bus

(22 wyniki)
  • Dziś w drodze do pracy wypatrzyłam ciekawy pomysł na przejazd bus-pasem. Otóż jest to patent typu: udaję, że skręcam w prawo! Najpierw pan po skręcie ze Żwirki udawał, że skręca w prawo na tyłach Skry, potem udawał, że skręca na stację Orlenu, ale ostatecznie skręcił...w al. Niepodległości;)
  • chyba 90% kierowcow powinna tak zrobic ! duzo kierowcow sie nie nadaje za kolko ale w polsce sie przyjelo ze prawko musi miec i koniec
  • od razu proszę o wyrozumiałość, prawo jazdy mam niecały rok, jeżdżę okazjonalnie, gdy muszę - jestem ciekawa państwa opinii w sytuacji jak poniżej - oraz ocenę czy popełniłam błąd i gdzie. jechałam trasą łazienkowską po godz. 21 w kierunku z 'centrum' na pragę. skręcałam zjeżdżając z al. stanów zjednoczonych w prawo, w saską, przed wiaduktem. prawy skrajny pas jest tylko dla autobusów. poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale mam wrażenie, że jest to pas tylko dla autobusów bez znaku okre...
  • Po skręcaniu z niewłaściwych pasów, jeździe pod prąd i wyprzedzaniu na zabudowanym przyszedł czas na kolejny, niestety dość popularny sposób kradzieży czasu - tym razem autobusom i taksówkom - jeździe po pasach wydzielonych dla autobusów. Celem wydzielenia pasów był oczywiście krótszy czas przejazdu i nakłanianie do rezygnacji z dojazdów za pomocą własnych samochodów na rzecz komunikacji zbiorowej. Niektórych jednak "marnujące się" pasy zbyt boleśnie kłują w oczy i postanawiają z nich k...
  • Pisza o gestej mgle w miejscu wypadku, o tym, ze jechal "bardzo szybko" i o tym, ze kierowca "widocznie" usilowal wyprzedzic inny samochod. Tyle w kwestii "breloczka" ktory - wedlug emesnju - z rownym prawdopowobienstwem mogl byc powodem wypadku, poniewaz mogl wpasc kierowcy do oka. Tja, emsnju, Niemcy tez przeciwko tobie. www.spiegel.de/panorama/0,1518,722589,00.html
  • Mieszkam sobie w sporym mieście na południu Polski i codziennie jeżdżę do pracy. I o ile wiem że autobus MPK ma pierwszeństwo gdy rusza z przystanku, o tyle nie wiem czy takie zwykle busy jakie u nas kursuja też mają taki przywilej. takie busy wiecie, co jeżdżą z jednej podmiejskiej miejscowości do centrum w tę i nazad.
  • ciagle mialem problem z okresleniem stopnia zidiocenia naszych mistrzow od drog. Ale juz nie mam. Wiele, wiele lat temu usilnie molestowalem tate, aby do rodzinnej skody 105 S (43 KM) zamontowal spojlery z przodu i z tylu. Na pytanie po co, osmioletni synus mial odpowiedz: aby autko szybciej jezdzilo, bo synus kiedys w TV widzial szybkie auto ze spojlerami. Tata tlumaczyl malemu edkowi (imie zmienione ;)), ze to nie o spojlery chodzi, a o silnik, zawieszenie, uklad kierowniczy, hamulce. Ge...
  • Tak, wiem. Busy przewożące ludzi muszą być sprawne i najlepiej nowe (niekoniecznie z klimatyzacją), bo takie są najbezpieczniejsze. I powinno być ich tyle, żeby nie występował problem "przeludnienia". A ceny za kurs...? Eeee... No, odpowiednie i dające zysk właścicielowi. I nic to, że za takie ceny nie pojedzie nikt zarabiający marne grosze sezonowo, za to na czarno... :/ Wielokrotnie tu pisałem, że bieda (i idąca z nią w parze desperacja!) w Polsce powoduje większa niż w znacznie zamo...
  • Co sądzicie o takim pomyśle? W UK pasem dla autobusów poruszają się także taksówki (ma to zachęcić ludzi do nie jeżdżenia do centrum miast własnymi samochodami, które zajmują miejsca parkingowe, a korzystaniem z taksówek). Niektóre miasta wprowadzają także na te pasy ciężarówki. Podoba mi się ten pomysł z kilku powodów: - Ciężarówka rusza o wiele wolniej, choćby dlatego, że nawet pusta potrzebuje ok. sekundy-dwóch na spuszczenie hamulca ręcznego. Zawsze to strata dla płynności r...
  • Jezdzac, obserwuje kierowcow busow. To, co wyprawiaja ci panowie swiadczy o powaznych brakach wyobrazni kierowcy lub w wyksztalceniu. Chyba powinno sie zawezic kategorie "B". Jazda busem jednak rozni sie od jazdy samochodem osobowym. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,5409035,Wypadek_polskiego_busa_w_Niemczech__trzy_osoby_nie.html
  • Czy Nasz miłościwie nas oszukujący Edek40 znalazł wreszcie powód istnienia prawego buspasa na fragmencie Płockiej ( poza oczywistą przyczyną jaką jest przystanek i to wcale nie zaraz po skręcie z Górczewskiej tylko za skrzyżowaniem z Rabsztyńską ) czy czeka aż 18 września zostanie to wszytko zlikwidowane by móc wówczas wkleić zdjęcia że tam nic nie ma ???? Jak to jest Edziu z tym Tobą ???
  • Witam . Mam pytanie. Jak należy zachować się w sytuacji kiedy na wycieczce , mając pod opieką grupę 41 uczniów dochodzi do awarii autokaru. Na dworze temperatura -20 stopni, a firma transportowa przysyła mi 16-osobowego busa. Mam wybór - nie wsiadam, ale wtedy dzieci zamarzają ( do awarii doszło bo zamarzł samochód, w dodatku odjechał na parking i jest od nas oddalony o 3 km) albo wsiadam i popełniam przestępstwo jadąc w 41 osób 16 osobowym busikiem. Kto w tej sytuacji jest odpowiedzi...
  • Ani slowa o nadmiernej predkosci, niedostosowaniu i trzezwosci kierujacego. Pisza za to: "[i]Dwaj pasażerowie busa, którzy prawdopodobnie [b]nie zapięli pasów bezpieczeństwa[/b], wypadli z pojazdu. Doznali ciężkich obrażeń i zmarli jeszcze na miejscu wypadku.[/i]".
  • jestem kierowcą "z odzysku", po 12 - letniej przerwie w jeżdżeniu wykupiłam sobie 10 godzin jazdy no i jeżdżę...Dziś miałam bardzo stresujący przypadek. Otóż wyjeżdżałam sobie spokojnie z piaskowej drogi w prawo na asfalt (w mieście). Na asfalcie, po lewej stronie jezdni, jakieś 4 m od "mojego" stał sobie spory bus (linia była ciągła), podczas gdy ja wyjeżdżałam z piaskowej drogi, w tym samym momencie owego busa wymijała kobieta samochodem. Omal nie doszło do zderzenia. w ostatnie...
  • ww6.tvp.pl/6287,20100111953636.strona - to tu jest buspas? - cala droga moja
  • Wydawało mi się, że nie można na drodze nic głupiego więcej wymyślić i się jednak pomyliłem. Tym razem wymyślono światła "always red" (nie wiem dlaczego nazwane all red). Działa to w ten sposób, że świeci się cały czas czerwone i przed autem dopiero zielone. Sprawdzałem jak to działa i nie było dobrze. Kierowcy przyzwyczajeni do tego, że im się zaświeci zielone, nie zwalniali za bardzo. Problem się zaczynał, jak się jednak zielone nie zapalało i kilka razy doszło do dość ostrego hamowan...
  • A właściwie nawet dwóch. Miałem dziś taką nietypową dość sytuację. Jechałem sobie rowerem przez spore skrzyżowanie - krzyżujące się dwie drogi dwujezdniowe (Bukowska - Polska/Bułgarska w Poznaniu). (Jechałem nie jezdnią a drogą rowerową obok). Na skrzyżowaniu nie działały światła a do przejechania 2 jezdnie - na szczęście (albo i nie jak się okazało) ruchem kieruje policja. Oczywiście ruchem samochodów - inni użytkownicy nie istnieli. Pierwszą jezdnię przejechałem "na czerwonym" bo inte...
  • Spotkałem się wczoraj z takim mianowicie cudem - jechałem sobie DK4 (Kraków - Tarnów ok 23)z obu stron sznury aut. Za mną jakiś bus, a za nim coś co widać, że od 15km przymierza się do wyprzedzania. No i zaczął wyprzedzać w końcu, widziałem to w lusterku, ale stwierdziłem, że w kolumnie po horyzont będzie wyprzedzał pewnie tylko ktoś odpowiednio mocnym autem. I zająłem się rozważaniem czy mijane właśnie skrzyżowanie jest drogą do posesji, czy jednak zwalnia mnie z wcześniejszego...
  • Witam Na początek plan sytuacyjny. Jest to fragment placu Biegańskiego w Częstochowie. Zatoczka autobusowa po prawej jest nieużywana, ta u góry po lewej czynna. Tak jak pokazane na obrazku, przed wjazdem na plac widoczny jest pionowy znak nakazu jazdy w lewo. Informuje on, że mogę jechać w lewo z każdego z tych pasów. A tu nagle na prawym pasie pojawia się znienacka znak poziomy BUS! Przed umieszczeniem napisu BUS jeździłem tak: Sytuacja nr 1 Znając to skrzyżowanie ...
  • Prosze o odpowiedź. Ponieważ w najbliższy weekend mam "pracować" jako kierowca busa (nie w celach zarobkowych). Mam zawieźc rodzinę na wakacje. Więc dla pewności ile osób w sumie może jechać. Jak w tytule wątku posiadam tylko prawo jazdy kategorii B Dzięki za odpowiedzi
Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się