Dodaj do ulubionych

zaczynam brac rexetin/seroxat czego sie spodziewac

06.12.05, 19:15
Czesc.
Dokladnie dwa lata temu zaczynalam brac seroxat i nie mialam zadnych
przykrych skutkow ubocznych poza sennością. Miałam rok przerwy i teraz znowu
zaczynam brać paroxetynę - tym razem rexetin. Dziś przyjęłam pierwszą dawkę
10mg (pół tabletki). Poczytalam sobie troche w internecie na temat skutkow
ubocznych brania paroxetyny. I oczywiście już czuję się fatalnie jak
dowiedziałam się, co może mi się przytrafić. Ogarnia mnie paraliżujący lęk.
Czy ten lęk to może byc skutek rexetinu, czy też poprostu się nakręciłam?
odpowiedzcie prosze.
Obserwuj wątek
    • majka733 Re: zaczynam brac rexetin/seroxat czego sie spodz 07.12.05, 15:18
      tez biore rexetin. dzisiaj przyjme 30 tabletke (ostatnia z pierwszego
      opakowania!!!). pierwszy tydzien wspominam okropnie. nie moglam jesc, chcialo
      mi sie wymiotowac, bolala mnie glowa i bylam zlekniona, dretwialy mi miesnie
      (szczegolnie rak i twarzy). lekarz uprzedzil mnie, ze tak moze byc przez
      pierwsze dwa tygodnie. dlatego cierpliwie czekalam na dzialanie pozytywne. i
      takie nastapilo 10 dnia. wytrzymaj, naprawde warto. teraz czuje sie super.
      najwazniejsze,ze spie bez prochow nasennych i widze sens zycia (o co wczesniej
      bylo trudno). dzialaniem ubocznym sie nie przejmuje, bo depresja ma bardziej
      wyniszczajacy wplyw na organizm. trzymaj sie. naprawde warto przetrzymac...
      pozdrawiam.
      • kseneka Re: zaczynam brac rexetin/seroxat czego sie spodz 07.12.05, 19:36
        Bardzo Ci dziękuję! A już myślałam, że mi nikt nie odpisze. Powiedz mi jeszcze
        w jakiej dawce brałaś rexetin na początku. Interesuje mnie po jakiej dawce
        nastąpiła poprawa.
        Pozdrawiam!
        • evee1 Re: zaczynam brac rexetin/seroxat czego sie spodz 08.12.05, 06:22
          Ja biore Seroxat juz po raz trzeci w ciagu 6 lat. Poprzednie dwa razy na ataki
          paniki, tym razem na lekka depresje i nerwice.
          Poza tym, ze tym razem miala mega atak paniki w pierwszym tygodniu brania
          Seroxatu, to ja jakos specjalnie nie odczuwam specjalnych skutkow ubocznych
          kiedy zaczynam brac.
          Za to mam stale skutki uboczne, czyli problem z orgazmem, moglabym spac 14
          godzin na dobe i bardzo realistyczne sny. No, ale z takimi skuteczkami
          ubocznymi, to ja moge zyc latami :-)). Schodzenie z leku tez przyjemne nie jest,
          ale da sie przezyc, jezeli sie to robi bardzo powoli.
        • majka733 Re: zaczynam brac rexetin/seroxat czego sie spodz 08.12.05, 09:43
          nie pamietam dawki. sprawdze i podam Ci ja jutro (teraz jestem w pracy), ale ja
          zaczynałam od całej tabletki. pierwszego dnia było nawet nawet. drugiego coraz
          gorzej i tak do 7 dnia. potem następowała stopniowa poprawa samopoczucia, aż do
          10 dnia, kiedy poczułam się jak nowo narodzona. i tak jest do dzisiaj. właśnie
          wróciłam od lekarza. dostałam receptę na drugie opakowanie rexetinu. jako, ze
          jeszcze mam problemy ze snem: budze sie o 2-3 w nocy i nie moge zasnac
          (wczesniej wcale nie spalam, wiec jest postep), to mam się wspierac stilnoxem.
          trzymam za Ciebie kciuki. ja przez ten fatalny tydzień zyłam nadzieją, ze muszę
          wytrzymac, bo w końcu będzie lepiej. tak mówił mój lekarz, któremu ufam. i tak
          tez się stało. życzę Ci siły i wytrwałości.
    • cassis Re: zaczynam brac rexetin/seroxat czego sie spodz 08.12.05, 12:15
      W zasadzie to nie powinnaś spodziewać czegoś nowego - w końcu bierzesz
      paroxetyne po raz kolejny, tylko inna nazwa handlowa.
      Ja Seroxat brałam 3 razy w ciągu 8 lat i za każdym razem żadnych skutków
      ubocznych, samopoczucie w górę (no, nie mówię o odstawieniu bo to insza
      inszość...)
      • insignificant Re: zaczynam brac rexetin/seroxat czego sie spodz 08.12.05, 12:32
        pamiętajcie ,że nie na każdego działa to samo
        • insignificant Re: zaczynam brac rexetin/seroxat czego sie spodz 08.12.05, 12:33
          jednemu pomoze lek drugiemu terapia,a najlepsze połaczenie to 2 na raz:0
      • majka733 Re: zaczynam brac rexetin/seroxat czego sie spodz 08.12.05, 12:32
        ja rexetin biore po raz pierwszy. czy odstawienie jest gorsze od rozpoczecia
        przyjmowania?
        • cassis Re: zaczynam brac rexetin/seroxat czego sie spodz 08.12.05, 12:36
          No ale Rexetin = Seroxat...?
          • majka733 Re: zaczynam brac rexetin/seroxat czego sie spodz 08.12.05, 12:38
            podobno tak
            • cassis Re: zaczynam brac rexetin/seroxat czego sie spodz 08.12.05, 12:41
              no tak, sprawa objawów odstawiennych paroxetyny jest dość znana
              • majka733 Re: zaczynam brac rexetin/seroxat czego sie spodz 08.12.05, 12:42
                nie mam na ten temat zielonego pojecia. moge prosic o szcegoly?
                • insignificant Re: zaczynam brac rexetin/seroxat czego sie spodz 08.12.05, 12:52
                  Paroksetyna - selektywny inhibitor wychwytu zwrotnego serotoniny.

Nazwa chemiczna:
                  (-)-trans-4-(p-Fluorofenylo)-3-{[3,4-(metylenodioksy)-fenoksy]-metylo}-piperydyna
                  trans-(-)-3-[(1,3-Benzodioksolo-5-iloksy)-metylo]-4-(4-fluorofenylo)-piperydyna
                  (-)-trans-5-[(4-p-Fluorofenylo-3-piperydylo)-metoksy]-1,3-benzodioksol

Nazwy handlowe: Seroxat, Rexetin, Paxtin, Paxil, Deroxat.

Jest sprzedawana w tabletkach 20 i 40mg.

Dawkowanie: 10-50mg na dobę. W razie braku poprawy dawki zwiększa się o 10mg.

Paroksetyna jest silnym inhibitorem wychwytu zwrotnego serotoniny. Ma
                  zrównoważony wpływ na napęd psychomotoryczny, działa przeciwlękowo.

Pełne działanie leku ujawnia się po 2-4 tygodniach.

Objawy uboczne: nudności, wymioty, suchość w ustach, nadmierna potliwość,
                  zmniejszenie masy ciała, senność, bóle głowy.

Paroksetyna jest stosowana w leczeniu zaburzeń depresyjnych o średnim nasileniu
                  i ciężkim nasileniu, także z objawami lęku. Jest lekiem bezpiecznym stosowanym w
                  depresji u ludzi w wieku podeszłym. Daje też dobre rezultaty w leczeniu nerwicy
                  natręctw, fobii społecznej, napadów paniki.
                  • majka733 Re: zaczynam brac rexetin/seroxat czego sie spodz 08.12.05, 12:56
                    wlasnie przeczytalam to na googlach. ale jakie sa objawy odstawienia? czy ktos
                    wie?
                    • cassis Re: zaczynam brac rexetin/seroxat czego sie spodz 08.12.05, 13:01
                      w skrócie - paroxetyna jest jednym z natrudniejszych do odstawienia leków
                      a/depresyjnych
                      objawów może być całe spektrum, ale chyba najbardziej wkurzające są tzw. zipy
                      (pisał kiedyś o nich suchyxxx i podawał linka do anglojęzycznej strony) czyli
                      takie poczucie przechodzącego przez głowę prądu el.
                      • majka733 Re: zaczynam brac rexetin/seroxat czego sie spodz 08.12.05, 13:10
                        dziękuje. teraz mam stracha.
                      • kseneka Re: zaczynam brac rexetin/seroxat czego sie spodz 08.12.05, 16:26
                        Dzisiaj jest trzeci dzień jak biorę rexetin. Gdy szłam przez miasto miałam
                        kilka lekkich ataków paniki (lekkich to znaczy takich, po których nie wróciłam
                        się do domu). Zauważyłam także, że bardzo szybko denerwuje mnie hałas - zbyt
                        głośny telewizor, czy nawet krzyki dzieci na ulicy. No i trochę boli mnie
                        głowa, ale kto wie, może to wina pogody (cały dzień ciemno jakby miało własnie
                        zmierzchać). Jestem także trochę mniej głodna, z czego akurat się cieszę.
                        Pierwszy raz brałam seroxat trochę ponad rok, z czego ostatni miesiąc była to
                        dawka 10mg. Potem poprostu odstawiłam z dnia na dzień. Nie miałam żadnych
                        ciężkich objawów odstawieniennych. To co czułam - lekkie zawroty głowy i
                        lekkie "zipy", mogłybyć równie dobrze spowodowane w moim przypadku
                        autosugestią. Zawsze świetnie sobie wszystko wkręcam. Czasami sobie myślę, że
                        depresję i lęki też sobie wkręciłam ;-) Ale wykręcić już nie potrafię.
                        • majka733 Re: zaczynam brac rexetin/seroxat czego sie spodz 08.12.05, 16:31
                          trzymaj sie i nie panikuj. powtarzaj sobie, ze to wszystko minie jak zly sen.
                          tak bylo u mnie i, z tego co przeczytalam, u innych. dla Ciebie też w koncu
                          zaswieci slonce. i nie nakrecaj sie. mysl o czyms przyjemnym (ale jestem dobra
                          w teorii). pozdrawiam
                          • maciek_n1 Re: zaczynam brac rexetin/seroxat czego sie spodz 08.12.05, 16:36
                            majka733 napisała:

> mysl o czyms przyjemnym (ale jestem dobra
                            > w teorii).
                            Ja także w praktyce, lecz nie powiem, żeby ta umiejętność wyszła mi na zdrowie.
                            • majka733 Re: zaczynam brac rexetin/seroxat czego sie spodz 08.12.05, 16:40
                              widocznie cos zle zrobiles
                              • maciek_n1 Re: zaczynam brac rexetin/seroxat czego sie spodz 09.12.05, 09:45
                                Za mocno wiało, zniosło poza tarczę.
                                M.
                      • evee1 Re: zaczynam brac rexetin/seroxat czego sie spodz 08.12.05, 23:27
                        Mi sie za drugim razem udalo odstawic bez tych zipow (smieszna nazwa, ciekawe z
                        czego sie wziela?). Za pierwszym razem je mialam i byly faktycznie malo
                        przyjemne. Za drugim razem schodzilam baardzo powoli. Bylam na dawce 20mg i
                        najpierw przez pare miesiecy bralam 2 tabletki na trzy dni (rano i wieczorem na
                        przemian). Potem pol tabletki dziennie (10 mg), potem te same 10mg na zmiane raz
                        rano i wieczorem, potem 10mg co dwa dni, potem co trzy dni, itd. W sumie
                        schodzenie zajelo mi ponad rok :-)). Ale potem wytrzymalam prawie rok bez lekow.
                        No, ale ja chyba mam jakas wade i te SSRI to chyba do konca zycia brac bede.
                        • cassis Re: zaczynam brac rexetin/seroxat czego sie spodz 09.12.05, 10:06
                          Ja podobnie - przymierzam sie do odstawienia i od jakichś 2 miesięcy biorę 10
                          mg co 3-4 dni. Ale mam stracha żeby tak zejść do 0. Tak sobie myślę, e jak
                          trzeba bedzie to ja na takiej mikrodawce mogę sobie jechać juz zawsze:)
    • majka733 Re: zaczynam brac rexetin/seroxat czego sie spodz 09.12.05, 09:10
      wczoraj obiecalam Ci podac dawke rexetinu, ktora przyjmuje - 20mg.
      Pozdrawiam i mam nadzieje, ze dajesz rade
      • kseneka Re: zaczynam brac rexetin/seroxat czego sie spodz 11.12.05, 18:28
        Tak jak napisała cassis - biorę paroksetynę po raz kolejny, więc powinno się
        obejść bez skutków ubocznych. Z tym, że gdy zaczynałam ją brać po raz pierwszy
        to dopiero co odstawiłam bioxetin i byłam jeszcze pod jego działaniem. Być może
        dlatego wtedy obeszło się bez przykrych dolegliwości. Czy to możliwe?
        Póki co jestem po 6-ciu dawkach rexetinu i miałam pewne skutki uboczne. Np.
        dzisiaj często bywam zlękniona bardziej niż bywałam przedtem. Ale tak jak już
        pisałam - być może sobie to wkręcam, bo zbyt bacznie się sobie teraz przyglądam.

W stanach takiego lęku dręczy mnie jedna myśl - czy mogę całkowicie "zwariować"
        z powodu tych efektów ubocznych lub brania samego leku? Wiem, że pytanie nie
        jest mądre, ale gdy paraliżuje mnie strach, to odczuwam to jako lęk przed
        utratą kontroli nad swoim umysłem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka