boom

(5 wyników)
  • Tak powiedział podminister finansów Raczko. Faktycznie jest duże ozywienie, chociaż pan Raczko przesadził. Ponadtwo do kasy państwowej wpłynęlo trochę wiecej środków z CIT-u, więc: - deficyt jest najniższy o tej porze roku od 2001 r., - lewacy twierdzą, że w takim razie cięcia budżetowe są niepotrzebne, a poza tym wystarczy zastosować ESA 95 i po kłopocie, - lewacy twierdzą, że deficyt byłby jeszce niższy, gdyby nie obnizono CIT-u do 19%. I oto, kuriozalnie, przyspieszony wzrost...
  • zupelnie inaczej niz przewidywalismy we wrzesniu i pazdzierniku eksport dynamicznie rosnie, aczkolwiek w PLN w październiku wyniosł dokladnie tyle samo, co rok wczesniej; dobry wynik w EUR to efekt znacznej roznicy w kursie EUR/PLN; mogly zawazyc tu 3 czynniki, o ktorych na pewno wiem: - wysoki eksport zywnosci, w tym warzyw i owocow - czynnik sezonowy; - wzrost eksportu samochodow (SAMAR szacuje, ze przynajmniej 30% samochodow kupowanych przez dealerow z przeznaczeniem na rynek krajowy...
  • w III kwartale br.; padam na pysk i nie mam czasu pisac na forum, bo w swojej karierze nigdy nie mialem tak wielu projektow inwestycyjnych do sfinansowania ; te projekty byly przygotowywane od miesiecy, ale ruszaja wlasnie teraz; jezeli PLN nie umocni sie ponizej 4,10 za EUR to bedzie dobrze takze w eksporcie; mam tylko nadzieje, ze RPP obnizy jeszce stopy przynajmniej o 100 punktow bazowych, co byc moze zahamuje nieco aprecjacje zlotego i pomoze kredytobiocom.
  • Świadczy o tym słabnąca dynamika produkcji. Popyt wewnętrzny jest stabilny, a eksport będzie słabł wraz z umacnianiem się złotówki. Inwestycji prywatnych jest mało i wiecej nie będzie, bo po co inwestować, jeżeli nie można produkcji sprzedać na opłacalnych warunkach? Dziwny ten nasz gospodarczy kiedy kredyty dla przedsiebiorstw spadają a depozyty dynamicznie rosną. Nauczone doświadczeniem lat poprzednich firmy akumulują kapitał na ciezkie czasy. Zresztą przy rosnących stopach proc...
  • Jestem nowy na tym forum i pewnie ten temat już był, ale... Obecny kryzys został, jak wiemy, wywołany nadmierną ilością niespłacalnych kredytów hipotecznych w USA. Kredyty te są skutkiem polityki "każdy Amerykanin ma prawo do własnego domu", prowadzonej przez półpaństwowe instytuty bankowe (jak Fannie May i Freddie Mac), a także poprzez uregulowania ustawowe w USA. Efektem całej sprawy jest m.in. spadek cen akcji banków, sprawiający że państwo, "ratując" te instytucje, może po bardzo ni...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się