Forum eDziecko edziecko Wychowanie
ZMIEŃ
      dyscypliny

dyscypliny

(12 wyniki)
    • No wlasnie.Jak to u Was drogie Mamy i Tatusiowie z owa dyscyplina jest w domu.Dzieciaki sa zdyscyplinowane czy raczej robia co im sie podoba i maja w wielkim powazaniu co do nich mowicie.Zarowno te mniejsze jak i te strasze dzieciaki? Postanowilam zalozyc nowy watek bo przy okazji kilku pytan zdesperowanych mam rozpetaly sie dosc burzliwe dyskusje na temat dyscypliny w domu.Jedni postrzegaja dyscypline jako prawie wojskowa musztre. U mnie dzieciaki sa zdyscyplinowane.Ale nie powie...
    • dzięki za artykuł, niedługo jadę opiekować się bratanicami (1 rok a druga 3 lata) i nie wiedziałam jak mam pomóc je wychować bez krzyczenia na nie (czego nie znoszę i cała moja natura się przed tym burzy)
    • Bardzo przepraszam, ale to nie jest mądra dyscyplina. Zwłaszcza zadziwiona jestem poradą aby dać dziecku przeżywać złość w odosobnieniu. Albo karać je przez okazywanie złości. To przemoc emocjonalna dużo dotkliwsza dla dziecka niż klaps.
    • dosc niefortunnie umiescilam ten watek na forum etata i powtarzam go tutaj w nadziei, ze znajdzie sie wiecej chetnych do rozmowy. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=568&w=23541738
    • Watek szkolny nam sie rozwija wiec przeniesmy go do osobnego watku, bo jest to niestety albo stety ;))) sprawa ktora nas wszystkich dotknie w odroznieniu od bicia na przyklad ;) Nie wliczam w to przykładów ze szkoły, > gdzie brakuje tejże rózgi. Bo ci co chcą coś umieć rzadziej powodują rozróby, > natomiast na tych, których szkoła nie obchodzi, rzadko podziała uwaga w > dzienniczku czy jedynka czy też zachowanie nieodpowiednie a nawet rozmowa z > dyrektorem czy ...
    • Witajcie! Zastanawiam się jak szybko można dziecko "rozpuścić"? Moja Basia (14 m-cy) była zawsze dość zdyscyplinowana, co nie wynika tyle z jej natury, ale raczej z mojej świętej cierpliwości i konsekwentnego postepowania opiekunki. Mówiąc o dyscyplinie mam na myśli następujące fakty: -smoczek tylko do zasypania- w ciągu dnia pocieszmy sie przytulaniem, zabawą ,wypaytrywaniem kota w oknie itp.... -usypianie bez noszenia czy wożenia w wózku- nawet jeżeli 2 godziny trzeba opowiadać ...
    • Moj synek ma 14 i pol miesiaca i miewa napady zlosci,kiedy nie dostaje tego co chce albo jak czegos nie potrafi zrobic, Poza tym usypianie go w ciagu dnia to najgorsza czesc dnia strasznie placze i sie "wije" na rekach po czym po 30 minutach uspia na 2 godziny.Wiem ze powinnam byc bardziej stanowcza i np nie pozwalac mu na pewne rzeczy ( np. zabawa z buteka pelna wody , ktorą po paru chwilach wylewa na podloge) ale nie moge mu nie pozwolic kiedy slysze jak on placze. Po prosu n...
    • Mam 5 letniego synka.Chciałabym zapisać go na jakieś zajęcia (mam na myśli sport)Ale nie wiem co byłoby najlepsze. Napiszcie jeśli macie dzieci w podobnym wieku i coś uprawiają. Ja zastanawiałam się nad hokeyem... ale nie wiem czy to dobry pomysł.
    • Czy macie jakieś sprawdzone sposoby? U mojej córki zawodzą wszystkie, które znam. Nie słucha się, jest rozpuszczona (to błąd wychowawczy-wiem)są problemy w przedszkolu. Tłumaczenia na nic się zdają. Proszę Was o poradę jak nauczyć dziecko bycia karnym, jak Wy sobie radzicie z nieposłuszeństwem swoich dzieci? Pozdrawiam
    • Czy warto kupić tę książkę? Moja trzylatka przechodzi jakiś trudny okres i nie chce mnie słuchać. No i niestety zdarza mi się na nią wrzasnąć. Wiem, że to nie jest rozwiązanie. I dlatego chciałabym zapoznać się z jakimiś wskazówkami jak postępować z takim uparciuchem. Pozdrawiam Ewa
    • Przeczytałam wszystkie posty o histerii, buntach, wyganianiu, biciu. Moja dwuletnia Julia jest typowym dwulatkiem (w trakcie jednej z histerii dławiła się ciągnącą się pianą ze śliny), od urodzenia jestem z nią w domu i około 4 miesiące przed urodzeniem się się siostry zaczęły się "wycia" z byle powodu. Po porodzie cieszyła się przez 2-3 tygodnie siostrą, a teraz: *Madzia obudź się - wrzask nad główką śpiącej (mała budzi się i płacze - Julia szczęśliwa) *Madzia nie je - kiedy karmię bije ją p...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się