nancy79 14.09.08, 16:25 Czy ktoś może posiada w swoich zbiorach płytę z muzyką "kapadocką"? Nie starczyło mi kasy zeby kupic na miejscu a teraz nie moge jej nigdzie znalezc :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
isabeau Re: Muzyka "kapadocka" poszukiwania!!! 14.09.08, 22:38 o, ciekawe! Co to jest muzyka "kapadocka"? Dorzućmy jeszcze "pamukkalską' czy "alanijską", eh... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belian z Ibelinu Re: Muzyka "kapadocka" poszukiwania!!! IP: 194.42.116.* 15.09.08, 09:01 może gościowi chodzi o płytki z muzą gdzie są derwisze, trzeba wpisać mevlana, derwish albo konya w popularne programy do ściągania, jeśli chodzi o wieczór turecki to belly dance (taniec brzucha), lub davul zurna. Davul zurna to bęben, na którym grają podczas występu. Odpowiedz Link Zgłoś
nancy79 Re: Muzyka "kapadocka" poszukiwania!!! 16.09.08, 11:34 jezeli na plycie jest napisane: "music of cappadocia" to dla mnie jest to muzyka kapadocka - wiec nie wiem po co ten sarkazm isabeau☺ Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Muzyka "kapadocka" poszukiwania!!! 16.09.08, 11:49 No to sama widzisz - szukasz płyty o konkretnym tytule. Coś takiego jak muzyka "kapadocka" jako odrębny gatunek nie istnieje. Istnieje turecka muzyka ludowa, muzyka do semy (tańca derwiszów), której można posłuchać na "wieczorze tureckim" w Kapadocji, chociaż derwisze z zakonu Mevlany pochodzą z Konyi, a nie z Kapadocji. I jeszcze ciekawostka: istnieje ktoś taki jak Rufus Cappadocia - wiolonczelista kanadyjski, który z Turcją ma niewiele wspólnego, za to wyskakuje na pierwszym miejscu z Google, przy wyszukiwaniu "music of cappadocia" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: Muzyka "kapadocka" poszukiwania!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 12:08 A może powiesz nam coś więcej na temat tej "muzyki kapadockiej":) Albo chociaż gdzie najczęściej ją słyszałaś:) Pomoże nam to w poszukiwaniach:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łukasz Re: Muzyka "kapadocka" poszukiwania!!! IP: *.centertel.pl 16.09.08, 12:21 kto śpiewa i jaki jest tytuł piosenki w której śpiewa się alanya alanya???? proszę o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś