dyscypliny

(18 wyników)
  • ciekawe to zagadnienie i nie do końca zdefiniowane. kolega z zakładu twierdzi, że zagadnienie przedstawione w rozprawie habilitacyjnej powinno być unikatowe. co zatem z sytuacją, gdy po pewnym czasie od rozpoczęcia prac nad projektem okaże się, że ten temat już został raz(y kilka) rozpatrzony?
  • Czy ktoś byłby taki uprzejmy i wyjaśnił mi, co to jest 'dyscyplina pokrewna' na potrzeby recenzentów habilitacyjnych. Tu na ten temat ze stosownymi cytatami.
  • Odnośnie rozstzrygniętego konkursu NCN na granty: czy tez ktoś ma podobne wrażenie jak ja, że nowy podział na tzw. panele rozmydla trochę sprawę i sprawia, że konkurują projekty trudno porównywalne? Dotychczasowy podział na dziedziny (typu literaturoznwastwo, językoznawstwo, historia itp.) był czytelniejszy i przede wszystkim dawał pewną szansę w obrębie danej dyscypliny własnie. Ciekawe co z recenzentami, czy projekty trafiają w ręce tych, którzy się rzeczywiście znają, czy tylko są w obrębi...
  • jak wspominałem piszę knigę z subdyscypliny, będącej zarówno subdyscypliną dyscypliny X oraz Y (wiem, że to dziwne, ale tak już bywa, porównaj: historia prawa - to sub. prawa czy historii?). Dorobek mam bliższy Y (z niej mam doktorat), ale zdecydowanie łatwiej i korzystniej byłoby mi zrobić hab. z dyscypliny X. Czego dotyczy pytanie: gdybym zdecydował się na dyscyplinę X - to jakie ograniczenia względem dyscypliny Y by się z tym wiązały? Mógłbym być recenzentem doktoratów/habilitacji z dys...
  • Czy ktoś mógłby mnie oświecić, czy istnieje jakiś wykaz dyscyplin i specjalności w ich obrębie, do którego można by się odnieść ustalając dyscyplinę własnej ewentualnej habilitacji? Żeby było jasne, wiem, co mnie interesuje i czym się zajmuję, ale w przypadku nakładania się dyscyplin trzeba to jakoś dookreślić. Próbowałam popatrzeć w bazie nauka-polska, co mają wpisane badacze o niehomogenicznych zainteresowaniach, ale mam wrażenie, że tam panuje kompletna samowolka w nazewnictwie. Może kt...
  • Odnosząc się do indeksu h habilitanta, recenzenci rzadko (nigdy?) nie sytuują go w kontekście. A mnie ciekawi, jak wypada bibliometrycznie habilitant na tle swych dyscyplinarnych kolegów i koleżanek na świecie. Usiłowałem znaleźć takie dane (można znaleźć przeróżności) i na razie mi się nie udało, więc postanowiłem zapytać. Czy ktoś zna dane na temat średnich wartości indeksu h w poszczególnych dyscyplinach?
  • W moich badaniach poruszam się na granicy trzech dyscyplin (powiedzmy, A,B,C). Do tej pory jednak większość moich publikacji można zakwalifikować do dyscypliny A. Badania, które obecnie prowadzę są na pograniczu dyscypliny A i B, ale praca habilitacyjna, która jak mniemam powstanie na ich podstawie będzie przedstawiona w dyscyplinie B. i tu moje pytanie: skoro do hab. liczą się dwie rzeczy - rozprawa i tzw. dorobek, to czy nie będzie przeszkadzało, że dotyczy on innej dyscypliny niż r...
  • Witam, wiem, że pytanie jest wieloaspektowe, no ale mimo wszystko proszę o opinie? Dla mnie warto= 1. nie będzie to "praca do szuflady" (czysta teoria) i może przynieść pożytek 2. będzie opłacalny dla przyszłego doktora jak dla mnie to wszystkie doktoraty "humanistyczne" są mało warte póki co, ok - można robić, ale czemu to ma służyć?
  • analizuje "Wykaz dziedziny i dyscyplin" CK: www.ck.gov.pl/nadawanie-stopni/wykaz-dziedziny-i-dyscyplin co jesli mojej dyscypliny nie ma na liscie? prace interdyscyplinarne sa zle widziane, wiec musze podciagnac sie pod ktoras z istniejacych kategorii. wazne by to zrobic szybko, by potem sie nie przyczepili, ze dorobek mam w jednej dziedzinie a ksiazke habilitacyjna w innej. wezmy takie medioznawstwo: zapewne "N a u k i h u m a n i s t y c z n e", ale, co konkretniej? 8) kulturoznawstw...
  • załóżmy że jest temat: "Obraz szkolnictwa polskiego w publicystyce lewicowej XXw." - do jakiej dyscypliny takiemu tematowi najbliżej - historii? (metodologia - analiza dokumentów, zakres czasowy) - pedagogiki? (analiza wyobrażeń o szkolnictwie) - politologii? (historii myśli środowisk politycznych)? (analiza wyobrażeń przedstawianych przez pewien nurt ideowo-polityczny) - literaturoznawstwa? (jesli uznać, że publicystyka to gatunek literacki, gdyby zamiast 'publicystyce" było "w lit...
  • pytam na potrzeby składania wniosków o granty osf.opi.org.pl/app/aawi/wynikiKonkursow.do?kryteriaWyszukiwania= N103? N109? N116? na stronie Ministerstwa jest taki wykaz, różny od tego w programie do składania wniosków: www.nauka.gov.pl/mn/index.jsp?news_cat_id=92&news_id=367&layout=2&page=text&place=Lead01 a tu jest jeszcze takie coś z CK ds stopni i tytułów: www.uz.zgora.pl/dn/pl/kadra/zalacznik_3.pdf i jest jeszcze inaczej. to jak jest w końcu? rzuciłam okiem na poprzedni...
  • Za stroną NCN: Narodowe Centrum Nauki przyjęło za podstawę procesu kwalifikacji i oceny projektów badawczych następujący podział na 25 paneli dziedzinowych (dyscyplin lub grup dyscyplin), tematycznie pokrywających cały obszar badań naukowych, w trzech głównych działach: * Nauki Humanistyczne, Społeczne i o Sztuce (6 paneli, HS1–HS6) * Nauki Ścisłe i Techniczne (10 paneli, ST1–ST10) * Nauki o Życiu (9 paneli, NZ1–NZ9) Narodowe Centrum Nauki przyjęło za po...
  • Wszystkich zainteresowanych zapraszam na blog.nowahumanistyka.pl/
  • niezwykle ciekawe postępowanie - zwłaszcza dlatego, że jednym z recenzentów jest VIP z CK: www.ck.gov.pl/index.php/postepowania-awansowe/postepowania-habilitacyjne/dziedzina-nauk-ekonomicznych/179-rogowski-waldemar-konrad Z tego postępowania wyciągnąć można 2 strategie dla habilitanta: --> bardzo ładnie przygotowana dokumentacja --> mieć świetne relacje przede wszystkim lokalnie - z tymi, którzy będą oceniać brak jakichkolwiek czasopism krajowych i zagranicznych, przedstawi...
  • Tak stypuluje słynny projekt ustawy. Koledzy, co sie wreszcie koło pięćdziesiątki dochrapali wypromowanego doktora skonstatują, że trzeba szybko jeszcze dwóch. Zdaje się, ze bedzie wesoło... pzdr horny
  • Mam problem. Niecale dwa tygodnie temu mielismy kurs w ramach ktorego recznie robilismy redukcje danych (bo innego sposobu nie ma). Wpadlam na pomysl algorytmu pozwalajacego zrobic to w sposob automatyczny. Pomyslem podzielilam sie z kolega. Kolega zaraz potem pobiegl do prowadzacego i chcial przedstawic ten pomysl. Ale nie do konca go rozumial wiec ja go przedstawilam i powiedzialam ze chce napisac program ktory bedzie to robil. Kolega stwierdzil ze zrobi to samo w excelu (co jest ...
  • sciencecareers.sciencemag.org/career_magazine/previous_issues/articles/2010_05_14/caredit.a1000049
  • Dzisiaj sobie tak rozmyslalem nad swoja kariera naukowa i nasunelo mi sie glupie pytanie ;-) Otoz ciagle sie smiejescie, ze ktos robi habilitacje 10 lat, drugi 15, inny do konca zycia robi i zrobic nie moze. Jak myslicie jak szybko da sie zrobic habilitacje? W 2-3 lata po obronie doktoratu? Pytanie czysto teoretyczne - marzy mi sie tylko doktorat ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się