Forum Dom Prawo w nieruchomościach
ZMIEŃ
      dzialka

dzialka

(10 wyników)
    • Z postanowienia Sadu rodzenstwo po Matce nabywa po 1/4 czesci spadku (czworo dzieci spadkobiercy) z tym ze brat Matki otrzymuje calosc gospodarstwa rolnego tu wymieniona nazwa z ustawy. Chodzi o to ze gospodarstwa rolnego nie ma zadnych budynkow tylko ziemia rolna i dzialka budowlana.Natomiast brat Matki rowniez ma gospodarke rolna wspolwlasnosc z Moja Matka nie podzielona w innej miejscowosci oddalonej o 2 km.Ta mala gospodarka byla wylacznie wlasnoscia Mojej Matki.My dzieci choc jes...
    • Poprostu nie odpowiada mi,podjalem decyzje pochopnie.Jakie podatki,co mowi prawo?/umowe zawarlem 2 mce temu/.
    • moj szwagier koniecznie uparl sie na dzialke bez KW-jak tweirdzi wlasciciel, na te dzialke bedzie bral kredyt, wiec jak to sie ma do siebie, czy lepiej dla niego bedzie cisnac sprzedajacego, aby zalozyl KW przed sprzedaza?
    • Nie wiem czy pytam w odpowiednim miejscu, ale nie znalazlem lepszego.... Chodzi o duza dzialke, okolo 20 lat temu zostały tam poprowadzone druty wysokiego napięcia, oczywiście bez zgody właściciela. Dodatkowo jakiś czas później wodociągi tez pociągnęły ta, swoją rure(tutaj jakas zgoda chyba byla, ale nie przez wlasciciela!!! - zgode wydał wujek, a włascicielem działki był dziadek, raczej nie miał pełnomocnictwa) przez co działka jest prawie bezużyteczna (chcielibyscie sie budować w sąsi...
    • sprawa wyglada tak: dziadkowie wybudowali dom , dzialka miala byc pod blizniak ale postawili dom a w miejscu gdzie mialby byc drugi dom sa okna (ktore dziadkowie wstawili). dzialka jest podzielona miedzy dwoje dzieci. dom ktory stoi jest przepisany na jedno dziecko. a drugie chce sie budowac na swojej czesci dzialki. odleglosc powinna wynosic 4m, ale uslyszalam wczoraj od siostry ktora chce sie budowac ze poniewaz dzialka jest nietypowa wystarczy 1 metr. jaka jest prawda?
    • Posiadam 0.5 hektara dzialki rolnej w bardzo ciekawej okolicy. Chcialbym kupic sasiadujaca z moja dzialka dzialke rolna sasiada, ktora ma 1 hektar. Obydwie dzialki sa jakby zapomniane przez swoich wlascicieli, kilka - kilkanascie lat nikt ich nie obrabial. V i VI grupa. Chcialbym polaczyc te 1,5 hektara a nastepnie podzilic na kilka mniejszych dzialek i odrolnic. 150 metrow od dzialki stoja domki, jest droga (troche zarosnieta). Prosze o pomoc, czy taki system ma sens, kupic, podzilic i sp...
    • Witam, Przegladalem wczesniejsze maile, ale chcialbym jeszcze raz o udzielenie info bo zamierzam zakupic dzialke i troche juz sie zakrecilem z papierami. Chodzi o to ze wlasciciel stwierdza ze dzialka jest budowlana. Niestety na obszar tej wsi nie ma Planu Zagospodarowania Przestrzennego. To czy w tym przypadku powinien wlasciciel przedstawic mi WZ czyli warunki zabudowy - no i tam bedzie np. okreslone ze teren przeznaczony na budownictwo jednorodzinne itp. Ale przeciez chyba n...
    • Prosze o podanie najsensowniejszej mozliwosci przekazania majatku rodzicow, na ktory skladaja sie: - mieszkanie spoldzielcze wlasnosciowe (bez ksiegi wieczystej), - dzialka rekreacyjna, - garaz. Rodzice maja sporzadzony notarialnie testament, w ktorym jako spadkobierca wskazany jestem ja - syn jedynak. Czy w przypadku dziedziczenia moge zrzec sie jednego z elementow dziedziczonego majatku, a mianowicie - mieszkania, na rzecz mojej doroslej corki? Chodzi o mozliwosc skorzystania ...
    • po 27.09 mniej o połowe jesli dzialka w rejestrze gruntow jest jako rolna ale poprzedni wlasciciel wystapil do urzedu gminy, a gmina wyslala wnioski do starostwa powiatowego, urzedu wojewodzkiego a oni odpoiwedzieli ze pozytywnie rozpatruja projekt decyzji na budowe domu jednorodzinnego? co mi pozostaje zrobic przed podpisaniem aktu i czy bedzie tam juz zapis ze jest to dzialak budowlana i do tego bede miala nizsza oplate??
    • Mówią, że 50 metrów. A jak jest 45 to co? Nie da się z tego zrobić przemysłowej. Dodam, że okolica (sąsiaednie działki sa przemysłowe). pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się