dyscypliny

(5 wyników)
  • Rozpoczynam nowy watek jako kontynuacje watku o agresji, troszke sie to laczy, ale jednak osobny temat. Watek o agresji troszke "depta mi po odciskach" poniewaz dotyczy troszke dyscypliny dzieci w ogole. Jeszcze raz podreslam ze nie uwazam, ze TRZEBA bic dzieci kiedy tylko zrobia cos nie tak. Nie uwazam jednak ze nie wolno tego robic W OGOLE. Ale... lanie jest tylko jednym ze sposobow dyscypliny wobec dziecka i stad tez ten watek. Dlaczego ciagle widze wokol tylu niekonsenwentnych rodzi...
  • Witam po dłuższej przerwie :) Chciałabym Was zapytać, jak rozumiecie stawianie granic dzieciom przez ich rodziców? Pytam, ponieważ ostatnio zaczynam mieć wątpliwości, czy przypadkiem nie popełniam jakiegoś błędu. Otóż, wychowuję synka (prawie 3 lata) pozostawiając mu raczej sporą swobodę i poświęcając mu bardzo dużo czasu. Zarówno moje serce jak i wiedza, którą posiadłam i na studiach i w ramach samodzielnego dokształcania podpowiadają mi, że jest to dobra droga. Ale jestem zmęczona. Nawet...
  • Prosze - napiszcie - jak zmusić np 11-stolatka do wykonania polecenia, którego nie chce zrobić. Mówie o sytuacji codziennej - rano, 15 minut do wyjścia a dziecko NIE CHCE sie szykować. Lub ma posprzątać biurko - a tego nie robi. To są moje codzienne problemy z córką (nie nie tłukę jej 5 razy dziennie ;-), którego nie udało sie nam rozwiązać od 4 lat. Wstaje rano o 7 - do szkoły na na 9 i nie jest w stanie wyszykować sie przez godzinę. Nie uwierzycie, ale rajstopy można zakł...
  • Wybrał się Pan Jezus na mecz piłki nożnej. Grali Katolicy z Potestantami. Usiadł sobie Pan Jezus na trybunach, między kibicami obydwu drużyn i ogląda mecz z wielkim zainteresowaniem. Katolicy już po kwadransie, po pieknej akcji, zdobyli bramkę. Jezus ucieszył się, podrzucił z radości kapelusz do góry. Kibice-katolicy bili brawo; ten jest z nami! Tymczasem Protestanci wcale nieskonfudowani walczyli dzielnie, "uzyskali" rzut rożny, piękne dośrodkowanie i jest jeden do jednego! Pan ...
  • Podczas śniadania oglądałam w TVP pewien program, a w nim panie redaktorki, które zachwycone były tym, że jakieś dziecko powiedziało, że mama i tato to to samo, a różnią się tylko "cycem". Rozumiem, że chodziło o to, aby popierać partnerstwo w rodzinie, to żeby tata i mama na równi zajmowali się dzieckiem, i jego wychowaniem, i także "wymianą pieluch" (tak ogólnie mówiąc). I ja się z tym zgadzam. Ale czy to dobrze według Was, że zaciera się w świadomości dziecka różnica między m...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się