Dodaj do ulubionych

pies z alergią

30.11.05, 07:52
Witam wszystkich serdecznie i proszę o poradę-moja 8 miesięczna suczka ma
alergię pokarmową, co jakiś czas pojawiają jej się drobne zmiany
skórne.Dodatkowo jest strasznym niejadkiem-pomóżcie!Co powinna jeść moja Luna?
Kupiłam jej karmę-Eukanuba z jagnięciną i oczywiście nawet nie spróbuje.
powącha i odchodzi od miski. Obecnie jej gotuję-najczęsciej kurczaka z ryżem.
Wczoraj weterynarz powiedziała mi, że mogę jej dawać ziemniaki z rybą? co Wy
na to? z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich
Obserwuj wątek
    • rezurekcja Re: pies z alergią 30.11.05, 09:51
      alicjaszewczuk napisała:

> Witam wszystkich serdecznie i proszę o poradę-moja 8 miesięczna suczka ma
      > alergię pokarmową, co jakiś czas pojawiają jej się drobne zmiany
      > skórne.Dodatkowo jest strasznym niejadkiem-pomóżcie!Co powinna jeść moja Luna?

rozumiem, ze nie masz pojecia, jaki pokarm uczula Twoja Lune.

> Kupiłam jej karmę-Eukanuba z jagnięciną i oczywiście nawet nie spróbuje.

psy tez maja swoje smaki.
      Niektore nie cierpią suchej karmy. Inne jedza tylko niektore rodzaje.

> Wczoraj weterynarz powiedziała mi, że mogę jej dawać ziemniaki z rybą? co Wy
      > na to?

my na to,ze racja. Opieram sie na twierdzeniu dr Suminskiej, kotra w auducyji w
      radiu Tok FM omawiala sprawe alergii pokarmowych. Otoz znalezeienie pokarmu
      czy tez skladnika uczulajacego jest bardzo trudno. Dlatego robi sie to droga
      eliminacji.
      Zatem na poczatek eliminujemy wszytko oprocz dwoch skladnikow: ziemniakow i
      ryby morskiej. Gotowanych. Karmi sie tym psa przez bodaj 2 tygodnie. Potem co
      jakis czas dodaje sie po jednym skladniku. Trzeba pilnie obserwowac psa. Warto
      zapisywac obesrwacje. W ten sposob powinno sie znalezc to, co uczula.
      Niektorzy mowia, ze psy nie toleruja np. kurczaka z innego zrodla niz
      dotychczasowe.
      Poza tym dr Suminska mowila, ze lepiej jest dawac indyka, poniewaz indyki
      zywione sa bardziej szlachtna karma niz kurczaki. Inaczej by sie nie rozwijaly.

Alergie sa trudne do leczenia.

> z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich

dzielimy sie tym, co wiemy. Ale nie wiemy wszystkiego, bo mamy tylko jednego
      zdrowego i zarlocznego psa.
      Tez pozdrawiam.

Powodzenia.
    • elpasz Re: pies z alergią 30.11.05, 21:50
      Jeśli masz dostęp do biorezonansu magnetycznego to bardzo Ci go polecam.W ten
      prosty sposób zrobiono mojej suni testy alergiczne i odczulono na wykryte
      alergeny.Odczulanie na 1 alergen trwa kilka minut i mam spokój jak na razie juz
      przez 5 lat, być moze na zawsze.
      • alicjaszewczuk Re: pies z alergią 30.11.05, 21:56
        Bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi!podejrzewam, że moja sunia ma alergię na
        białko. Wszelki nabiał już wyeliminowałam i jest dużo lepiej. Wcześniej się
        drapała i miała zaczerwienioną skórę. Obecnie pojawia jej się to sporadycznie.
        Najgorsze,że jest niejadkiem i muszę jej gotować-ale co?
        • rezurekcja Re: pies z alergią 01.12.05, 10:36
          alicjaszewczuk napisała:

> białko. Wszelki nabiał już wyeliminowałam i jest dużo lepiej.

zatem precz z bialkiem.

> Najgorsze,że jest niejadkiem i muszę jej gotować-ale co?

no rybe z ziemianiakami.

CO do biorezonansu magenrycznego: w TOK FM sluchalam audycji o ludzkich
          alergiach. Towarzystwo Alergologiczne nie potwierdza skutecznosci biorezonansu
          w diagnozonowaniu alergii.
          • elpasz Re: pies z alergią 01.12.05, 11:46
            Przez ok 2 lata leczyłam moja sunię, pewnie metodami zalecanymi przez
            Towarzystwo Alergologiczne, niestety bez efektów.To była prawdziwa mordęga,
            ciągłe rany na brzuchu, przemywania, szkodliwe sterydy itp. Biorezonans załatwił
            sprawę w ciągu kilku wizyt. Wszystkie alergeny pokarmowe odstawiłam, inne po
            prostu odczuliłam. Jak pisałam od 5 lat jest całkowicie zdrowa. Moja wdzięczność
            dla lekarki nie ma granic, chyba wiecie co to jest chory pies w domu. Przy
            okazji wizyt w lecznicy widziałam jak wielu zwierzakom ta metoda pomaga. I w
            takiej sytuacji zupełnie mnie nie interesuje,że Towarzystwo Alergologiczne tej
            metody nie poleca. Dla mnie wazniejsze jest zdrowie mojej suńki.
    • bisbal Re: pies z alergią 30.11.05, 23:53
      Oczywiście drogą eliminacji można dojść do tego, co uczula pieska. Ale są też
      możliwe badania z krwi.
    • anna.jozwik Re: pies z alergią 01.12.05, 16:02
      Są odpowiednie linie gotowych diet weterynaryjnych dla alergików - jeśłi Twoja
      sunia nie lubi tej konkretnej, to zawsze możesz spróbowac z inną, ale musi to
      byc dieta lecznicza, nie bytowa.
      Poza tym jesłi jednak Twojej suni bardziej odpowiada domowe, gotowane jedzenie,
      to rzeczywiscie mozesz spróbowac zacząć gotować rzeczy najmniej uczulające.
      Hmmm, dyskutowałabym, czy akurat ryba jest najmniej uczulajaca; jako najmniej
      uczulające mięso wymienia się zwykle jagnięcinę; ale trudno ją dostać w
      sklepie; rybę na pewno łatwiej, a ziemniaki - jak najbardziej. Mam nadzieję, ze
      wszystko suni gotujesz BEZ PRZYPRAW i nie podajesz jej w tzw. międzyczasie
      róznych przysmaków typu wędliny dla ludzi, szneczka, pasztecik, itp. -to uczula.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka