andre3b 21.09.05, 11:01 Tylko kiedy ten Akwapark?:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
naczelny.prezess Re: "Błękitna Fala" nazwa akwaparku w Koszalinie! 21.09.05, 11:24 A jest szanas, ze w ogóle będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
andre3b Re: "Błękitna Fala" nazwa akwaparku w Koszalinie! 21.09.05, 11:26 www.glos-pomorza.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jkammer Re: "Błękitna Fala" nazwa akwaparku w Koszalinie! 21.09.05, 11:28 THX :-) www.glos-pomorza.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20050921/WYDARZENIA/50921007 Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny.prezess Re: "Błękitna Fala" nazwa akwaparku w Koszalinie! 21.09.05, 11:33 No tak, nie zdąrzyłem jescze prasy przejrzec :) Ale już jest cos - mamy nazwę. Wiecie co mnie się tu u nas w Kosalinie zamarzyło? Jak ostanio oglądałem TVP3 to tam pokazywali taki niby ogród tropikalny spod Berlina w którym są laguny z ciepła wodą i plażami, tropikalna roślnnosc i klimat. Takie coś to byłaby fajna sprawa. Ale to tylko marzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
andre3b Re: "Błękitna Fala" nazwa akwaparku w Koszalinie! 21.09.05, 11:44 No podobno ma być dach szklany co przepuszcza ultrafiolet, czyli bedzie można się oplać pod dachem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
jkammer Re: "Błękitna Fala" nazwa akwaparku w Koszalinie! 21.09.05, 11:50 Poprzedni niedoszły (na szczęście) inwestor zamówił projekt aquaparku i nie zapłacić za niego. Projekt jest w UM w Koszalinie. Swego czasu Prezydent wyraził wolę jego realizacji przez kolejnego inwestora (oszczędność czasu). Czy tak będzie? Trudno w tej chwili powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny.prezess Re: "Błękitna Fala" nazwa akwaparku w Koszalinie! 21.09.05, 11:53 Czy ten poprzedni inwestor nie był przypadkiem wybrany jeszcze za rządów Henryka I? :) A o ile dobrze pamiętam to była to firma krzak z kapitałem pon. 5.0000 zł Odpowiedz Link Zgłoś
jkammer Re: "Błękitna Fala" nazwa akwaparku w Koszalinie! 21.09.05, 11:59 Dokładnie, ale projekt był jak najbardziej realny ... i namacalny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: "Błękitna Fala" nazwa akwaparku w Koszalinie! 21.09.05, 12:03 Pogułem się z dekla, a jaka jest lokalizacja? Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny.prezess Re: "Błękitna Fala" nazwa akwaparku w Koszalinie! 21.09.05, 12:13 Lokalizacja miała byc podobno na terenach podozynkowych z tyłu za giełdą. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: "Błękitna Fala" nazwa akwaparku w Koszalinie! 21.09.05, 12:16 naczelny.prezess napisał: > Lokalizacja miała byc podobno na terenach podozynkowych z tyłu za giełdą. Moze to głupie, ale jestem za "odprzylesieniem" Koszalina. Odpowiedz Link Zgłoś
rain40 Re: "Błękitna Fala" nazwa akwaparku w Koszalinie! 21.09.05, 14:00 Swoją droga to chyba najlepsza lokalizacja na Aquapark. Kiedys gdzieś w tych okolicach Francuzi mieli zrobic jakis małpi gaj. Ale od dawna cisza. To by był niezły kompleska rekreacyjny. Czy wiecie coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
andre3b Re: "Błękitna Fala" nazwa akwaparku w Koszalinie! 21.09.05, 14:03 Tez cos słyszalem o tym małpim gaj,ale żadnych szczególów niet Odpowiedz Link Zgłoś
jkammer Re: "Błękitna Fala" nazwa akwaparku w Koszalinie! 21.09.05, 14:40 Dla obszaru Góry Chełmskiej (tj. cały teren lasu komunalnego) jest w toku sporządzania plan miejscowy zagospodarowania przestrzennego. Gdy będzie gotowy, będzie można realizować wszystkie inwestycje (zagospodarowanie rekreacyjno-sportowo-turystyczne). Termin zakończenia prac jak nic nie stanie na przeszkodzie - połowa 2006 r. Rozumiecie - procedury... Odpowiedz Link Zgłoś
andre3b Re: "Błękitna Fala" nazwa akwaparku w Koszalinie! 21.09.05, 14:49 Ale rozumiem, że brak tego planu nie przeszkodzi w budowie Akwaparku? Odpowiedz Link Zgłoś
jkammer Re: "Błękitna Fala" nazwa akwaparku w Koszalinie! 21.09.05, 14:53 Teren pod aquapark z kolei posiada plan miejscowy. Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny.prezess Re: "Błękitna Fala" nazwa akwaparku w Koszalinie! 21.09.05, 14:20 sloggi napisał: > Moze to głupie, ale jestem za "odprzylesieniem" Koszalina. No może to i słuszna koncepcja. Tylko gdzie wtedy zlokalizować ten przybytek? W centrum brak terenu. Na Rokosowie? - Jestem za! A moze na południu - Wilkowo, Sarzyno? Odpowiedz Link Zgłoś
jkammer Re: "Błękitna Fala" nazwa akwaparku w Koszalinie! 21.09.05, 14:48 Pas terenu między ul. Śniadeckich a Gdańską nie należy do "Przylesia". Ot taka strefa buforowa ;-) Natomiast teren między chodnikiem łączącym te ulice a ul. O.Lange (Lindl, stacja paliw, myjnia samochodowa) są w większości prywatne. Na terenach należących do Politechniki (między tym chodnikiem, stacją BP i ul. Śniadeckich) stanie hala sportowo-widowiskowa, będzie blisko do aquaparku. Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny.prezess Re: "Błękitna Fala" nazwa akwaparku w Koszalinie! 23.09.05, 09:25 Głos Pomorza: Akwapark na razie tylko na papierze Inspiracją dla niemieckich architektów projektujących koszaliński akwapark był starożytny Egipt. Koszalin. Ratusz jest już gotowy do budowy akwaparku. W środę radni mają przyjąć dwie uchwały w tej sprawie. Mieszkańcy - po wcześniejszych niezrealizowanych planach budowy podobnego kompleksu - na inwestycję patrzą z rezerwą. Pierwsza z uchwał dotyczy porozumienia z zagranicznym inwestorem, druga to umowa spółki Błękit Bałtyku, która będzie prowadzić inwestycję. Akwapark ma kosztować 11,8 mln euro, czyli jakieś 47 mln zł.. Cały obiekt ma mieć powierzchnię 8,7 tys. m. kw., woda zająć 1125 m kw. W akwaparku ma się znaleźć 25-metrowy sportowy basen z sześcioma torami, basen rekreacyjny z jacuzii w kształcie egipskiej świątyni, wodospad, grota, hydromasaże, bicze wodne, gejzery dzikie źródła, kilka brodzików, łąka do leżakowania, piracki statek ze zjeżdżalniami oraz armatkami wodnymi dla dzieci. Będą także specjalne zjeżdżalnie z efektami świetlno-akustycznymi, fitness, sauna i salon odnowy biologicznej, czyli tzw. wellenes. Akwapark mają na spółkę z miastem wybudować niemieckie firmy: Schick & Partner (projekt), Berndorf Bäderbau (budowniczy basenów) i KF König Finanzbeteiligunen GmbH&Co. KG (pośrednik finansowy). Inwestycja ma być podzielona na dwa etapy. W pierwszym miasto powinno zawiązać z Niemcami spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością Błękit Bałtyku, do której najpierw "włoży” 24 tys. zł. W drugim - kiedy Niemcy zapewnią budowie finansowanie - miasto przekaże Błękitowi Bałtyku 7,7-hektarową działkę leżącą między ulicami Gdańską a Rolną o wartości 11 mln zł. Większościowym udziałowcem Błękitu Bałtyku będą Niemcy, którzy obejmą 51 proc. udziałów - w pierwszym etapie wyłożą 26 tys. zł., w drugim dopłacą kilkanaście milionów złotych. Akwapark ma być gotowy w 2007 roku (w projektach uchwał nie podano miesiąca, w którym obiekt ma być oddany do użytku). Akwaparkiem ma zarządzać miejska spółka Zarząd Obiektów Sportowych, która będzie płacić Błękitowi Bałtyku czynsz dzierżawny z tytułu eksploatacji obiektu. W ciągu 25 lat miasto ma spłacić niemieckiego inwestora sukcesywnie kupując od niego udziały w Błękicie Bałtyku. Po tym czasie miasto ma się stać jedynym właścicielem spółki. No bardzo ładne cacko. Oby tylko powstało. Odpowiedz Link Zgłoś
andre3b Re: "Błękitna Fala" nazwa akwaparku w Koszalinie! 23.09.05, 11:46 No niezłe cacko, tylko czy dojdzie do budowy? Mam nadzieje że tak Odpowiedz Link Zgłoś