hika28 12.10.06, 18:27 Czy to prawda, że nie nalezy jesc koncówek banana, bo cos tam sie gromadzi? (chodzi o ok. 1 cm z obu stron ) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agapo116 Re: banany 12.10.06, 19:40 Nie wiem czy jest w tym coś prawdy ale odcinam tę końcówkę banana - nie jem. Czemu tak robię też nie wiem. Pewno rodzice mnie tak nauczyli, a teraz ja swojemu dziecku tak robię i pewno tak dalej.......... Odpowiedz Link Zgłoś
iljana Re: banany 12.10.06, 23:12 o rany... to znaczy że w kazdym bananu tam coś jest? zawsze? mój mały kiedyś wciął do końca i co miałby mieć lamblie? aż trudno uwierzyć?? Odpowiedz Link Zgłoś
no1teresa Re: banany 12.10.06, 22:40 kiedys ogladalam film o produkcji bananow; zapamietalam, jak sa spozywane przez tubylcow: otoz oni odcinaja oba konce i to nie po 1 cm, ale sporo- wygladalo to prawie na trzecia czesc z kazdej strony i jedza te srodkowa czesc, czyli najwyzej pol banana Odpowiedz Link Zgłoś
opierzona Re: banany 12.10.06, 22:43 no1teresa napisała: > prawie na trzecia czesc z kazdej strony i jedza te srodkowa czesc, czyli > najwyzej pol banana Przyda sie takie nastawienie w ministerstwie finansow. Odpowiedz Link Zgłoś
no1teresa Re: banany 12.10.06, 23:12 co z tym nastawieniem w ministerstwie finansow? nie załapałam Odpowiedz Link Zgłoś
iljana Re: banany 12.10.06, 23:14 www.pytamy.pl/question/po-co-odrywa-ko-c-wki-banana Odpowiedz Link Zgłoś
hika28 Re: banany 13.10.06, 01:24 Sorry, takich głupot dawno nie czytalam. ;] To w koncu jak jest? Lamblie czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: banany 13.10.06, 02:31 ja odcinam koncowki ale dlatego bo sa jakies takie nieapetyczne.. (dla mnie) tak samo jak koncowki kielbasy, parowek.. nie pytajcie dlaczego.. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: banany 13.10.06, 10:29 Hi, hi, hi. Tam sa pestycydy i jaja skorpiona. ;)))))))))) S. Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: banany 13.10.06, 12:44 a myślicie że te końcówki bananów odcinają do produkcji soków przecierowych, słoiczków dla dzieci.Ja nie kupuję nic z bananem :) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: banany 13.10.06, 16:19 5_monika napisała: > a myślicie że te końcówki bananów odcinają do produkcji soków przecierowych, > słoiczków dla dzieci.Ja nie kupuję nic z bananem :) A może myslicie, że je obierają ? ;))))) S. Odpowiedz Link Zgłoś
hika28 Re: banany 13.10.06, 16:26 > A może myslicie, że je obierają ? ;))))) Myslimy, że nie tyle nie obierają co mielą całe banany wraz z drzewem. :)) Snajper, to jak jest z tymi koncówkami? Jesz czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: banany 13.10.06, 16:33 hika28 napisała: > Snajper, to jak jest z tymi koncówkami? Jesz czy nie? Czasem jest taka stwardniała, to wyrzucam. Ale zwykle zjadam. No i zjadam do końca, tylko skórka zostaje. Lambii nie mam. Żyję. Zawartości pestycydów nie stwierdzono. Skorpiony w brzuchu mi się nie wylęgły. ;)) S. Odpowiedz Link Zgłoś
rkkrakow Re: banany 13.10.06, 08:29 hihihi ludziom to różne głupoty da sie wcisnac:) kiedys pamietam jak kolezanka przekonywała mnie że zmije zostawiaj jad w tych koncowkach bananow:) Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: banany 13.10.06, 21:00 Kiesyś w radio słyszałam wypowiedź lekarza /chyba był z Państ.Inst.Higieny/ i dementował informację ,że w końcówkach bananów są Lamblie. Lamblie wywołują pierwotniaki,które znajdują się na skórce banana. Jeżeli sprzedawca w sklepie podaje banany i za chwilę tą samą nieumytą dłonią poda nam chleb, to przeniesie pierwotniaki na chleb. Tak można zarazić się Lamblią nie jedząc bananów. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Lambie nie mają nic wspólnego z bananami. 13.10.06, 23:10 jadwiga_r napisała: > Lamblie wywołują pierwotniaki,które znajdują się na skórce banana. Nie. Lambie to choroba brudnych rąk. Źródłem choroby są cysty wydalone wraz z kałem przez nosiciela i zjedzone z pozywieniem lub wypite wraz z napojem. Nosicielem może być człowiek lub zwierzę. W Polsce zakażonych jest około 5% ludzi. Na podstawie: www.gronkowiec.pl/lamblie.html S. Odpowiedz Link Zgłoś
aniani3 Re: Lambie nie mają nic wspólnego z bananami. 14.10.06, 12:37 zjadam całego banana i nic mi nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
wrexham Re: Lambie nie mają nic wspólnego z bananami. 14.10.06, 14:32 pamietam czasy, kiedy nie tylko zjadalo sie calego banana, ale zeskrobywalo zebami wewnetrzna strone skorki, no ale to bylo dawno, czlowiek byl bezpieczny, a skorpionow skladajacych jaja w bananach i zmij wbijajacych w nie kolce jadowe nie bylo wtedy na swiecie (nie mowiac juz o drobnoustrojach) :))))))))) ps pomarancza bozonarodzeniowa czlowiek dzielil sie z cala rodzina bo samemu zjesc nie wypadalo przeciez Odpowiedz Link Zgłoś