IP: *.bredband.comhem.se 01.05.12, 13:16
Bardzo czesto dostaje dosc sporo bananow i naprawde juz nie wiem co z nimi robic?
Robilem ciasta, smazone na patelni z minimalna iloscia tluszczu i miodem. Pieklem w piecyku i serwowalem z lodami. Teraz juz brak mi koncepcji i pomyslow. Moze WY macie jeszcze jakies inne sposoby, aby je zjesc a nie zmarnowac. Chce zaznaczyc, ze tez dziele sie nimi z zaprzyjaznionymi sasiadami.
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Banany 01.05.12, 13:50
      1.Zamrozic pokrojone w zamrazarniku i uzywac do smoothies i i nnych koktajli mlecznych

2.Wetknac w koniec patyczek do lodow i zanurzyc kazdy w czekoladzie i do zamrazarnika: alternatywa dla lodow dla tych ktorzy maja nietolerancje laktozy albo lubia zmiany.

3.Banany+ Truskawki= WSZM

4.Ciasto bananowe typu babka
      Lub
      5.Ciasto Banoffie czyli toffi i banany itd
    • squirk Re: Banany 01.05.12, 14:54
      Bardzo często robię ciasto bananowe wg tego przepisu:
      arabeskawaniliowa.blogspot.com/2009/12/keks-bananowy.html - ale w zwykłej okrągłej formie. Banalnie proste, dorzucam orzechy i mase bakalii, jest długo świeże, bo wilgotne.
      • minor_swing Re: Banany 01.05.12, 15:41
        chlebek bananowy :)
    • squirk Re: Banany 01.05.12, 15:59
      Pogooglałam, przepisy na dżem bananowy, z różnymi dodatkami, też są.
      • joa66 Re: Banany 01.05.12, 16:06
        Hot banana chutney. Nigdy sama nie robiłam, jadałam kupny (pyszny), ale w necie jest trochę przepisów np:

thepottingshed.myfreeforum.org/archive/hot-banana-chutney__o_t__t_3869.html
        • Gość: ania Re: Banany IP: *.dynamic.chello.pl 01.05.12, 21:11
          Racuchy z bananami zamiast jabłek, crumble z bananami, można mieszać z innymi owocami.
    • Gość: HydroK Re: Banany IP: 188.123.252.* 02.05.12, 13:01
      Banany (lub inne owoce, typu jabłka, truskawki) we fragmentach zanurzyć w beszamelu a następnie gorącym oleju, bardziej kaloryczny, ale bardzo fajny deser.
    • anula_a Re: Banany 06.05.12, 16:07
      zblednować banany z innymi owocami - co tam masz i co przyjdzie Ci do głowy - jabłka, gruszki, truskawki, maliny, melon, arbuz ... - wychodzi z tego pożywny mus owocowy, a jak dolejemy jakiegokolwiek soku albo wody wówczas nadaje się do picia
    • scoutek Re: Banany 06.05.12, 16:46
      a ja lubię danie mięsne ragout z bananami, połączenie mięsa, sosu pomidorowego doprawionego curry, czosnkiem i sosem sojowym, na koniec dodane banany dają tej potrawie niezrównany smak
      • Gość: sylwia Re: Banany IP: *.agh.edu.pl 07.05.12, 10:16
        czytałam już na forum o dodawaniu bananów do sosu ale nie pamiętam nic konkretnego.
        możesz wrzucić przepis?
        • scoutek Re: Banany 07.05.12, 11:39
          Proszę bardzo
    • agpagp Re: Banany 06.05.12, 23:59
      poczekać aż zrobią się ładnie przejrzałe i wrzucić sobie na grilla :)
    • 0anitta Re: Banany 07.05.12, 10:52
      Ja mam rewelacyjny pomysł, szał szczególnie dla dzieciaków, bardzo prosty, smaczny . Wróciłam z majówki i siostrzenica pokazała mi rewelacyjny sposób grilowania banana! Byłam sceptyczna ,ale smak mnie zaskoczył. Przygotowanie: banan w skórce kładziesz na rozgrzanego grila , nie nacinasz ani nie nakuwasz pozwalasz mu sie w skórce dusić , zdejmujesz aż osiągnie kolor głębokiej czerni. Po rozkrojeniu możesz posmarować Nutellą, je się bezpośrednio ze skórki.
      • Gość: sylwia Re: Banany IP: *.agh.edu.pl 07.05.12, 15:20
        albo po prostu do naciętego wzdłuż banana wsadzić kilka kostek czekolady.
        ehh,to rzeczywiście pycha...
      • agpagp Re: Banany 07.05.12, 15:35
        tylko po co psuć sobie smak?
        • Gość: sylwia Re: Banany IP: *.agh.edu.pl 07.05.12, 17:32
          dlaczego psuć? jedni lubią tak a inni inaczej.
          a połączenie czekolady i banana uważam za bardzo udane.
    • nowa_nudziara Re: Banany 08.05.12, 07:41
      Moja znajoma obtacza je w roztrzepanym jajku i tartej bułce i smaży na patelce.Ewentualnie pokroic banany w kostkę do nich pokroić w kosteczkę wszystkie inne cytrusy,dołożyć naturalnego jogurtu z sokiem malinowym,wymieszać i jeść.
    • Gość: rita Re: Banany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.12, 07:46
      dojrzały banan+łyżeczka kawy rozpuszczalnej+mały jogurt naturalny
    • Gość: kaska Re: Banany IP: *.w90-53.abo.wanadoo.fr 08.05.12, 15:39
      Konfitura bananowa -przepis
      1,2kg bananow=okolo 8oog juz bez skorki
      400g cukru ,4 lyzki rumu
      skorka utarta z 1 cytryny
      pol lyzeczki startego cynamonu,pol lyzeczki startej galki muszk
      Obrane i pokrojone banany zmiksowac lub ugniesc widelcem,przelozyc do garnka,dodac cukier,rum,przyprawy(pierwsza konfiture,do wyprobowania dodawac z umiarem przyprawy bo nie kazdy lubi smak cynamonu,galki)
      Gotowac na 'srednim' ogniu godzine,mieszajac czesto,bo mozna przypalic.
      Konfitura bedzie miala kolor jasno brazowy
      Przelac do czystych sloiczkow,zamkniete sterylizowac ,mozna w piekarniku okolo 20minut
      Odwrocic stawiajac na zakretce do wystudzenia.Nakleic na sloiczek ladna etykietke z nazwa 'wyrobu'i krotkim dopiskiem (od siebie)np przygotowane specjalnie dla Ciebie Opakowane w folie (taka z kwiaciarni) i przewiazane rafia bedzie milym upominkiem pod choinke
    • brykanty Re: Banany 14.05.12, 02:19
      Sałata z pomidorem i plasterkami bananów. Do tego winegret z ziarnistą musztardą. Banany w połączeniu z musztardą są bardzo fajne.
    • squirk Re: Banany 16.05.12, 16:00
      anka18.3 napisała:

Dania ze zwykłych papilotów z papieru do pieczenia czy folii alu "niejadki" by zapewne nawet długim kijem nie tknęły, słusznie sie domyślam?
      • anka18.3 Re: Banany 18.05.12, 13:47
        papierowe papilotki pod wpływem "mokrej" śmietanki raczej by się rozpłynęły, no i są za małe żeby w nich podać to danie. Ten papier jest przeznaczony do gotowania na wodzie więc nie mięknie pod wpływem wody. Wiec mów sobie co chcesz, ja używam i jestem zadowolona ;)
        • squirk Re: Banany 18.05.12, 14:08
          Jeszcze nigdy mi się papier do pieczenia - z którego można zrobić także bardzo duże papiloty - nie rozpełzł pod wpływem płynów, więc rzeczywiście pozostanę przy mówieniu sobie, co chcę ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka