Forum Zdrowie Hashimoto
ZMIEŃ
      guz

guz

(7 wyników)
    • Witam, w styczniu wyszła mi niedoczynność i stan zapalny. TSH miałam 4.2. Miałam USG, tarczyca mała, ale bez guzów. Dostałam dawkę 50. Potem miałam wyniki THS 7, potem 2.2 a ostatnio znowu 4.5 i USG pokazało guza. Dawkę zwiększali mi, tak że teraz mam 125 brać. I czekać z biopsją 2 m-ce. I zaczynam wątpić czy ja u dobrego endo jestem. Miało być lepiej a nie gorzej. I może z tą biopsją nie czekać? Czy tak po prostu bywa? Co myślicie?
    • Witam, mam 31 lat, mam stwierdzone od 4 lat hashimoto. Od tego czasu oprócz wysokich przeciwciał (od 400 do 900), skaczącego TSH niestety coraz bardziej narosło mi guzków tarczycy. Guzów jest mnóstwo, jeden za drugim, z czego z ostatniego USG jeden na prawym płacie ma wymiary 31x30x95mm. Moja endo zastanawia się w tej chwili czy nie zdecydować o wycięciu całej tarczycy. Guzy są mówiąc potocznie"na wierzchu" czyli cała moja szyja jest "wypchana". Pozostaje tylko jedno "ale", mianowicie...
    • Dziewczyny, wdzięczna będę za info co powinnam robić po kolei, bo się gubię :(. Od kilku miesięcy narastają u mnie w szybkim tempie objawy niedoczynności tarczycy- senność, zaparcia, sucha skóra, uczucie zimna, przyrost wagi, bóle stawów. Do tego uczucie bolesności szyi, ściskania. . Zrobiłam TSH- wynik 4,9 ( norma do 4,2). Lekarz pierwszego kontaktu stwierdził że to niedoczynność :), przepisał mi Euthyrox 25 (5 dni x 1 tab., 2 dni X 2 tabletki). Z własnej inicjatywy wykonałam dzis US...
    • Witam Piszę po raz pierwszy .Nie mam jeszcze pojęcia na temat tej choroby . Czy mogę Was prosic o podpowiedź jakie badania powinnam wykonac przy Hashimoto ? Jutro jadę na badania,lekarz zalecił mi tylko TSH i FT4, czy to wystarczy? Moje wyniki -TSH 3 generacji - 9,845 pierwsze które zrobiłam sobie sama tak przez przypadek , bo strasznie źle się czułam . Od wakacji przytyłam 23 kg,było mi zimno,nie potrafiłam się na niczym skupic, bardzo szybko się męczyłam , byłam strasznie sł...
    • No właśnie, o co z tym biega? Skąd się biorą i jakie dają skutki? Czy jest różnica czy małe i liczne (moja matka), duże i nieliczne ( ja) ewentualnie małe i nieliczne bo dwa ( mój mąż) ? Dodam że hormony z tsh włącznie w normie, u matki i męża anty-tg przekroczony nieznacznie, u mnie i anty-tpo i anty-tg mocno podwyższone. Czy guzki mają związek z przeciwciałami czy egzystują niejako odrębnie i szkodzą po swojemu? U wszystkich nadwaga, od małej (moja) do dużej (matka), mąż gdzieś p...
    • Wszedzie znajduje informacje dotyczace hasimoto i widze ze zapadaja na ta chorobe kobiety(tak przynajmniej wyczytałem na necie)a ryzyko zwieksza sie z wiekiem. Ja (jak widac;) jestem facetem i to raczej młodym i nigdzie nie moge znalezc informacj czy moze miec ta choroba wpływ na rozwoj młodego mezczyzny szczegolnie ze wykonuje dos odpowiedzialna prace. W piątek odebrałem badania TSH i troszke sie załamałem a raczej zadko mi sie to zdaza HORMON TSH MAM WE KRWI 85.38 uIU/ml!!!- to dawka ...
    • hej Robercie specjalnie umieszczam Twoj post w nowym watku bo w poprzednim sie zgubi.... >>Robert9927:>>hela dowiedziałem się że miałaś prawdopodobnie chłoniaka na tarczycy. U mnie ciągle są rozbieżności z diagnozą, po biopsji i usg diagnoza była hashimoto / guz 5 cm na lewym płacie / podawano mi przez miesiąc encorton bez rezultatu a guz chyba się powiększył, TSH - 4,25, TPO - 110, krew ,mocz ,glukoza w normie. Jaką masz opinię na ten temat.>>> Rob...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się