Dodaj do ulubionych

Ciasto kruche za kruche

04.06.13, 19:54
Zrobiałm ciasto na kruche babeczki wg tego przepisu (prawie)
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 200 g masła, zimnego
- 2 żółtka

ale jest bardzo kruche, przy wyjmowaniu z foremki rozpadają sie.
Robiłam już raz i wyszły dobre, a teraz za bardzo kruche...
Chyba, że to ja popsułam bo niestey nie miałam cukru pudru i dałam zwykły (bardzo drobny)...
Czy da się je jeszcze "utwardzić"?
czy zrobić nowe a z tego coś innego upiec?
Obserwuj wątek
    • hazo Re: Ciasto kruche za kruche 04.06.13, 20:06
      Według mnie pozostaje tylko je pokruszyć i użyć do zrobienia spodu np. pod sernik.
      Ja babeczki zazwyczaj robię z przepisu znalezionego kiedyś na blogu Kwestia Smaku:
      • 250 g mąki
      • 150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
      • szczypta soli
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 1 jajko
      • 1 łyżka zimnego mleka
      Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na kawałki masło, sól, cukier puder i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Wlać mleko i delikatnie połączyć z ciastem. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Piec w 200 stopniach około 25-30 minut.
      Ja, tak jak radziła autorka, często zamieniam 1/3 ilości mąki tortowej na semolinę.
      Z krupczatką mialam podobną przygodę i od tej pory bardzo rzadko do czegoś jej używam.
    • doral2 Re: Ciasto kruche za kruche 04.06.13, 20:38
      "..Składniki na kruche ciasto:
      > - 2 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki.."

najlepiej to omijać krupczatkę szerokim łukiem.
      krupczatka to gwarantowany gniot. sprawdziłam to po wielokroć.
      nigdy, przenigdy więcej nie kupię tej guuufffnianej mąki :/

co do masła - pokroić w kostkę, wrzucić do mąki i rozsiekać długim nożem na drobno, dopiero potem dodawać kolejne składniki i zagniatać.

co do ratowania ciasta - to po upieczeniu raczej już nic nie da się zrobić.
      to że się rozpada, to prawdopodobnie ciasto było zbyt suche. warto dodać kilka łyżek śmietany, w ostateczności kilka łyżek zimnej wody.
      • loola_kr Re: Ciasto kruche za kruche 04.06.13, 20:56
        upiekłam pierwszą partię babeczek - 10 szt (zrobiłam z podwójnej ilości na ok. 40 szt) czyli mam jeszcze sporo surowego. Ale może nie będę kombinować, tylko jutro zrobie od nowa z cukrem pudrem i zwykłą maką... Ja wrzuciłam to wszsytko i mikser mi zagniatał, może to też miało wpływ? Nie jest suche, może nawet ciut za bardzo rozmiekłe (dałam ciut więcej masła).
        A te upieczone babeczki pyszne w smaku tylko rozpadające się wiec zostaną zjedzone szybko :)

hazo - dzięki, to jutro przetestuje ten przepis, mam nadzieję, że nie będa sie kruszyć i wyjdą ładne bo to na kwestę na bezdomne koty :)
        • bene_gesserit Re: Ciasto kruche za kruche 04.06.13, 21:31
          Do surowego ciasta dodaj trochę wody/śmietany - powinno być ok.
      • bene_gesserit Re: Ciasto kruche za kruche 04.06.13, 21:30
        Bzudra, krupczatka jest na kruche najlepsza - i z powodu niskiej zawartości glutenu, i z powodu granulacji. Po prostu trzeba mieć know-how, czyli dodać niewielką ilość płynu do ciasta (lodowata woda, śmietana), żeby - no wlasnie - nie bylo kruszące się, ale kruche.

Noi zamiast drobić nożem, łatwiej masło z suchymi składnikami zmiksować po prostu, a potem zagnieść z mokrym.
        • loola_kr Re: Ciasto kruche za kruche 04.06.13, 21:42
          a możliwe, że cukier zwykły zamiast cukru pudru miał wpływ na kruchość?
          • Gość: ana-maria Re: Ciasto kruche za kruche IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.13, 06:48
            Cukier nie ma tu wpływu, a krupczatka na kruche najlepsza i jak już podpowiedzieli, trochę kwaśnej śmietany dodać do zagniecenia.
            • loola_kr Re: Ciasto kruche za kruche 05.06.13, 10:26
              a to dobrze. Będę pamiętać o śmietanie. Dziękuję.
          • Gość: syswia Re: Ciasto kruche za kruche IP: *.dsl.comwave.net 05.06.13, 22:46
            nie, raczej to ze dodalas wiecej masla, bo to tluszcz jest odpowiedzialny za kruchosc

ja mam stary sprawdzony przepis cukierniczy na kruche: 1 porcja masla na 3 porcje maki niskoglutenowej (czyli np tortowej a nie chlebowej), do tego cukier albo nie, zoltko albo nie

plus odrobina czystej wodki az do zagniecenia okruchow w calosc (moze tez byc woda z lodu, ale wodka moim zdaniem jest lepsza)
    • Gość: x Re: Ciasto kruche za kruche IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.13, 08:37
      Moim zdanie ciast kruche jest zbyt kruche w przypadku użycia zbyt dużej ilości tłuszczu (tu masła). Możesz próbować ratować surowe ciast dodając trochę mąki i ew. śmietany (żeby nie wyszło za suche)
      Pozdrawiam
      x
    • mhr2 Re: Ciasto kruche za kruche 05.06.13, 12:19
      moje to tak:

250g maki
      125g masla
      65g cukru
      1 jajko

ale problem widze raczej w obroce tego produktu, maka musi byc polaczona z maslem w odpowiedniej temp.z dodatkiem cukru i jajka
    • Gość: Piotr Re: Ciasto kruche za kruche IP: *.rev.pro-internet.pl 11.10.13, 19:14
      Orientuje się ktoś jaką mąką można zastąpić mąkę pszenną?
      • Gość: avvg Re: Ciasto kruche za kruche IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.13, 19:26
        żytnią chociażby
        • Gość: Piotr Re: Ciasto kruche za kruche IP: *.rev.pro-internet.pl 11.10.13, 20:25
          A typ jaki? 500, 2000?
      • roseanne Re: Ciasto kruche za kruche 11.10.13, 19:30
        zastepuje mieszanka ryzowej, maniokowej i migdalow mielonych
        • Gość: helena541 Re: Ciasto kruche za kruche IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.13, 20:27
          Może być mąka -krupczatka.świetna jest do ciast kruchych.
          • Gość: Piotr Re: Ciasto kruche za kruche IP: *.rev.pro-internet.pl 13.10.13, 20:52
            Krupczatka to w dalszym ciągu pszenica:(
    • mhr2 Re: Ciasto kruche za kruche 24.10.13, 17:51
      loola_kr napisała:

> Chyba, że to ja popsułam bo niestey nie miałam cukru pudru i dałam zwykły (bard
      > zo drobny)...

, a teraz tez go nie masz?
    • vegestrefa Re: Ciasto kruche za kruche 04.11.13, 21:37
      może dodaj łyżkę śmietany? Ja dodaje śmietanę do szarlotki, i właśnie zauważyłam, że ciasto jest mniej kruche, a jednocześnie delikatne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka