Dodaj do ulubionych

Prosze o pomoc!!!

28.08.05, 17:24
Wszedzie znajduje informacje dotyczace hasimoto i widze ze zapadaja na ta
chorobe kobiety(tak przynajmniej wyczytałem na necie)a ryzyko zwieksza sie z
wiekiem. Ja (jak widacwink jestem facetem i to raczej młodym i nigdzie nie moge
znalezc informacj czy moze miec ta choroba wpływ na rozwoj młodego mezczyzny
szczegolnie ze wykonuje dos odpowiedzialna prace. W piątek odebrałem badania
TSH i troszke sie załamałem a raczej zadko mi sie to zdaza HORMON TSH MAM WE
KRWI 85.38 uIU/ml!!!- to dawka jak dla konia z tego wynika. Moja matka jest
załamana ona tez cierpi na nadczynosc tarczycy ale jest ona powodowana guzami
(u mnie badanie USG nic takiego nie wykazłoa)i ma chyba 6.5 -czy to jest
mozliwe ze od badania jakie robiłem w kwietniu wzrosło do w/w wartosci z
7.62!!! jestem lakiem tych sprawach bo ze cierpie na hasi dowiedzialem sie
jakos na poczatku roku. BARDZO PROSZE O ODPOWIEDZ OSTATNIM RAZEM-NIEWIEM
DLACZEGO ZOSTAŁA MI ODEBRANA MOZLIWOSC DODAWANIA POSTOW a to jedyne forum
jakie znalazłem na necie
z gory dzieki jeli ktos mi bedzie w stanie cos podpowiedziec

Załamany
Obserwuj wątek
    • iwotlen Re: Prosze o pomoc!!! 01.09.05, 13:02
      A moze ten wynik to pomylka laboratorium, ja bym powtorzyla badanie. Pozdr. IWO
    • pakawsm Re: Prosze o pomoc!!! 01.09.05, 13:33
      Po pierwsze została Ci odebrana mozliwość dodawania postów ponieważ to co
      napisałes troche nie trzyma sie kupy.
      Piszesz ze o hashi dowiedziałeś sie na początku roku i co? zadnych szczegółów
      dot leczenia, wyniki innych hormonów, przeciwciała. Jaką dawkę tyroksyny
      bierzesz. Jeżeli w kwietniu miałeś wynik TSH 7,6 to jaki był on na początku jak
      sie dowiedziałeś?
      Nie rozumiem też zdania
      >Moja matka jest
      > załamana ona tez cierpi na nadczynosc tarczycy ale jest ona powodowana guzami
      > (u mnie badanie USG nic takiego nie wykazłoa)i ma chyba 6.5
      Co chyba 6.5?
      Ja nic z tego nie rozumiem może coś wiecej napiszesz.

• to-ja-007 Re: Prosze o pomoc!!! 01.09.05, 14:57
      Wynik jak wynik. Podejrzewam ze sie ktos pomylil w stawianiu przecinka.
      Musisz powtorzyc to badanie, jednoczesnie badajac hromony tarczycy T3 i T4.
      Byc moze ten wynik wcale nie jest zwiazany z tarczyca, moze sa jakies problemy z
      przysadka.

Chorujesz juz pare miesiecy a dalej Ci sie myli nadczynnosc z niedoczynnoscia?

ula

• piotrek2810waw Re: Prosze o pomoc!!! 01.09.05, 17:56
        Przepraszam za te wykrzykniki wiem ze nie jest to lubiane na forach-jestem juz
        troche spokojniejszy bo wczoraj z moim endo. gadałem dosc długo Wczesnie nie
        interesowała mnie ta przypadłosc bo wyniki systematycznie spadały po terapi
        euthyroxem dopiero gdy zrobiłem badania pod koniec lipca i odebrm je niedawno
        wyszła taka dawka.Najbardziej zaniepokoiła mnie tak nagły przyrost w ciagu 2
        miesiecy z 7,62 do 85 TSH wczesniej przed kuracja hormonem mialem 24. Jak
        powiedził mi pan dr. jest to bardzo prawdopodobne u młodych facetow wiec nie
        nalezy panikowac a USG i atpo >600 wsakzuja ze to napewno Hasi zwiekszyłem dawke
        ze 75 do 100.
        Jszcze raz przepraszam dowieedziałem sie ze TSH moze byc nawet >200 wiec to
        normalne a myslałem ze to rzeczywiscie cos innego np . guz przysadki(i wybieram
        sie na tamten swiatsmile.
        Jesli chodzi o mame to nie ma powiekszonej tarczycy tak jak ja za to guzki ale
        na szczescie prawdopodbnie zimne idzie teraz na biopsje -prawdopodbnie jednaka
        ta przypadłosc to spadek po niej wczesnbiej chorowała na rumien guzowaty podbno
        choroba takze o podbnym podłozu

Dzikuje za umieszczenie mojego postu rzeczywiscie moglo to wygladac jak robopta
        spamowicza
        Piotrek
        • to-ja-007 Re: Prosze o pomoc!!! 01.09.05, 18:30
          Nie ma potrzeby od razu wybierac sie na tamten swiat. Guzy przysadki wystepuja
          niestety stosunkowo czesto i sa to z reguly guzy lagodne (co oczywiscie nie
          znaczy ze latwo sie je leczy czy ze nalezy je ignorowac).

Nie wiem moze taki skok tsh jest czyms charakterystycznym dla mezczyzn....?

Miales badane hormony tarczycy czy tylko tsh?

W Hashimoto mozna miec rozne przeciwciala. Najczesciej bada sie tylko
          przeciwciala TPO i TG i najczeciej tylko one wystepuja ale obecnosc innych
          przeciwcial moze skomplikowac dobieranie dawki T4 czyli u Ciebie euthyroxu.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=25138760&a=25138760
          Niektorzy musza brac T3 +T4 bo biorac same T4 nie czuja sie dobrze oraz TSH nie
          chce spadac. Roznie to bywa.....
          A skoki tsh raz w gore raz w dol - tylko na mniejsza skale niz u Ciebie - to
          normalne w Hashimoto. Dlatego stale trzeba zmieiac dawke i
          najlepiej obserwowac samemu czy nei ma sie objawowo niedoczynnosci albo
          nadczynnosci ...

• piotrek2810waw Re: Prosze o pomoc!!! 01.09.05, 23:25
            Jestem pod wrazeniem wiedzy bo o innych przeciwciałach nie wiedziałem choc
            zastanawiałem sie jednak nad kwestia przyswajania hormonow byc moze mniejeszcze
            znaczenie ma dawka zawsze staram sie prestrzegac tego aby brac hormony o jednej
            porze, 45m przed posiłkiem i nie brac zadnych preparatow do 4-6 godz. po zazyciu
            leku. Wczoraj byłem u endo. i zobaczymy ja sie sytuacja rozwinie.Mam nadzieje ze
            po 100 bedzie ok.

Ps. czy ktos z was słyszał o zapisach do endo. w szpitalu na saszerow w wawie-
            był ciekawy felieton w faktachTVN podobno było dzis ponad 600 os. w kolejce a
            zapisyali na lipiec w przyszłym roku smile
            Jeszcze raz dziekuje za wszystkie rady i postram sie jakos odwdzieczyc.

Pozdrawiam
            Piotr
            • to-ja-007 Re: Prosze o pomoc!!! 02.09.05, 15:25
              Dawki T4 moga dochodzic do 200. Jednak sa osoby ktorym i to nie wystarcza.
              Lekarze unikaja wiekszych dawek - wola wtedy dorzucic T3.

W necie na roznych forach zagranicznych pisano ze optymalna dawka leku to ok
              1.5-1.7 mikrograma na kilogram ciala (dzielisz dawke leku przez ciezar ciala).
              Ale z tym roznie bywa, niekotrzy maja malutkie dawki (zwykle oznacza to ze ich
              tarczyca jeszcze niezle pracuje) a inni potrzebuja wieksze dawki. Ja w tej
              chwili mam dawke ktora daje 2.1 mikrograma na kilogram.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka