29.09.11, 15:06
Witam wszystkich.Wiem, że na necie jest sporo informacji o hormonach ale czytajac to wszystko poprostu nic z tego nie wiem. Mam pytanie do was dziewczyny. ostatnie pół roku zmieniła mi sie dł. cyklu z 28, 27 dni do 25 24 a ostatnie dwa cykle to nawe 23 dni.CHcialam udać się do lekarza tylko przed wizyta chcialam sobie zrobic podstawowe badania hormonalne
Doradzcie jakie i w którym dniu cyklu! Proszę o odpowiedz i z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • niesia07 Re: Hormony 29.09.11, 21:31
      Według mnie to nic niepokojącego. Też tak miałam i hormony mam w normie. Inne badania tez. Większośc hormonow badałam w 2-4 dc. Ale myślę ,żeby najpierw isc do gina.
      • amika3 Re: Hormony 29.09.11, 22:00
        hej smile dobry gin prawdę Ci powie.. mój mi wszystko pięknie na karteluszce rozpisał, poszłam tylko do lab i nic już mówić nie musiałam smile
    • arpona Re: Hormony 30.09.11, 10:13
      Na początku cyklu (2.-4. dzień) zrób: FSH, LH, E2 (estradiol), prolaktynę. W drugiej fazie cyklu progesteron. Dobrze jest też sprawdzić funkcjonowanie tarczycy, a więc TSH.
      • lala-111 Re: Hormony 30.09.11, 17:29
        arpona napisała:

> Na początku cyklu (2.-4. dzień) zrób: FSH, LH, E2 (estradiol), prolaktynę. W dr
        > ugiej fazie cyklu progesteron. Dobrze jest też sprawdzić funkcjonowanie tarczyc
        > y, a więc TSH.

Tak tez zrobie zbadam wymienione przez ciebie hormony pomiedzy 2 a 4 dniem cyklu tylko nie wiem kiedy badac ten progesteron . Wyczytałam na necie że najlepiej około 21 dnia cyklu ale to przy 28 dniowych cyklach -a ja mam obecnie 23 dniowe cykle i nie wiem w którym dniu badać. Wiem też że najlepiej 7 dni po owulacji zbadać progesteron ale u mnie obawiam się, że nawet tej owulacji nie ma ale tego nie jestem pewna nie mierze temp. bo nie radze sobie z tym odczytywaniem . smile . A mogła bym ten progesteron zbadac około 16 17 dnia cyklu mogło by tak byc ?
        • zuzka.82 Re: Hormony 01.10.11, 17:27
          Badania hormonalne są dosyć drogie. Ja nie robiłabym ich tak na chybił trafił przed wizytą. Lekarz oceni, co rzeczywiście jest potrzebne i na to dostaniesz skierowanie. Jeśli naprawdę coś jest nie tak i konieczne będzie leczenie, będziesz potrzebowała duuużo pieniędzy. Lepiej je zaoszczędzić tam gdzie można.
    • lala-111 Re: Hormony 01.10.11, 21:02
      Dowiadywałamsie w naszej oprzychodni i wychodzi ze za 1-den hormon jest ok 20 25 zł wiec wychodzi gdzieś ponad 100 zł za badania 150 może a do lekarza ide prywatnie wiec za badania tak czy siak musiałabym płacić więc chciałam isć na wizyte już z komp. badan hormonalnych
      • zuzka.82 Re: Hormony 02.10.11, 23:38
        Zawsze możesz potem iść do zwykłego lekarza (takiego NFZ-towego) i poprosić o skierowanie na te badania, które zleci Ci Twoja gin.
        • lala-111 Re: Hormony 03.10.11, 11:53
          [No tak mogę iść do gin z prośba o skierowanie tylko póżniej tych wyników nie dostane do reki tylko beda w mojej karcie w poradni na NFZ i dupa zbita bo nie dostane ich do ręki i nie wybiorę sie prywatnie do lekarza tylko gin z poradni bedzie je oglądał a ja potrzebuje miec swoje żeby iśc na prywatą wizyte.
          • magaprzy78 Re: Hormony 03.10.11, 13:23
            Ja robiłam sporo badań w tym i hormony na NFZ i ja dostałam je do ręki i byłam z nimi prywatnie u innego lekarza...
            Wystarczy poprosić o nie lekarza a jeśli się nie da to można zrobić ich ksero...przecież to są TWOJE wyniki badań a nie lekarza...spróbuj...pozdrawiam
            • zuzka.82 Re: Hormony 04.10.11, 16:06
              Zgadzam się z Magaprzy78, to są Twoje wyniki badań - nie mogą Ci ich odmówić. Jako pacjent masz do nich prawo!
              Zachęcam Cię do oszczędzania kasy, bo jeśli przyjdzie Ci korzystać z IVF (czego nie życzę), wydasz naprawdę dużo pieniędzy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka