Dodaj do ulubionych

Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006

19.03.07, 20:49
Dzisiaj 19 marca w Radissonie Piotr Krzystek wręczył Nagrody Gospodarcze
Prezydenta Miasta Szczecin za rok 2006.
Nagrody i wyróżnienia Prezydenta miasta unaoczniły jak wielka jest inwencja
szczecińskich przedsiębiorców, jak są kreatywni i jak konsekwentni w dążeniu
do zaplanowanych celów.
Jednocześnie jak niewiele jak na tak wielkie miasto takich firm u nas sie
znajduje.
Marniutko na tym tle, na tle przedsiębiorców prezentuje się kadra z
Prezydentem na czele. Prezydent stojąc obok młodego
człowieka,przedsiębiorcy, w porównywalnym do pana prezydentaKrzystka
wieku,prezentuje się jak szara nieokreślonej płci myszka ( a nie o dosłowny
wygląd tu chodzi), jak zarękawnik. Przedsiębiorca od ponad 10 lat
systematycznie pokonuje przeszkodę za przeszkodą, osiąga cel za celem. Każdy
z tych przedsiębiorców cokolwiek ma czy to mieszkanie, czy dom , czy willę z
basenem , auto z jakiejbądż półki, zarobił na nie sam bez specjalnych zniżek
w wysokości 80 % dla niezbędnych dla miasta regionu. W pierwszym rzędzie
równiez siedział urzędas Jabłoński, który również swego czasu zamiast wziąść
się do roboty jak owi przedsiębiorcy, również skorzystał z prezentu w formie
mieszkania jako niezbędny .... .
Telewizja Szczecin pokazała nam dwa światy jakże daleko od siebie etycznie i
faktycznie, leżące.
Zaskakującym dla mnie było to , że wraz z prezydentem nagrody wręczali
posłowie z PO. Nie mogę odrzucić tu skojarzenia ze starych czasów gdy takie
nagrody wręczał np prezydent miasta wraz z towarzyszem I sekretarzem wiodącej
jedynie słusznej wówczas partii PZPR.
Gratulacje dla przedsiębiorców. Wy panie i panowie coś po sobie zostawicie a
dom czy auto macie lub będziecie mieli za swoje pieniądze w cenie takiej jaka
jest na rynku.
Obserwuj wątek
    • Gość: Stary Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 IP: *.chello.pl 19.03.07, 20:55
      Towarzysz Czesny może być dumny ze swojego wyboru :)
      Towarzysz Więcaszek zresztą też!
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=52769935&v=2&s=0
      PS.

Pozdrowienia dla Ordynackiej ;)
    • Gość: ren Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 20:55
      PO zachowuje się PO prostu obrzydliwie. Ale kara za takie partyjniactwo jest
      okrutna! Tak samo robili czerwoni aparatczycy i zostali odesłani na ławkę
      rezerwowych (niestety, nie w niebyt). Nagrodzony został 1 (słownie:jeden)
      przedsiębiorca a parę tysięcy boryka się ze skostniałą strukturą urzędniczą
      naszego miasta i województwa. I jedno okienko na to nic nie POmoże!
      • Gość: Stary Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 IP: *.chello.pl 19.03.07, 21:03
        Gość portalu: ren napisał(a):

> Tak samo robili czerwoni aparatczycy i zostali odesłani na ławkę
        > rezerwowych

- Czy może masz na myśli kogoś takiego jak pan Dariusz Więcaszek?
        • zbednydlaregionu Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 19.03.07, 21:10
          Gość portalu: Stary napisał(a):

> Gość portalu: ren napisał(a):
          >
          > > Tak samo robili czerwoni aparatczycy i zostali odesłani na ławkę
          > > rezerwowych
          >
          > - Czy może masz na myśli kogoś takiego jak pan Dariusz Więcaszek?
          Będę mimo wszytsko bronił Więcaszka. na pewno nie jako Prezesa PIG ale jako
          faceta. Więcaszek zaczął robic biznes i żył na własne ryzyko i rachunek w
          przeciwieństwie do wielu czerwonych, których masz na myśli.
          • Gość: lary Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 21:33
            Tyle że niekoniecznie zaczął od zera ale od układu który dał mu tereny przy
            Mieszka I-go? Była taka firma przy Mieszka I-go prowadzona przez starą ubecję
            na terenach po gospodarstwie ogrodniczym, parę ha wydzierżawionych od miasta za
            parę groszy. Niby pracowali na własny rachunek...
            • andreas.007 Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 19.03.07, 21:41
              niektórzy myla prace na własny rachunek
              z praca czyims kosztem... ;)
            • Gość: Stary Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 IP: *.chello.pl 19.03.07, 21:56
              Ta kwestia była już kiedyś tu dyskutowana ;)

"Naszą ankietę, która ma odpowiedzieć, co przede wszystkim trzeba zmienić w
              Szczecinie, wypełnił Dariusz Więcaszek - prezes Północnej Izby Gospodarczej."
              serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,3344368.html
              Poniżej jeden z komentarzy do ankiety D.W.

Gość portalu: kumpel partyzant napisał(a):

> to tak jakbym go słyszał w czasach gdy był aktywistą PZPR.
              > Nowo mowa jak w tamtych czasach w stylu "o wyższości realnego socjalizmu nad
              > socjaldemokracją" z tym, że w obecnej chwili uważa odwrotnie.
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=41797507&v=2&s=0
          • Gość: Stary Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 IP: *.chello.pl 19.03.07, 21:38
            bi.gazeta.pl/im/3/3377/z3377673X.jpg
            Jestem już stary i pamiętam nie tylko to, jak młody reporter szczecińskiego
            oddziału TVP Dariusz Więcaszek wciela się w obywatela, który próbuje (z
            mizernym skutkiem) sprzedawać puste butelki.
    • absztyfikant Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 19.03.07, 21:45
      Rzeczywiscie zenujace...

>Zaskakującym dla mnie było to , że wraz z prezydentem nagrody wręczali
      >posłowie z PO.
      • albert_c Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 19.03.07, 21:48
        ktorzy poslowie PO sie tam wepchali?
        • Gość: Zbędny Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 21:56
          Jedną nagrodę wraz z Krzystkiem wręczał Nitras Autokraksa a drugą Arek Litwiński
          • Gość: Stary Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 IP: *.chello.pl 19.03.07, 22:03
            To chyba naturalne, że jeśli pan Piotr Krzystek jest tu jakimś regionalnym
            aparatczykiem PO to wręcza nagrody w otoczeniu innych partyjnych notabli. Taki
            układ :(
            • Gość: Zbędny Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 22:07
              Ostatnio widywałem cos takiego w Dzienniku Telewizyjnym za czasów ..... wiadomo
              jakich.
            • absztyfikant Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 19.03.07, 22:07
              Widzialem dzisiaj gniewnego Slawka w TVN24:)
              • absztyfikant Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 19.03.07, 22:07
                Laczyli sie z nim via szczecinskie studio.
                • Gość: eja Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 22:13
                  Pamiętam takiego jednego z SLD co to publiczna TV tak się z nim cackała jak
                  teraz z Nitrasem TVN. Kiepsko chłopak skończył... konta w Szwajcarii powoli
                  rozszyfrowują...
                  • albert_c Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 19.03.07, 22:20
                    nie rozumiem po co tam byli ci poslowie

co maja wspolnego z nagroda gospodarcza prezydenta Szczecina?
                    mnie sie zdaje ze nic...
                    • Gość: popiel Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 22:27
                      A to wszystko zależy komu dali tę nagrodę. Wystarczy porównać z wpłatami na
                      konto wyborcze i może stanie się jasność...
        • Gość: Observer Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 IP: *.chello.pl 03.04.07, 18:43
          Panowie i Panie,

Niezgoda rujnuje!

Jeszcze niedawno Więcaszek i Nitras stali razem na jednej scenie, wraz z politykami trzymającymi władzę w mieście i regionie: Pawlakiem, Litwińskim, Zarembą, Jabłońskim, itp.
          nagrodagospodarcza.szczecin.pl
          a dziś Więcaszek i Nitras idą do sądu ...

PR Szczecin - Więcaszek: pozwę Nitrasa

"Nie pracowałem w stanie wojennym w telewizji, nie mogłem występować w mundurze - mówi Dariusz Więcaszek, prezes Północnej Izby Gospodarczej w Szczecinie i zapowiada, że skieruje sprawę do sądu. Chodzi o poranną wypowiedź posła Platformy Obywatelskiej Sławomira Nitrasa. Szef szczecińskiej Platformy mówiąc o odwołaniu Więcaszka z Rady Nadzorczej Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska w Szczecinie stwierdził na naszej antenie, że Więcaszek to osoba o komunistycznej przeszłości, którą Prawo i Sprawiedliwość próbuje chronić. Wskazując na tę przeszłość Nitras oświadczył, że Więcaszek w stanie wojennym występował w telewizji w mundurze. Poseł przekonywał, że wie co mówi, dodając, iż odpowiada za swoje słowa i wygrywa z tego tytułu procesy. Dariusz Więcaszek wyjaśnił, że w stanie wojennym pracował na Akademii Rolniczej w Szczecinie. Po tym jak Więcaszek zaprzeczył słowom posła, Sławomir Nitras nie chciał już się wypowiadać w tej sprawie."
          • Gość: Zbędny Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 21:03
            Klasyka.
            Żre i nagrywa się tzw lewica czyli komuna, żre się Paltforma Obywatelska jak
            widać. Zanim zblizy się dzień wyborów to te wilki pozjadają się nawzajem.
            PS
            Myślę, że Więcaszkowi chodzi o tzw "ścisły " stan wojenny. Dla mnie stan
            wojenny był do 1989 roku
            • Gość: Observer Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 IP: *.chello.pl 03.04.07, 23:06
              Gość portalu: Zbędny napisał(a):

> Myślę, że Więcaszkowi chodzi o tzw "ścisły " stan wojenny.

- A ja myślę, że właśnie o to chodzi Nitrasowi ;)

> Dla mnie stan wojenny był do 1989 roku

- Dla mnie stan wojenny trwa do dziś. Nawet ofiary wciąż widzę na placu w "centrum" miasta.
            • Gość: Observer Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 IP: *.chello.pl 04.04.07, 22:22
              Więcaszek nie wypiera się tego, że szefował telewizyjnej PZPR (na przełomie lat 1988 i 1989). Po wyprowadzeniu sztandaru formalnie do żadnej partii nie wstąpi.
              serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,4039044.htmlPS.
              A tak swoją drogą, to czym różni się PZPR od PO?
              Brakiem zjednoczenia, czy może brakiem rąk do rzetelnej roboty?

• Gość: Doradca Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 09:10
      Wszytskie wyróżnione firmy są sympatyzujące z PO o drukarni nie wspomnę.
      Ciekawe ile wydrukowała w tej kampanii wyborczej. Czy ktoś to może sprawdzić ?
    • Gość: pasek Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 11:34
      ,,nagroda zaprojektowana i wykonana w znanej szczecińskiej firmie Janusza
      Korzeniewicza"
      1 z czego znana jest firma?
      2.czy to jest szczecińska firma?
      • Gość: mirek Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 IP: *.chello.pl 20.03.07, 12:56
        Ten ochydny stateczek? Właśnie się zastanawiałem , który z moich znajomych
        rzeźbiarzy plastyków załapał się na chałturkę?
        • Gość: marysia Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 13:48
          rzeźbiarz? wątpię. Przemiły pan Janusz jest muzykiem ale jako prawdziwy
          człowiek renesansu robi wszystko;)
          i bartłomiejkę i deptak bogusława i pl lotnikóoów
          oj lubią go w magistracie
          • Gość: Gacek Jakie firmy otrzymały nagrody IP: 213.155.174.* 20.03.07, 15:38
            Może ktoś napisze jakie firmy otrzymały nagrody od jaśnie nam panującego PO i
            figuranta Prezydenta. Czy są to znaczace firmy dla regionu.
            • Gość: sztabka arcypierdoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 15:54
              Znalazły się w coraz smutniejszym regionie firmy godne tego, by się nimi
              pochwalić. Znalazł się urzędnik, któremu chciało się je nagrodzić i promować.
              Tylko grupa starych pierdołów forumowych- jak zwykle niezadowolona. A bo nagrody
              wręczali nie ci co powinni, wygrały nie te firmy co trzeba a sama nagroda
              brzydka. Współczuję wam z całego serca. Współczuję wam waszego smutnego życia
              przed komputerem , waszej zgorzkniałości i wiecznego niezadowolenia. Myślę, że w
              Szczecinie m.in. dlatego jest ciągle pod górkę, bo nie wymarły jeszcze takie
              pierdoły jak wy...
              • wesolyromekmmv Re: arcypierdoły 20.03.07, 17:58
                Gość portalu: sztabka napisał(a):

To identycznie jak te pierdoły, którym sie nie podobał komunizm. Nie podobało
                się tym pierdołom jak budowano domy z płyt, nie podobało sie pierdołom jak się
                czekało na mieszkanie lub telefon 25 lat. Takie to same pierdoły. Monty Pyton
                jest mniej smieszny od Krzystka i jego partyjnego orszaku.
                • Gość: sztabka Roman pierdołą honorowym. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 16:32
                  Otóż smutnyromku, nie masz racji. Gdyby było "tak samo" jak usiłujesz nam
                  wmówić, to nadal na telefon czekało by się latami , nadal budowano by z wielkiej
                  płyty, a podobne tobie pierdoły nadal by smęciły, że wszystko źle.
            • Gość: Stary Re: Jakie firmy otrzymały nagrody IP: *.chello.pl 20.03.07, 19:41
              Dla mie geniusz dokonanego wyboru jest oczywisty!
              bip.um.szczecin.pl/showpage?chapter=11502&soid=1A7625FDF2F4428EB077FDBC67FA5945
              Zamiast drukarni ZAPOL - COMGraph
              Zamiast Alfa TV - mvb
              No wprost genialne. Ordynacka górą mości Panowie, górą!
              • Gość: Zbędny Re: Jakie firmy otrzymały nagrody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 19:50
                > Zamiast drukarni ZAPOL - COMGraph
                > Zamiast Alfa TV - mvb
                > No wprost genialne. Ordynacka górą mości Panowie, górą!
                Stary. Szanujmy prawa do nazw oraz tzw wartości intelektualnych i prawnych.
                Ordynacka to Ordynacka a to jest Ordynacka Obywatelska czyli 00, czyli
                oznaczenie WC.
                • Gość: Stary Re: Jakie firmy otrzymały nagrody IP: *.chello.pl 20.03.07, 21:15
                  Dariusz Więcaszek:
                  "Wszyscy czuliśmy się jak prawdziwi pionierzy w drodze do nieznanego. Wielu wyruszyło w podróż: ktoś poszedł w prawo, ktoś w lewo, a wszędzie było dużo miejsca i nieograniczone możliwości".

wszędzie było dużo miejsca i nieograniczone możliwości. Dariusz Więcaszek wykorzystał je na swój sposób - postanowił sprzedawać coś, czego innym nie udało się sprzedać. Dobrał kolegów: jeden wsparł go moralnie, drugi - miał halę i nie miał pojęcia, co z nią zrobić. Współpracę okrasili kompletnym brakiem wiedzy o działalności gospodarczej i przyprawili ogromnym ryzykiem. Dziś Więcaszek prezesuje spółce AMD, która prowadzi w Szczecinie market z artykułami wykończeniowymi "SuperDom".

Dariusz Więcaszek prowadzi dziś działalność gospodarczą w zupełnie innej dziedzinie niż przez pierwszych kilka lat. Życie zweryfikowało jego wyobrażenia o własnej firmie; nauczyło też, że trzeba stale iść do przodu. - Działalność gospodarcza otwiera wiele drzwi, zwiększa możliwości - mówi. - Aż żal niepodjętych wyzwań.

W przypadku Dariusza Więcaszka pytanie o pierwsze działania reklamowe jest jak najbardziej na rzeczy. Pomysł na jego pierwszą firmę urodził się wraz z jej oprawą reklamową. To na reklamę swojego biznesu wydał pożyczone pieniądze, wymyślił przewodnie hasło, zdecydował się w nowatorski sposób reklamować swoje produkty na pierwszej stronie dzienników (nikt tego wcześniej nie robił). - Nasze hasło brzmiało: "europejski styl i jakość" - opowiada Więcaszek. - Co prawda ani styl nie był europejski, ani jakość, ale po dwóch tygodniach oddałem wszystkie długi, a po dwóch latach spółka zatrudniała ponad 50 pracowników.

Trzeba też umieć się dobrze zareklamować. Marketingowy dorobek wolnego rynku celnie podsumowuje Dariusz Więcaszek, właściciel firmy AMD. - Zasady działań marketingowych nie zmieniły się przez ostatnie trzynaście lat. Zmienił się natomiast rynek, rzeczywistość gospodarcza. To marketing wyznacza naszą pozycję na rynku. Decyduje o sukcesie, bądź klapie przedsięwzięcia. Czy teraz jest trudniej? W USA nadal co roku powstaje kilkaset tysięcy firm. Wiele odnosi oszałamiający sukces. Oznacza to, że w Polsce wciąż jesteśmy na początku wielkiej przygody o nazwie przedsiębiorczość.

Źródło:
                  www.ay.com.pl/arch/13-06-03/pionier.html
    • Gość: Renata Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 IP: 212.14.13.* 21.03.07, 14:39
      Jeżeli tych obecnych tam szczecińskich biznesmenów uznać za ludzi sukcesu to
      Krzystek wyróżniał się na ich tle jako człowiek bez sukcesu. Pomijam oczywiście
      osobisty jego sukces z tanim mieszkaniem za złotówkę gdyż to jego osobisty i
      materialny sukces ale w biznesie polityczno - urzędniczym.
    • arkadiusz_litwinski Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 22.03.07, 12:12
      Tak... w zasadzie po lekturze niektórych Waszych wypowiedzi mógłbym
      napisać : "a nie mówiłem" ;) Nie odczuwam jednak satysfakcji. Poniżej kilka
      uwag:

-po pierwsze, było dla mnie zaszczytem uczestniczyć we wręczeniu jednej z
      pięciu nagród Prezydenta. O zaszczt ten nie zabiegałem, wręcz przeciwnie
      wyraziłem swoje wątpliwości co do mojej legitymacji do występowania w
      roli "wręczacza".

-po drugie taka praktyka (przyzywania różnych "funkcyjnych" gości uroczystości
      do udziału we wręczaniu nagród, pucharów itp) jest stosowana niemal powszechnie.
      Dla przykładu w ostatnich dniach miałem 2 inne takie okazje. Równie miłe i
      równie nie zasłużone. Nie sądzę by mój udział we wręczaniu jakiejś nagrody
      podwyższał jej rangę. Nie odmawiam, gdy gospodarz uroczystości nalega. Mam też
      nadzieję, że nikomu nie uczyniłem w ten sposób przykrości i nie obrzydziłem
      przyzananej nagrody. Jeśli jest inaczej proszę o kontakt, pomyslę nad
      odpowiednim zadośćuczynieniem ;)

-po trzecie wreszcie, "współwręczaczami" tego dnia byli również : dwoje radnych
      i członek zarządu województwa, podejrzewam, że gdyby posłowie innych ugrupowań
      byli na miejscu Prezydent nie dzielił by ich na dwie kategorie.
      • albert_c Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 22.03.07, 20:16
        Arku, watpliwosci wzbudzilo chyba najwieksze wlasnie to ze bylo poslow z innych
        ugrupowan niz PO
        ;-)

czyli mowiac wprost padlo podejrzenie ze poslowie PO chca sie podlaczyc pod
        impreze ktorej patronuje prezydent z PO w celu autopromocji, a to juz budzi
        pewne watpliwosci.

ci radni i czlonek zarzdu to pewnie tez sa albo z PO albo z PO zwiazani pewnie.

obecnosc politykow podczas takich 'wspolwreczen' to kwestia smaku moim zdaniem,
        jak dla mnie nie dodaje to nagrodzie prestizu, ale z drugiej strony biznes
        czesto lubi polityke, wiec po co sciemniac.
        a polityka lubi biznes wiec takie miejsce jest odpowiednie do spotkan obu stron

pozdrawiam,
      • Gość: Zbędny jeden jest ten sam :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 20:40
        >-po trzecie wreszcie, "współwręczaczami" tego dnia byli również : dwoje
        >radnych i członek zarządu województwa, podejrzewam, że gdyby posłowie innych
        >ugrupowań byli na miejscu Prezydent nie dzielił by ich na dwie kategorie.
        Jednak czy jesteś pewien, że posłowie innych ugrupowań byli tam w ogóle
        zaproszeni ? Dasz słowo ? Nie mów tez , że nie wiesz ale wpierw sprawdż i
        odpowiedz.
        Bez wątpienia chwalebnym jest, że się odezwałeś w tej sprawie i nie
        przemilczasz tematu.
        Dzisiaj przyglądałem się studio podczas debaty nt gospodarcze z udziałem
        Krzystka i Mikietyńskiego w TVP3. Cienizna, ale ...
        Sala to politycy PO i w większości biznes sympatyzujący z PO. Jeszcze rok temu
        skład biznesu był inny:-) Co to tak gwałtownie bussines się wymienił w tym
        mieście ?
        Jeden jest ten sam ! Darek Więcaszek :-)
        • Gość: real sami swoi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 22:05
          No coś ty! zaproszeni byli WYŁĄCZNIE prominentni/funkcyjni działacze PO. proste
          pytanie:czy był zaproszony wojewoda do wręczania nagród?
      • Gość: Stary Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 IP: *.chello.pl 22.03.07, 21:04
        Szanowny Panie Arku,

Jako Pański zawiedziony wyborca, przewiduję że powielając syndrom władzy Mariana Krzaklewskiego na lokalnym, szczecińskim gruncie, już wkrótce podzieli Pan jego polityczny los. A szkoda :(
        • arkadiusz_litwinski Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 23.03.07, 20:12

> Szanowny Panie Arku,
          >
          > Jako Pański zawiedziony wyborca, przewiduję że powielając syndrom władzy
          Marian
          > a Krzaklewskiego na lokalnym, szczecińskim gruncie, już wkrótce podzieli Pan
          je
          > go polityczny los. A szkoda :(

Zapewne niektóre moje działania, zaniechania czy cechy mogą być dla kogoś
          niezrozumiałe, a nawet błędne.Zapewne niektóre były rzeczywiście błędne.Nie
          chcę nadużywać forum do osobistej obrony, ale Pozwoli Pan, że wyrażę zdziwienie
          porównaniem do Mariana Krzaklewskiego. Nie, żebym to uważał za obraźliwe, ale
          moja pozycja, poglądy, ani faktyczne zachowania nie przypominają Krzaklewskiego
          jako ewentualnego uosobienia rządów z tylnego siedzenia, czy też TKM.Pozdrawiam
          • Gość: On Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 IP: *.globalconnect.pl 24.03.07, 00:13
            Panie Arku,

Podobnie jak Stary, jestem Panskim wyborca i rozumiem ten problem jko
            wystawienie pana Piotra Krystka jako figuranta platformy w aktualnym ukladzie
            wladzy. Niech Pan jako osoba odpowiedzialna wezmie sprawy w swoje rece i w
            sposob bezposredni zacznie podnosic to nasze miasto s upadku.

Pozdrawiam serdecznie
            • arkadiusz_litwinski Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 24.03.07, 18:26
              Gość portalu: On napisał(a):

> Panie Arku,
              >
              > Podobnie jak Stary, jestem Panskim wyborca i rozumiem ten problem jko
              > wystawienie pana Piotra Krystka jako figuranta platformy w aktualnym ukladzie
              > wladzy.

Zdaję sobię sprawę, że niekiedy pewne zachowania, wypowiedzi mogą skłaniać do
              takiego rozumienia pozycji Prezydenta. Tyle tylko, że nie są to wypowiedzi, ani
              zachowania Prezydenta. Postarajmy się oceniać jego konkretne działania.Ja nie
              dostrzegam by Prezydent poddawał się jakimś dyskredytującym go nieoficjalnym
              naciskom.Zdaję sobię też sprawę, że Prezydent Krzystek ma przed sobą trudne
              zadanie: w warunkach szczecińskich żądzić zdecydowaną ręką, słuchając wielu
              niekiedy sprzecznych opinii podejmować suwerenne decyzje. Umożliwia to
              formalnoprawna pozycja Prezydenta i zobowiązują do tego oczekiwania szczecinian.
              Platformie, Szczecinowi nie potrzeba -jak Pan to określił-figuranta czy
              marionetki.

Niech Pan jako osoba odpowiedzialna wezmie sprawy w swoje rece i w
              > sposob bezposredni zacznie podnosic to nasze miasto s upadku.

Tu jest Pan mało konsekwentny.W pierwszym zdaniu, słusznie- choć na wyrost -
              Przestrzega Pan przed czynieniem z Prezydenta figuranta.W drugim Wzywa mnie Pan
              do odwrotnego zachowania.Władza leży w rękach Prezydenta, to on kandydował, to
              jego wybrano. Oczywiście tak jak trzy miesiące temu, tak i do dzisiaj
              wilokrotnie deklarowałem Prezydentowi pomoc w sprawach, które uzna za
              stosowne.W naszym mieście jest wbrew pozorom sporo osób których doświdczenia
              można, a nawet należy wykorzystać.Rola Prezydenta polega również na tym , by
              dokonywać umiejętnej kompilacji ludzkich talentów, doświadczeń i
              możliwości.Jeśli będę do nich należał uznam to za zaszczyt.
              Prezydent może być katalizatorem dzieki któremu może nie powstanie zgrany
              zespół, ale za to profesjonalny spójny program rządzenia.Z kandydatem na
              prezydenta niektórym nie wypada, nie chce się współpracować z obawy o
              polityczne uwikłanie.Z Prezydentem to już inna sprawa.>
              > Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam
              • Gość: milimetrbud Panie Arku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 18:32
                Jak pan ocenia fakt skorzystania z wyjątkowej okazji nabycia mieszkania przez
                pana Krzystka za ok 15 procent jego wartości ?
                • arkadiusz_litwinski Re: Panie Arku 24.03.07, 18:37
                  Z tego co wiem, to warunki nabycia mieszkania były takie same jak w przypadku
                  tysiecy innych najemców.A zatem nic zdrożnego w skorzystaniu bonifikat nie
                  widzę.
                  • Gość: milimetrbud Re: Panie Arku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 18:44
                    Przecież dobrze Pan wie , że chodzi o PRZYDZIAŁ mieszkania a dalej to juz
                    wiadomo bonifikata , a nie o samą bonifikatę. Co Pan sądzi o przyznaniu
                    mieszkania komunalnego o powierzchni grubo ponad 100 m2 niedużej rodzinie poza
                    kolejnością? To spełnia jakieś normatywy formalne i moralne ?
                    • arkadiusz_litwinski Re: Panie Arku 24.03.07, 19:06
                      Odpowiałem na zadane pytanie.Z mojej wiedzy wynika, że od strony formalnej
                      Miasto legalnie wynajeło ten lokal osobie wskazanej przez wojewodę.Wynikało to
                      z odpowiednich ustaw, uchwał RM i porozumienia między Gminą Miasto Szczecin w
                      Wojewodą. Przyznam, że nie pamiętam jak bardzo rygorystycznie określone były w
                      tamtym czasie maksymalne normy powierzchni, ale zapewne badające sprawę CBA nie
                      ominie tej kwestii.Nie spodziewam się by nastapiło tu jakieś naruszenie norm.Co
                      do oceny moralnej to na kwestie należy spojrzeć z dwóch stron.Pierwsza to
                      strona decyzji wojewody, że to ten a nie inny jego podwładny ma uzyskać lokal.
                      Z tego co wiem to było to jedno kilku mieszkań jakie uzyskał do zasiedlenia
                      wojewoda.Znając opinie o pracy p.Krzysta w UW i dynamikę jego pionowych awansów
                      nie dziwi mnie,że wojewoda nagrodził go dodatkowo wskazaniem lokalu.Druga
                      strona to decyzja p.Krzystka o przyjęciu takiego lokalu. Postawmy się na
                      miejscu młodego ojca 4 osobowej rodziny o umiarkowanych dochodach, bez własnego
                      mieszkania...Krzystek zapewne nie przewidywał dla siebie kariery politycznej,
                      która z natury zaostrza wymagania etyczne w takich sytuacjach. Reasumując nie
                      potępiam go za przyjęcie lokalu.Nie mam jedak nikomu za złe,że formułuje
                      odmienne oceny. Myślę, że rozumie to też p.Krzystek, który jak dobrze pamiętam
                      w jakimś wywiadzie stwierdził, że nie wie czy z dzisiejszej perspektywy
                      zdecydował by się na przyjęcie tego mieszkania.
                      • Gość: milimetrbud O jedno pytanie za dużo do p.Arka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 20:07
                        >Z mojej wiedzy wynika, że od strony formalnej
                        >Miasto legalnie wynajeło ten lokal osobie wskazanej przez wojewodę
                        Od strony formalnej to milicja i ZOMO miały prawo bić demonstrantów. Miały
                        takie rozkaz to wszytsko formalnie i zgodnie z prawem.
                        Lepiej aby pan nie odpowiadał na moje pytanie :-(
              • Gość: Stary Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 IP: *.chello.pl 25.03.07, 13:46
                Szanowny Panie Arku,

Zgadzam się z Panem, że należy oceniać konkretne decyzje i działania Prezydenta, jednak w przypadku pańskiego partyjnego kolegi Piotra Krzystka oceny te już od pierwszych tygodni urzędowania nie mogą być wysokie, nawet wśród jego wyborców, do których niestety się zaliczam.
                Ten dumny człowiek z plakatu w rzeczywistości zdaje się jedynie potwierdzać tezę, że w Szczecinie nie można niczego zrobić bez Jacka Piechoty i jego postkomunistycznego układu, który od dziesięcioleci realnie zawłaszył to miasto.
                W tej sprawie zgadzam sie z opinią Pieszego:
                "z zapowiedzi sławka n. i przechwałek piorta k. szczecinianie wyciagneli, jak
                widać fałszywy wniosek, że PO jest napompowane kadrami (na bilbordach tylu było
                fachowców, same doktory, socjology, ekonomisty, polytology, chyrurgy, fachowcy
                od unyjnych fundusy i inny), a wyszło, że im tylko o ciche, spokojne posadki
                chodziło bo do zmian to już nikogo - zabrakło kadr i odwagi."

Dodatkowo pozostają do rozliczenia koszty wielkoformatowej kampanii wyborczej a budżet miasta wbrew cynicznym kalkulacjom sprytków marketingowych nie jest z gumy.

Ponadto mieszkańcy Szczecina to wbrew pozorom nie są idioci!

Pozdrawiam

PS.

Piotr Krzystek zaczyna rządzić miastem ...
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=53321843&v=2&s=0
                • z00ropa Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 04.04.07, 22:28
                  a czemu nie dostał jej Pawełek Golema?
                  • Gość: Gastronom Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 IP: *.chello.pl 02.10.07, 21:14
                    Bo to by nie pasowało do różowej koszuli :)
    • Gość: Links Re: Nagroda Gospodarcza Prezydenta Miasta za 2006 IP: *.chello.pl 26.08.07, 13:27
      A teraz Więcaszek żąda przeprosin od Nitrasa!
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=60275449&v=2&s=0
      • moja_prawa_noga Finał konfliktu Więcaszek-Nitras w piątek 02.10.07, 16:27
        To przecież takie bardzo podobne potencjały a publicznie jakoś odpychają się. Po co?

" Nie ma ugody między Dariuszem Więcaszkiem i Sławomirem Nitrasem. Dziś obaj
        zainteresowani spotkali się w sądzie okręgowym w Szczecinie. Prezes Północnej
        Izby Gospodarczej pozwał posła Platformy Obywatelskiej o naruszenie dóbr
        osobistych. Na początku kwietnia br. w "Rozmowach pod krawatem" na antenie
        Polskiego Radia Szczecin, poseł Nitras powiedział o Więcaszku, że "w stanie
        wojennym w mundurze czytał wiadomości na ekranie telewizora".
        Zanim rozpoczęły się przesłuchania świadków i stron w sprawie, sąd podjął
        ostatnią, nieskuteczną próbę ugody. Małgorzata Jacyna-Witt, która zeznawała jako
        pierwsza powiedziała, że o rzekomym występowaniu Dariusza Więcaszka w mundurze
        poseł Nitras przekonywał ją jeszcze przed tą audycją. Dariusz Więcaszek
        podtrzymuje, że w stanie wojennym ani nigdzie potem w mundurze żadnych
        wiadomości nie czytał. Uczył się dopiero dziennikarskiego rzemiosła. - Zostałem
        zatrudniony na podstawie konkursu w ostatnich trzech miesiącach stanu wojennego
        - mówi Więcaszek.
        Poseł Nitras kategorycznie zaprzeczył jakoby kiedykolwiek rozmawiał z
        Małgorzatą Jacyną-Witt na ten temat. - Stwierdzenie jakoby Dariusz Więcaszek
        czytał wiadomości w mundurze było określeniem emocjonalnym i symbolicznym -
        przyznaje Nitras. Sędzia Zbigniew Ciechanowicz prowadzący sprawę zamknął dziś
        postępowanie, jednak ogłoszenie wyroku nastąpi w piątek o godzinie 15."
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=69876041&v=2&s=0
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka