evania 30.07.07, 12:46 Dziewczyny, Czy któraś spędzała urlop na Słowacji? Jak z cenami żywności? Zblizone do naszych? Coś taniej, coś drożej? Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiam Re: Słowacja - ceny jedzenia 30.07.07, 12:56 zbliżone do naszych,czasem taniej i smacznie no i piwko-niebo w gebie za grosze...ostatnio pilismy z lokalnego browaru ,serwowane w knajpce do obiadu za....12.5 koron!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: Słowacja - ceny jedzenia 30.07.07, 13:45 jest tanio, taniej niż u nas. natomiast co do walorów smakowych - to mam wręcz odwrotne niż koleżanka powyżej. Kuchnia słowacka jest dla mnie beznadziejna, nienawidzę kminku który ochoczo dodają do wielu potraw. Oprócz ryb wszystkie potrawy, które zdarzyło mi się tam jadać były na poziomie przydrożnej garkuchni, nawet w dobrych knajpach. Wszystko tonie w zawiesistych sosach. Kiedyś zamówiłam sobie polędwicę - sądząc że takie mięso ciężko spieprzyć. O dziwo - im się udało, polędwica wołowa była roztłuczona na suchą jak wiór podeszwę, której nie dało się nawet pokroić o pogryzieniu nie wspominając. W innej knajpie doznałam szoku smakowego - podano mi mięso, na nim brzoskwinia z puszki, a wszystko obficie polane ... sosem czosnkowym! pasowało to do siebie jak pięść do nosa. do tego - lurowata herbatka typu naszej popularnej nawet w dobrych hotelach, pieczywo z kminkiem - dla mnie nie do jedzenia w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: Słowacja - ceny jedzenia 30.07.07, 13:50 tanio, dla mnie rewelacyjna kuchnia ale chyba dlatego,że jestem czeszką i mają podobna kuchnię do naszej. Kuchnia słowacka jest kuchnią z tradycjami nie lubią "świtowych " nowości, wolą się pochwalić swoimi potrawami, dlatego pewnie burza4 nie znalazła tego, czego by się spodziewała. Fakt, kuchnia słowacka bywa ciężka ale jeżeli lubisz potrawy domowe, to będzie Ci smakować chociażby np. bryndzowe gałuszki mniam Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a jeszcze coś... 30.07.07, 13:52 jeżeli masz jakieś konkretne pytania, pisz, spróbuję odpowiedzieć do piwa polecam sery tzw. korbacziky ( wyglądają jak splątene w warkoczyk białe sznureczki ) Odpowiedz Link Zgłoś
iwonady Re: Słowacja - ceny jedzenia 30.07.07, 14:30 ceny zblizone do naszych, taniej alkohole (dobre wina, piwo nam nie smakowalo), orzechy, kielbaski typu salami, generalnie wedliny. Ich potrawy to przede wszystkim haluszki (kluseczki) z dodatkami jak tos lubi ten rodzaj potraw to bedzie mu smakowac, "wypryzany syr", najlepiej 3 rodzaje, ryba, na slodko jakies placuszki z dodatkami ( nie jadlam, bo jestem na diecie, ale fajnie wygladalo), maja dobre ciasta, ale trzeba poszukac dobrej cukierni w cienie ok. 35-50 skk, w sklepach od 15 skk. Obrzydliwe lody jadlam, ale moze nam sie tylko tak trafilo i ogolnie sa dobre.. Drozej moze kosztowac woda mineralna, napoje, choc pewna nie jestem. Obiad zjesz juz od 80 skk+ piwo 15-30 skk. Obiad trzyskaldnikowy od 110 skk. jak mi sie cos przypomni to dopisze. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiam Re: Słowacja - ceny jedzenia 30.07.07, 15:20 owszem zachwalalam kuchnie slowacka w porzednim poscie ,ale nie dodalam ,ze jestem monotematyczna i podczas pobytow w Czechach i na Słowacji jadam prawie wyłacznie:gulasz z knedlami,smażony ser(mniam) i haluszki bryndzowe)))Miesiw nie tykam w Czechach i na Slowacji) no i korbaczyki do piwka.... Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: Słowacja - ceny jedzenia 30.07.07, 21:46 Ceny zbliżone do polskich. Kuchni z litości nie skomentuję, przede wszystkim dlatego, że ich sąsiadem są Węgry, Słowacja to mały kraj, więc a szczęście na obiad za węgierską granicą nie jest zbyt daleko... Odpowiedz Link Zgłoś