Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      elewacja

elewacja

(37 wyników)
    • Czy wystrój elewacji zewnętrznej w postaci doboru koloru, formy wizualizacyjnej winien być okreslony uchwałą czy nie ? Czy jest to czynność zwykłego zarządu czy przekracza zwykły zarząd ? Czy kompetencje zarzadu są wystarczające żeby ustanowić własną wizualizację wyglądu budynku wspólnoty wg własnego " widzimisie " tj. pomalowania go w abstrakcyjne kolory przypominające wygląd "clowna".
    • sprawa jest taka: Facet kupił w nowym budynku wielorodzinnym lokal usługowy, przeznaczony na sklep. Urządził tam restauracje, dokonuje jakiejś tam adaptacji, dosłownie jakiejś tam, bo co konkretnie zrobił to nie wiemy. Po uruchomieniu kuchni okazało się, że smród na klatce i na podwórzu wewnętrznym jest nie do wytrzymania, poza tym jego przewód wentylacyjny jest połączony z lokalem dwie kondygnacje wyżej(czy tez na odwrót). Zresztą kominy i przewody wentylacyjne we wspólnocie to ...
    • Czy elewacja przynalezna do mieszkania stanowiacego wlasnosc wyodrebniona jest wlasnoscia tegoz wlasciciela mieszkania ?
    • Nasza wspólnota stoi przed wyborem wykonawcy dla remontu elewacji. Czy możecie polecić jakąś solidną i rozsądną cenowo firmę? Będę wdzięczny za pomoc. Sebastian
    • przywrócenie stanu pierwotnego potrzebny jest kosztowny projekt jak nas przekonuje nasz zarządca GGKO sp. z o.o. ?
    • Czy to nie będzie jakieś podglądanie mieszkańców !Czy jest to zgodne z przepisami ! Mieszkamy w ruchliwym punkcje miasta. Często dochodzi do dewastacji czy to drzwi czy okien naszego bloku.Nie możemy sobie radzić z tym problemem.Zarządzamy sami cała nieruchomością tzn.we dwóch wybranych z pośród wszystkich właścicieli.Może lepiej wynająść firmę ochroniarską!. Proszę o radę.
    • Mam pytanie jak wyegzekwować nowy dach. Mieszkamy w poniemieckiej kamieniecy na 11 mieszkań jest 6 rodzin wspólnoty. Nasze mieszkanie mieści się na tzw. półstryszu czyli nasze mieszkanie osadzone jest już na dachówkach, których gdzieniegdzie brakuje, na stryszku gdy jest ulewa mamy zacieki.Mieszkańcy wspólnoty podpisali uchwałe o nowej elewacji o dachu nie chcą słyszeć gdyż ten problem im nie cieknie na głowę. Nie rozumieją,że nowa elewacja będzie niszczeć i że zawsze remonty rozp...
    • Proszę pomóżcie. Remont termomodernizacyjny na ukończeniu, jeden z lokatorów sprzeciwia się wykończeniu powierzchni pionowych balkonu zgodnie z projektem architektonicznym, ponieważ wyłożył je bordowym klinkierem, całkowicie nie pasującym do całości. Jak go skłonić do zmiany zdania.
    • Witam. Wspólnota mieszkaniowa w budynku, w którym prowadzę firmę uchwaliła ostatnio opłatę za moją reklamę świetlną na elewacji budynku oraz zwiększenie zaliczki eksploatacyjnej - do tej pory płaciłam tak, jak inni lokatorzy, a za reklamę wcale. Czy jest to zasadne? Czy i na jakiej podstawie mogę zaskarżyć tą uchwałę? Proszę o szybką odpowiedź ponieważ mam max. 6 tygodni na jej zaskarżenie. Dziękuję!
    • Jestem właścicielem mieszkania,którym specjalnie nie interesowałem się.Okazuje się,że Zarząd chce docieplić budynek i zrobić elewację ale tylko na trzech ścianach bloku.Moje mieszkanie znaduje się akurat na tej ścianie na której nie będą nic robić ( w całym pionie jest osiem takich mieszkań ). Głosy do zatwierdzenia tej uchwały zbierane były w drodze indywidualnych podpisów.A na dokładkę podnieśli stawkę na fundusz remontowy. Czy tak można? Niczego nie podpisywałem i nie zgadzam...
    • Tako rzecz Sąd Najwyższy. Patrz www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_021005/prawo/prawo_a_9.html
    • Witam. W mojej wspólnocie (10 lokali) maja się rozpocząć prace polegające na ociepleniu kamienicy- zabytek 500 m2. Mamy już wszystkie wymagane pozwolenia (wydział architektury, konserwator zabytków). Mam pytanie czy można zmienić to, co jest w projekcie np. parapety blaszane mieszkańcy chcą parapety ceramiczne to samo tyczy się koloru elewacji mamy ustalony jasny beż mieszkańcy chcą inny, dwóch lokatorów cześć swojej elewacji chce ocieplić grubszym styropianem 12 cm (niby ich ...
    • Interesujący artykuł na ten temat ukazał się w Gazecie: miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34889,5793136,Nie_daj_sie_zaslonic_reklamie.html Polecam również związany z tą sprawą wątek na forum Warszawa - Opinie i komentarze: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=752&w=85756152&a=85756152 Zgadzam się z opinią miażdżącej WIĘKSZOŚCI autorów tamtego wątku, że właściciel mieszkania ma prawo walczyć z zasłaniającymi mu okno płachtami reklamowymi, nie tylko na drodze sądowej, ale i fizycznie: może...
    • Witam, Orientujecie sie czy zarzadca wspolnoty mieszkaniowej ma prawo dyktowac mi co ja moge robic na swoim balkonie/logii (jest to balkon calkowicie schowany w bryle bloku). Uscislajac jest to WNEKA. Chodzi mi o to czy jest to czesc elewacji czy jest to czesc mojego lokalu wlasnosciowego. Czy zarzadca moze mi nakazac zmienic kolor elewacji, barierki, lub wymuszac na mnie ocieplenie tego balkonu, co spowoduje zmniejszenie powierzchni uzytkowej wneki balkonowej prawie o polowe? ...
    • Witam! Budynek w którym mieszkam wymaga remontu elewacji i dachu, jest to duży budynek (ok. 70 mieszkań po 70 - 80 m2) parter stanowią lokale użytkowe, sklepy itp. Niedawno otrzymaliśmy pismo od administratora że musimy wykonać remont generalny dachu oraz elewacji budynku, a to olbrzymi koszt i nie możemy tego wykonać z własnych środków (wspólnoty). Budynek znajduje się w centrum miasta i rzeczywiście "zaczyna straszyć". Czy może ktoś wie, czy taki remont może dofinansować miasto ...
    • Witam, Jestem członkiem niewielkiej spółdzielni mieszkaniowej. Chciałbym prosić o informację jak wyglądają średnie koszty w tego typu spóldzielniach / wspólnotach. Budynki mają już kilkanaście lat - fundusz remontowy to 1,7 zł - to zdaje się nie jest dużo. Ale czy opłata eksploatacyjna 1,8 pln/m2 nie jest za wysoka ?
    • wspólnoty mogą wynajmować powierzchnię budynku pod np reklamy. W budynku mojej wspólnoty mieszczą się 2 lokale użytkowe wydzierżawione w okresie, kiedy jeszcze miasto zarządzało budynkiem i. Obecnie najemcy lokali wymalowali elewację wokół okien wystawowych na różne kolory, na których umieścili szyldy reklamowe swoich punktów. Pytanie moje dotyczy zasadności obciążenia najemców lokali użytkowych za bezprawne zajęcie elewacji (z tego co dotychczas ustaliłem to nie mają żadnego zezwoleni...
    • Moja Wspólnota działa bez statutu już 6 lat. Czy jest to zgodne z prawem i na jakich podstawach prawnych dotychczasowo funkcjonuje. Jak w takim razie ustalić co jest częścią wspólną zasobów Wspólnoty a co nie jest, czy do ustalenia tego potrzebna jest uchwała która to rozstrzygnie. Kto i w jakich proporcjach partycypuje w kosztach np. remontów częsci elewacji budynku skoro nie wiadomo czy ta część jest wspólna. Pozdrawiam i przepraszam że tak chaotycznie.
    • Witam. Jestem właścicielem mieszkania na 4 piętrze-blok czteropiętrowy i na dachu znajdują się całkiem spore anteny satelitarne. Umieszczone są one bezpośrednio nad moim mieszkaniem. Nikt nie pytał mnie czy innych lokatorów w mojej klatce o możliwość umieszczenia tych anten w tym miejscu. Czy firma umieszczająca te anteny ma prawo bez pozwolenia mieszkańców umieścić je gdzie im się podoba?Czy ja jako właściciel mieszkania nad którym te anteny się znajdują mogę starać się o ich usunięcie...
    • Administruję małą wspólnotą. Mamy klientów na reklamę na elewacji. Za dochód z reklamy musimy zapłacić podatek doch., ale co z VAT? Czy musimy odprowadzać 22% VAT od ceny netto? Czy zatem musimy wystawiać FV? Kto mądry niech odpowie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się