Forum Kobieta Feminizm
ZMIEŃ
      filmy

filmy

(110 wyników)
    • szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,13847239,_Ubierz_mnie____zaproponowala_studentka__I_wygrywa.html
    • Dwa nowe - juz sa albo zaraz beda. Francuski: wyborcza.pl/1,75475,6113779,Trzeba_polubic_deszcz.html >>Dla Agaty (Jaoui), znanej działaczki feministycznej, okazją do takiego zatrzymania się i autorefleksji staje się wizyta u siostry, w dawnym domu rodzinnym w podalpejskim miasteczku. Z tego właśnie regionu Agata ma kandydować do parlamentu. Z paryskiego wielkiego świata, w którym bestsellerami były jej książki o prawach kobiet, schodzi na całkiem inny poziom, do innej ...
    • W ostatniej dekadzie szedł w kinach film o kobiecie, która zajmowała się spedzaniem plodów w XIX czy XVII wieku chyba w wiktoriańskiej Anglii, ale nie jestem pewien. Czy może mi ktoś podać jego tytuł? Chce go obejrzeć a nie mam żadnych słów kluczowych aby go znaleźć.
    • rozmawiałam wczoraj z kolegą z Niemeic (wychowany w N. Zachodnich), z wykształcenia filmowiec. Otóż oświadczył, że seksmisja to satyra na komunizm. Hehe, bciężki los filmowa w demoludzie, bo wszystko się poza granicami kraju kojarzyło jako protest/satyra na komunizm.
    • Jest tu na forum wątek o "Idealnym facecie dla mojej dziewczyny". Filmu nie widziałam i nie zamierzam, skutecznie mnie zniechęciły zwiastuny (zwłaszcza jeden, ale to osobna historia). Przeczytałam sobie jednak recenzję (?) autorstwa Jacka Szczerby, etatowego "filmoznawcy" Wyborczej. Jest w wydaniu z ostatniego poniedziałku. I cóż to nam recenzuje i krytykuje pan Szczerba? "Do głównej roli wzięto dziewczynę z ładnym ciałem, ale jej nie rozebrano. Mamy tu scenę z dwiema kobietami w wannie...
    • kolejna komedia w stylu lejdis/testosteron. w sumie pomysł oryginalny ciekawe jak zostanie przedstawiony przez tych panów. mam nadzieję ,że nie seksmisja 2 ;/ film.onet.pl/0,0,1721915,wiadomosci.html
    • Nie ukrywam swojego antyfeminizmu i nie będę tutaj słodził ani używał wazeliny. Powiem tylko, który film feministyczny przemówił do mnie najbardziej. Nie Monster, który jest moim zdaniem przesiąknięty propagandą wizerunku faceta - świni i dobrej ladacznicy. Jeśli chodzi o pokazanie problemu prostytuowania i traktowania człowieka-kobiety jako rzecz najlepiej oddaje atmosferę Lilia 4ever. Jest to jednak film o wartościach uniwersalnych każdego człowieka czy to mężczyzny czy kobiety....
    • Niech to będą filmy, które łamią stereotypy i ocierają się o kulturową tożsamość płciową. Ja zaczynam: Billy Elliot, Brokeback Mountain, Fucking Amal, Aimee i Jaguar, Pianistka, Gegen die Wand, Wszystko o mojej matce, Złe wychowanie, Ślicznotki, Pricilla, królowa pustyni, Jezebel, Orlando. Dawajcie dalej...
    • akcji" - usilnie przekonują nas pisma babskie i męskie. Kobity, jakie filmy lubicie? Ja katastroficzne.
    • Siostry, Jadwiga byla chyba pierwsza polska feministka! Jak sie dowiedzielismy, K. Zanussi planowal zrobic film o Krolowej Jadwidze Andegawenskiej, ktora jest absolutnie wybitna postacia wsrod polskich krolów, gdyz to ona zapoczatkowala lata najwiekszej swietnosci Polski. Dzieki niezwyklej madrosci i dobroci, Jadwiga zostala tez kanonizowana. To jej staraniom i funduszom osobistym zawdzieczamy, ze powstal Uniwersytet Jagiellonski. Film o Jadwidze jest musi powstac!!! To wiel...
    • Moja kolezanka mieniąca sie feministką, jak widzi zapowiedź entej emiski tego filmu to pluje jadem ze złości. Co myślą mieniące sie feministkami dziewczyny z tego forum o Seksmisji? O treść mi chodzi nie o formę. dobry żart, czy ucieleśnienie najgorszych wizji antyfeministek?
    • y sie oplaca? bo jednoczesnie na innym kanale leci Lokator Polanskiego, ktory chcialam juz dawno obejrzec, to w pon. bedzie i nie bedzie mnie w domu i nie wiem, na co nastawic magnetowid czy Monster jest dobry?? bo troche gardze oscarowymi glosnosciami pozdrowka
    • film.onet.pl/11351,film.html film.onet.pl/zwiastuny/0,1344615,267,specjalne.html Ciekaw jestem, czy po tym filmie wiele polskich kobiet nie zacznie się zastanawiać, czy przypadkiem ich uczucia do facetów to efekt kultury, a prawdziwa miłość jest gdzie indziej...
    • ... widziałem wczoraj w TV. Co prawda był to film fabularny, a nie dokument, ale i tak było to dla mnie wielkie olśnienie. Zobaczyłem czym zajmują się prawdziwe feministki. W filmie tym pokazano podziemie feministyczne, duże, silne i dobrze zakamuflowane siatki, które zajmują się ukrywaniem kobiet, które uciekły z domu maltretującym je mężom. Pokazali tworzenie im nowych tożsamości i nowego życia, tak jak w przypadku świadków koronnych, tyle tylko, że nielegalnie, bo czasem kob...
    • Zawsze to samo - pełnia szczęścia, para będzie żyć długo i szczęśliwie. A przecież w życiu realnym to najczęściej dopiero początek problemów, nierzadko kończących się bolesnym rozwodem. Niestety, większość ludzi nie przyjmuje tej prostej prawdy do wiadomości. Z czasem mądrzeją, ale wtedy myślą, że po prostu dokonali złego wyboru, a z inną osobą byłoby zupełnie inaczej, oczywiście szczęśliwie - mam podejrzenia, że grubo się mylą. Tyle o romansach
    • Przeczytałam i mam prośbę - może ktoś mi pomoże zrozumieć, wyjaśni, oświeci? Matkę Joannę pamiętam średnio, chyba jeszcze bardziej dzieckiem będąc oglądałam i rzeczywiście, na mnie ten film też zrobił wrażenie obrzydliwości, przeraził, odrzucił. Nawet teraz, kiedy chciałam sobie coś z niego przypomnieć. Do tego momentu rozumiem i podzielam, nawet jeśli w szczegółach pamięć zawodzi. Ale co mają z tym wspólnego betanki i sprawa, o której mówi tu na jednym oddechu z Joanną Chutnik? Nie bardzo...
    • Odnoszę wrażenie, ze w przekształcaniu wizerunku kobiety w filmie maczały palce feministki. Już w serii Alien główna bohaterka Ripley na przestrzeni lat ulega transformacji. Od kobiety która walczy z potworem z przerażeniem na twarzy i która w pierwszych dwóch odcinkach poświeca się dla ratowania kota i dziecka do kolejnych odcinków w których jest bezwzględną twardzielką nie posiadającą skrupułów. Przyznam, że jako kobieta bardziej przekonała mnie w pierwszej części i częściowo ...
    • www.youtube.com/watch?v=8ICC67tPajY www.youtube.com/watch?v=meCoQ2u_oV0 Co za postać, no i co za aktorka...
    • byl ze dwa tygodnie temu w pl tv. register.imdb.com/title/tt0240402/
    • Tak propos filmow i katowania sie glowna strona gazety lub z tytulu sezonu ogorkowego tudzież lekkiego watku weekendowego/walacyjnego oraz wqrwu peemesowego, co kto woli - pamietacie te polskie komedie damsko-meskie pseudofeministyczne itp? Lubiany przez niektorych tworca, dla niektorych kultowy zrobil kolejny film - na miare Seksmisji, hehe. tinyurl.com/699a435 [i]Mężczyźni słabsi, przegrani Jak zapowiada reżyser, bohaterowie komedii będą dokonywać "obrony przez atak". - To odgryzani...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się