Forum Auto-Moto Prawo jazdy
ZMIEŃ
      autobus

autobus

(35 wyników)
    • Posprzeczałam się dziś z koleżanką, a temat poważny, bo za tydzień egzamin. Autobus miejski wyjeżdża z przystanku, miga lewym, mam czas wyhamowac. Czy on ma pierwszeństwo? Puścić go?
    • stojący autobus na pasie ruchu na przystanku na podwojnej ciągłej mogę ominąc przekraczając podwójną ciągłą ? dziękuję za odpowiedz
    • Na jednym z forow napisano, ze w Polsce mozna od razu zrobic prawo jazdy na autobus (miejski). Troche bylam tym zdziwiona bo w kraju gdzie mieszkam, trzeba najpierw zrobic prawo jazdy na samochod osobowy, miec dwa lata praktyki, a dopiero wtedy mozna robic prawo jazdy na autobus, w ktorym odpowiada sie przeciez za zycie kilkudziesieciu osob! Czyzby w Posce juz 18-latki mogly zostac kierowcami autobusow???
    • Czy egzaminator może oblać za nieprzepuszczenie autobusu (autobus włączył kierunkowskaz) przy wyjeździe z zatoki? Jak to w końcu jest z tymi autobusami. Pytam bo nie wiem a chciałbym mieć pewność =) Dzięki, pzdr
    • Hej! Czy na pasie dla autobusów nie mogę jechac? co jelsi na egzaminie zorientuje sie ze jade na pasie dla autobusów? czy mozna je jakos odróżnic? jelsi np okaze sie ze prawy pas, ktorym jade jest przeznaczony tylko dla autobusów? czy moge za to oblac? dzieki z góry za odp!
    • ....Mcdonalda na Zaciszu?
    • Jako świadek KOLIZJI "na zakręcie" zacząłem się zastaniawiać nad tym co Łuczą obecni Instruktorowie kat. B ........ Czy Instruktor wogóle wspomina o tym, że pojazdy "duże" ŚCINAJĄ zkręty ??? Dużo się słyszy o kolizjach/wypadkach z TIR'ami...... Mniej o kolizjach z AUTOBUSAMI (a takowych jest mnóstwo). Pojazd "duży" ścina zakręty nie dlatego, że Kierowca tegoż pojazdu tak sobie życzy, ale dlatego, że spora część "zakrętów" w całej Polsce jest wyprofilowana (wymalowana) na potrzeby pojaz...
    • Mam pytanie czy któś wie co ma się zmienić w kat D1 słyszałem że od 2010r ma się zmienić słyszałem że będzie można jeździć autobusem komunikacji miejskiej tylko do 50 km i kwalifikacja wstępna ma się zmiejszyć do 140 godzin ale prawo zrobimy od 21 lat czyli tu bez zmian.
    • co to znaczy zbyt wolna jazda? To znaczy ile trzeba jechać żeby mandat dostać? I jak to udowodnić? Jechałam autobusem prywatnym, facet nie chciał za szybko jechac bo wtedy ma mniej klientow. No ale mniejsza. Jechał Marszałkowską /Warszawa/, środkowym pasem 20 - 23km/h, ta samą prędkością dowlókł sie do Bankowego, po czym kontynuował jazdę z tą zawrotną prędkością. Jak widział z daleka zielone światło jeszcze zwalniał żeby stac na czerwonym. Tak, tak robią kierowcy autobusow prywatnych...
    • Hej! Ja już wprawdzie prawo jazdy kat. B mam, ale chciałam zapytać się _zorientowanych_ (nie tylko w spekulacjach...) w tej kwestii osób - czy już sam fakt, że mam wadę wzroku -4,5 na lewe oko oraz -5 na prawe (oczywiście okulary noszę cały czas) dyskwalifikuje mnie z ubiegania się o prawo jazdy kat. D, na autobusy? Może ktoś w podobnej sytuacji starał się o takowe prawo jazdy, albo jakiekolwiek inne prawo jazdy zawodowe (np. C+E albo pozwolenie do kierowanie tramwajem)? Bardzo będę wdz...
    • Witam, mam 19 lat, prawo jazdy kat B zrobiłem w ubiegłym roku w lipcu w Krakowie, zdałem za 2 podejściem. Teraz zastanawiam się nad zrobieniem kat C a w przyszłości także D, gdyż pracuję obecnie w myjni samochodowej a bardziej odpowiadałaby mi praca kierowcy, a z tego co wiem na kierowców ciężarówek i autobusów jest duże zapotrzebowanie i biorą do pracy nawet "świeżych" kierowców bez doświadczenia, w przeciwieństwie do tych z kat B, których jest mnóstwo bo każdy teraz robi prawko i trze...
    • Powiedzcie mi jak jest, bo już zgłupiałam zupełnie. Jestem w trakcie kursu na prawo jazdy. Mój instruktor powiedział mi rzecz, z którą się nie zgadzam-"znak ograniczenia prędkości obowiązuje do najbliższego skrzyżowania". Z tego, co przeczytałam w kodeksie to znak ograniczenia prędkości obowiązuje do czasu odwołania go innym znakiem np. "strefa zamieszkania" albo koniec zakazu. Jak jest naprawdę albo wprowadzenia innej prędkości. Oczywiście po znaku koniec zakazu obowiązuje prędkość wła...
    • Jak wygląda trasa egzaminacyjna na Bródnie, wszyscy mniej więcej wiemy, ale czy zdarzył się Wam egzamin (Odlewnicza) w jakiś nietypowych miejscach, których się nie spodziewaliście, których nie "przerabialiście" na kursie podczas jazd?
    • Tak sobie przynajmniej cale zycie mowilem. W rodzinie samochodu nie bylo wiec jako dziecko nie tesknilem. Potem tez mnie to nie interesowalo, do niedawna nie odroznialem fiata od forda. Prawo jazdy zrobilem za granica bo mnie ojciec zmusil, wrzucilem je potem do dokumentow i nie jezdzilem w ogole, choc moglem brac ojcowski samochod. Jak wrocilem do Poski to go nawet nie nostryfikowalem, bo po co... kupowania samochodu nie planowalem. Po co mi samochod. Teraz zrobilem kurs i mam za soba ...
    • czy można w polsce zdawać kat d+e czy otrzymuje się ją jeżeli się posiada kat c+e i zda się d??
    • Miałem dosyć nietypową przygodę na egzaminie. Otóż doszło do kolizji. Jak sie dowiedzialem od egzaminatora "pośrednio" z mojej winy. Zmieniając pas ruchu przypie..ł we mnie od tyłu autobus... Kierowca autobusu dostał 100 zł mandatu. Jak myślicie czy mogą specjalnie uwalać na kolejnych egzaminach ? BO ku.. gdyby nie to to bym spokojnie zdał.
    • Nie wiem ilu Instruktorów zagląda na to Forum, ale może kilku jest.... Poza tym, osoby które akurat się szkolą też mogą podopytywać się Swoich Instruktorów lub doświadczonych Kierowców o [b]ZACHOWANIE Kierowców i Motorniczych Komunikacji Miejskiej ?[/b] Obecnie przebywam/pracuje w tym środowisku i WIEM , że wiele osób trafiło do tego zawodu "przez przypadek"...... Niby Zawodowiec powinien znać wszystkie Przepisy (PoRD), ale wiem, że jest część osób która ich nie zna zbyt dobrze...
    • Jak bylo i gdzie zdawaliscie?
    • witam Prawo jazdy zrobilem 3 lata temu, od tego czasu nie jezdziłem. Dostałem własnie samochod od rodziców. Staram się przypomniec sobie zasady pierwszenstwa. Moj instruktor dał mi kartke z nimi ale gdzies sie zawieruszyła. Byłbym wdzieczny gdybyscie mogliby napisac mi w wielkim skrócie komu ustępuje gdy: np. 1. droga z pierwszeństwem -skręcam w lewo -skręcam w prawo -jadę prosto 2.droga podporządkowana -skręcam w lewo -skręcam w prawo -jadę prosto
    • "Fajny" czy głupota i brak praktyki w sytuacjach "awaryjnych" ? Otóż dzisiaj w godzinach "przedszczytowych" - ruch drogowy dość swobodny. "Korków" brak , słoneczko co chwilę wychodzi i znika...... Spaceruje ulicą (dość szeroką) i z oddali słyszę "syrenę" karetki pogotowia. Rozglądam się i nie wiem , gdzie ona jest, ale słychać ją b.dobrze(chyba mieli nowoczesny sygnał dźwiękowy) . Nooo i wreszcie jest ! Karetka zbliża się do skrzyżowania, gdzie na każdym z czterech pasów stoi po ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się