lelieb 01.05.09, 15:29 Nie żeby bardzo,ale jakoś tak nie fiołkami.Z czego to to może być?Jak zaradzić? Dodam,że pralka (automat) wcale nie stara Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moninia2000 Re: Śmierdzi mi z ... pralki! 01.05.09, 15:33 Hm.., a wietrzysz ja? Zawsze po praniu zostaw drzwiczki otwarte. Odpowiedz Link
lelieb Re: Śmierdzi mi z ... pralki! 01.05.09, 15:35 Zostawiam.Teraz już prawie nic nie czuć,najgorzej zaraz po praniu...hmm..? Odpowiedz Link
schiraz Re: Śmierdzi mi z ... pralki! 01.05.09, 15:34 Może być, że zapleśniała w środku od proszku i płynów z szufladki, upierz bez ubrań na 90 stopniach, program długi, do szufladki wsyp torebkę sody oczyszczonej. Niektóre dziewczyny z forum Wystarczająco Dobra Pani Domu polecają też pranie bez ubrań ale zamiast sody domestos rozcieńczony z wodą. Odpowiedz Link
schiraz Re: Śmierdzi mi z ... pralki! 01.05.09, 15:35 Producenci zalecają co jakiś czas pranie bez ubrań, właśnie w celu opłukania pralki z resztek proszków i płynów, ale jak już śmierdzi to bez sody czy domestosa się nie obędzie obawiam się. Odpowiedz Link
lelieb Re: Śmierdzi mi z ... pralki! 01.05.09, 15:37 O widzisz,pewnie masz rację!W szufladce,w miejscu na płyn zbiera się taka "oślizgła" woda.Wiem,że dziwnie to brzmi.A tą sodę to wsypać rozumiem do obu przegródek,tak? Odpowiedz Link
moninia2000 Re: Śmierdzi mi z ... pralki! 01.05.09, 15:40 A, no to widzisz, koniecznie sie przezuc na plyn do prania, a nie proszek! Moj ojciec, taki zlota raczka, doradzil nam to jakis czas temu i podzialalo rewelacyjnie, nic sie tam nie zbiera w szufladkch:- ) Odpowiedz Link
alleo1 Re: Śmierdzi mi z ... pralki! 01.05.09, 17:15 A ja zauważyłam, że pleśń pojawiała mi się po tym, gdy niedokładnie został spłukany z szufladki krochmal (czasem zostawały takie małe glutki), więc wlewam go teraz przez inną przegródkę i dodatkowo przelewam za nim wodą. Odpowiedz Link
schiraz Re: Śmierdzi mi z ... pralki! 01.05.09, 18:02 Sodę nasyp do obu szufladek i do tej co płyn do płukania też Odpowiedz Link
aniakoles Re: Śmierdzi mi z ... pralki! 01.05.09, 15:46 myje szufladkę od razu po praniu z tych resztek. raz mi jakoś ubrania po praniu śmierdziały, to małż wyczyścił filtr jakiś od pralki - ale był zasyfiony blee i przestało śmierdzieć. muszę też spróbować z tą soda tak profilaktycznieczemu w instrukcji obsługi nie piszą takich rzeczy??? Odpowiedz Link
aga9001 Re: Śmierdzi mi z ... pralki! 01.05.09, 17:28 Dzięki Wam własnie piorę sodę A szufladę na proszek mam zamiar wyprac w zmywarce Odpowiedz Link
ja_matka Re: Śmierdzi mi z ... pralki! 01.05.09, 18:24 zamiast domestosa użyj octu, szklanka do przegrody na proszek i temperatura na maxa. ocet jest cudny też jako odkamieniacz, ja nim usuwam kamień z suszarki na naczyń, z tego ociekacza co się w nim woda zbiera. nie ma potrzeby szorowania. no i szyby wodą z octem myję też Odpowiedz Link
guderianka Re: Śmierdzi mi z ... pralki! 01.05.09, 18:45 1. raz na jakiś czas trzeba zrobić pranie w 90st (ręczniki lub ścierki )- warunki w pralce są idealne dla rozwoju grzybów i bakterii, ciepełko, wilgoć,resztki skóry itp 2. Wyjmuj szufladkę po praniu , nie zamykaj bębna Odpowiedz Link
bei Re: Śmierdzi mi z ... pralki! 01.05.09, 19:15 spróbuj na najwyższej temperaturze wyprac jakieś scierki i dodaj duzo octu- ma własciwości przeganiania zapachów... Odpowiedz Link
gacusia1 Musisz ja wyprac w wybielaczu 01.05.09, 20:24 Czyli zastosowac czyszczenie bebna. W mojej pralce jest taki specjalny program ale jak go nie masz,to po prostu wlej do bebna szklanke wybielacza(Domestos albo cos podobnego-chlorinol musi byc) i wlacz na program z letnia woda. Niech sie pierze pusta pralka. Taka czynnosc powinno sie powtarzac co miesiac-dwa. Druga sprawa- nalezy ZAWSZE zostawiac otwarte drzwiczki po praniu i osuszac kolnierz. Odpowiedz Link
boja21 Re: Śmierdzi mi z ... pralki! 01.05.09, 23:14 U mnie śmierdziało bo skarpetka małego zapchała filtr i zaczeła sobie tam gnić, aż w końcu pralka przestała prać i wyświetił się symbol usterki. Odpowiedz Link
pinky_doo Re: Śmierdzi mi z ... pralki! 03.05.09, 22:29 u mnie też jedzie spoconą syrą to prawdopodobnie odpływ wody Odpowiedz Link