emerytalny

(6 wyników)
  • Pani Fedak chce ekspresowo zrobić następujące rzeczy: 1. Dać wszystkim możliwość wypisania się z OFE i przeniesienia środków do ZUS-u 2. Obniżyć wysokość składki do OFE (dla tych którzy tam pozostaną) z 7,3% do 3% składki emerytalnej, przy jednoczesnym zwiększeniu możliwości zaangażowania OFE w akcje do 90% (teraz jest 40%) 3. Umożliwić jednorazową wypłatę środków zgromadzonych w OFE (po osiągnięciu wieku emerytalnego) - ale tylko dla tych osób, które w I filarze czyli ZUS-ie zgr...
  • Chodzi mi o Art. 10 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych: Art. 10. Osoby objęte obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi oraz osoby, o których mowa w art. 7 pkt 3, mogą po ustaniu tych ubezpieczeń kontynuować je dobrowolnie, jednakże wówczas, gdy okres tego ubezpieczenia przekracza 10 lat, nie obowiązuje gwarancja wypłaty minimalnego świadczenia, w wypadku gdy stan własnego konta ubezpieczonego nie będzie go zapewniał. Jak zachować się, gdy zbliżam się do 10 lat opłacani...
  • Na dzień dzisiejszy z tego co wiem gdy jako osobę uposażoną wskazałem żonę, to gdy padnę: 50% moich środków przelewają jako wirtualne na jej OFE a kolejne 50% dostaje gotówką pomniejszoną o 19% podatku czyli tak naprawdę 40,5% zabezpiecza rodzine (i odwrotnie gdy ona wskazała mnie). Jak wygląda sprawa dziedziczenia gdy: 1)jako osobę uposażoną wskażę w 100% małoletnie dziecko i powiedzmy zejdę z tego świata przed uzyskaniem przez nie pełnoletności ? 2) jako osobę uposażoną wskażę w 100% m...
  • To forum skupia paru rozsądnych ludzi i dlatego chciałbym rozpocząć fachową dyskusję na temat systemów emerytalnych. Jak wiadomo, system repartycyjny (umowy pokoleniowej) wszędzie bankrutuje i trzeba samemu troszczyć się o emeryturę. Pytanie tylko jak?
  • Czy Polacy myślą o ubezpieczaniu swojego życia? Jedynie 14% z nas posiada indywidualne ubezpieczenie na życie. Zakup polisy ubezpieczeniowej to ważna decyzja, która może uwolnić nas od lęku o przyszłość swoją lub bliskich w razie nieszczęśliwego wypadku, choroby czy śmierci. Jest to istotna informacja w świetle tego, że rocznie w Polsce notuje się 140 tys. zachorowań na nowotwory złośliwe, a ponad 100 tys. osób przechodzi zawał serca (z czego 60% umiera). Przezorny zawsze ubezpiecz...
  • GP z 16 maja 2007r. www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=1964.2.0.39.15.1.0.1.htm
Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się