Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      fantastyka

fantastyka

(46 wyników)
    • Z przyjemnością przeczytałam Sagę o Wiedźminie. Sapkowskiego i się zastanawiam co jeszcze warto z fantastyki.... A jak można by było posłuchać, w formie audiobooka no to by było super. Czy fantastyka to zapomniany gatunek?
    • Wychodzi juz szosty tom. Ja nie przepadam za antologiami, ale "Kroki" zawsze kupuję z jednej prostej przyczyny. Nie ma tu miejsca na tekst, ktory nie jest doskonały. W gruncie rzeczy nie znam wiekszosci nazwisk, ktore beda w nowej edcyji, ale chyba wezmę w ciemno. solarisnet.pl/oferta/kroki_w_nieznane_2010_tom_6/ Co sądzicie na ten temat?
    • Od dłuższego czasu trudno mi znależć coś naprawdę ciekawego w tym gatunku. Tasiemcowe historie w stu tomach o biednym głupku który okazuje się być nosicielem nadludzkich mocy, który się z nimi zmaga, lecz pewnie w końcu zwycięży (miejmy nadzieję przed śmiercią autora) mnie nie bawią. Dlatego postanowiłem rozpocząć wątek dotyczący starych dobrych książek sf, fantasy, które nigdy nie znalazły się na świeczniku (jak choćby uwielbiany przeze mnie Tolkien w tłumaczeniu Marii Skibniew...
    • Witam, mam prośbę. Syn mojej znajomej wybrał sobie temat prezentacji maturalnej z j. polskiego "Miłość w literaturze fantastycznej". Jako, że czytuję takową zostałam poproszona o radę i muszę powiedzieć, że trudno mi coś wymyślić. Wyszukiwarka na tym forum pokazała mi wątek ogólny o miłości z którego mogę wziąć Lema "Powrót z gwiazd". Sam syn znajomej na razie dysponuje wątkiem w Harrym Potterze. Doradźcie coś więcej proszę.
    • Nie czytam literatury fantastycznej, ale zamierzam posmakować wszystkiego. Proszę o wskazówki na temat tytułów, jednak proszę żeby treść była znośna, a nie stado elfów, magów i czarodziei. Pozdrawiam.
    • Co trzeba i wypada ;) przeczytać z fantastyki? Nie mam zielonego pojęcia o tym gatunku :( Znam tylko Herberta F. i Zajdela :/
    • Przepraszam ze tak mnoze watki, na zakupy mi sie zebralo :) Z polska literatura fantastyczna stracilam stycznosc juz dawno, w okolicach Sapkowskiego. A podobno dobre rzeczy od tamtych zamierzchlych czasow sie pojawily....podpowiecie cos? ja sama na odleglosc bez zagladania do srodka nie umiem wybrac :)
    • Orliński jest najwybitniejszym polskim krytykiem! Tak uważam.
    • Poszukuje ciekawej i dobrej książki fantastycznej, najlepiej dla dzieci/młodzieży, choć niekoniecznie. Chodzi mi jednak o to by nie była całkiem fantastyczna typu - magowie, gobliny itp., ale żeby zawierała elementy fantastyczne. Co polecicie?
    • Wątek o "Realizmie magicznym" jasno uświadamia,że nie każdy lubi identyczną "fantastykę " w literaturze.Ja nie przepadam za tym czymś zwanym "realizmem magicznym", za to uwielbiam 'fantastykę paranoidalną" czyli : "Po tamtaj stronie " Kubina ,Ewersa ,Meyrinka,Schwoba.Po prostu lubię mieć poczucie ,że istnieję w jakiejś nieokreślonej ,ciężkiej malignie i szukam wyjścia z koszmaru .A Wy?
    • Chce być sławna po pokazaniu warg sromowych- to prymitywna i nie wykształcona dziewucha wiejska.
    • Nie znam sie na fantastyce, szczegolnie polskich autorow. Bardzo prosze o porade, bo chcialabym podarowac ksiazke pod choinke wlasnie polskiego autora! bardzo dziekuje Monia
    • Od dawna obiecuję sobie zabrać się za Wolskiego, Ziemkiewicza lub Pilipiuka, ale... szczerze mówiąc trochę się obawiam, bo nic żadnego z tych autorów wcześniej nie czytałam (przynajmniej w formie powieści). Czy moglisyście polecić coś naprawdę dobrego z polskiej sf czy fantastyki, co warto przeczytać i co zostaje w głowie?
    • Chcialabym kupic mezowi pare pozycji z fantastyki. Bardzo to lubi, czyta wszystko co mu sie uda dostac. Co moglibyscie polecic, cos naprawde ciekawego i wartego przeczytania. Bardzo prosze o rade. Pozdrawiam. Dorota
    • To jest właśnie to przy czym się najlepiej odpoczywa. Cykl "Świat Dysku" Terrego Pratchetta - w Polsce wyszło chyba dotychczas 13 tomów, Pratchett z tego co wiem pisze obecnie 23. Trylogia w pięciu częściach "Autostopem przez galaktykę" Adamsa - pamiętacie odpowieć na Najważniejsze Pytanie: Czym jest życie, wszechświat i cała reszta? I jeszcze "Dzienniki gwiazdowe", "Kongres futurologiczny" i "Cyberiada" Lema. Znacie jeszcze jakiś autorów piszących fantastykę humorystyczną, prześmiew...
    • Moj 14 letni syn zaczytuje sie Pratchettem. Czy moglibyście doradzić mi coś w podobnym kliamcie?
    • Co wam będę gadać po próżnicy, podoba mi się. Wbrew wszystkim krytykom, wciągnęło mnie. Nie to, żeby odrazu się zabijać w zachwycie ale w swoich poszukiwaniach w szeroko pojętej fantastyce stawiam ten cykl zaraz po Wiedżminie. Są tam momenty wnerwiające, czasem niedorzeczne ale intryga niezgorsza, trudno sie oderwać jak sie już człowiek przełamie :) I wiedza Pilipiuka o średniowiecznej Europie! Pozazdrościć. Na ten moment pożarłam trzy pierwsze tomy.
    • Co polecacie do przeczytania aby wyrobić sobie opinię o gatunku
    • w stylu "Mgieł Avalonu" M.Z.Bradley lub powieści E.Haydon. Czy możecie mi coś polecić ?
    • Pytam się tutaj, bo na rzeczonym forum wszyscy śpią.Dzięki za pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się