Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      filmy

filmy

(284 wyniki)
    • Zauważyłam, że w miarę upływu czasu coraz trudniej ogląda mi się filmy. Nie jestem w stanie w pełni się zainteresować, wysiedzieć, porównuję odczucia związane z czytaniem z odczuciami związanymi z oglądaniem filmów, i zawsze wychodzi mi na niekorzyść tych drugich. Od wieków nie byłam w kinie. Z własnej inicjatywy nie obejrzę nic. Wy też tak macie?
    • Byłem wielkim fanem filmu Wajdy. Ale po lekturze książki (wstyd, że dopiero teraz) straciłem wiele entuzjazmu dla filmu. Pomijam oczywiste uproszczenia fabuły, eliminację wielu wątków bo to są konieczne wymogi scenariusza filmowego. Nie podoba mi się natomiast kilka innych rzeczy. Wajda z głównych bohaterów zrobił takich trzech łódzkich muszkieterów, gdzie niby jeden za wszystkich i wszyscy za jednego a na końcu to Polak okazuje się świnią. Filmowy Borowiecki jest cwaniakiem,...
    • Chyba każdy już słyszał o tym, że niebawem w kinach ukaże się "". Pierwszy raz, gdy zapoznałem się z książką (słuchałem sobie ) pomyślałem, że niemalże niemożliwe będzie stworzenie filmu opartego na tej "dresiarskiej powieści". ... szczerze, to nadal mi się tak wydaje. Przecież praktycznie w całej książce Silny rozmawia z samym sobą - nie wiem jak reżyser sobie z tym poradził, ale ze wstępnych recenzji wydawać by się mogło, że faktycznie nieźle mu to poszło, bo wiele osób już chwali prod...
    • Skończyłem ostatnio czytać powieść amerykańskiego pisarza Morta Castle Obcy... Wiem, że w Polsce wiekszośc zna tylko Kinga i Mastertona czyli akurat tych, co do których nie mam specjalnego sentymentu. Wracając do Castle, powieść bardzo ciekawa, ale... właściwie niestraszna. Po przeczytaniu naszła mnie myśl, że mimo że naprawdę lubię czytać horrory, to jednak naprawde rzadko zdarza mi się "bać" podczas takiej lektury, a przeciez to chyba powinno być dominujace uczucie. Może w...
    • Co jakiś czas w notkach umieszczonych na okładkach polskich wydań zagranicznych bestselerów, obok informacji w ilu krajach powieść najlepiej się sprzedawał i na ile języków został przetłumaczony, natrafiam na informację, że na podstawie książki zostanie nakręcony film. Potem Mija kilka lat i zastanawiam się, gdzie są te wszystkie filmy? O ile dobrze kojarzę miała być np ekranizacja Folleta, przygód Locke'a Lamory czy paru innych znanych pozycji fantasy a ja nic o nich dalej nie słyszał...
    • Na ogół to filmy nie dorastają książkom do… no powiedzmy… kodu kreskowego na odwrocie. Wyjątkiem od tej reguły jest moim zdaniem Forest Gump. Czy ktos zna inne przykłady?
    • Ostatnio czytalam i ogladalam Ojca Chrzestnego. Ksiazka wspaniala, film wspanialy, co rzadko sie zdarza. Przynajmniej mi sie zdarzylo pierwszy raz. Ogladajac Imie rozy wcale nie potrafilam rozpaczac nad plonoca biblioteka, natomiast w ksiazce strasznie to przezywalam. No ale przykladow jest mnostwo, to tylko dwa....
    • Nadarzyla sie okazja, by pojechac do Bostonu. Czy kojarzycie jakies powiesci i filmy, ktorych akcja rozgrywalaby sie w tym miescie?
    • Tak wiem, to forum poświęcone jest książkom, ale się już przekonałam, że książkofile często też i filmy oglądają, może więc komuś się skojarzy? Zadałam pytanie na forum kino: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15&w=34979869&v=2&s=0 i rozwiązania zagadki nie było... Może więc czytelnicy skojarzą tytuł? Tu powtórzenie krótkiego opisu: Może ktoś z Was pamięta o jaki to film chodzi? Oglądałam w naszej polskiej telewizji, z kilkanaście lat temu. Nie był polski, coś z zachodu. Pewien...
    • No właśnie, oglądacie? Czy wolicie czas przenzcayć na książki? Uważacie, ze filmy, to "gorszy" rodzaj rozrywki niż książki? pozdrawiam
    • Nie znalazlam zadnych informacji w biblionetce, wiec zagladam tutaj :) Warto kupic "Fride" (te, ktora pojawila sie ostatnio w ktorejs z "kobiecych" serii)? Czy ksiazka powstala na podstawie filmu, czy to jednak ksiazka byla podstawa, a moze taki sam maja tylko tytul? :)
    • Tzn.przeniesiona została na ekran
    • Jakie wrażenie ? Czy film przeszkadza w "normalnym" czytaniu ? Gdy czytałem "Ptaki" Vesaasa miałem przed oczami Mateusza ( genialny w tej roli F.Pieczka ) i wcale mi to nie przeszkadzało . Ale już w przypadku "Potopu" - film lepszy od książki i rzuciłem to pismidło po trzydziestu stronach . Wolę Daniela O.
    • Książka - malowanie obrazów słowem. Film - malowanie obrazem i słowem. Adresat w obu przykładach: zmysł, wyobraźnia, odczuwanie. Czy macie swoje ulubione filmy (niekoniecznie ekranizacje literatury)? Albo swoich ulubionych reżyserów, aktorów, aktorki? Osobiście chętnie oglądam filmy, nawet mam już małą kolekcję DVD. Często sięgam po "Papierowy księżyc" z Ryanem O'Neal i jego córką Tatum i "Sniadanie u Tiffany" z Audrey Hepburn i George Peppard (najczęściej kiedy coś uwiera duszę a z...
    • Utarło się, że film zazwyczaj gorszy niż książka. A odwrotnie? Proponuje otworzyć listę adapatcją Nad Niemnem (serial, nie wersja kinowa) który ogladam przy każdej powtórce w polskiej TV.
    • W 99 przypadkach na 100 słyszy się odwrotne opinie : książka była lepsza niż jej adaptacja filmowa. Zdarzają się jednak (fakt, że rzadko) filmy, które przyćmiły literacki oryginał. Osobiście uważam, że takimi filmami są : "Nad Niemnem" (już słyszę protesty wielbicieli prozy Elizy Orzeszkowej...) i "Ostatni Mohikanin". Znacie inne przykłady?
    • Kiedys, chyba w 1995 w okolicach Wielkanocy organizowany byl w Warszawie, w kinie Rejs, przeglad filmow nakreconych na podstawie prozy G.G.Marqueza. Obejrzalam tylko dwa filmy wtedy: "Listy z parku" (kubanski) i "Jestem, kogo szukasz" ("Yo soy el que tu buscas", hiszpanski). Czy ktokolwiek wie, czy te filmy w ogole sa dostepne? A moze ktos tez byl na tym przegladzie i pamieta, albo zna inne filmy nakrecone na podstawie Marqueza? A na podstawie innych pisarzy iberoamerykanskich? Po...
    • witam, Bardzo lubie czytac ksiązki, na których podstawie nakręcono film. Moim hitem jest Ballada o Januszku (czy kiedys jeszcze TV pokaże ten film???). Kojarze jeszcze (niekoniecznie lubię): panna Nikt Pestka Zaklete rewiry Kariera Nikodema Dyzmy Kleksy i inne. Szukam jednak naprawde ciekawych książek, anie jakiejś lipy. Znacie coś dobrego?
    • Kazdy chyba zna uczucie kiedy konfrontacja przeczytanej ksiazki z nakreconym na jej podstawie filmem wypada na niekorzysc tego ostatniego,niektore wersje filmowe sa jednak wyjatkowo spartaczone,dla mnie takim przykladem jest Lolita z Jeremy Ironsem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się