elizda 04.10.06, 20:54 Jeśli mielibyście wybór pomiędzy spędzeniem jednego tygodnia wakacji zimowych w Laponii lub jednego tygodnia wakacji letnich w Hiszpanii to co byście wybrali i dlaczego. Czekam na ciekawe i przekonywujące argumenty. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mb1973 Laponia - Hiszpania, co wybrać? 04.10.06, 21:12 Hej Elizda, Trudno odpowiedziec na to pytanie. Wszystko zalezy od tego czego oczekujesz od miejsca wypoczynku no i jak zasobnym portfelem dysponujesz ;-) Laponia jest urzekajaca. Swietna baza noclegowa, przestrzen, kontakt z natura, sporty zimowe: narty, skutery, kapiele w przereblach, zaprzegi, tradycyjna kuchnia. Kraj dla Polakow jeszcze egzotyczny. Brzmi fajnie- gdyby nie ceny :-( Hiszpania to wiadomo co- Polacy tam jezdza od wielu lat.... Pozdrawiam max Odpowiedz Link Zgłoś
tilda1 Re: Laponia - Hiszpania, co wybrać? 06.10.06, 14:59 Co wybrac: gruszke, czy jablko? Zalezy co kto woli. Jedni wybiora zwiedzanie wspanialych zabytkow w cieplym klimacie, inni nastrojowa atmosfere zimowej laponskiej scenerii przy nieco nizszych temperaturach :) Odpowiedz Link Zgłoś
elizda Re: Laponia - Hiszpania, co wybrać? 08.10.06, 19:08 A jeśli chodzi o ciebie to jaki byłby wybór tilda1? Odpowiedz Link Zgłoś
tilda1 Re: Laponia - Hiszpania, co wybrać? 11.10.06, 07:01 Ja bym wybrala Hiszpanie bo w Laponii juz bylam :), w Hiszpanii jeszcze nie, tyle ze na pewno nie pojechalabym do Hiszpanii latem a raczej wiosna lub jesienia. A tak na serio te miejsca sa tak od siebie rozne ze naprawde nie mozna ich porownywac. Najlepiej zaczac od Laponii, a Hiszpanie odlozyc na troche pozniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
kuleczka53 Re: Laponia - Hiszpania, co wybrać? 09.10.06, 14:41 Hej! Dla mnie to pytanie mogłoby być postawione odwrotnie - lato w Laponii czy zima w Hiszpanii, wtedy pewnie wybrałbym Laponię, a tak? Myślę, że i tak fajniejsza mogłaby być Laponia (choć nie lubię silnych mrozów) bo lato w Hiszpanii byłoby z pewnością nie do zniesienia z powodu upałów. Poza tym do Hiszpanii jeżdżą tłumy, a w Laponii... pustki, cisza, spokój, kontemplacja przyrody, natury... - to jest to, co lubię i tak sobie tę krainę wyobrażam. Tylko wyobrażam bo nigdy tam (na razie) nie byłem... Ale gdy może kiedyś będę, to jednak latem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
elizda Re: Laponia - Hiszpania, co wybrać? 11.10.06, 15:15 Dziękuję za odpowiedzi, czekam na kolejne. Napewno wykorzystam wasze argumenty. Uczęszczam na zajęcia kultury fińskiej i taki temat (jak w tytule postu) mam do opracowania na debatę za 2 tyg. Szukałam więc argumentów. Moja drużyna ma udowodnić,że jednak Laponia zimą jest "lepsza" niż Hiszpania latem. Myćlę, że ciężko będzie wygraćtą debatę, ale postaramy się. Jeszcze raz dziekuję za argumenty i proszę o jeszcze:) Pozdrawiam wszystkich miłośników Suomi Odpowiedz Link Zgłoś
fredt Re: Laponia - Hiszpania, co wybrać? 12.10.06, 16:14 Zawsze - LAPONIA. /Poza sezonem, gdy panują tam komary. Czyli kilkoma tygodniami lata./ Marzę o tym , by zobaczyć 'ruska' - lapońską złotą jesień. Może już w przyszłym roku uda się ... No i Aurora Borealis. Prawdziwa baśń. lelawhisnant.net/kittilajournal/light.htm www.polarimage.fi/ www.maion.com/photography/finland/index.html www.genealogia.fi/finnlinks/show.php?cid=32 www.bilderbook.org/finland/ www.luontotupa.net/index.php?page=paikat taivasalla.net/index_eng.html Trochę linków ze zdjęciami Laponii i ogólnie całej pięknej Finlandii. ps. Gdybym miał jechać do Hiszpanii latem, to chyba tylko za karę. Odpowiedz Link Zgłoś
daria2910 Re: Laponia - Hiszpania, co wybrać? 13.10.06, 09:24 ja zima zdecydowanie wybralabym Laponie,mozna pojezdzic na nartach potem pojsc do sauny z mala Lapin kulta;)rzucic sie nago na snieg( nieraz sie zdarzalo:), jesli wykupujesz wycieczke to napewno zapenia wam wiele atrakcji, jak tez np kulig, zima w laponi napewno jest cudowna, nawet w helsinkach jest wiec tam tym bardziej..no ...tylko baardzo zimno wiec trzeba wziasc mnostwo cieplych ubranek i jeszcze sie skorami z reniferka ponakrywac br.. w Laponi bylam tylko latem i to wlansie wtedy kiedy jest okres komarowy:)tyle sie nasluchalam ze mnie zjedza itd a wcale nie bylo zle, w Polsce wszedzie jest ich wiele wiecej wiec nie ma obaw.. ja nigdy nie bylam w Hiszpani i szczerze mowiac latem wolabym wlansie tam sie wybrac, wygrzac na plazy, kapac w pieknym bleknitnym morzu, pic drinki na lezaczku i troche oczywiscie pozwiedzac bo tam jest co! wiec podsumowujac, zima -Laponia, latem -Hiszpania:)(oczywiscie nie w ten najwieksze upaly-mowie o koncowce raczej ) Odpowiedz Link Zgłoś