Forum Kultura Książki SF & Fantasy
ZMIEŃ
      fantastyka

fantastyka

(64 wyniki)
    • Znalazłam ciekawą stronkę na które z czasem pojawiać się będą nowości związane z sf i fantastyką. Jestem ciekawa zapowiedzi o której mowa na tej stronie. Jeśli macie chwilę zajrzyjcie tam od czasu do czasu.
    • W imieniu organizatorów serdecznie zapraszam na jubileuszowy Polcon 2005, który odbędzie się w dniach 25-28 sierpnia 2005. Szczegóły: www.polcon.webd.pl Oto najnowsze informacje: news 14.06.2005 Podczas konwentu będzie okazja na spotkanie i porozmawianie z twórcą niezapomnianego świata Szereru Feliksem W. Kresem oraz Lechem Jęczmykiem autorem kontrowersyjnych felietonów "Nowe Średniowiecze". Dla miłośników LARPów i gier fabularnych także przygotowujemy niezłą porcję atra...
    • Fantastyka z Jezusem forum.edu.pl/index.php?topic=174.0
    • Witam, Do poniedziałku musze zaproponować temat na maturę z języka polskiego. Chce mówić o fantastyce, ale kompletnie nie mam pomysłu na temat maturalny z tego zakresu. Konsultowałem z nauczycielem "Walka dobra i zła w wybranych..." i "Motyw bohatera w fantastyce polskiej i zagranicznej", ale ponoć to nie to. Macie moze jakieś pomysły?
    • To nie jest niestety jedyny taki cyrk z tą nagrodą, wystarczy sobie przypomnieć przypadek pana Sapkowskiego, któremu konsekwentnie odmawiano NIKE właśnie za doskonały cykl wiedźmiński, i najwyraźniej teraz dla świętego spokoju nominowano za gorsze "Narrenturm", chyba tylko po to żeby się facet odczepił, bo nie widzę innego uzasadnienia umieszczenia książki w dwudziestce. Po za tym teoretycznie do nagrody mają kandydować najlepsze książki z KAŻDEGO gatunku, więc dlaczego no...
    • Poleccie cos z polskiej fantastyki, co jest dostepne po angielsku, chcialam zrobic prezent znajomym w Stanach. Czy jest gdzies dostepne angielskie wydanie Sapkowskiego? Pozdrawiam Monika
    • Często spotykam się z ty, że ludzie nazywają fantasy (red. gatunek książek) -fantastyką. Nieświadomi jaki poważny błąd popełniają, mówią tak często, zmylając swoich słuchaczy. Otóż drodzy czytelnicy (Wszechmocna Rado), istnieje bardzo znacząca różnica pomiędzy tymi dwoma słowami. Fantastyka jest to rodzaj książek-często z wątkiem science-fiction-w których akcja rozgrywa się w przyszłości lub "troszkę" innej rzeczywistości. Pisarzem który pisze książki fantastyczne jest np. Andre Nort...
    • Wlasnie wszedlem sobie na www.empik.com.pl aby poszukac ksiazek fantasy. No i wybralem kategorie: Literatura piekna - fantastyka - fantasy Literatura piekna?
    • A z prozy?Dośc niepokojący Orbitowski,którego styl co prawda jest dla mnie na dłuższą metę nie do zniesienia (ciągłe porównania tzw."jaki")ale ten tekst jest ciekawy.Ale żeby zaraz "inkarnacja Barkera na Polskę"?Opow.Kosika to wołanie o państwo o ludzkiej twarzy jesli chodzi o procedury skarbowo- zusowskie.Autor jednak przesadził z eskalacją liczby ofiar.Resnick trochę przewrotny,ale mało odkrywczy w wymowie.Diwow...niby to jest to co lubię:Sf bliskiego zasięgu,stacja orbitalna,kon...
    • hej czy ktos kupuje takie antyki jak "Fantastyka" 1/1982 - 84/1989? Gdzie mozna taki zbior sprzedac? z gory dzieki za wskazowki albi
    • Witajcie mam prosbe i zwracam sie do Was o pomoc. Jest zagadka, ja potrzebuje odpowiedzi. Rzucam wam na tapete temat, poniewaz osoba ktora ja zadala duzo czyta fantastyki i jest mozliwe ze to cos z tej dziedziny. Moze ktos z was gdzies natknal sie na odpowiedz. Dzieki. Oto ona: "Pojawiam się raz w minucie, dwa w kazdej chwili, ale ani razu przez 100 tysiecy lat. Kim lub czym jestem?"
    • Czy ktoś moglby mi cos polecic z polskiej fantasy(przede wszystkim ale nie tylko) bo wstyd sie przyznać, znam na razie jedynie Sapka. podobno Kres jest niezly może Ziemiański?
    • Bardzo prosze o polecenie mi dobrych ksiazek z SF. Chcialbym zrobic prezent znajomym w Stanach i zawiezc im cos po polsku, niekoniecznie polskiego autora. Bardzo lubia ksiazki SF, dlatego chcialbym cos dla nich wybrac. Pozdrawiam. Darek
    • Wkurza mnie że moje ulubione pismo tak obniżyło loty:( Kiedyś mieli drukowali również sporo opowiadań polskich autorów , teraz widze u nich fascynacje nie końecznie lepszymi utorami z zachodu. Praktycznie porzucili typowe fantazy. Tytuł który istnieje już tyle lat przegrywa z dośc młodym wydawnictwem SF. Czytając listy czytelników widze że nie jestem jedyną osobą która tak myśli. A co Wy o tym sądzicie?
    • Zapraszam do nowej księgrani wysyłkowej www.fantastyka.now.pl , specjalizującej się w fantastye, komiksach i grach. W ogercie książki z gatunków science fiction, fantasy i horror, gry RPG, karcianki, figurkowe. W ofercie na dziś ok 2000 pozycji. www.fantastyka.now.pl
    • Nie policzę już, ile razy się zżymałem na recenzje książek w "NF". Chodzi mi oczywiście o opinie szanownego redaktorstwa na temat książek fantasy. Ta zbieranina róznego rodzaju przyrządów (anihilator, deflorator etc.) zupełnie nie czuje klimatu tego typu książek. A w ostatnim numerze pojawiłą się druzgocąca recenzja książki D. Gemmella pt. "Legenda Kroczącej Śmierci"... Najpierw krytyk stwierdza, że tytuł odpowiada tego rodzaju conanopodobnej literaturze, a poetm dziwi się, że nie...
    • Od sierpniowego numeru nowym rednaczem w Nowej Fantastyce będzie Arkadiusz Nakoniecznik,znany tłumacz.Jak myślicie,czy to coś zmieni?Dotychczasowy naczelny (M.Parowski)dalej będzie kierował działem polskim,więc na diametralną poprawę poziomu w tym dziale chyba nie ma co liczyć?
    • www.fantastyka.plNareszcie...
    • obie powieści drukowane w odcinkach (na wkładce) w Fantastyce, chyba w latach osiemdziesiątych. pierwsza - znak szczególny: przedmioty robiły się takie jak byc powinny w miare uzywania. tj. np. siekiera świeżo wytworzona była dramatycznie zła, w trakcie używania nabierała własciwości siekiery nowej, perfekcyjnie wykonanej. druga - pod kopuła Notre Dame żyją jacyś zmutowani ludkowie a może ktoś ma dostęp do starych roczników Fantastyki i może podać tytuły drukowanych wtedy powieści? Please....
    • Chodzi mi o autorów typu Jacek Dukaj, Ewa Brzezińska itp. Możecie podać mi więcej nazwisk autorów wydanych w ostatnich laach polskich książek SF i fantasy i któreś z nich polecić? Oprócz Sapkowskiego, Tolkiena, Pratchetta i Ursuli Le Giun nie czytałam fantastyki. Chciałabym ugryźć trochę polskiej...Od czego warto zacząć?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się