Dodaj do ulubionych

Beza Pavlova

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 13:25
do oryginalnej Pavlovy dodaje się owoce kiwi
Obserwuj wątek
      • Gość: ola Re: Beza Pavlova IP: *.bar.gwy / *.sge.net 07.04.06, 04:15
        Pavlova to deser rodem z Australii (niektorzy twierdza ze z N. Zelandii).
        Beza nie powinna byc calkiem wysuszona, tylko na zewnatrz. Na wierzch nie
        naklada sie zadnych ciezkich kremow tylko bita smietane, na ktorej uklada sie
        rozne owoce (najlepiej te jagodowe, a wiec truskawki, maliny, borowki) i
        wszystko polewa sie sokiem z passion-friut (ma charakterystyczny orzezwiajacy
        smak, bez niego Pavlova jest mdla). Owoc kiwi w polaczeniu ze smietana daje
        bardzo gorzki smak, mozna podac pokrojony w cwiartki ale na boku.
        Dodatek octu i odrobiny maki kukurydzianej do ubitej piany powinien zapobiec
        opadaniu bezy, niestety bedac w Polsce probowalam kilkakrotnie i nigdy nie
        wyszla dobrze. Moze zalezy to od rodzaju piekarnika (w Australii mam
        elektryczny z wiatrakiem rownomiernie rozprowadzajacym cieplo).
        Radze sprobowac, to pyszny deser, latwy i szybki do przyrzadzenia (wcale nie
        trzeba bezy trzymac w piekarnku godzinami), lekki (jak taniec Pavlovej, na
        czesc ktorej zostal stworzony), gwarantowane duze wrazenie na gosciach, ktorzy
        jeszcze go nie znaja.
        • Gość: BasiaES Re: Beza Pavlova IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 11:29
          Mi wyszedł tort Pavlova przeyszny, nic nie opadło, ale trzeba pamiętać o occie
          winnym białym i mącę kukurydzianej, ja dałam zamiast mąki kaszkę kukurydzianą
          taką, jak dodaje się do mleka dla dzieci (nie ta do gotowania).
          Tor zniknął w oka mgnieniu. Na wierzch powinno się dać passion fruits, czyli
          marakuja, ja robiłam z kiwi, bo tylko to miałam.
      • aiczka Re: Beza Pavlova 07.04.06, 15:04
        Mnie ciocia, która robiła świetne bezy, w kwestii opadania radziła zrobić tak:
        - piekarnik nagrzać do wysokiej temepratury (tak 210-250 stopni) i wstawić bezy,
        obserwować,
        - bezy po pewnym czasie (krótkim) "zetną" się z wierzchu - wtedy dopiero obniżyć
        temperaturę utrzymywaną w piekarniku i pozwolić im sobie powoli schnąć.
        No i oczywiście zabronine jest otwieranie piekarnika, zanim bezom dobrze się
        kształt utrwali.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka