potem jest dziecko.
    • czarny.kot997 Re: nie oglądajcie tych zdjęć 24.04.07, 11:42
      ale "widok" porodu nie jest taki straszny-ot czysta fizjologia, a czego sie
      spodziewalas - loza w koronki, jedwabiu, chmury perfum itp.? Pewnie, ze jest
      troche krwi, pewnie, ze sama pozycja jakakolwiek by nie byla smile jest malo
      estetyczna, ale to przeciez nie o to chodzi! bedzie dobrze! pozdrawiam
      • ida1234 Re: nie oglądajcie tych zdjęć 24.04.07, 12:53
        ja też ogladałam takie zdjęcia i dlatego zdecyduje sie tylko na cc.
        • mama.niunia Re: nie oglądajcie tych zdjęć 24.04.07, 13:12
          Czemu chcesz mieć cc?
          • ida1234 Re: nie oglądajcie tych zdjęć 24.04.07, 13:36
            dlatego , że nie wyobrażam sobie przechodzenia przez poród naturalny , nie chcę
            tego przeżywać leżeć "ze wszystkim" na wierzchu i jęczęć z bólu.Wolę cc
        • gesta Re:ida! 24.04.07, 14:11
          cesarka? - zdjęcia z cesarek jeszcze bardziej mnie dobiły. wygladało to jak
          sekcja zwłok brrrr. sorry za porównanie ,nie chce straszyć...wolę rodzić
          naturalnie i juz nigdy takich zdjęć.nie wiem jak jest z Wami ale ja nie tyle
          boje sie bólu ile przeraża mnie ta...krew, ten kawał łozyska.słabo mi sie robi
          nawet przy pobieraniu krwi,wolę szczepionki hahaha.smile
    • ewcia1980 Re: nie oglądajcie tych zdjęć 24.04.07, 13:14
      spokojnie smile
      to moze tylko tak strasznie wyglada ale wcale nie musi takie byc (a ja uwazam,
      ze nie warto zakładac najgorszego smile i trzeba myslec pozytywnie.

tez naogladałam sie przed porodem takich filmów i panikowałam.
      a po obejrzeniu filmu z cc panikowałam jeszcze bardziej.
      zastanawiałam sie jakby tu mogli wyciagnac ze mnie to dziecko bez cc i bez
      psn smile ulokowac malucham tam było łatwo, trudniej go "wukurzyc" smile

na szczescie mój mąż bardzo szybko i skutecznie mnie uspokoił.

rodziłam sn. poród wspominam całkiem dobrze. troche bolało, nie powiem ale
      wcale nie był to strasznie krwawy widok (przynajmniej z mojej perspektywy) a
      naciecia wcale nie czułam bo robione było w czasie skurczu.

bedzie dobrze.
      pozdrawiam
      Ewelina
    • blaszany_dzwoneczek Re: nie oglądajcie tych zdjęć 24.04.07, 13:18
      A ja obejrzałam kilka filmów z porodów i jedyne emocje, jakie we mnie wzbudziły,
      to wzruszenie. Dwa razy aż się popłakałam wink Nie przerażają mnie te filmy i
      bynajmniej nie zniechęcają do porodu sn, a wręcz przeciwnie. A może Ty na jakieś
      specyficzne filmy trafiłaś, jakieś porody powikłane, czy coś?
      • gesta Re: nie oglądajcie tych zdjęć 24.04.07, 14:18
        blaszany dzwoneczkusmile
        to były zdjęcia z porodów bez powikłań, mnie też nie raz zakręciła się łezka w
        oku zwłaszcza kiedy widziałam... oczy mężów pełne łez i ich wzruszone twarze-no
        ale widać czasem było jak bardzo chcieli pokazać ,że są twardzielami he he.tylko
        ta krew i łożysko uffffff.
        pozdrawiamsmile
    • lorenai Re: nie oglądajcie tych zdjęć 24.04.07, 14:34
      Posłuchaj, to nie tak...
      Zdjęcia i filmy robione są z przeciwnej perspektywy niż to odbiera rodząca. Jak
      rodziłam 2 lata temu to najpierw wszystko zasłaniał mi brzuch. Potem w czasie
      parcia trzeba mieć zaciśnięte powieki (żeby naczynka nie popękały) i znowu nic
      nie widzisz. A na koniec, jak rodzisz łożysko, to masz już dziecko na brzuchu
      lub przy piersi i guzik cię obchodzi, co tam na dole się dzieje. Mąż mi
      opowiadał, że było trochę krwi, ale ja widok krwi pamiętam dopiero kiedy się
      myłam po porodzie. No oczywiście są przypadki, kiedy kobieta chce sobie obejrzeć
      wszystko w lusterku na przykład jak główka się rodzi, ale ja nie skorzystałam.
      Uważam jednak, że warto oglądać różne dokumenty, bo niestety, chociaż żyjemy w
      XXI w, to czasami wiedza odnośnie fizjologii porodu jest zatrważająco niska. Co
      prawda powinno to być załatwione przy okazji lekcji z rozmnażania człowieka,
      jeszcze w szkole średniej.
      Rodziłam w zzo, nawet nie pamiętam, czy do cięcia i szycia dostrzykiwali mi
      kolejną dawkę, chyba wystarczyło to, co już miałam zaaplikowane.
      O męża/partnera nie ma co się martwić. Jak jest wrażliwy, to niech do tego nie
      będzie ciekawski i nie zagląda między nogi, tylko usiądzie twarzą w twarz z tobą
      i reaguje na TWOJE potrzeby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka