Forum Dom Ogród i rośliny domowe
ZMIEŃ
      chroniony

chroniony

(13 wyniki)
    • Co sądzą forumianki i forumianie o możliwości zakupu chronionych gatunków roślin. Nurtuje mnie to od kilkunastu lat. Nie biegam po wszystkich wystawach , targach - acz myślę, że przybywa ich w ofercie. . Ktoś chyba musiał być pierwszy w podebraniu egzemplarza chronionego ze stanowisk naturalnych...
    • kto z WAs zna się na tym ? poproszę na priv jeśli można )) chodzi o to, że mam kilka roślin na fotografii i poprosiłbym o identyfikację pozdrawiam
    • W sadzie mojego sąsiada wyrosło COŚ. Cos było białe i duże, więc sąsiad, jako wielbiciel porządku, wziął to coś i kopnął na tyle mocno, że wyleciało na ścieżkę. Tam to znalazłam i podniosłam. A że wszystko, co choćby odrobinę pachnie grzybami jest przeze mnie pożerane omalże na surowo, więc zapakowaam to COŚ w siatę, przywiozłam do domu, i zaczęłam szukac w internecie co to może być ( w końcu lepiej zakopać niejadalnego grzyba niż w miarę przydatną Piasię, nie?) Było to to: www...
    • Witam! Czy Rokitnik pospolity rosnący na prywatnej działce wśród bloków mieszkalnych w centrum miasta jest objęty ochroną gatunkową? Czy ten krzew może uniemożliwić budowę budynku z uwagi na fakt, że jest na liście roślin chronionych? Rośnie na środku działki Pozdrawiam.
    • witam, mam problem z zaplanowaniem ogrodu. mankamentem sa bowiem spore, okresowe wiatry. czy polecicie, drodzy Forumowicze, jakieś odmiany drzew chroniących przed wiatrami? łukasz
    • Mam pytanie czy to prawda ze drzewa bieli sie w grudniu? Dzis kupilam działkę i moje drzewka nie sa posmarowane wapnem. Czy moge to teraz zrobić? Pytanie moze glupie, ale jestem poczatkujaca. Z gory dziekuje
    • bardzo chcialabym kupic dzialke pracownicza na terenie warszawy w rozsadnej cenie najlepiej na terenie ogrodow dzialkowych im stazynskiego przy ulicy radzyminskiej
    • ...gdzie tak radosna trwa twórczość? www.echo.3w.pl/cgi-bin/echo/puls/puls/2004.06/0 Hmmm... zakaz fotografowania i filmowania gatunków chronionych... Czy spoglądanie przez obiektyw znacząco różni się od spoglądnięcia okiem gołym, niezbrojnym? A przecie Pan Jerzy zalecał by na owada spogladnąć okiem zbrojnym w lupę! Czy można będzie? Wyobrażam sobie, co czuje taki owad widząc me oko powiększone kilkunastokrotnie. A jeślibym w oko owo zapakował monokl? To czy będę jeszcze mógł s...
    • Po raz drugi wyrosły mi pośród iglaków smardze.Wczoraj wieczorem je zauważyłam i zaraz idę je wyzbierać.Czy też coś takiego wam rośnie?Myślę,e grzybnię mam albo z kory albo z korzeni roślin iglastych,które zasadziłam.
    • Uwaga, piasia zaczyna filozofować!!! ;-) Wiadomo, że ścisłą ochroną objęte są rośliny rzadkie i zagrożone wyginięciem - to jasne i tu nie mam pytań. Ale co z roślinami chronionymi we własnym ogródku? Kilka lat temu łamiąc przepisy przyniosłam z lasu krzaczek przylaszczki. Rozrosła się zdrowo, wysiewa się naokoło, kwitnie i cieszy serce. No i tak - powinnam zostać ukarana za wykopanie przylaszczki z lasu. Ale ja się przyczyniłam do jej rozprzestrzenienia! W dodatku młode krzaczki...
    • Zawsze podobaly mi sie obrosniete mury i chcialam, zeby tak wygladal moj dom. Niestety wielu znajomych mi to odradza straszac wilgocia, kruszeniem sie tynku... no, prawie katastrofa budowlana. Czy ktos wie jak to jest naprawde?
    • Byłam wczoraj na wycieczce w jurajskich bukowych lasach. Ludzie, co za widok! Bezlistne, szare drzewa, dołem dywan rudych, suchych liści, i ogromne polany kwitnących białych zawilców! Gdzieniegdzie ubarwioneto było kępą jasnofiołkowych przylaszczek. Poezja po prostu! Ale niektóre z tych zawilców były dziwne. Bo umówmy się że zawilec gajowy to listek pietruszkopodobny i jeden biały kwiatek z żółtym środkiem wyrastający na łodyżce ze środka tego pietruszkopodobnego liścia. A co...
    • W/g nowych przepisow celnych do Polski nie wolno przywozic zadnych roslin doniczkowych, sadzonek itp. Do tej pory z Holandii przywozilem wszystkie chabazie a teraz chyba musze sam hodowac z nasionek?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się