alergia

(73 wyniki)
  • Pisałam już na tym forum kilka razy i zawsze otrzymałam pomoc,więc mam nadzieję,że i tym razem mnie nie zawiedziecie :) Mam poważny problem z moim 10- tygodniowym Amstaffkiem :( Od jakiegoś czasu strasznie się drapie, podgryza, robi sobie pazurkami aż ranki przy uszkach i na karku, ma strasznie zaczerwienioną skórę na szyi, karku, między pazurkami i na główce.. Zwłaszcza w tych miejscach,gdzie jest biały rzuca się to strasznie w oczy. Na brzuszku ma pojedyncze krostki,ale skóra ma normalny od...
  • Witam wlasnie pare minut temu natknelam sie na watek o alergi pokarmowej sprzed jakis 4 lat. A objawy jak u mojej Zosieni, nagle majac kolo roku zaczela sie drapac w okolicy pyszczka, brodka i boki. I co myslelam ze moze to przez ruje i stres ale po anytbiotykach przeszzlo, ale nie moglam sie dogadac z wetem a ona w sumie mamla co 3 tygodnie ruje to sie tak bardzo nie drapala. Po sterylizacji dostala normalnie antybioty i tez pomoglo wloski na pyszczku odrosly... a z a 3 tygodnie powtor...
  • Mój pies jest alergikiem- tzn. miał alergię na pokarm i krople p/kleszczom. Objawiała sie swędzeniem skóry- strasznie się drapał. Teraz ma wysięk z oczu- lekarz stwierdził, że może to być również objaw alergii. Przepisał krople. Za każdym razem jak coś się dzieje- biegam do lekarza- dostaje zastrzyk p/świądowy i coś p/alergicznego i objawy ustępują. Zastanawiam się nad tym czy nie mogłabym mu podawać jakichś tabletek p/alergicznych żeby nie stresowac psa ciągłymi wizytami u lekar...
  • Witam, Bardzo prosze o pomoc, bo boje sie ze bede musiala pozbyc sie mojej ukochanej koteczki... Moj 6-tygodniowy syn dostal wysypki na buzi, szyjce i uszkach - takie czerwone i biale krosteczki zamieniajace sie pozniej w suche luseczki. Nie upieram sie ze sprawca jest moja kotka ale chcialabym ja wykluczyc. Czy to moga byc objawy uczulenia na kota? I jeszcze jedno pytanie: czy prawda jest ze jesli w trakcie ciazy kot byl caly czas obecny w naszym domu i stykalam sie z jego al...
  • Blagam o pomoc!!! Mam 9 miesiecznego kotka dachowca. Od 4 miesiaca zycia zaczal sie bardzo mocno drapac. Rany mial na glowie i na karku - nie na calym ciele. Pierwsze podejrzenia dotyczyly karmy dla kociat- ze za duzo bialka. Odstawilam ja na rzecz karmy dla kotow doroslych (jak na swoj wiek kot byl bardzo duzy i rozwiniety, weterynarze dawali mu kilka miesiecy wiecej niz mial w rzeczywistosci). Poniewaz zmiana diety nie pomogla zglosilam sie do weterytnarza- Wiktor (rzeczony kot) dos...
  • Bardzo proszę o odpowiedź. Jestem w 1 kl. LO na profilu biologiczno- geograficznym i chciałabym w przyszłości studiować weterynarię na SGGW w Warszawie. Ale jest pewien problem. Mam alergię na nikiel i kobalt. Przeszkadza mi ona nieco w życiu, ale wiem, że wykonywałabym swój zawód całym sercem. Pytanie tylko, czy po badaniach i ewentualnym wpisie w karcie o tej przypadłości nie zostanę automatycznie "odsunięta" od studiowania tego kierunku (wiadomo, skalpel, inne narzędzia chirur...
  • poszukuje dobrego specjalisty od alergii w warszawie, najlepiej w okolicach praga, dworzec wilenski.slyszalam o dr Teczy i dr Dembele, ale sggw i gagarina sa zdecydowanie za daleko. znajoma ma problem z kotkiem ode mnie, a jej weterynarz wyraznie bagatelizuje sprawe (zreszta nie tylko ta). znajoma jakos nie jest zapalona do pomyslu szukania pomocy u kogos innego, twierdzi, ze nie moze pojechac z kotem tak daleko (brak samochodu). nie jest to na tyle bliska znajoma, zebym sie mogla narzu...
  • Od jakis 2-3 tyg. moja sunia (biala, dlugowlosa) drapie sie za uszami, gryzie sie po zewnetrznej stonie ud tylnich lap i lize sie po przednich. Ma zakroplony frontline, wiec to na pewno nie pchly. Ciekawostka jest, ze jej tata i "przyrodni" braciszek (mieszkajace jakies 500 km od nas) tez to ostatnio robia. Przypuszczam wiec, ze to alergia. W ksiazce Pana Dobrzynskiego: "Aby moj pies byl zdrowy" wyczytalam, ze lipiec to czas pylenia traw, lipy, pokrzywy i innych nieznanych mi bli...
  • Wiatm, Mam 7-miesiecznego wilczurka, u ktorego weterynarz rozpoznal alergie pokarmowa. Biedy pies cierpi juz od jakis 5 miesiecy (swedzi go cale cialo, w niektorych miejscach wypadla mu nawet siersc, potrafi drapac sie az do krwi), niemniej pan Doktor twierdzi, ze to jeszcze jest za wczesnie aby rozpoznac typ alergii i zastosowac odpowiednie leczenie. Strasznie zal mi jest psa i nawet probowalismy zmieniac marki suchej karmy za kazdym razem kiedy konczylo sie opakowanie, ...
  • U mojej kotki weterynarz stwierdził alergię pokarmową (objawy strupki i drapanie - moja wina, bo odkad ja dostalem miala takie cos a ja myslalem ze to goja sie rany zadan przez inne koty - a pozniej dostawala przewaznie Kitiket suchy no i w pewnym momencie zaczela sie eksplozja strupków:(). Wet zaordynował antybiotyk i dietę (Royal Canin hypoalergic). Ustąpiło, ale on sugeruje ze ona bedzie musiala zostac na tej karmie do konca zycia. Czy na pewno tak jest? Czy mozna zrobic jakies...
  • Borykam się z nawracającymi ranami na łapkach u mojego psiaka. Obeszłam już kilku lekarzy, diagnozy od grzybicy przez nerwicę do alergii. I bądź tu człowieku mądry. A problem powraca na wiosnę i jesienią. Pies wylizuje łapy do krwi, ale obecnie jeszcze nie liże a już widzę zmiany pod sierścią - tym razem strupki, więc teoria, że liże je przez swoją nerwowość odpada, bo najpierw zrobiły się zmiany a nie na odwrót (tego wcześniej nie potrafiłam sprecyzować). Wpadłam więc na pomysł ż...
  • Witam wszystkich serdecznie i proszę o poradę-moja 8 miesięczna suczka ma alergię pokarmową, co jakiś czas pojawiają jej się drobne zmiany skórne.Dodatkowo jest strasznym niejadkiem-pomóżcie!Co powinna jeść moja Luna? Kupiłam jej karmę-Eukanuba z jagnięciną i oczywiście nawet nie spróbuje. powącha i odchodzi od miski. Obecnie jej gotuję-najczęsciej kurczaka z ryżem. Wczoraj weterynarz powiedziała mi, że mogę jej dawać ziemniaki z rybą? co Wy na to? z góry dziękuję za pomoc i pozdra...
  • Proszę o pomoc. Mój pies (shi tzu po babci:) ma ostatnio straszne problemy ze skórą (zwłaszcza na udach i nad ogonem), ciągle się drapie. Regularnie jest odpchlany. Słyszałam, że to może wskutek zbyt dużej ilości białka w diecie. Jeśli tak, to co robić? Jak w miarę bezboleśnie "przestawić" dietę naszego pupila? Proszę o odpowiedź.
  • moj 1.5 roczny labrador,ma duze rany na spodzie lapek i miedzy palcami- wygladajace na liszaje,owrzodzenia .caly czas to lize i sie pogarsza.nie wiem jak juz mam mu pomoc.dostal juz duzo antybiotykow,sterydy i tylko pomoglo na tydzien ,dwa i to samo.do tego od kilku dni bardzo sie drapie i siersc mu strasznie wypada.juz nie wiem co mam robic.nie chce go wiecej faszerowac antybiotykami bo to nie dziala .zmienilam rowniez diete i teraz dostaje eukanube dla alergikow FP.moze ktos mia...
  • Kochani czy jest mozliwość mieszkania z kotem osoby ewidentnie uczulonej na kota? Nawet na kornisha rexa, ktory mniej uczula? Czy mozna brac leki albo sie odczulic na 100%. Znajomi mają duży dom od niedawna i kot glownie wychodzilby na dwor latem, nie wchodzil by do pokoju uczulonego męża. Kot musi zostac, mąż musi zostać i już.
  • Witam! Moja suka ma juz prawie 4 lata od jakis 2 walczymy z alergia, niestety bez wiekszych efektow. Jest to glownie alergia pokarmowa, wiec eliminacja niektorych pokarmow zmniejszyla drapanie sie, wypadanie wlosow jak i drozdzyce w uszach. Niestety ciagle mamy problem z lapami, ktore tez sa zagrzybione i nieustannie lizane, jesli ma choc troche sily (zmeczenie jej to jak narazie najlepszy sposob, ale ile mozna?) to bedzie sie lizac i lize. Jej lapy sa brunatne pomiedzy palcami i z wierzchu,...
  • Od paru dni moja kotka (1,5roku, wysterylizowana) zawzięcie drapala sie po pysku az wczoraj wydrapala sobie rany do krwi. Wygladalo strasznie, krew plynela strumieniem, poszlam dzis do weterynarza, powiedzial ze najprawopodobniej alergia pokarmowa (chociaz jadla to co zwykle, nic nowego jej nie dawalam), dostala specjalny pokarm dla alergikow, a moj caly zapas jedzonka poszedl dla bezdomnych kotkow. Wet powiedzial tez ze to moze byc poczatek pęcherzycy. Co to jest ta pęcherzyca? C...
  • Witam Mój syn (5-lat) jest uczulony na sierść kotów i psów. W prawie każdej publikacji na temat kotów syberyjskich jest informacja, że te koty mają specyficzną okrywę włosową, która nie wywołuje alergii. Czy ktoś ma doświadczenia w tym temacie, zarówno negatywne jak i pozytywne? Jak to sprawdzić? Całe życie miałam zwierzęta, a teraz cierpię, mam tylko rybki. Wiem, że można odczulić syna, ale to trwa lata... Jak długo syn powinien przebywać w obecności kota, aby sprawdzić, czy reagu...
  • Mam pudelka miniaturowego 3 letniego. Jest bardzo wesoły, mądry, kochany i rozpieszczany przez całą rodzinę. Nie jest to typowy kanapowiec, lecz szalony i wesoły psiak z zawsze usmiechniętą minką. Wszystko byłoby OK, gdyby nie jego łapy... Problem zaczął się półtora roku temu, kiedy poirytowana jego wiecznym lizaniem kończyn (ćlamaniem, mlaskaniem, również w nocy)zajrzałam i o zgrozo, przeraziłam się, że pomiędzy palcami ma rany, które były koloru czerwonego, wyglądało to jak zacz...
  • Witam Bardzo proszę o pomoc! Kilka miesięcy temu zauważyłam u mojego 5-letniego kota wygryzioną ranę na ogonie. Po wizycie u weterynarza i zaaplikowaniu antybiotyku problem zniknął, po czym po ok. 1,5-miesiąca - powrócił. Po wizycie u innego lekarza, zaaplikowaniu kolejnego antybiotyku oraz przemywaniu ogona nadmanganianem potasu przez jakiś czas było dobrze..., ale niestety - problem znów powrócił. Wybrałam się więc z kotem do specjalisty - weterynarza dermatologa - dr K. Dembe...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się