Dodaj do ulubionych

dziewczyny z UK - pomysl pomocy charytatywnej

14.02.05, 15:19
od dluzszego czasu nosze sie z pomyslem
azeby nasze sily i energie jak rowniez kontakty tutaj wspolnym silami
ukierunkowac na pomoc
jesli zapytacie mnie jak pomoc - tutaj pojawia sie propozycja

chcialabym azeby osoby zainteresowane zebraly sie razem i przedyskutowaly
mozliwosc wspolpracy i pomyslow

chcialabym zorganizowac wstepne spotkanie zainteresowanych
miejsce i czas - do ustalenia

spotkanie odbedzie sie w Londynie wieczorem pn-pt lub w czasie weekendu o
jakiejkolwiek godzinie, ktora pasuje wiekszosci

podajcie mi swoje przypuszczalne terminy to sprobujemy znalezc jeden dogodny
wiekszej liczbie osob
prosze dopisujcie sie do tego watku jesli jestescie zainteresowane wspolpraca
niezaleznie od tego czy macie czas przyjsc na spotkanie czy nie

nie chcialabym z gory narzucac jakie cele mialaby ta organizacja - do
okreslenia tego potrzeba wielu mozgow
wszystko zalezalo bedzie od osob zaangazowanych

na poczatku sugerowalabym pomoc dla osob,rodzin lub organizacjii w Polsce
oczywiscie jest to tylo propozycja - wszystko zalezalo bedzie od osob
zaangazowanych

potraktujcie to jako mozliwosc pracy w organizacjii charytatywnej albo
mozliwosc towarzyskich spotkan
jesli macie cos do dodania lub zaoferowaia zapraszam serdecznie
na pewno znajdzie sie miejsce dla kazdego, bo kazdy z nas ma niepowtarzalne i
niezmierzone mozliwoci
kwestia tylko zrobienia pierwszego kroku

liczy sie chec i zangazowanie

chcialabym tylko nadmienic,ze mozna sobie wpisac do CV prace w takiej
organiacji
pracodawcy patrza bardzo przychylnym okiem na taka dzialalnosc

mysle,ze dolaczyc do takiej inicjatywy mozna w kazdym momencie jej istnienia
jesli wolicie na razie kibicowac - tez dobrze - potrzebnych nam bedzie wielu
sympatykow smile
Obserwuj wątek
    • mamamon Re: dziewczyny z UK - pomysl pomocy charytatywnej 14.02.05, 15:33
      Iza,
      Przepraszam, ale ja nie do konca rozumiem: czy to ma byc inicjatywa majaca na
      celu niesienie pomocy, czy raczej forma spotkan, z ktorych ewentualnie cos
      pozytecznego mogloby wyniknac?
      Pytam, poniewaz mam pare pomyslow i tez od dluzszego czasu zastanawiam sie jak
      je wprowadzic w zycie.
      Mozesz do mnie napisac na adres gazetowy, jesli to powazna inicjatywa, z checia
      sie przylacze.
      m.
      • mrufkaa Re: dziewczyny z UK - pomysl pomocy charytatywnej 14.02.05, 16:04
        Jak znam Ize, to to jest na powazniesmile))
        Ja chetnie sie dolacze, chociaz pomyslow u mnie na razie brak... mozecie mnie
        wykorzystac jako sile robocza...
      • izabelski Re: dziewczyny z UK - pomysl pomocy charytatywnej 14.02.05, 16:42
        napisze do ciebie wiecej wieczorem
        a pomysl jest jak najbardziej serio
        napisalam o aspekcie towarzyskim, bo czasami mozna sie czuc przybitym szaroscie
        codziennosci lub stresem i wyjscie do ludzi chociazby po to, azeby sie spotkac
        jest czaesto pierwszym krokiem do jakiegokolwiek dzialania
        mysle,ze taka inicjatywa bedzie zawsze dzialala w dwie strony dla dajacych i
        tych, ktorzy otrzymuja
        i nie chcialabym,zeby osoby, ktore nie maja doswiadczenia w takiej dzialalnosci
        lub czuja sie niesmiale nie dolaczyly sie do nas
        jesli ktos na prawde bedzie chcial duzo robic - to bedzie, jesli przyjdzie po
        to, zeby po prostu posluchac i zobaczyc, jak to wszystko wyglada - tez wazne
        nie chcialabym zamykac drzwi przed tymi, ktorzy boja sie przyjsc lub
        zadeklarowac na tym watku tylko dlatego,ze wydaje im sie,ze tego nie potrafia
    • basia313 Re: dziewczyny z UK - pomysl pomocy charytatywnej 14.02.05, 16:08
      ja sie zglaszam, czas dowolny, termin miejsce tez. Niewiele czasu mam, ale
      wiele rzeczy moge poprzestawiac.
      • acutecompute Re: dziewczyny z UK - pomysl pomocy charytatywnej 14.02.05, 16:55
        ja sie zglaszam Izabello ,
        nie wiem do czego ale sie zglaszam.moge jechac na Kowno z odsiecza czy cos w
        tym guscie.

a na powaznie
        kiedys zaczelam dzialac charytatywnie i jednego sie nauczylam - trzeba wybrac
        jasno CEL pomocy.nie rodziny , polacy , dzieci czy inne ogolniki.
        jasno np.dom dla samotnych matek w kolobrzegu ,warszawie , suchej beskidzkiej
        czy gdziekolwiek.
        sa takie domy noclegownie , ostatnio czytalam o takim pod warszawa .
        siedza tam ( bo nie da sie powiedziec ze zyja ) dziewczyny z dziecmi , bez
        pieniedzy , z rodzin patologicznych albo zmuszone do ucieczki z domu przed
        mezem tyranem
        i to jest moja propozycja.
        ida swieta wiekanoce .zadzwonic , zapytac ile dusz na stanie , ile dzieci ,
        zrobic male paczuszki i wyslac .
        to tak na poczatek:-0

m
        • mgna Re: dziewczyny z UK - pomysl pomocy charytatywnej 14.02.05, 18:52
          Czesc Dziewczyny,

Pomysl jest bardzo dobry. Narazie bede "kibicka" poniewaz sama udzielam sie
          charetatywnie i wolnego czasu nie mam na dodatkowe organizacje...moze w
          przyszlosci...?

Co do celu, Acutecompute ma racje, tj najlepiej konkretny jeden cel waszej
          dzialalnosci ustalic. Jestescie lepiej obeznane w lukach w systemie polskim,
          gdzie zapewne pomoc bedzie mile widziana. Mozna np fundusze waszej organizacji
          przekazywac kobietom ktore potrzebuja pomocy w oplatach sadowych (kiedy chca
          odejsc od tyranicznego partnera) lub pomoc dla maltretowanych dzieci jesli nie
          finansowa to moralne wsparcie, informacje jak takim przykrym przejscia
          zapobiec, jak je zakonczyc (tj przeciwstawic sie) itd Ale same juz wybierzecie
          cel bliski wam sercu. Zycze powodzenia smile Marzena
          • izabelski Re: dziewczyny z UK - pomysl pomocy charytatywnej 14.02.05, 19:05
            wlasnie dla tego zapraszam chetne osoby do ustalenia co chcemy robic i dlaczego
            grupa zalozycielska bedzie sie starala na pewno znalezc taki cel, ktory naszym
            zdaniem bedzie najblizszy naszym sercom - a uwag i wskazowek na temat
            dzialalnosci charytatywnej na terenie Polski chetnie posluchamy, zeby uczyc sie
            na bledach innych osob
            • opty13 Chlopaki tyz??? 14.02.05, 19:38
              no to jak, jest pozwolenie dla chlopakow, czy nie?

Mialem podobne mysli. Mimo, ze mieszkam na wsi, to chetnie sie przylacze smile
              Co powiedzialybyscie o wspieraniu szkol w Polsce(to nie darowanie ryby, ale
              wedki). Nie sadze, zeby latwo bylo angazowac sie tam bezposrednio. Zakup
              jakiegos sprzetu raz na jakis czas, ufundowanie dzieciom pobytu w UK
              polaczonego z nauka angielskiego.
              Darowanie glupiego ksero wartosci 300-400 funtow (kupionego w Polsce)to dla
              grupy zyjacych tu osob smieszne koszty. Dla szkoly, zwlaszcza w ubozszych
              rejonach kraju, to wspaniale wsparcie.

Pozdrawiam
              • izabelski Chlopaki tyz - oczywiscie :-)))) 14.02.05, 20:39
                kazdy mozg i para dloni na wage zlota smile
                pomyslow na pewno bedzie tak wiele jak chetnych
                dlatego musimy przed spotkaniem zrobic liste - jak najdluzsza - zeby potem
                mozna bylo w czym wybierac smile

zapros rowniez swoja zone i znajome polskie rodziny z waszej okolicy smile
                • opty13 Re: Chlopaki tyz - oczywiscie :-)))) 14.02.05, 20:52
                  Dzieki za zaproszenie. Z pewnoscia skorzystamy. W przyszlym tygodniu wujezdzam
                  i wracam dopiero 28 wieczorem. Chetnie spotkam sie w jakis weekend. W tygodniu
                  pracuje, no i nie mieszkamy w Londku.
                  Mam nadzieje,ze zglosi sie wiecej chetnych. Nawet jesli nie dopisza, to moge
                  kontynuowac temat w mniejszym gronie.
    • basiak6 Re: dziewczyny z UK - pomysl pomocy charytatywnej 14.02.05, 16:52
      Super pomysl,Iza, szkoda ze czasowo bym nie wyrobila, bo wsiaklam w lokalna NCT
      i zaangazowalam sie na calego, na nic innego juz mi nie starczy czasu.
      Zycze wam powodzenia w realizowaniu pomyslu!!
      PS Iza moze my sie spotkamy kiedys na kawe gdzies co??
      • izabelski Re: dziewczyny z UK - pomysl pomocy charytatywnej 14.02.05, 16:54
        szkoda, ze nie mozesz teraz - ale moze w przyszlosci smile
        koniecznie musimy sie spotkac - powspominac stare, dobre czasy smile
    • summerdays Re: dziewczyny z UK - pomysl pomocy charytatywnej 15.02.05, 10:30
      Dzien dobry, pierwszy raz odzywam sie na tym forum, ale poniewaz dzialalnosc
      charytatywna, wolontariacka i pozarzadowa jest mi bliska pozwalam sobie na ta
      smialosc smile
      Po pierwsze chcialabym Wam "podrzucic" strone www.ngo.pl jako zrodlo wielu
      informacji dotyczacych organizacji pozarzadowych poszukujacych pomocy. Mysle
      tez, ze moze latwiej byloby Wam koordynowac pomoc (w jakiejkolwiek formie, ktora
      uradzicie) gdzyby "po drugiej stronie" tez znalazly sie osoby chetne do wspolpracy.
      Jestem z Wroclawia (to tylku kilkadziesiat minut lotu do UK), tu na miejscu, a
      takze w wirtualnym swiecie chetnie pomoge smile

Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za inicjatywe smile)
    • dorota1974kr Re: dziewczyny z UK - pomysl pomocy charytatywnej 15.02.05, 13:36
      Też się chcę dołączyć. Nie mam pojęcia jak się organizuje takie rzeczy, ale
      zazwyczaj jestem bardzo aktywną osobą. Czasu na razie u mnie jak na lekarstwo,
      ale za dwa miesiące będę na maternity leave to będzie go więcej. Bez względu na
      wszystko zawsze będę mogła się zorganizować by przyjechać i pomóc. Czekam na
      dalesze instrukcje.
    • izabelski proponowany termin 06/03/05 godz do ustalenia 15.02.05, 14:15
      ze wzgledu na zainteresowanie osob spoza londyny proponuje wczesne popoludnie w
      niedziele 06/03
      pomyslmy gdzie, zeby mozna bylo spokojnie usiasc i rozlozyc notatki
      przewiduje ze 3 godziny (co najmniej - znajac nasze (ehm, moje) gadulstwo smile )
      • mrufkaa Re: proponowany termin 06/03/05 godz do ustalenia 15.02.05, 16:20
        Pewnie jakis coffee shop? Tylko gdzie nam wszystkim po drodze?
        • izabelski Re: proponowany termin 06/03/05 godz do ustalenia 15.02.05, 16:25
          albo gora pubu smile
    • izabelski mamy forum :-) 15.02.05, 16:24
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26021
      wieczorem wszystkich, ktorzy sa zainteresowani doipsze smile
      zaproszenia znajdziecie w swoich skrzynkach gazetowych
      • izabelski Re: mamy forum :-) 16.02.05, 11:23
        dopisalam osoby, ktore wyrazily chec wspolpracy do naszego nowego forum:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26021
        • basia313 nie mozna tam sie dostac "natenczas" 16.02.05, 16:22
          • opty13 Re: nie mozna tam sie dostac "natenczas" 16.02.05, 16:30
            izabelsi jest szybka, sprobuj Basiu teraz smile
            • opty13 Re: nie mozna tam sie dostac "natenczas" 16.02.05, 16:30
              A ja jestem jeszcze szybszy i ciagle gubie literki sad
              • maja92 Re: nie mozna tam sie dostac "natenczas" 16.02.05, 18:05
                Izo,

Ja tez po cichu sie dolacze (tylko nie mow moim, bo mnie ze skory obedrza za
                przylaczenie Eire do UK)
                Czasu mam ile mam - znaczy nie zawiele, ale chetnie pomoge....

Podobno Eire ma state of the art osrodki rehabilitacyjne dla chorych dzieci...

dla dzieci wszystko zrobie......no moze....nago przez Dublin nie polecewink))))

Pozdrowienia,
      • zofgru Re: mamy forum :-) 19.02.05, 02:10
        Witam.Bardzo mi sie spodobal pomysl izabelski ,moje gratulacje!
        Chcialabym wlaczyc sie aktywnie,mam 48 lat ,z zawodu jestem pedagogiem z 20
        letnim stazem w Polsce.Mieszkam w Walthamstow,aktualnie ucze sie angielskiego w
        College gdyz chce pracowac z mlodzieza bo to umiem najlepiej. Jesli mnie
        przyjmiecie na ten szlachetny wolontariat to bede bardzo szczesliwa i mysle ze
        sie przydam .Zofia
        • mrufkaa Re: mamy forum :-) 19.02.05, 22:17
          Witaj Zosiu,
          sprobuj wejsc na forum podane przez Ize.
          • sugar_mami Re: mamy forum :-) 19.02.05, 22:54
            I ja tez chetnie pomoge. Tyle, ze musialybyscie przyjac na swoje spotkania nie
            tylko mnie ale i moje wiecznie placzace dzieciatko sad Mama musi byc pod reka
            caly czas i juz. Co Wy na to??

Sugar
            • izabelski wpisalam wszystkich, ktorzy zainteresowali sie 19.02.05, 23:28
              nasza inicjatywa
              sprawdzcie prosze swoje skryznki na gazecie (jak sie zalogowaliscie pod swoim
              nikiem, to wejdzcie na poczta - na gorze strony po lewej stronie ekranu)
              jelis zaproszenia nie doszly, to dajcie zanc - ponowie je , bo wiem,ze poczta
              na gazecie nie zawsze dziala

wszyscy znajda swoje miejsce - bo kzada para rak i uszu jest potrzebna smile
              nie wazne czy mozecie poswiecic godzine w miesiacu czy 30 - bedziemy tak
              starali sie dobrac zadania i role, zeby mozna nim podolac smile
              • ulkaa Re: wpisalam wszystkich, ktorzy zainteresowali si 20.02.05, 10:08
                Iza, pamietasz mnie ze spotkania w Londynie?smile Spodobal mi sie Twoj pomysl.
                Jak sie juz zorganizujecie, to daj mi znac.
                Moze bedziecie potrzebowac pomocy w kraju, ja z racji swojego zawodu
                (londynskie dziewczyny z KP wiedza) mam troche mozliwosci, zeby pomoc Wam
                odnalezc cel waszej pomocy a takze, jesli bedzie taka potrzeba,
                skoordynowac dzialania.
                Super inicjatywa!!! Pozdrawiam cieplutkosmile))
                • mrufkaa Re: wpisalam wszystkich, ktorzy zainteresowali si 20.02.05, 19:32
                  Iza,
                  ja nic nie dostalam na skrzynkesad
                  moge prosic jeszcze raz?
    • sylwia.n Re: dziewczyny z UK - pomysl pomocy charytatywnej 20.02.05, 19:26
      Ja tez (w miare mozliwosci czasowej) zapisuje sie do Was!!!

Mam nadzieje, ze lista jest otwarta smile

pozdrawiam
    • izabelski Re: dziewczyny z UK - pomysl pomocy charytatywnej 21.02.05, 00:24
      zaprosilam jeszcze raz wszystkichainteresowanych smile
    • lol21ndm Re: dziewczyny z UK - pomysl pomocy charytatywnej 21.02.05, 00:47
      Sprobowalam ponownie - forum tamto wciaz mnie nie wpuszcza... Moze niemile
      widziana? wink
    • summerdays sprobujcie "wejsc" przez link w jednym z postow 21.02.05, 09:50
      zaproszenie w nocy dostalam, dziekuje serdecznie, ze tubylcow ojczystych
      dopuszczacie smile
      Na forum dostaje sie bez problemu, po zalogowaniu i dorzucilam do ulubionych.

Pozdrawiam
    • jagienkaa Re: dziewczyny z UK - pomysl pomocy charytatywnej 21.02.05, 10:40
      izabelski,
      ja się chciałabym dopisać do listy 'rezerwowej' - tzn jak wiesz nie mieszkam w
      Londynie, ale chętnie pomogę jeśli bedzie trzeba.
      • izabelski zaprosilam Jagienke i lol21ndm n/t 21.02.05, 13:08

• pieguskaa Re: dziewczyny z UK - pomysl pomocy charytatywnej 22.02.05, 21:03
      Witajcie,

Pisze troche na wyrost, bo w UK jeszcze nie jestem (bede na poczatku kwietnia)
      i to tez nie w Londynie, lecz w okolicach Derby.
      Ja rowniez jak najbardziej zglaszam sie do pomocy (o ile bedzie potrzebna).
      Pracuje jako pedagog specjalny i mialam okazje byc rowniez wolontariuszem, stad
      pomoc charytatywna nie jest mi obca. Jezeli moje doswiadczenie i dobre checi na
      cos sie przydadza to sluze swoja osoba, bo w glowie pomyslow zawsze sporosmile))))

pozdrawiam serdeczniesmile
      pieguska
      • izabelski Re: dziewczyny z UK - pomysl pomocy charytatywnej 22.02.05, 21:28
        juz cie wpisuje smile
        i napisz do Jagienki - bedziecie sasiadkami
        • jagienkaa Re: dziewczyny z UK - pomysl pomocy charytatywnej 22.02.05, 21:31
          a my keep in touchsmile
          • pieguskaa Re: dziewczyny z UK - pomysl pomocy charytatywnej 22.02.05, 21:34
            ...i wszystko jasnewink))))

Dziekuje izabelskismile)))
            • izabelski pieguskaa - juz cie przyjelam :-) n/t 22.02.05, 22:52

• izabelski Jagienka - jestes wpidsana :-) n/t 22.02.05, 21:40

• aniaheasley Re: dziewczyny z UK - pomysl pomocy charytatywnej 23.02.05, 08:19
      Dziewczyny,
      Niestety nie jestem w stanie czasowo brac udzialu w spotkaniach, ani w
      dyskusjach regularnych na forum w tej sprawie, natomiast bardzo chcialabym brac
      udzial w samych akcjach.

Chcialabym Wam zaproponowac (moze pogadacie o tym na spotkaniu?) taki pomysl:
      koniec kwietnia, koncert grupy wokalnej z Polski (no niestety nie jest ona zbyt
      znana.....), Iza bedzie wiedziala mniej wiecej jakiego rodzaju koncerty
      organizuej, kilka wystepow w polskich klubach, jeden z tych koncertow moglby
      byc na cele charytatywne, plus zbiorka rzeczy na 'jaki cel w Polsce' - grupa
      bedzie autokarem, mogliby rzeczy zabrac do Polski, wiem ze wiele z Was ma tony
      ciuchow i innych rzeczy do oddania do charity shops, tylko klopot z ich
      transportem.
      Koncerty odbeda sie i tak, kierownik grupy wstepnie zgodzil sie przeznaczyc
      dochod z jednego z nich na cele charytatywne.

Sprawy do zalatwienia, w telegraficznym skrocie:

Noclegi dla grupy (ok. 15 osob)
      Wynajecie sali najlepiej za darmo
      Artykuly: Dziennik Polski, Goniec, Cooltura. Artykuly o zespole i pare slow o
      organizatorach
      Reklama koncertow w innych mediach (dostarcze materialy o grupie)
      FPiGB, PCI, inne organizacje
      Ustalenie konkretnego celu imprezy

Rzucam wstepnie takie haslo, bardzo prosze o odzew, moze niekoniecznie
      pojedyncze osoby, tylko po Waszym pierwszym spotkaniu zbiorowo. Jezeli w ogole
      oczywiscie ktos uwaza ze to dobry pomysl.

Dziekuje

• izabelski Re: dziewczyny z UK - pomysl pomocy charytatywnej 23.02.05, 22:31
        dzieki aniu za przypomnienie tego fajnego koncertu

pogadam z wszystkimi na ten temat - pomysl przekazania uzbieranych rzeczy
        (zabawek , ciuchow etc) jest rewelacyjny

mozebysmy postarali sieich zareklamowac do innyc hosrodkow - Bristol, Slough
        etc?

czy nocleg, ktory byl w ubieglym roku jest troche za drogi dla nich?

przemysle twoje pozostale sugestie
        oczywiscie zaraz wpisze cie do naszego nowego forum
        zaproszenie powinno przyjsc za chwile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka