Gość: metal_fish IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 21:04 bardzo prosze o przepis na ciasto jogurtowe. najlepiej proste w przygotowaniu i mało kaloryczne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gocha221 Re: ciasto jogurtowe 11.02.05, 21:19 nie jest to ciasto jogurtowe ( nie bardzo wiem, o jakie dokładnie Ci chodzi) ale jest chyba mało kaloryczne i baaardzo proste. Mieszasz 3-4 serki homogenizowane(moga byc jakies light) z galaretka rozrobioną w 250 ml wody(a nie 500ml). Do tego możesz dorzucić pokrojone owoce, swieże lub z puszki. wstawiasz do lodówki, czekasz az zastygnie, na wierzch wylewasz druga galaretke(musi porządnie wystygnąć), tym razem rozpuszczoną w 500ml wody, czyli normalnie i znowu do lodówki. ja czasami robie to jeszcze na biszkoptach. Bardzo proste, nie moze nie wyjsc. dostepne są gotowe serniki na zimno w proszku(oetker itp) ale moim zdaniem maja chemiczny posmak. A ten sernik jest własnie taki jogurtowy. Odpowiedz Link Zgłoś
gocha221 Re: ciasto jogurtowe 11.02.05, 21:22 akurat w galerii pojawiło się podobne "ciasto". forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=20471214&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: ciasto jogurtowe IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.02.05, 21:20 Składniki: - 1 kubek (250gr) jogurtu naturalnego, - 1,5 kubka cukru (jako miarka służy opakowanie z jogurtu), - 1 kubek oleju, - 1 kubek mielonych orzechów włoskich, - 4 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - cukier waniliowy - 1,5 kubka mąki. Jak przyrządzić? Wymieszać wszystkie składniki, dodać piane z 4 białek. Piec około 30-40 minut. Uwagi: Można dodać posiekane orzechy (poza tymi zmielonymi) albo kawałki czekolady. Ciasto jest naprawdę bardzo dobre, a główna zaleta to nieskomplikowane wykonanie... Ja dodaję mniej cukru ( kalorie:)) jest bardzo dobre Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ciasto jogurtowe 12.02.05, 09:30 W jednym z watkow podawalam 2 przepisy na ciasto jogurtowe: klasyczne i peczone w maszynie do chleba. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: ciasto jogurtowe 12.02.05, 09:53 Kubek oleju + kubek orzechow = niekaloryczne??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: ciasto jogurtowe IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.02.05, 13:46 Przecież napisałam, że daję mniej cukru z orzechów tez mozna zrezygnować. Tak na dobrą sprawę to żadne ciasto nie jest dietetyczne, ale można przepis zmodyfikować:) Odpowiedz Link Zgłoś
lavender76 Re: ciasto jogurtowe 12.02.05, 14:02 Niegdy jeszcze nie robilam ciasta jogurtowego, wiec mam pytanko: czy ona po upieczeniu ma posmak jogurtu, o to chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ciasto jogurtowe 12.02.05, 14:21 Raczej aromat. W maszynie pieklam z jagodowego i ciasto wyszlo ciemne i pahnace jagodami. Jest bardzo miekkie, puszyste i wilgotne. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ciasto jogurtowe 12.02.05, 14:24 ...pachnace oczywsicie. Bardzo dobre ciasto wychodzi z jogurtu cytrynowego i cytrusowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: ciasto jogurtowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 20:36 ciekawe jakby wyszlo z jogurtami onkena zimowymi np. z makowo-marcepanowym albo orzechowym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: ciasto jogurtowe IP: *.303.krakow.pl 12.02.05, 14:32 Czy w Polsce są do kupienia jogurty cytrynowe? Jakoś nie mogę się na nie natknąć. Jadłam je w Niemczech-były pyszne! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: jogurt limonkowy IP: *.it-net.pl 12.02.05, 14:54 ale ona jest limonkowo- jakas tam. O stricte cytrynowy trudniej :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: jogurty cytrynowe IP: *.it-net.pl 12.02.05, 14:52 Niestety, nie ma. Tez zaluje bo bardzo lubie. Dostepny jest tylko jogurt pianka danona, ale to raczej erzatz niz jogurt. Chociaz, przznaje, w smaku jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: ciasto jogurtowe - w obrazkach 12.02.05, 22:11 Gateau au yaourt - ciasto jogurtowe - jest klasykiem wszystkich francuskich maluchow z przedszkola, setki tysiecy dzieci robia to co najmniej raz w roku. Z obrazkami: perso.wanadoo.fr/.ecole.maternelle.champigny/recettes/yaourt.htmfarine=maka sucre=cukier huile=olej oeuf=jajko 1 sachet levure=woreczek proszku do pieczenia 1 sachet sucre vanille=woreczek cukru waniliowego Kubek z bialego jogurtu sluzy za miarke. Po polsku: (kubek jogurtowy jest miarka do innych skladnikow) Do miski dac: 1 kubek bialego jogurtu, 3 kubki maki, 2 kubki cukru, 1/2 kubka oleju, 3 jajka, 1 proszek do pieczenia, 1 cukier waniliowy. Wszysko dokladnie wymieszac. Foremke wysmarowac tluszczem, i wlac ciasto. Piec w podgrzanym piekarniku (na klasyczne 200 C) przez okolo 30 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: ciasto jogurtowe - w obrazkach 21.06.05, 12:10 szczerze się przyznam, ze to ciasto 2 razy mi nie wyszło; z pieczeniem ciast jakoś sobie radzę-a tu 2 razy zakalec:(-co mogłam spierniczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ciasto jogurtowe - w obrazkach 21.06.05, 12:24 Sprobuj mojego. Opisalam bardzo dokladnie. Musi wyjsc. Jest w ktoryms z watkow. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: ciasto jogurtowe - w obrazkach 21.06.05, 12:28 poszukam Linn, bo w sumie wiem, ze ciasto jogurtowe jest smaczne, moze coś z tym przepisemnie do końca ok-sprawdzę twój Odpowiedz Link Zgłoś